WealthSimple Mencapai Status Unicorn, Bergabung dengan Rival FinTech Firms Revolut, dan Robinhood

WealthSimple, pakar pengurusan kekayaan Kanada, telah baru-baru ini menjadi firma FinTech terbaru untuk mencapai status ‘unicorn’. Ini dilakukan melalui pusingan pelaburan baru-baru ini, yang dibariskan oleh Technology Crossover Ventures (TCV).

Status Unicorn

Unicorn adalah nyata – sekurang-kurangnya bukan dalam pengertian tradisional perkataan. Di dunia hari ini, ‘unicorn’ adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan syarikat yang telah mencapai nilai lebih daripada $ 1 bilion.

Syarikat-syarikat ini biasanya sering terlibat dalam FinTech, dan sering merupakan syarikat swasta.

Mengambil bahagian

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, TCV kini telah membantu WealthSimple dalam mencapai status ini. Namun, itu bukan satu-satunya yang menyumbang kepada pusingan pembiayaan terbaru ini. Syarikat berikut adalah syarikat yang telah menyertai TCV dalam pelaburan.

  • Usaha modal Meritech
  • Rakan Greylock
  • Allianz x
  • Dua usaha sigma
  • TCV mendahului pusingan

Secara kumulatif, kumpulan pelabur ini menyumbang sejumlah $ 114 juta CAD ($ 87 juta USD). Dengan berbuat demikian, WealthSimple kini mempunyai penilaian $ 1.4B CAD ($ 1.07B USD).

Penilaian ini adalah peningkatan dari pusingan terakhir syarikat, yang menyaksikan $ 190 juta CAD ($ 145 juta USD), meningkat pada penilaian $ 743 juta CAD ($ 566 juta USD).

Peningkatan Bakat

Babak khusus ini lebih kepada hanya mengumpulkan dana. Selain kemasukan modal, WealthSimple telah mengumumkan bahawa ia akan menambah Rakan Umum TCV, David Yuan, kepada Lembaga Pengarahnya.

David Yuan berbicara mengenai perkembangan ini, dan mengapa TCV memilih untuk menyelaraskan dirinya dengan syarikat seperti WealthSimple.

“Kami telah menyaksikan kenaikan Wealthsimple di pasar Kanada dan menyukai cara syarikat membawa kesederhanaan, kemanusiaan, dan senang dengan kewangan peribadi … TCV tertumpu pada perniagaan yang berpotensi untuk mengubah industri, dan kami sangat senang bekerjasama dengan Mike dan pasukan Wealthsimple untuk membina peneraju perkhidmatan kewangan dan platform pengguna yang penting. “

Pertumbuhan yang meluas

Selain berkembang dalam penilaian, WealthSimple telah meluaskan rangkaian layanan yang ditawarkan sepanjang tahun 2020.

Baru-baru ini, WealthSimple mengumumkan pelancaran perkhidmatannya yang baru dicetak, yang digelar ‘WealthSimple Crypto’. Ini adalah perkhidmatan loop tertutup, yang membolehkan pelanggannya berdagang, Bitcoin dan Ethereum dalam persekitaran yang selamat.

Sebagai sebuah syarikat yang diasaskan untuk melayani individu yang berfikiran teknologi, ini merupakan langkah yang tidak mengejutkan. Generasi muda, yang telah berkembang di dunia yang semakin digital lebih selesa dengan teknologi seperti itu. Dengan milenium menjadi sebahagian besar pelanggan WealthSimple, ini adalah pengembangan yang logik.

Tumpuan pada generasi muda juga dipamerkan baru-baru ini ketika WealthSimple CFO, Leen Li, beralih ke peranan baru, menerajui ‘Yayasan WealthSimpleSebagai CEO barunya. Usaha ini bertujuan untuk mengembangkan dan memberi akses kepada perkhidmatan kewangan yang bertujuan untuk menolong belia menabung untuk universiti / kolej. Pada masa itu, Leen Li berbicara mengapa Yayasan WealthSimple penting baginya, dengan menyatakan,

“Hanya tiga adik-beradik saya, termasuk saya, diberi kesempatan untuk menghadiri kuliah sementara dua yang lain terpaksa bekerja selepas sekolah menengah untuk memberi pendapatan bagi keluarga … Akses ke pendidikan pasca sekolah menengah mempunyai kesan seumur hidup, dan sangat penting bahawa bantu setiap anak di Kanada untuk diberi peluang yang sama seperti saya. “

Keberkatan – Menciptakan semula Kekayaan

Dengan mencapai status ‘unicorn’ yang tersembunyi, WealthSimple kini berada di tempat yang tegas bersama firma FinTech lain, seperti Revolut dan Robinhood.

Walaupun masing-masing syarikat telah mendekati FinTech, dan pelanggan masing-masing, dengan cara yang unik, mereka semua mempunyai sifat yang sama – mencipta semula cara kita mengurus dan mengakses kekayaan. Dalam sumbangan terbaru untuk siri ‘pemimpin pemikiran’ kami yang sedang berlangsung, Daglar Cizmeci, Ketua Pegawai Eksekutif Red Carpet Capital, melihat trend ini.

Dia menyatakan,

“Seluruh industri perkhidmatan kewangan telah digoncang oleh revolusi teknologi, yang pada gilirannya, telah membentuk dunia. Pengurusan kekayaan pada tahun 2020 tidak terkecuali daripada trend ini. Fintech telah mencipta semula landskap pengurusan pelaburan dengan memasukkan Big Data, Artificial Intelligence dan mesin pembelajaran untuk mengoptimumkan portfolio, mengurangkan risiko dan menilai peluang pelaburan. “

KekayaanSederhana

Ditubuhkan pada tahun 2014, WealthSimple adalah penyedia perkhidmatan kewangan yang berpusat di Toronto, Kanada. Sejak dilancarkan, WealthSimple mengumpulkan basis pelanggan berjumlah hampir 200,000, dan menguruskan aset $ 5 bilion.

Ketua Pegawai Eksekutif, Michael Katchen, kini mengawasi operasi syarikat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me