Twitter Meretas dan Coinbase Menjual Perisian ke IRS – Crypto News of the Week

Berita gambar Minggu

Ini adalah minggu yang penting dalam dunia blockchain dan cryptocurrency. Beberapa individu paling terkenal di dunia digodam di Twitter dalam penipuan yang berkaitan dengan BTC, dan Coinbase telah menandatangani perjanjian lain dengan agensi kerajaan – kisah ini dan banyak lagi dalam edisi OKEx Insights ’Crypto News of the Week ini.

Peretasan Twitter berprofil tinggi mencuri lebih dari $ 100K dalam BTC

Pada hari Rabu, penipuan Bitcoin berskala besar berlaku di Twitter.

Peretas dapat memperoleh akses ke akaun untuk beberapa dunia individu paling terkenal – seperti Bill Gates, Joe Biden, Barack Obama, Kanye West, Elon Musk dan lain-lain – dan mempromosikan pemberian palsu yang melibatkan BTC.

Menurut akaun sokongan rasmi syarikat media sosial itu, penipuan itu adalah hasil dari “serangan kejuruteraan sosial yang diselaraskan oleh orang yang berjaya mensasarkan beberapa pekerja kami dengan akses ke sistem dan alat dalaman.”

Pengambilan utama

 • Penipuan ini mungkin merupakan penipuan berkaitan BTC yang paling banyak dilihat dan utama dalam sejarah, memandangkan jangkauan besar-besaran dari akaun Twitter yang berlaku. Persepsi Bitcoin dalam kesedaran arus perdana mungkin terjejas secara negatif.
 • Twitter pasti akan mengalami banyak kecelakaan, yang menunjukkan kemudahan relatif di mana sistem terpusat dapat dilanggar. Alternatif yang terdesentralisasi dapat menggunakan acara ini sebagai peluang untuk mendapatkan daya tarikan.
 • Penggodam hanya dapat memperoleh kurang dari 13 BTC, pada saat penulisan ini – jumlah yang objektif secara kecil-kecilan memandangkan jumlah keseluruhan akaun yang dikompromikan.

Coinbase menindaklanjuti perjanjian Perkhidmatan Rahsia dengan kontrak IRS

Perkhidmatan Hasil Dalaman Amerika Syarikat telah menandatangani perjanjian dengan syarikat gergasi pertukaran aset digital Coinbase untuk menggunakan perisian penelusuran blockchain berjudul sendiri, Coinbase Analytics.

Kontrak itu ditandatangani pada 15 Julai dan akan berkuat kuasa pada 23 Julai, menurut rekod awam. Perjanjian itu akan berlangsung selama satu tahun, tetapi ada pilihan untuk memperpanjangnya selama satu tahun lagi.

Coinbase menerima $ 124,950 dari IRS untuk perjanjian satu tahun, yang berikut perjanjian empat tahun yang serupa dengan Perkhidmatan Rahsia A.S. bernilai $ 183,750.

Pengambilan utama

 • Coinbase telah proaktif dalam memasarkan perisian analitiknya kepada agensi dan pengawal selia kerajaan di A.S. – fakta yang banyak di dunia cryptocurrency tidak berminat.
 • Coinbase Analytics adalah hasil pemerolehan Neutrino di bursa, yang sebelumnya kontroversi diasaskan oleh ahli Pasukan Peretasan yang mencipta perisian intip.

Aplikasi Crypto Abra menyelesaikan dengan pengawal selia kewangan A.S.

Abra, sebuah syarikat perkhidmatan kewangan yang mengendalikan aplikasi dompet dan pertukaran cryptocurrency, telah menjelaskan caj dari kedua-duanya Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa dan Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi setelah pengawal selia A.S. mendapati tawaran pertukarannya tidak sah.

Rakan kongsi Abra yang berpangkalan di Filipina, Plutus Technologies, juga didakwa oleh SEC kerana menjual pertukaran berasaskan keselamatan yang tidak berdaftar dan oleh CFTC kerana melakukan pertukaran pertukaran secara tidak sah dengan orang A.S. Kedua-dua syarikat membayar $ 150,000 sebagai penyelesaian.

Pengambilan utama

 • Bayaran dan penyelesaian selanjutnya secara khusus mengukuhkan bahawa pertukaran berdasarkan keselamatan masih tertakluk kepada undang-undang sekuriti negara, walaupun pertukaran itu sendiri bukan sekuriti.
 • Kes terhadap Abra dan Plutus juga mengukuhkan kepentingan peraturan tahu-pelanggan-anda untuk syarikat cryptocurrency yang ingin menawarkan pertukaran, di dalam dan luar negara.
 • Penyelesaian itu mungkin kelihatan tidak lebih dari sekadar tamparan di pergelangan tangan, terutamanya memandangkan kenyataan bahawa menurut Plutus Financial CoinDesk, menerima antara $ 350,000 hingga $ 1 juta pinjaman bailout PPP hanya beberapa bulan yang lalu. 

ConsenSys dituduh mencuri rahsia perdagangan dari BlockCrushr

ConsenSys, sebuah syarikat teknologi perisian blockchain terkemuka, dibawa ke mahkamah setelah itu didakwa mencuri rahsia perdagangan dari BlockCrushr Labs, syarikat pembangunan dan pengkomersialan blockchain yang mengambil bahagian dalam Program Accenator ConsenSys Tachyon.

Menurut BlockCrushr, platform Daisy Payments dari ConsenSys mencuri idea penyelesaian pembayaran berulang syarikat dan dilancarkan tepat satu hari sebelum pertandingan. Ini berlaku setelah BlockCrushr nampaknya berkongsi kod sumber platformnya dan memberikan asasnya setiap perincian mengenai projek tersebut – dari strategi pemasarannya hingga rancangan pematuhan peraturannya.

ConsenSys dengan tegas mempertahankan dirinya di kenyataan ke The Block, menjelaskan:

“Ini adalah kebijakan umum ConsenSys untuk tidak mengomentari masalah hukum yang sedang berjalan tetapi kita harus menyimpang dari kebijakan itu dalam hal ini untuk menyatakan kekecewaan berat kita bahawa tuntutan tidak berasas tersebut bahkan diajukan. Fakta menceritakan kisah yang sangat berbeza daripada kepalsuan yang dikemukakan oleh [BlockCrushr] dan nasihat mereka. Kami berharap dapat mempertahankan reputasi organisasi dan produk kami dengan bersungguh-sungguh."

Pengambilan kunci

 • Sekiranya ConsenSys kalah dalam pertempuran baru dengan BlockCrushr, kepercayaan terhadap gergasi kripto mungkin akan merosot – terutamanya ketika melibatkan penglibatannya dalam projek baru.

Skala kelabu melihat suku rekod, menambah $ 1 bilion

Grayscale Investments meneruskan prestasi luar biasa pada suku kewangan terakhir pada menambah hampir $ 1 bilion – 84% daripadanya berasal dari pelabur institusi. 

Secara khusus, Grayscale Bitcoin Trust menyaksikan aliran masuk $ 751.1 juta, sementara Grayscale Ethereum Trust menyaksikan aliran masuk $ 135.2 juta. Syarikat pelaburan kripto kini mempunyai kumulatif $ 2.6 bilion untuk produk aset digitalnya.

Pengambilan utama

 • Aliran masuk Bitcoin Grayscale melebihi pengeluaran Bitcoin yang baru dilombong, menandakan bahawa permintaan sepertinya melebihi penawaran.
 • Seperti yang telah dikaji oleh OKEx Insights pada masa lalu, pelaburan institusi terus menumpuk ke ruang Bitcoin dan cryptocurrency. Trend ini tidak menunjukkan tanda-tanda melambatkan.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me