Token bukan fungsional bukanlah perkara baru, tetapi masa depannya kelihatan lebih cerah dari sebelumnya

Pemeriksaan masa lalu, masa kini dan masa depan NFT

Dalam bidang cryptocurrency, pengembangan kewangan terdesentralisasi telah menjadi pusat perhatian pada tahun 2020. Walaupun gembar-gembur pasaran di sekitar DeFi dan perlombongan kecairan telah menyejuk sejak akhir September, token tidak mudah alih – juga dikenali sebagai NFT – telah memperoleh kembali banyak populariti yang mereka lihat di ketinggian populariti CryptoKitties pada tahun 2017.

Dengan token tidak fungus meningkat, OKEx Insights mengkaji semula kes penggunaannya dan meneliti kemungkinan penggunaan NFT.

Apa itu token yang tidak boleh difahami?

Perbezaan antara token fungible dan nonfungible tidak terlalu rumit.

Token fungible boleh ditukar ganti dan mudah diganti dengan sesuatu yang serupa. BTC adalah contoh yang baik dari token fungible – atau, dalam kes ini, duit syiling. Sekiranya anda meminjamkan satu duit syiling kepada seseorang di rangkaian Bitcoin, tidak menjadi masalah jika mereka tidak mengembalikan yang sama. Ini kerana nilai satu BTC adalah sama dengan duit syiling lain di rangkaian.

Sebelum kita melihat NFT, ada baiknya kita memahami contoh aset tidak boleh fung di dunia nyata. Mari gunakan tiket kapal terbang sebagai contoh: Walaupun ukuran dan bentuk setiap tiket kelihatan sama, maklumat yang dicetak pada tiket – seperti butiran dan tujuan penumpang – berbeza. Anda tidak boleh menggantikan tiket ke Amerika Syarikat dengan tiket ke Jepun. Dengan cara yang serupa, token tidak fung adalah perwakilan digital aset yang tidak boleh ditukar ganti di dunia nyata.

Mengapa NFT berasaskan blockchain penting?

Aset digital tidak fungsional sudah ada sejak munculnya internet dan berkisar dari nama domain hingga e-tiket hingga pengendalian akaun di rangkaian media sosial. Aset ini mempunyai ciri tersendiri dan tidak boleh ditukar ganti. Selanjutnya, satu pengguna biasanya tidak dapat dengan mudah memindahkan item yang jarang berlaku dari permainan dalam talian ke pengguna lain, dan terdapat kekurangan bukti mengenai pemilikan item tertentu.

Di sinilah NFT berasaskan blockchain mula digunakan.

Empat faedah NFT

Penggunaan teknologi blockchain dengan NFT membawa ciri dan faedah berikut untuk aset digital:

  • Piawai token ERC-721
  • Bukti pemilikan
  • Peningkatan kebolehpindahan dan kecairan
  • Pengurangan risiko palsu

Piawai token ERC-721

Seperti yang pertama kali diperkenalkan oleh CryptoKitties pada akhir tahun 2017, ERC-721 adalah standard token yang paling biasa untuk token tidak fungle.

Terdapat dua perbezaan utama antara piawai token ERC-721 dan ERC-20.

Pertama, token ERC-20 tidak boleh dibahagi, sementara token ERC-721 tidak. Sebagai contoh, pengguna boleh membeli 0.5 unit Ether (ETH) atau UNI. Walau bagaimanapun, berdasarkan reka bentuk standard ERC-721, pengguna hanya boleh memiliki keseluruhan unit token tersebut. Indivisibility tersebut menjadikan token ERC-721 selaras dengan sifat aset tidak boleh fung. Sebagai contoh, pengguna tidak boleh memiliki setengah anak kucing di CryptoKitties atau menuntut 30% pemilikan kad koleksi digital.

Bukti pemilikan

Token ERC-721 berbeza dengan token ERC-20 dalam rekod pemilikannya. Token ERC-20 hanya mencatat baki akaun alamat. Sebaliknya, token ERC-721 bukan sahaja mencatat baki akaun tetapi juga menyimpan rekod ID token untuk setiap pemindahan. Ciri ini sangat penting untuk meningkatkan ketelusan pemindahan aset tidak fungur.

Setiap token yang tidak dapat difahami mewakili aset yang unik dan mengandungi maklumat penting, seperti harta tanah dan perincian pemilikan. Rekod pemilikan aset disimpan di NFT, yang dapat dikesan pada blockchain.

Kebolehpindahan

NFT membolehkan aset pendasarnya dipindahkan dan diperdagangkan dengan mudah di pelbagai ekosistem. Dengan menggunakan item dalam permainan sebagai contoh, blockchain membuang semua perantara dan berfungsi sebagai platform bersatu bagi pengguna untuk memperdagangkan item mereka. Bagi pembangun permainan, mereka dapat memasukkan kemampuan perdagangan yang canggih, seperti lelongan dan penawaran gaya eBay, ke dalam kontrak pintar. Ini menjadikan platform sehenti bagi pengguna untuk berdagang, melelong dan menjual NFT mereka.

Selain itu, kebolehdagangan NFT membawa kepada kecairan yang lebih tinggi, kerana boleh diperdagangkan di pasaran terbuka. Pasaran untuk token yang tidak dapat dijangkiti menawarkan pendedahan yang lebih besar terhadap aset digital untuk kumpulan pembeli yang lebih luas.

Mitigasi palsu

Penggunaan NFT membantu mengurangkan risiko membeli barang palsu.

Seni adalah satu bidang di mana ini sangat berguna. Setiap koleksi seni diberi pengenalan uniknya dalam tanda tidak funglek, yang membolehkan orang membuktikan kekurangan karya seni tersebut. Blockchain berfungsi sebagai pangkalan data yang dapat dilacak secara terbuka untuk menunjukkan keseluruhan kehidupan karya seni. Ini membantu membuktikan keaslian karya seni, kerana hanya karya seni asli yang dijejaki di blockchain.

Sejarah NFT, dijelaskan

Sementara token yang tidak dapat dijangkiti pertama kali mendapat perhatian arus perdana dengan munculnya CryptoKitties pada tahun 2017, Syiling Berwarna boleh dikatakan projek pertama yang berkaitan dengan NFT – sejak tahun 2012. Coins Berwarna adalah yang pertama membina NFT di rangkaian Bitcoin, dan mereka mewakili pemilikan aset yang berbeza, seperti harta benda dan koleksi digital.

CryptoPunks, sementara itu, adalah token berasaskan Ethereum pertama pada awal tahun 2017. Ia mencipta 10,000 watak unik dan boleh dikumpulkan dengan bukti pemilikan yang tersimpan di blockchain Ethereum.

2017: Kebangkitan CryptoKitties

Dilancarkan pada akhir tahun 2017 di ETH Waterloo Hackathon, CryptoKitties adalah permainan berasaskan Ethereum yang membolehkan pengguna mengumpulkan dan membiakkan kucing digital mereka sendiri. Token CryptoKitties tidak boleh difahami, kerana setiap token mewakili kucing digital yang unik di blockchain. Atribut setiap kucing ditentukan oleh algoritma pembiakan rantai yang ditulis dalam kontrak pintar sumber tertutup. Anak kucing dapat dijual melalui lelong Belanda dan pasar sekunder – dan semakin jarang ciri kucing, harganya lebih tinggi untuk dijual.

CryptoKitties menjadi viral kerana mekanisme pembiakan dan perdagangannya. Pengguna pertama kali membeli beberapa ekor kucing dan membiakkannya untuk membuat kucing yang lebih jarang, yang kemudian mereka dapat menjual untuk keuntungan. Lebih ramai pengguna kemudian bergegas menghasilkan anak kucing mereka sendiri untuk mendapat keuntungan. Permintaan yang melonjak untuk CryptoKitties menyebabkan jumlah urus niaga harian di rangkaian Ethereum mencapai paras tertinggi sepanjang masa (1.349 juta) pada Januari 2018 – rekod yang baru saja melampaui pada September 2020 di tengah kegilaan perlombongan kecairan yang ditimbulkan oleh Uniswap (1.4 juta).

Urus niaga harian di rangkaian Ethereum mencapai puncak sebelumnya semasa kegilaan CrypoKitties. Sumber: Ethercan, Dapatan OKEx

Di sisi lain, demam CryptoKitties mendedahkan kekurangan skalabiliti Ethereum. Semakin banyak pengguna yang membiak dan memperdagangkan kucing mereka menyebabkan peningkatan besar dalam urus niaga yang perlu dilakukan di rangkaian Ethereum. Kerana Ethereum hanya dapat menangani sekitar 15 transaksi sesaat, kebanyakan transaksi CryptoKitties jatuh ke dalam kumpulan transaksi yang belum selesai. Purata urus niaga tertunda harian meningkat dari 1,500 menjadi 11,000 selama ini. Untuk segera melaksanakan transaksi mereka, pengguna bersedia membayar biaya gas yang lebih tinggi. Ini menyebabkan tahap kesesakan yang tinggi di rangkaian Ethereum, dengan yuran transaksi purata mencecah lebih dari $ 2. 

Kesesakan di rangkaian Ethereum muncul gelembung CryptoKitties pada awal tahun 2018. Walaupun begitu, CryptoKitties adalah NFT pertama yang menarik perhatian arus perdana. Ia juga mempelopori kontrak lelongan Belanda, yang kemudian menjadi salah satu mekanisme penemuan harga utama untuk NFT.

2018: Minat pelaburan NFT meningkat

Walaupun minat terhadap token yang tidak dapat dijangkiti menyejuk selepas CryptoKitties, asas-asas ekosistem NFT telah berkembang sejak 2018 dengan dua cara utama:

  • Permainan Layer 2 di CryptoKitties
  • Pelaburan dari dana crypto dan kapitalis teroka

Permainan Layer 2 muncul di ekosistem NFT pada tahun 2018 dan merujuk kepada permainan yang dibina di atas CryptoKitties oleh pembangun pihak ketiga yang tidak berkaitan dengan pasukan permainan asal. Sebagai contoh, Kitty Race membenarkan CryptoKitties berlumba antara satu sama lain untuk memenangi ETH. KittyHats membolehkan pengguna mengakses CryptoKitties mereka, sementara Wrapped Kitties memungkinkan pengguna menukar CryptoKitties mereka menjadi token ERC-20 fungible untuk diperdagangkan di bursa desentralisasi. Seperti yang dijelaskan oleh Dapper Labs, pencipta CryptoKitties, permainan Layer 2 yang dibina berdasarkan kontrak pintar CryptoKitties telah memperluas ekosistem permainan, juga dikenal sebagai KittyVerse.

2018 juga menyaksikan peningkatan minat pelaburan NFT dari dana crypto dan kapitalis teroka. Mengikuti gembar-gembur CryptoKitties, Dapper Labs menerima dua pusingan pembiayaan, yang bersama-sama menghasilkan $ 27 juta, dari pelabur terkenal seperti Andreessen Horowitz dan Samsung Next. Selain itu, Permainan Mitos dibesarkan $ 19 juta dalam pusingan pendanaan untuk permainan Blankos Block Party utamanya di EOS. Dana pelaburan juga dilancarkan untuk menyokong ruang baru ini, seperti sumbangan $ 100 juta Ripple untuk dana berjaya oleh syarikat permainan blockchain Forte.

2019: NFT dan harta intelek

Untuk melindungi harta intelektual, firma tradisional mula menggunakan token yang tidak dapat dijangkiti pada tahun 2019 untuk menerbitkan koleksi digital mereka. Raksasa perlumbaan automatik Formula Satu, misalnya, bekerjasama dengan Animoca Brands pada bulan Mei 2019 hingga berkembang permainan perlumbaan berasaskan blockchain yang disebut F1 Delta Time. Pada 24 Mei, permainan ini menerbitkan sebuah kereta sport F1 maya yang pertama, iaitu "1-1-1." Selepas lelongan empat hari, koleksi digital dijual dengan harga 415.9 Wrapped Ether (bernilai $ 113,000 pada masa itu), menjadikannya penjualan token NFT tertinggi pada tahun 2019.

Berikutan kejayaan F1 Delta Time, Animoca Brands dan Dapper Labs baru-baru ini memperoleh perjanjian pelesenan dengan MotoGP dan merancang untuk mengeluarkan satu lagi permainan perlumbaan berasaskan blockchain dalam masa terdekat.

Selain daripada gergasi lumba, gergasi kad perdagangan Panini America memasuki pasaran NFT pada Januari 2019 dengan pelancaran kad perdagangan sukan berasaskan blockchain untuk liga dan persatuan profesional utama. Star Trek juga berada di tempat kejadian NFT pada bulan Jun 2019 ketika pembangun permainan blockchain Lucid Sight diperkenalkan kapal angkasa ikonik dan koleksi lain ke blok block.

2020: Apabila NFT bertemu dengan DeFi

2020 telah menjadi tahun eksplosif untuk kewangan yang terdesentralisasi. Walaupun perlombongan kecairan telah menjadi sejuk setelah pelepasan token pemerintahan Uniswap, UNI, petani hasil telah mengalihkan perhatian mereka kepada NFT.

Hasil pertanian NFT terutama sekali dipelopori oleh Rarible, pasar NFT. Rarible dilepaskan token pemerintahannya, RARI, pada pertengahan bulan Julai, yang menghasilkan kenaikan harga sebanyak 814%. Jumlah dagangan pasaran NFT melepasi $ 7 juta pada bulan September, di mana Rarible menyumbang 81%.

Selain Rarible, NFT mendapat tarikan di kalangan komuniti cryptocurrency dengan pelancaran token MEME. MEME adalah protokol eksperimen yang dimaksudkan untuk mengintegrasikan DeFi dengan koleksi crypto. Walaupun slogan projek itu menjadi "Jangan beli MEME," ia telah mengumpulkan gembar-gembur pasaran dan pernah mencapai permodalan pasaran $ 48 juta. Pasukan MEME juga bekerjasama dengan seniman digital untuk membolehkan pengguna mempertaruhkan MEME mereka untuk berpartisipasi dalam lelongan NFT karya seni mereka.

Walaupun populariti NFT pertanian hasil, Ilya Abugov, penganalisis utama di DappRadar, percaya bahawa NFT belum mencapai tahap kesukaan ramai. Dia memberitahu OKEx Insights:

"Industri ini masih belajar bagaimana konsep NFT dapat diterapkan. Saya rasa, memandangkan jangkauan yang terhad sekarang, terlalu awal untuk mengukur gembar-gembur. Lebih menggembirakan semasa fasa penerokaan. Seni dan permainan menjadi yang pertama mendapat manfaat daripada NFT. Walau bagaimanapun, kami telah melihat kes penggunaan, seperti insurans token, yang menunjukkan bagaimana NFT memiliki banyak aplikasi."

Pada separuh pertama tahun 2020, jumlah USD dipindahkan dalam ekosistem NFT dicapai $ 233 juta – meningkat 52% dari keseluruhan tahun 2019.

Separuh pertama tahun 2020 telah menyaksikan jumlah aliran USD masuk ke NFT. Sumber: Tidak Berjangkit

NFT dan permainan: Meletakkan aset dalam permainan di blockchain

NFT dilihat berpotensi besar untuk merevolusikan industri permainan.

Dalam permainan dalam talian tradisional, aset dalam permainan dimiliki oleh pelayan terpusat. Pembangun permainan membenarkan pemain memiliki aset dalam permainan mereka. Walau bagaimanapun, pengguna sebenarnya tidak memilikinya.

Teknologi blockchain membolehkan pemilikan digital sebenar terhadap aset dalam permainan. Token yang diwakili oleh token yang tidak mudah alih menyimpan rekod pemilikan dan butiran aset di blockchain. Pemindahan NFT mewakili pemindahan hak milik ke atas aset, yang tidak dapat dihentikan oleh pemaju permainan. Walaupun permainan blockchain yang sepenuhnya terdesentralisasi mungkin lambat dan kikuk untuk pemain, syarikat permainan dipertimbangkan menggunakan teknologi untuk memproses transaksi permainan sambil mengekalkan mekanik permainan sebenar di pelayan terpusat.

Yat Siu, pengasas Animoca Brands, percaya bahawa syarikat permainan kini dapat menawarkan faedah ekonomi yang sebenarnya kepada permainan melalui NFT. Dia memberitahu OKEx Insights:

"NFT memberikan hak milik digital yang sebenarnya dan memungkinkan untuk memberikan hak harta tanah kepada pemain. Ini bermaksud bahawa syarikat permainan tradisional kini dapat menawarkan keuntungan ekonomi yang nyata kepada pemain – konsep nilai kini dapat direalisasikan dalam permainan. Ini serupa dengan menawarkan perkhidmatan perbankan perdagangan dan maya untuk aset permainan anda."

Siu juga percaya bahawa NFT dalam permainan semakin disatukan ke dalam ekosistem DeFi. Dia telah menerangkan:

"Oleh kerana NFT pada hakikatnya adalah aset sebenar, anda boleh mula menerapkan prinsip kehidupan sebenar – seperti meminjam atau menyewa aset tersebut. Di F1 Delta Time, kami membenarkan pertaruhan kereta lumba, yang dapat disewa kepada pemain lain untuk digunakan dalam permainan."

Dengan lebih terperinci, Siu menambah:

"Kami juga memberikan ganjaran perlumbaan untuk pemain teratas, yang dihitung berdasarkan jumlah yang anda pegang, jadi kami menggabungkan pertanian hasil dengan keseronokan. Semua orang yang memiliki token REVV kami dapat memperoleh hasil, tetapi pemain terbaik mendapat hasil yang lebih baik! Kami telah melihat pemain bersatu dan membentuk pasukan, dengan beberapa menyediakan pembiayaan dan membiarkan mereka yang tahu bagaimana bermain permainan dengan lebih baik untuk berlumba dan berkongsi keuntungan."

Seni digital

Sebelum teknologi blockchain, kekurangan pengesahan yang mencukupi untuk karya seni telah menjadi sakit kepala para seniman. Menurut tahun 2014 lapor oleh Institut Pakar Seni Halus, lebih daripada 50% seni ditempa atau tidak dikaitkan dengan artis yang betul. Ini sebahagian besarnya adalah hasil dokumentasi yang tidak betul semasa transaksi seni. Artis dan pengumpul swasta kadang-kadang tidak mendokumentasikan pemindahan seni dengan perjanjian undang-undang formal. Selain itu, pembeli jarang melakukan kajian wajar terhadap karya seni yang mereka beli.

Munculnya teknologi blockchain membawa potensi untuk mengatasi kekurangan karya seni. Setiap transaksi dalam kehidupan karya seni membuat blok baru dan melekat pada blok sebelumnya. Urus niaga tidak tahan pada blockchain, dan tidak ada pihak yang dapat mengubah perincian karya seni yang tersimpan di blockchain. Ini meningkatkan ketelusan asal dan kepercayaan di antara pembeli, penjual dan pengumpul.

CryptoZR, seorang artis blockchain, memberitahu OKEx Insights bahawa asal dalam talian adalah perbezaan utama antara karya seni digital dan karya seni tradisional. Dia memberi komen:

"Pembuktian karya seni tradisional dilakukan di luar talian, yang sering memerlukan bantuan pihak ketiga. Contohnya, seniman, peserta pameran dan pakar komen yang berpengalaman dapat membantu menentukan keaslian karya seni. Sebaliknya, blockchain membolehkan penciptaan karya seni asli dalam talian, dan proses pembuatan dilakukan secara dalam talian."

CryptoZR menambah bahawa ekosistem karya seni baru telah muncul sejak munculnya blockchain, menjelaskan:

"Karya seni tradisional mempunyai ekosistem yang matang selama berabad-abad – mulai dari penciptaan karya seni dan mekanisme lelong hingga pameran seni dan galeri. Munculnya blockchain menyebabkan munculnya pasaran seni token, pertukaran seni yang terdesentralisasi dan pameran karya seni maya, yang membawa ekosistem baru untuk industri seni."

Karya seni dapat diwakili oleh token yang tidak dapat difahami pada blockchain, dan setiap token mempunyai ciri unik – seperti asal, rekod pemilikan dan penjualan.

Selain itu, sementara industri penjualan seni dianggap sebagai pasaran untuk individu bernilai tinggi dan pelabur malaikat, tokenisasi karya seni membuka pasaran untuk pembeli runcit. Tokenisasi karya seni membolehkan pemilikan pecahan bagi pelabur runcit yang tidak mempunyai akses kepada modal yang besar.

Pertukaran seni yang terdesentralisasi

Tokenisasi karya seni juga menyebabkan timbulnya pertukaran seni yang terdesentralisasi.

Pertukaran seni berasaskan blockchain menjimatkan kos overhead untuk mengendalikan galeri seni fizikal. Lebih-lebih lagi, platform seperti Blockchain Art Exchange dan platform berasaskan Ethereum DADA membenarkan cryptocurrency sebagai bentuk pembayaran. Pertukaran seni yang terdesentralisasi adalah salah satu pemacu utama untuk pertumbuhan platform penjualan seni dalam talian dari anggaran $ 5.9 bilion pada tahun 2020 kepada $ 9.32 bilion pada 2024.

Selain daripada pertukaran seni yang terdesentralisasi, rumah lelong seni tradisional telah mulai menyelaraskan operasi mereka dengan teknologi blockchain. Contohnya, rumah lelong Christie yang pertama dicontohi penggunaan teknologi blockchain dengan Artory pada bulan November 2018. Kedua-dua pihak menghasilkan sijil digital untuk penjualan seni bernilai $ 300 juta yang merangkumi karya Georgia O’Keeffe dan Edward Hopper. Pada 8 Oktober, Christie’s dilancarkan lelongan pertamanya di NFT untuk karya seni yang diilhamkan oleh Bitcoin "Blok 21," yang dijual dengan harga $ 131,250.

Bolehkah NFT pergi ke arus perdana?

Walaupun NFT kembali mendapat perhatian masyarakat sejak CryptoKitties pada awal 2018, masih ada halangan untuk NFT diatasi sebelum mereka memasuki arus perdana.

Salah satu halangan berkenaan dengan peraturan. Walaupun NFT memberikan pemilikan aset pendasar, tidak ada konsensus undang-undang mengenai sifat NFT – sama ada token utiliti, token keselamatan, token mata wang atau tergolong dalam kelas aset baru. Henri Arslanian, pemimpin crypto global PwC, memberitahu OKEx Insights bahawa pengawal selia belum mencapai kesepakatan mengenai apakah peraturan sekuriti harus diterapkan pada NFT. Dia telah menerangkan:

"Juri masih belum mengetahui apakah NFT harus, atau bahkan boleh, diatur. Walaupun kebanyakan setuju bahawa perlu ada pengawasan pada platform di mana NFT tersebut ditawarkan dan diperdagangkan, masih belum ada konsensus mengenai jenis NFT apa yang harus diatur. Ada yang percaya bahawa mereka harus termasuk dalam peraturan sekuriti. Yang lain berpendapat bahawa mereka hanya unik dengan ciri dan fungsinya dan memasukkannya ke dalam bidang keselamatan tidak sesuai."

Pengalaman pengguna adalah bidang lain yang kini kekurangan ruang NFT. Walaupun terdapat pasaran baru-baru ini, ekosistem kekal baru lahir. Komuniti kripto, secara umum, sering tidak memahami mekanisme NFT dan perjuangan untuk mencetak NFT mereka sendiri. Selain itu, terdapat kekurangan pasaran NFT yang mapan.

Ilya Abugov juga menekankan bahawa pendidikan dan pengalaman pengguna, selain dari peraturan, adalah rintangan terbesar yang dihadapi NFT dan desakan mereka untuk menuju arus perdana. Dia menerangkan kepada OKEx Insights:

"Pendidikan dan pengalaman / antara muka pengguna akan menjadi rintangan terbesar. Ini benar terutamanya untuk segmen pemain dan koleksi. Untuk mencapai penerapan yang bermakna untuk permainan yang menggunakan NFT, penerbit perlu merancang dan memasarkan permainan yang menarik. Tidak cukup hanya dengan menambahkan tag NFT dan berharap ekonomi mengurus diri mereka sendiri. Selain itu, masyarakat umum perlu dididik mengenai penggunaan dan fungsi NFT."

Arslanian di PwC berkongsi pandangan yang serupa dengan Abugov. Dia menambah dalam komennya:

"Banyak pendidikan dan kesedaran masih perlu dilakukan mengenai topik NFT sebelum kita dapat melihatnya menjadi arus perdana. Itu memerlukan masa."

Akhirnya, perdagangan mencuci menjadi perhatian di pasaran NFT, di mana peniaga berpotensi terlibat dalam penciptaan permintaan palsu untuk token tertentu atau sengaja menyesatkan peserta pasaran. Dalam contoh tipikal perdagangan mencuci, aset ditukar antara dua alamat dompet dengan kerap dalam jangka masa yang singkat. Apabila pelabur membuat pesanan jual, mereka kemudian akan membuat pesanan beli untuk memenuhi pesanan jual mereka sendiri.

Contoh tipikal perdagangan mencuci, di mana aset ditukar enam kali dalam 24 jam. Sumber: Tidak Berjangkit

Pasukan projek dan platform statistik dapat membantu mengurangkan perdagangan mencuci NFT. Bagi pasukan projek, mereka boleh mengenakan yuran pasaran yang lebih tinggi ketika merancang struktur ganjaran. Apabila ganjarannya lebih rendah daripada kos serangan, peniaga akan cenderung melakukan perdagangan cuci. Sebaliknya, agregator statistik dan platform perlu mengembangkan kaedah untuk mengesan perdagangan mencuci dan memudahkan penemuan harga untuk NFT.

Sementara ruang NFT masih dalam pengembangan awal dan menghadapi banyak rintangan dalam perjalanan ke penerapan arus perdana, ia memiliki potensi menarik untuk merevolusikan berbagai industri. Seperti yang dinyatakan oleh Arslanian:

"NFT akan membolehkan pengguna memiliki pemilikan, pengesanan, interoperabiliti dan perdagangan aset ‘digital’ yang lebih baik, dari item yang dibawa dalam permainan video hingga koleksi digital baru. Walaupun tidak sepenuhnya kelas aset baru, kemungkinan NFT membuka kunci adalah novel dan sangat menarik."

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me