YAM Finance Mencuba Meningkat Dari Ashes melalui Pelancaran V3

OKEx Insights ‘DeFi Digest adalah pemeriksaan mingguan mengenai dunia kewangan yang terdesentralisasi.

Ringkasan Pasaran DeFi

Pasaran kewangan terdesentralisasi pulih momentum positif minggu ini kerana jumlah nilai terkunci meningkat dari $ 6.8 bilion menjadi $ 8.8 bilion. Aave mendapat tempat teratas dengan nilai USD terbanyak dan mencapai penguasaan pasaran sebanyak 15.3%.

Dari segi pinjaman terdesentralisasi, jumlah keseluruhan pinjaman mencapai $ 1,67 bilion – kenaikan 15% setiap minggu.

Pertukaran yang terdesentralisasi telah menyaksikan penurunan 28% dalam jumlah purata perdagangan mingguan, yang dikuasai oleh Uniswap.

Dalam bidang pertanian hasil, Swerve adalah kumpulan kecairan terbesar dengan $ 9.01 bilion terkunci.

Metrik utama dalam dunia DeFi pulih terutamanya minggu ini. Sumber: Denyutan DeFi dan DeBank

Berita DeFi Minggu Ini

Terdapat dua tonggak penting yang dicapai dalam komuniti DeFi minggu ini:

  1. YAM Kewangan dilancarkan semula protokolnya.
  2. Uniswap melancarkan token pemerintahannya, UNI.

Dalam edisi OKEx Insights ‘DeFi Digest ini, kami akan menyelami pelancaran semula YAM Finance dengan lebih mendalam..

Menyimpan YAM Finance

Digambarkan sebagai "eksperimen kewangan yang minimum," YAM Kewangan adalah stablecoin terdesentralisasi yang mencari inovasi dalam kestabilan harga dan pemerintahan. 

Ciri yang paling terkenal ialah penyediaan bekalan elastik tokennya, YAM. Ini bermaksud bahawa bekalan YAM dapat berkembang dan berkontrak sebagai tindak balas kepada keadaan pasaran. Untuk mencapai kestabilan harga, 10% dari setiap pengembangan bekalan YAM digunakan untuk membeli yCurve, stablecoin bernilai USD, dan disimpan di perbendaharaan YAM. Nilai setiap YAM mensasarkan $ 1. 

Untuk tadbir urus, YAM Finance menggunakan tadbir urus rantai, di mana masyarakat dapat menentukan fungsi protokol YAM dan menguruskan perbendaharaan YAM.

YAM Finance pada mulanya dilancarkan pada 11 Ogos, dan permodalan pasarannya melambung tinggi dari sifar hingga $ 57 juta dalam dua hari. Walau bagaimanapun, pengasas bersama YAM, Brock Elmore menemui bug kritikal dalam protokol pada 13 Ogos, menyebabkan penjualan token YAM secara besar-besaran dan penurunan nilainya 90%.

Harga token YAM menjunam setelah bug kritikal ditemui. Sumber: CoinGecko

Menurut sebuah pengumuman rasmi, pepijat itu dijumpai dalam kontrak pengeluaran semula YAM dan menghantar sejumlah besar kelebihan YAM ke cadangan protokol. Bug ini juga membuat korum menjadi mustahil dalam pemerintahan YAM, yang bermaksud bahawa tidak ada tindakan pemerintahan yang dapat diambil dan dana di perbendaharaan YAM dikunci. 

Dalam usaha menyelamatkan YAM Finance, pasukan mencadangkan proses dua fasa untuk melancarkan semula protokol:

  1. Fasa pertama adalah untuk berpindah dari YAMv1 ke YAMv2.
  2. Fasa kedua adalah melakukan audit lengkap pada sistem YAM dan menggunakan semula sebagai YAM V3.

Cadangan itu diterima oleh komuniti YAM Finance dan protokolnya berjaya berhijrah dari v1 hingga v2 pada 22 Ogos, memungkinkan pemerintahan luar rantai untuk masyarakat. Pada versi kedua, forum pemerintahan dilancarkan untuk anggota masyarakat untuk mengemukakan cadangan. Juga, pemegang token boleh memilih cadangan menggunakan tandatangan mereka. Selanjutnya, token YAMv2 ERC-20 baru telah dibuat, yang membolehkan pemegang token menukar token v2 mereka ke protokol YAM V3. 

Selepas pelancaran YAM Finance v2, pasukan bekerjasama dengan Peckshield Inc. untuk melakukan audit penuh terhadap protokol. Audit penuh berjaya selesai pada 10 September, dan tidak terdapat bug kritikal dalam protokol. 15 bug yang dijumpai semasa audit semuanya telah diperbaiki oleh pasukan. Akibatnya, protokol tersebut digunakan semula dan versi ketiga dilancarkan pada 18 September, seperti yang dijadualkan. 

Perlombongan kecairan YAMv3 dapat meningkatkan Uniswap

Seperti yang dinyatakan dalam pengumuman, kumpulan penyedia kecairan YAM / yUSD Uniswap adalah satu-satunya kumpulan ganjaran insentif YAM Finance V3. Pengguna boleh membekalkan kripto mereka ke kolam dan memperoleh token YAM sebagai ganjaran. yUSD akan menjadi aset simpanan, dan perbendaharaan YAM akan membeli yUSD di kolam LP Uniswap.

Kumpulan LP YAM / yUSD Uniswap akan menyimpan hadiah YAM / yUSD, berjumlah kira-kira 925,000 token YAM. 92,500 YAM, 10% daripada jumlah keseluruhan, akan diedarkan setiap minggu. Penawaran ganjaran akan menurun sebanyak 10% setiap minggu berikutnya. Dengan harga token YAMv2 semasa $ 25, nilai YAMv2 yang diedarkan pada minggu pertama berjumlah $ 2,31 juta.

Pengguna boleh memperoleh YAM dengan meletakkan salah satu daripada lapan cryptocurrency, seperti COMP, LINK dan MKR. Fleksibiliti tersebut membangkitkan minat komuniti DeFi, dan $ 500 juta dikunci dalam protokol YAM pertama pada hari pertama dikeluarkan. Apabila protokol runtuh dari bug kontrak pintar, harga token DeFi yang disokong oleh YAM juga runtuh. Contohnya, Ampleforth turun dari $ 0.90 menjadi $ 0.71.

Mengikuti jadual yang diumumkan YAM Finance V3 pada 15 September, harga YAMv2 sekali lagi melonjak dari $ 24 menjadi $ 33. 

Harga YAMv2. Sumber: Uniswap.info

Untuk YAMv3, ganjaran pertanian YAM akan tertumpu di kolam LP YAM / yUSD Uniswap. Ada kemungkinan pengguna akan mengumpulkan dana mereka ke kumpulan LP Uniswap untuk mendapatkan YAM, yang akan memberikan dorongan lain untuk Uniswap, setelah pelepasan token pemerintahan Uniswap, UNI.

Stabilcoin yang didorong oleh komuniti

YAM V3 terus menjadi eksperimen untuk stablecoin yang didorong oleh komuniti. Komuniti Kewangan YAM menyumbang kepada tata kelola protokol dengan memilih parameter awal YAM V3. Ini keputusan termasuk kemas kini untuk aset simpanan, pengagihan hadiah pertanian kepada pemegang token, penyediaan program bug bounty dan banyak lagi.

Berbanding dengan Ampleforth, saingan stablecoin YAM dengan penawaran cryptocurrency yang elastik, YAM Finance mempunyai tahap desentralisasi yang lebih tinggi kerana proses pemerintahan ditentukan oleh masyarakat.

Ganjaran dan pengedaran token YAM

Pelancaran YAM Finance V3 menggariskan pengagihan hadiah token kepada pemegang dan wakil token.

Bagi pemegang token YAMv2, mereka dapat memindahkan token mereka ke YAM V3 pada nisbah 1: 1, bila-bila masa. Setelah token mereka dipindahkan, 50% token tersedia untuk mereka serta 50% lagi akan diberikan dalam protokol YAM selama 30 hari.

Bagi pemegang token YAM yang terlepas migrasi awal dari v1 ke v2, pasukan YAM akan membuat multisig untuk membantu mereka dalam memindahkan token ke YAM V3. Bantuan ini tidak akan digunakan untuk mereka yang membeli token YAMv1 setelah tamatnya tempoh penghijrahan.

Delegator adalah mereka yang memberikan suara untuk memudahkan perpindahan dari YAMv1 ke YAMv2. Untuk memberi penghargaan kepada para perwakilan, mereka akan mendapat ganjaran 1: 1 YAMv3 jika mereka mempunyai lebih dari 27 undi. Para perwakilan dengan jumlah undi yang sama atau kurang daripada 27 akan mendapat ganjaran tetap sebanyak 27 token. Ganjaran akan diberikan terus selama lebih dari 90 hari.

YAM yang disimpan

Dari awal "Selamatkan YAM" inisiatif untuk pelancaran YAMv3 baru-baru ini, jelas bahawa YAM Finance banyak disokong oleh komuniti DeFi. Komuniti aktif YAM Finance akan menjadi kunci kepada nilai jangka panjang token YAM.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me