Tahap tinggi BTC bertepatan dengan penurunan jumlah dagangan di seluruh industri

Ringkasan Laporan Struktur Mikro Pasaran OKEx untuk Oktober 2020

Pada bulan Oktober, harga BTC, duit syiling asli rangkaian Bitcoin, sebahagian besarnya kekal dalam aliran menaik – naik dari $ 10,800 ke $ 13,800. Pemimpin pasaran cryptocurrency mencatatkan pulangan bulanan terbaik (28%) sejak April. Ia juga membawa pulangan tahunan hingga 90%, mengikut Indeks BTC OKEx.

Sementara itu, jumlah permodalan pasaran cryptocurrency meningkat ke paras tertinggi $ 404 bilion setiap tahun – meningkat daripada $ 355 bilion pada awal bulan, setiap data dari CoinGecko.

Sebaliknya, kekurangan pembalikan harga dan turun naik menyebabkan penurunan jumlah perdagangan bulanan, bersama dengan keinginan untuk mengambil risiko menjelang pilihan raya presiden Amerika Syarikat. CryptoCompare dinyatakan dalam Tinjauan Pertukaran Oktober bahawa jumlah derivatif bulanan kekal stabil pada bulan Oktober, sementara jumlah spot menurun dengan ketara. Menurut laporan itu, penurunan besar dalam jumlah dagangan spot bulanan sebanyak 30% atau lebih dilihat di banyak pertukaran peringkat teratas.

Pada akhir Oktober, menurut data dari skew, OKEx mempunyai minat terbuka agregat tertinggi untuk niaga hadapan BTC di semua bursa, pada $ 1.1 bilion. Ia juga mempunyai minat terbuka tertinggi untuk niaga hadapan Ether (ETH), pada $ 240 juta. Walau bagaimanapun, trend dalam jumlah yang sama di seluruh industri diperhatikan dalam laporan struktur mikro OKEx Oktober. Volume spot di bursa menurun sebanyak 42% jika dibandingkan dengan bulan sebelumnya. Niaga hadapan dan jumlah pertukaran menyaksikan penurunan yang lebih kecil sekitar 16%.

Jumlah derivatif kekal stabil pada Oktober 2020Jumlah derivatif kekal stabil pada Oktober 2020. Sumber: OKEx

Pada bulan Oktober, bilangan pasangan perdagangan spot di OKEx meningkat sebanyak 20. Kini terdapat 502 pasangan perdagangan spot.

Peratusan jumlah dagangan DeFi meningkat

Walaupun harga token jatuh di dunia kewangan terdesentralisasi, jumlah dagangan token DeFi tetap berterusan – turun hanya 2% bulan ke bulan. Bahagian DeFi dari keseluruhan pasaran perdagangan swap meningkat dari 13% menjadi 16%.

Di antara pertukaran DeFi yang dipinggirkan USDT, token tadbir Uniswap (UNI) dan Chainlink (LINK) mempunyai jumlah bulanan terbesar, masing-masing sekitar $ 2 bilion. Walaupun harga UNI turun hampir 50% pada bulan Oktober, ia masih merupakan token DeFi yang paling popular di pasaran.

UNI dan LINK memimpin pertukaran DeFi yang dipinggirkan USDT dalam jumlah dagangan pada Oktober 2020UNI dan LINK memimpin pertukaran DeFi yang dipinggirkan USDT dalam jumlah dagangan pada Oktober 2020. Sumber: OKEx

Set data lengkap untuk Laporan Struktur Mikro DeFi Market DeEEEx untuk bulan Oktober boleh dimuat turun di sini.

Peningkatan jumlah niaga hadapan setelah harga Bitcoin menembusi $ 12,000

Niaga hadapan, produk yang paling banyak diperdagangkan di OKEx, jumlah dagangan turun sebanyak 16% pada bulan Oktober kepada $ 75 bilion.

OKEx kini menawarkan sejumlah 196 instrumen niaga hadapan – 22 instrumen lebih banyak daripada pada bulan September – yang membolehkan peniaga membuat kombinasi dan perdagangan yang lebih kompleks dengan tarikh luput yang berbeza.

Pasaran tidak aktif pada separuh pertama bulan Oktober. Walau bagaimanapun, harga BTC menembusi tahap rintangan utama $ 12,000 pada 21 Oktober. Volume niaga hadapan kemudian diperkuat dan dicetak tinggi bulanan.

Di antara niaga hadapan, kontrak dengan duit syiling lebih popular daripada kontrak berjangka USDT. Sebagai contoh, masa depan suku tahunan BTC yang paling banyak diperdagangkan (BTC_USD_201225) menghasilkan jumlah keseluruhan $ 16.9 bilion, sementara masa depan suku tahunan yang paling banyak diperdagangkan USDT (BTC_USDT_201225) mencatatkan jumlah bulanan $ 10.4 bilion.

Masa depan suku tahunan BTC yang dipinggirkan duit syiling masih merupakan produk yang paling banyak diperdagangkanMasa depan suku tahunan BTC yang dipinggirkan duit syiling masih merupakan produk yang paling banyak diperdagangkan. Sumber: OKEx

Tukar jumlah dagangan dan kecairan

Pada bulan Oktober, jumlah dagangan swap menurun sebanyak 17% menjadi $ 56 bilion. Sementara pertukaran swap marginal BTC, dengan jumlah bulanan $ 13.2 bilion, masih mendahului pertukaran swap marginal USDT, jurang antara keduanya telah menyempit menjadi kira-kira $ 1 bilion.

Untuk altcoin, instrumen yang dipinggirkan USDT lebih popular. Yearn.finance (YFI) dan DFI.money (YFII) kedua-duanya naik dua tempat dalam kedudukan jumlah pertukaran swap marginal USDT. Filecoin (FIL), yang baru melancarkan mainnetnya, berada di tempat kesembilan. Selain itu, jumlah pertukaran USD-margined UNI berada di kedudukan keempat – dengan jumlah naik $ 170 juta dari bulan September.

Pertukaran margined USDT lebih popular untuk perdagangan altcoinPertukaran margined USDT lebih popular untuk perdagangan altcoin. Sumber: OKEx

Dari segi spread, pertukaran BTC yang dipinggirkan USDT masih ketinggalan berbanding pertukaran yang dipinggirkan dengan syiling. Penyebaran permintaan BTC_USDT_SWAP, ketika memperdagangkan BTC bernilai $ 300,000, adalah 0,0246% – berbanding 0,0213% yang lebih rendah pada BTC_USD_SWAP. Walau bagaimanapun, kedua-dua angka meningkat sedikit dari bulan September.

Pertukaran margin dengan syiling mempunyai spread yang lebih ketat untuk BTCPertukaran margin dengan syiling mempunyai spread yang lebih ketat untuk BTC. Sumber: OKEx

November mungkin menyaksikan pemulihan jumlah dagangan yang kuat

Pada awal bulan November, bersama dengan kenaikan pasaran pasca-pilihan raya yang kuat, terdapat peningkatan dalam aktiviti perdagangan. Jumlah dagangan derivatif terkumpul di OKEx meningkat 21%, minggu ke minggu. Minat terbuka BTC secara agregat pada OKEx juga menunjukkan arah aliran menaik selepas penurunan kecil. Lebih-lebih lagi, banyak token DeFi telah melihat pembalikan pada awal November, dan peniaga sudah memanggil bahagian bawah untuk bahagian pasar ini.

OKEx akan mengeluarkan laporan struktur mikro November awal bulan depan, jadi nantikan.

Bagi pembaca yang berminat dengan maklumat lebih terperinci dan data pasaran OKEx dari September 2020, set data lengkap yang digunakan dalam laporan ini boleh dimuat turun di sini.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me