Change is Afoot – Pemimpin OCC Baru, Ketetapan Pasaran Adil, dan Undang-Undang Perundangan

Aset digital ada di sini untuk kekal. Pengawal selia dan bank tradisional akhirnya menerima kenyataan ini, dan menyesuaikan operasi untuk mengakomodasi integrasi mereka.

Perubahan Pemimpin

Hanya beberapa hari yang lalu kami membincangkan peranan kosong Pengerusi SEC, dan Gary Gensler – pengganti yang diharapkan untuk Jay Clayton. Hari ini, berita telah rosak bahawa peranan berprofil tinggi lain akan diisi Dipercayai bahawa Pejabat Pengawal Mata Wang (OCC) telah menemui pemimpin barunya di Michael Barr.

Setiap peranan yang disebutkan di atas adalah yang diisi oleh pencalonan dari pentadbiran presiden yang mengetuai. Oleh yang demikian, latar belakang dan sejarah profesional para pelantik ini dapat menjelaskan motif dan tujuan pentadbiran selama bertahun-tahun akan datang.

Syukurlah untuk sekuriti digital, masing-masing yang dijangka dilantik berpengalaman dalam blockchain dan banyak pelaksanaannya. Walaupun Gensler terkenal dengan pengajaran blockchain di M.I.T, Barr mempunyai pengalaman sebagai penasihat Ripple Labs sejak tahun 2015.

Pejabat Pengawal Mata Wang

OCC memegang sejumlah besar kuasa di Amerika Syarikat. Ini bertanggung jawab atas pengawasan lebih dari 1.200 bank, dan pembuatan peraturan yang harus mereka patuhi.

Dalam beberapa bulan terakhir, OCC dilihat secara positif oleh mereka yang terlibat dengan aset digital kerana banyak perkembangan. Di luar jangkaan pelantikan Michael Barr yang berpengalaman dalam bidang blockchain, berikut adalah beberapa contoh perubahan ini yang dilaksanakan oleh OCC yang diharapkan dapat memanfaatkan pematangan aset digital.

Akses yang Adil

Pada 14 Januari 2021, OCC melancarkan lelaran terakhir mengenai ‘Akses yang AdilPeraturan. Ringkasnya, perkembangan ini menghalang bank-bank di Amerika Syarikat untuk mengenakan larangan menyeluruh kepada syarikat dan individu yang berkaitan dengan industri tertentu.

“Seperti yang dikendalikan oleh pengawas dan staf di pemerintahan sebelumnya dalam pidato, panduan, dan kesaksian, bank tidak boleh menghentikan layanan kepada seluruh kategori pelanggan tanpa melakukan penilaian risiko individu. Ini tidak konsisten dengan prinsip asas pengurusan risiko yang berhemah untuk membuat keputusan berdasarkan penegasan risiko secara konklusif atau kategoris tanpa analisis sebenar. “

Malangnya, dalam beberapa tahun kebelakangan ini terdapat banyak syarikat yang menolak perkhidmatan di sektor perbankan tradisional, hanya kerana adanya hubungan dengan cryptocurrency. Walaupun penolakan perkhidmatan ini masih dapat dilakukan, OCC kini memastikan bahawa Bank mesti dibenarkan untuk melakukannya.

“Apabila bank besar memutuskan untuk menghentikan akses kepada badan amal atau bahkan kedutaan yang melayani bahagian berbahaya dunia atau syarikat yang menjalankan perniagaan undang-undang di Amerika Syarikat yang menyokong pekerjaan tempatan dan ekonomi nasional, mereka perlu menunjukkan pekerjaan mereka dan alasan perniagaan yang sah kerana melakukannya, “

Untuk industri yang baru sahaja berjalan, pembatasan perkhidmatan perbankan tradisional sudah tentu menjadi halangan yang berlanjutan. Dengan perubahan peraturan baru ini, yang akan berlaku pada bulan April 2021, tempat permainan akan lebih adil dan telus untuk semua.

Kebenaran Diberikan

Beberapa hari sebelum penyelesaian keputusan ‘Akses yang Adil’, OCC mengeluarkan Surat Tafsiran 1174. Ini merupakan satu lagi perubahan positif, kerana ia membolehkan bank menggunakan dan mengeluarkan koin stabil mereka sendiri.

“Bank nasional dan persatuan simpanan Persekutuan (secara kolektif disebut sebagai” bank “) dapat menggunakan teknologi baru, termasuk INVN dan stablecoin yang berkaitan, untuk melakukan fungsi yang dibenarkan oleh bank, seperti kegiatan pembayaran.”

Sebagai tambahan kepada OCC yang membuka kemungkinan penggunaan stablecoin di kalangan bank, RUU 648, yang berkaitan dengan bank-bank di Negara Bagian Nebraska, diajukan hari ini. Rang undang-undang ini bertujuan untuk memberi bank kemampuan untuk menjaga cryptocurrency untuk pelanggan. Rang Undang-Undang ini, yang dikemukakan oleh Senator Mike Flood, adalah langkah pertama menuju RUU ini Tujuan menjadikan Nebraska sebagai hab untuk FinTech.

Secara keseluruhan, antara keputusan baru-baru ini oleh OCC, dan Rang Undang-Undang yang dikemukakan, tidak mudah untuk menganggap bahawa dalam waktu dekat, bank tradisional akan menyelami aset digital terlebih dahulu. Dengan banyak yang terlibat dalam aset digital yang yakin bahawa penerimaan oleh bank tradisional tidak diperlukan untuk berjaya, faedah perkembangan ini masih belum dapat ditentukan. Setelah perkara pasti berlaku – perubahan akan berlaku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me