Peruntukan Bitcoin Berkembang Di Antara Rizab Perbendaharaan

Mencari Identiti

Sejak dimulakan, Bitcoin telah dilihat oleh banyak orang sebagai mata wang masa depan – Aset digital, yang mampu beroperasi pada skala global, sambil memberikan kemampuan untuk menyimpan dan memindahkan nilai dengan cekap.

Walaupun tujuan akhir untuk Bitcoin adalah untuk menjadikan dirinya sebagai mata wang praktikal yang sebenarnya, ia masih belum ada. Terdapat pelbagai syarikat yang berusaha mencapai tujuan ini, bagaimanapun, mengembangkan penyelesaian seperti Lightning Network. Penyelesaian ini adalah usaha untuk meningkatkan skalabilitas dan privasi, sambil menurunkan kos operasi. Walaupun Lightning Network mulai melihat penerapan yang bermakna, masih perlu beberapa saat sebelum protokol lapisan kedua menjadi biasa.

Untuk sementara waktu, nampaknya gelombang baru pelabur institusi yang memasuki pasaran melakukannya untuk satu sebab utama – untuk melindungi nilai pertaruhan mereka. Akibatnya, kita melihat peningkatan jumlah ‘simpanan perbendaharaan’ yang mendapat manfaat daripada peningkatan tahap peruntukan Bitcoin.

Rizab Perbendaharaan

Identiti ini ditempa sebagai pelaburan lindung nilai, tidak menunjukkan tanda-tanda penurunan ketika kita menuju Tahun Baru. Syarikat-syarikat berikut adalah beberapa dari beberapa bulan kebelakangan ini yang telah menonjolkan dan memperkuatkan trend ini, kerana masing-masing telah melaburkan sejumlah besar wang ke dalam Bitcoin.

Strategi Mikro

Mungkin pelabur Bitcoin yang paling terkenal baru-baru ini ialah firma perisikan perniagaan, MicroStrategy. Dalam jangka masa perbelanjaan yang bermula pada bulan Oktober, syarikat yang berpangkalan di A.S. ini telah menjadi penyokong aset digital yang lantang.

Ketua Pegawai Eksekutif MicroStrategy, Michael Saylor, percaya bahawa, “Bitcoin adalah bank di dunia maya, yang dikendalikan oleh perisian yang tidak dapat dipecahkan, menawarkan global, terjangkau, sederhana, & akaun simpanan selamat kepada berbilion orang yang tidak mempunyai pilihan atau keinginan untuk menjalankan dana lindung nilai mereka sendiri. “

Pelaburan Bitcoin – 70,470 BTC bernilai $ 1,858,202,289 USD

SkyBridge

Dengan pelaburan yang besar, dan dana Bitcoin yang akan datang, SkyBridge telah membuat salah satu percikan yang lebih besar di sektor ini sejak akhir-akhir ini.

Pengasas SkyBridge, Anthony Scaramucci, baru-baru ini menyatakan kepada CNBC, “Anda harus menerima sama ada bitcoin adalah simpanan nilai atau tidak … Masih ada keraguan di luar sana dan itulah sebabnya saya rasa kita berada di awal pertama. Tetapi setelah kajian yang kami lakukan … dan dengan adanya penawaran kewangan dan koordinasi perbankan pusat global sekarang, ini akan menjadi kelas aset yang sangat kuat dalam dekad yang akan datang. “

Pelaburan Bitcoin – $ 182,000,000 USD

Petak

Sebagai salah satu penyokong Bitcoin yang paling lantang, tidak menghairankan apabila syarikat Jack Dorsey, Square, mengumumkan pembelian aset digital bernilai 50 juta USD pada akhir 2020. Ini jelas merupakan langkah bijak, kerana pelaburan ini sejak itu melambung tinggi dari segi nilai, hampir tiga kali ganda sejak itu.

Ketua Pegawai Kewangan Square, Amrita Ahuja, menyatakan, “Kami percaya bahawa bitcoin berpotensi menjadi mata wang yang lebih banyak di masa depan … Seiring berkembangnya penggunaan, kami berhasrat untuk belajar dan berpartisipasi dengan cara yang berdisiplin. Bagi syarikat yang membina produk berdasarkan masa depan yang lebih inklusif, pelaburan ini merupakan langkah dalam perjalanan itu. “

Pelaburan Bitcoin – 4,709 BTC bernilai $ 124,170,208 USD

Coinsilium

Walaupun mempunyai minat lama dalam mata wang kripto secara keseluruhan, Coinsilium telah mengiktiraf nilai aset teratas tertentu seperti Bitcoin dan Ethereum. Oleh yang demikian, syarikat telah membuat langkah baru-baru ini untuk meningkatkan pendedahannya terhadap aset teratas ini melalui rizab perbendaharaannya.

Pelaburan Bitcoin – $ 1,090,000 USD +

Ruffer

Firma pelaburan yang berpusat di UK ini menguruskan aset bernilai lebih $ 27 bilion. Baru-baru ini, syarikat itu membuat gelombang ketika memutuskan untuk membeli sejumlah besar Bitcoin yang dipercayai berjumlah kira-kira 2.5% daripada simpanan perbendaharaannya.

“Bitcoin mempelbagaikan pelaburan syarikat (jauh lebih besar) dalam bon berkaitan emas dan inflasi, dan bertindak sebagai lindung nilai kepada beberapa risiko monetari dan pasaran yang kita lihat,”

Pelaburan Bitcoin – 45,000 BTC bernilai $ 1,186,591,500 USD

Aset Digital BIGG

Sebagai firma pembrokeran cryptocurrency, BIGG mempraktikkan apa yang diberitakannya. Bukan hanya menawarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan Bitcoin kepada pelanggannya, syarikat itu telah mengiktiraf nilai di sebalik Bitcoin, dan melaburkan sebahagian besar perbendaharaannya ke dalam aset digital.

Ketua Pegawai Eksekutif BIGG, Mark Binns, menyatakan “BIGG (sebelumnya BIG Blockchain Intelligence Group) mula mengumpulkan Bitcoin sejak tahun 2015. Bitcoin telah meningkat dengan ketara sebagai kelas aset selama 1, 2, 5 dan 10 tahun, dan kami percaya potensi untuk kenaikan harga yang berpengaruh lebih kuat hari ini berbanding sebelumnya. Penglibatan dan pembelian institusi, dan penerapan arus perdana, akan terus mendorong harga Bitcoin kerana penawaran masih terhad. Kami yakin pegangan Bitcoin kami dapat bertindak sebagai pembiayaan sendiri, dari masa ke masa, kerana kami terus mengembangkan perniagaan kripto teras dan perniagaan perisian forensik blockchain. “

Pelaburan Bitcoin – 189.5 BTC bernilai $ 4,996,868 USD

* angka tepat pada masa penulisan. Nilai USD untuk Bitcoin boleh turun naik dengan cepat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me