Strategi Mikro untuk Menjelajah Lebih Lanjut ke Bitcoin dengan Tambahan Pelaburan $ 550M USD

Terdapat banyak penganut diehard di Bitcoin di seluruh dunia. Walaupun begitu, jika ada, lebih banyak menunjukkan kepercayaan ini daripada CEO MicroStrategy, Michael Saylor. Ini ditekankan lagi dengan syarikat baru-baru ini pengumuman bahawa ia ingin membeli aset digital teratas bernilai $ 550 juta USD.

Kenaikan $ 550M

Untuk membuat pembelian ini, MicroStrategy telah ditunjukkan bahawa ia berharap dapat mengumpulkan modal yang diperlukan melalui penjualan ‘nota senior yang boleh ditukar’. Strategi MikroStrategi,

“Nota tersebut tidak dijamin, tanggungjawab senior MicroStrategy, dan akan dikenakan faedah pada kadar 0.750% setahun, perlu dibayar tunggakan setiap tahun pada 15 Jun dan 15 Disember setiap tahun, bermula pada 15 Jun 2021. Catatan akan matang pada 15 Disember 2025, kecuali sebelum dibeli semula, ditebus atau ditukar… Nota akan ditukar menjadi tunai, saham saham biasa kelas A MicroStrategy, atau gabungan wang tunai dan saham saham biasa kelas A MicroStrategy, pada pemilihan MicroStrategy ”.

Walaupun kenaikan ini meningkat, MicroStrategy berhasrat untuk fokus semata-mata untuk meningkatkan pendedahannya kepada Bitcoin, meningkatkan rizab perbendaharaannya dengan aset digital tahan inflasi.

“MicroStrategy bermaksud untuk melaburkan hasil bersih dari penjualan nota dalam bitcoin,”

Pendedahan Sedia Ada

Seperti yang telah dinyatakan sebelumnya, keputusan untuk mengumpulkan modal untuk tujuan membeli Bitcoin bukanlah penyerangan pertama ke dalam aset digital untuk MicroStrategy. Kira-kira dua bulan yang lalu, syarikat itu membuat gelombang dengan pembelian pertama 21,454 BTC. Tidak berpuas hati dengan pegangan ini, syarikat melipatgandakan pelaburannya, membeli tambahan 16,796 BTC tidak lama kemudian.

Walaupun belum ada petunjuk mengenai mana syarikat MicroStrategy akan bekerjasama untuk melakukan pembelian Bitcoin yang sebenarnya, setiap pembelian masa lalu syarikat itu difasilitasi oleh Coinbase.

Masa yang Sempurna?

Untuk membenarkan pergerakan ini, pembelian – yang setara dengan kira-kira $ 425 juta USD pada masa pembelian – telah meningkat dengan ketara sejak itu. Pulangan besar ini dipercayai menyamai kira-kira $ 250 juta USD pada masa ini. Pulangan yang mengejutkan dalam masa yang singkat.

Walaupun terdapat pulangan besar pada fasa pertama pelaburan ini, berita terkini mengenai niat syarikat untuk mengumpulkan $ 550 juta tambahan USD untuk membeli lebih banyak BTC tidak disambut dengan penuh semangat oleh semua sumber luar.

Ini baru-baru ini dipamerkan ketika penganalisis Citi menurunkan stok MicroStrategy dari ‘neutral’ menjadi ‘menjual’. Mereka yang bertanggungjawab untuk perubahan ini menunjukkan bahawa syarikat tersebut menunjukkan ‘fokus yang tidak seimbang’ pada aset digital.

Masa akan memberitahu jika Citi betul dalam menurunkan stok ini. Walaupun mungkin keraguan kerana fokus pada aset digital ini, satu perkara yang pasti – MicroStrategy semuanya ada di Bitcoin. Mereka akan tenggelam atau melambung di belakang keputusan ini.

Penukaran

Walaupun Citi mungkin tidak yakin dengan kelebihan di sebalik keputusan untuk mengumpulkan $ 550 juta USD untuk membeli Bitcoin, pelabur berprofil tinggi lain telah ditukar menjadi orang percaya, dengan mempertimbangkan langkah yang lebih positif.

Jutawan, Ray Dalio, baru-baru ini menyatakan kepercayaan bersama mengenai masa depan aset seperti Bitcoin kerana dia membayangkan masa depan di mana bank pusat terus mencetak wang tunai, mengakibatkan inflasi yang tidak terkendali.

“Saya fikir bahawa bitcoin (dan beberapa mata wang digital lain) sejak sepuluh tahun kebelakangan ini menjadikan diri mereka sebagai alternatif aset seperti emas yang menarik, dengan persamaan dan perbezaan dengan emas dan simpanan harta mudah alih (tidak seperti harta tanah) lain yang terhad. Oleh itu, ia boleh berfungsi sebagai pengubah kepada emas dan aset kekayaan simpanan lain. ” – Ray Dalio

Walaupun tidak mengulas langsung mengenai keputusan MicroStrategy, pelabur berprofil tinggi lain yang baru-baru ini menunjukkan tanda-tanda pemanasan Bitcoin adalah Kevin O’Leary. Pengusaha misterius baru-baru ini menyatakan bahawa jika ETF Bitcoin diluluskan oleh SEC, dia akan memperuntukkan kira-kira 5% daripada portofolioya – sejumlah yang ditindas oleh turun naik BTC buat masa ini.

“Sekiranya itu berlaku, jika esok pagi kami bangun dan SEC mengatakan bahawa anda boleh membuat ETF dengan bitcoin dan kami fikir bitcoin adalah sistem pembayaran dan simpanan kekayaan yang sah, anda tidak hanya akan naik tetapi anda juga “Saya mempunyai banyak orang seperti saya melabur di dalamnya … Saya akan katakan baik-baik saja saya akan memberikannya pemberat 5% supaya anda tahu bahawa saya tidak benar-benar mahukan sebahagian besar portfolio saya mempunyai jumlah turun naik. ” – Kevin O’Leary

Strategi Mikro

Ditubuhkan pada tahun 1989, MicroStrategy adalah salah satu firma perisik perniagaan terkemuka di dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif, Michael Saylor, kini mengawasi operasi syarikat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me