Tokenized Bitcoin, Pertukaran di Bawah Api dan TRX sebagai Keselamatan: Crypto News of the Week

OKEx Insights membentangkan lima berita kripto teratas dalam seminggu yang lalu.

Bittrex dan Poloniex ditambahkan pada tuntutan tindakan kelas terhadap Bitfinex dan Tether

Pertukaran cryptocurrency Bittrex dan Poloniex telah ditambahkan ke tuntutan tindakan tindakan kelas yang dipinda terhadap Bitfinex, Tether dan entiti yang berkaitan.

Tuntutan tersebut, yang awalnya diajukan pada Oktober 2019 dan dikemas kini minggu ini, menuduh bahawa Bitfinex dan Tether memanipulasi pasaran cryptocurrency dengan menaikkan harga melalui taktik penipuan. Seperti yang dijelaskan oleh aduan rasmi:

“Pada hakikatnya, Tether mengeluarkan miliaran USDT untuk dirinya sendiri tanpa sokongan dolar AS – hanya membuat USDT keluar dari udara. Tether menyembunyikan fakta itu dengan ‘menjual’ USDT yang baru dikeluarkan kepada Bitfinex, pertukaran crypto yang secara rahsia dimiliki dan dikendalikan oleh individu yang sama yang memiliki dan mengendalikan Tether. Oleh kerana Bitfinex dan Tether pada dasarnya sama, Tether hanya dapat memindahkan USDT yang baru dikeluarkan ke dalam akaunnya di Bitfinex tanpa menerima dolar AS sebagai pertukaran, seperti yang diperlukan dari pelanggan tulen.

Bittrex dan Poloniex, sementara itu, diduga telah dengan sengaja mengambil bahagian dalam skema percetakan USDT dengan memindahkan sejumlah besar tethers yang tidak disandarkan.

Pengambilan Utama

 • Tether tidak asing dengan kontroversi dan kini terlibat dalam pertempuran undang-undang dengan Peguam Negara New York. Berita ini hanya menambah bahan api.
 • Tuntutan tindakan kelas yang diubah terhadap Tether dan syarikat-syarikat bersekutu sedang berkembang, dengan pertukaran baru ditambahkan sebagai defendan. Potensi pertukaran cryptocurrency lain untuk ditambahkan mungkin ada.
 • Sekiranya tuntutan itu dimenangi, gelombang kejutan pasti akan dirasakan di seluruh industri dan harga Bitcoin kemungkinan akan bertindak balas secara negatif.

Token bitcoin pada Ethereum melebihi Lightning and Liquid

Untuk urus niaga Bitcoin di luar rantaian, projek berasaskan Ethereum seperti WBTC dan imBTC saat ini menjadi pilihan paling popular – mengungguli projek berasaskan Bitcoin terkenal seperti Lightning Network dan Liquid.

Seperti yang dilaporkan oleh CoinDesk, ada 70 peratus lebih banyak bitcoin pada projek Ethereum ini berbanding pada bahagian sampingan Bitcoin yang disebutkan di atas. Tambahan pula, bekalan Bitcoin yang telah meningkat telah meningkat 330 peratus pada tahun 2020.

Carta jumlah nilai yang dikunci dalam WBTC. Sumber: Denyutan DeFi

Pengambilan utama

 • Lebih banyak pilihan untuk urus niaga Bitcoin di luar rantaian memberikan lebih banyak pilihan untuk pengguna, memudahkan penggunaan.
 • Kepelbagaian kes penggunaan Ethereum digambarkan oleh semakin banyak bitcoin yang di token. Sudah pasti kita akan terus melihat kes penggunaan semakin bertambah.

“Crypto Mom” ​​Hester Peirce dicalonkan untuk penggal kedua

Hester Peirce, yang dikenal oleh beberapa orang dalam crypto sebagai “Crypto Mom” ​​untuk advokasi industri – telah dicalonkan untuk menjalani penggal kedua sebagai anggota Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) sehingga 2025.

Peirce secara sejarah telah penyokong yang kuat teknologi blockchain dan menentang tegas SEC mengenai cryptocurrency.

Pengambilan utama

 • Peirce adalah satu-satunya anggota SEC yang menyuarakan penolakan terhadap penolakan aplikasi Bitcoin ETF. Sekiranya penggantinya yang kedua disetujui, kemungkinan dana yang diperdagangkan di bursa ini, sekurang-kurangnya, tidak rosak.
 • Peirce juga berhujah untuk mengatur diri dan pelabuhan yang selamat dari SEC untuk projek dengan token yang terdesentralisasi.

Europol memberikan pandangan mengenai alat privasi Bitcoin Wasabi Wallet

Europol dilaporkan menyasarkan dompet Bitcoin sumber terbuka yang berfokus pada privasi, Wasabi Wallet.

Berita itu pertama kali dilaporkan oleh CoinDesk setelah laporan “penguatkuasaan undang-undang” sahaja agensi penguatkuasaan Kesatuan Eropah di dompet itu bocor di Telegram. Kebocoran itu kemudian disahkan oleh jabatan akhbar Europol.

Pusat Jenayah Siber Eropah (EC3) Europol memetik data dari Chainalysis, syarikat analisis blockchain terkemuka di ruang angkasa. Laporan itu menyatakan:

“Menurut [Chainalysis], selama tiga minggu terakhir, BTC dalam jumlah hampir 50 juta USD dimasukkan ke Wasabi dengan hampir 30% berasal dari pasar web gelap. Ini adalah jumlah yang besar, secara relatif, memandangkan urus niaga gelap diperkirakan hanya mempunyai 1% bahagian daripada jumlah transaksi. “

Pengambilan utama

 • Walaupun tidak semestinya menyimpulkan tindakan khusus yang akan diambil oleh Europol, laporan tersebut dengan jelas menggambarkan bagaimana alat privasi Bitcoin ada di radar penegak hukum.
 • Alat privasi mengaburkan data pada lejar awam Bitcoin yang diedarkan, tetapi pengawal selia boleh masuk.

TRON TRX sangat menyerupai keselamatan, kata majlis industri

Majlis Penarafan Crypto (CRC) secara tidak rasmi menganggap token Tron, Nervos dan Polkadot masing-masing menghadapi kemungkinan lebih tinggi dianggap sebagai sekuriti di bawah undang-undang sekuriti A.S., menurut senarai penilaian pertengahan April yang diperoleh oleh Blok itu.

Senarai penilaian yang belum diterbitkan dilaporkan memberikan skor untuk setiap token 4.75 daripada 5.00, yang bermaksud bahawa mereka sangat menyerupai sekuriti.

Pengambilan utama

 • CRC diasaskan oleh Coinbase, Circle, Genesis Capital, dan firma kripto berprofil tinggi lain untuk memberikan kejelasan mengenai masalah peraturan mengenai cryptocurrency. Oleh itu, penilaiannya tidak bermaksud bahawa TRX dan yang lain sebenarnya adalah sekuriti di mata pengawal selia – hanya bahawa dewan telah menentukan bahawa mereka menyerupai mereka.
 • Sekiranya SEC secara hipotetis memperhatikan penilaian CRC, ekosistem Tron, Nervos dan Polkadot kemungkinan akan mengalami pengalaman yang penuh gejolak.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me