Yearn.finance mencadangkan pertukaran antara pengembangan masa depan dan ideologi Bitcoin

OKEx Insights ‘DeFi Digest adalah pemeriksaan mingguan industri kewangan yang terdesentralisasi.

Imej DeFi Digest

Tekanan dari penjual berterusan minggu ini dan kewangan yang terdesentralisasi tidak kebal. Nilai keseluruhan yang terkunci dalam produk DeFi turun menjadi $ 21.92 bilion pada 21 Januari, walaupun ia mengalami kerugian sejak tiga hari terakhir hingga mencapai $ 25.81 bilion mengikut waktu akhbar.

Selain itu, jumlah purata perdagangan mingguan pertukaran terdesentralisasi menjunam sebanyak 11% dan berjumlah $ 1.79 bilion, pada masa penulisan ini. Uniswap meneruskan kepimpinannya di kalangan DEX dengan penguasaan pasaran 41%.

Jumlah keseluruhan pinjaman dalam bidang pinjaman DeFi juga turun sebanyak 4% kerana Compound mengekalkan dominasi pasarannya di sektor ini dengan bahagian 48%. Curve mengekalkan kepimpinannya sebagai kumpulan kecairan terbesar – mencatat kenaikan 17% setiap minggu, dengan nilai keseluruhan terkunci berjumlah $ 1,32 bilion.

Jumlah dagangan purata mingguan pada DEX menyaksikan penurunan yang ketara. Sumber: DeFi Pulse dan DeBank

Berkongsi ideologi bekalan tetap Bitcoin

Sudah menjadi minggu yang sibuk untuk agregat hasil DeFi Yearn.finance setelah masyarakat membincangkan cadangan pendanaan baru-baru ini mengenai pencetakan token YFI. Argumen tersebut menunjukkan pertukaran antara visi asal protokol dan pengembangan masa depannya.

Yearn.finance adalah rangkaian produk DeFi yang memberikan agregat pinjaman, penjanaan hasil, dan insurans pada blockchain Ethereum. Protokol ini mempunyai token tadbir urus, YFI, dan pada umumnya telah berkongsi falsafah penawaran yang serupa dengan Bitcoin dengan menetapkan jumlah penawaran pada 30,000 token, tanpa hadiah pra-lombong, peruntukan pasukan atau pengasas. Kekurangan YFI ini menyebabkan pengembalian besar-besaran sebanyak 35,000% pada minggu pertama penyenaraiannya di Uniswap.

Pada bulan September 2020, pengasas Yearn.finance Andre Cronje dicadangkan pencegahan penerbitan YFI pada masa hadapan dengan menetapkan had 30,000 token. Walau bagaimanapun, cadangan itu tidak diberlakukan – walaupun pada hakikatnya diperoleh lebih daripada 90% kelulusan. Menurut pemaju Yearn "Tracheopteryx," Cronje tidak membuat cadangan Peningkatan yarn rasmi, atau YIP, untuk pembekalan token YFI. Ada tiada suara mengikat untuk membakar kunci pencucian YFI. Akibatnya, pada masa ini tidak ada batasan pada jumlah penawaran YFI.

Mengekalkan pemaju Yearn

Perbincangan mengenai jumlah bekalan YFI dibawa ke meja sekali lagi ketika komuniti Yearn mula membahaskan mengenai pengembangan protokol masa depan. Ahli komuniti "yfi_lit" menyatakan kebimbangan untuk mengekalkan pemaju Yearn dan dicadangkan mencetak 1,000 token YFI untuk memberi insentif kepada pembangunan. Namun, 60% pengundi menentang cadangan tersebut.

Komuniti Yearn nampaknya membentuk konsensus mengenai memberi penghargaan kepada pemaju melalui cadangan YIP-56 – Pembelian Balik dan Bina Tahun. Yang dijuluki begitu "BAYI" cadangan tidak akan menghasilkan YFI baru dan mempunyai dua objektif utama:

  1. Gantikan ganjaran bertaruh YFI dengan pembelian balik YFI
  2. Bersara peti besi pemerintahan YFI

Individu di sebalik cadangan itu percaya bahawa hasil peratusan tahunan YFI yang rendah menjadikannya tidak kompetitif bagi pemegang. Ini dapat menghalang pemegang YFI daripada mengambil bahagian dalam pemerintahan. Sekiranya cadangan itu dibuat, pembelian balik YFI akan menguntungkan setiap pemegang YFI – bukan hanya mereka yang memperoleh token pemerintahan. Peningkatan modal melalui pembelian balik YFI boleh dikenakan cukai lebih sedikit daripada pendapatan dividen melalui pemberian ganjaran. Lebih-lebih lagi, pengunduran peti besi tadbir urus akan membolehkan pengguna berpartisipasi dalam tadbir urus – walaupun mereka membekalkan YFI pada kumpulan kecairan dalam protokol DeFi lain.

Cadangan itu diluluskan lebih daripada 99% kelulusan.

Mencetak YFI baru

Pada 22 Januari, sebelas pemaju teras dan anggota masyarakat mengemukakan a cadangan dipanggil "Membiayai masa depan Yearn" dalam usaha untuk mengumpulkan 6,666 YFI – sepertiga daripadanya akan disumbangkan kepada penyumbang teras, dua pertiga daripadanya akan dimasukkan ke dalam perbendaharaan yang diuruskan oleh komuniti Yearn.

Pasukan Yearn percaya bahawa cadangan pembiayaan terbaru menyatukan visi cadangan BABY sambil tetap mengekalkan penyumbang utama. Mereka mengakui bahawa pakej ganjaran kepada pemaju tidak kompetitif dan beberapa penyumbang diburu oleh pasukan projek lain. Khususnya, Yearn.finance mempunyai perbendaharaan operasi hanya $ 500,000 dan sifar token yang diperuntukkan kepada pasukan – menjadikannya hampir mustahil untuk bersaing dengan saingan seperti Uniswap dan Compound.

Protokol Saiz perbendaharaan (USD) Token diperuntukkan kepada pasukan (USD)
Yearn.finance $ 500,000 0
Tolak ~ $ 2 bilion ~ 4 bilion
Sebatian ~ 176 juta ~ 580 juta

Yearn.finance telah berjuang untuk mengekalkan bakat kerana sumber dana yang terhad dan kekurangan peruntukan token kepada pasukan. Sumber: Yearn.finance

Untuk mengekalkan pemaju teras, pasukan Yearn telah menyatakan bahawa pencetakan adalah satu-satunya cara yang munasabah untuk merapatkan jurang antara protokol dan pesaing. Setelah mengumpulkan maklum balas dari komuniti Yearn, pasukan memutuskan bahawa kenaikan ~ 20% adalah jumlah minimum yang layak untuk menyediakan rancangan kompetitif untuk pengekalan pemaju. Oleh yang demikian, mereka mencadangkan pudina tersebut sebanyak 6,666 YFI – 22% daripada jumlah penawaran semasa.

Kumpulan kerja pampasan akan ditubuhkan untuk menyelesaikan pakej pampasan dan meletakkan syarat untuk pemaju yang layak. Kumpulan kerja juga akan bertanggungjawab untuk pengambilan penyumbang baru.

Sementara itu, dana di perbendaharaan akan disalurkan ke dalam pelbagai kes penggunaan – seperti insentif penyumbang masa depan, program perlombongan kecairan dan penggabungan protokol. Selain itu, YFI yang dicetak juga dapat menolong perbelanjaan berterusan yang ditetapkan dalam YIP-54.

Komuniti Yearn yang menarik

Walaupun komuniti Yearn bersetuju dengan cadangan pendanaan terbaru pada prinsipnya, mereka berpandangan berbeza mengenai jumlah pencetakan YFI dan bahagian YFI yang diperuntukkan kepada pasukan pemaju teras. Pada saat penulisan, proposal telah mendapat persetujuan 70% dan suara resmi diharapkan dapat dilakukan melalui alat pemerintahan.

Walaupun cadangan baru-baru ini mengenai penciptaan YFI telah memicu perdebatan yang membingungkan, pasukan inti Yearn sebagian besar telah menyatakan kegembiraan terhadap keterlibatan masyarakat. Cronje dinyatakan dalam tweet awal minggu ini bahawa perdebatan itu sangat menarik untuk ditonton dan bahawa dia percaya bahawa ini adalah contoh kukuh pemerintahan masyarakat.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me