Stablecoin Market Share Meletup, Pendekatan BCH, BSV Halvings: Market Watch Weekly

Aset Crypto telah pulih dengan mendadak minggu ini, dengan Bitcoin (BTC) naik 15 peratus dan diperdagangkan melebihi tanda $ 7,000 hari ini, 6 April, mengikut harga Indeks BTC OKEx. Walaupun cryptocurrency terkemuka akhirnya ditutup 25.4 peratus turun pada bulan Mac 2020, harganya telah meningkat 80 peratus dari paras rendah $ 3,890 pada 12-13 Mac setelah penurunan paling tinggi dalam 11 tahun.

Harga Bitcoin kini diperdagangkan dalam julat $ 7,100 setelah beberapa percubaan gagal menembusi titik harga psikologi minggu lalu.

Harga Mingguan Indeks OKEx BTC / USD. Sumber: TradingView

Permintaan untuk melonjak stabil

Walaupun harga BTC telah melantun dengan kuat, tidak ada peningkatan jumlah dagangan yang ketara. Penurunan ini menyebabkan OKEx menjadi platform niaga hadapan terbesar dari segi Open Interest per Penyelidikan ArcaneData. Sebaliknya, jumlah pasaran harian BTC tidak meningkat, menurut data yang disediakan oleh firma penyelidikan Skew. Kenaikan harga yang tidak disokong oleh kenaikan jumlah perdagangan dianggap sebagai pemulihan jangka pendek dalam analisis teknikal. Ini sering menyebabkan pembetulan besar di kemudian hari.

Bahagian Jumlah Minat Terbuka 3 / 23-3 / 29. Sumber: Penyelidikan Arcane Tempat BTC – Jumlah Harian Teragregat. Sumber: Skew

Tetapi pada masa yang sama, kami perhatikan bahawa koin stabil dalam mata wang USD telah menjadi kaedah penting bagi pelabur cryptocurrency untuk mengelakkan turun naik harga.

The permintaan untuk stablecoin sangat kuat sejak kejatuhan pasaran pertengahan Mac, seperti halnya kewangan tradisional, permintaan wang tunai dolar telah meningkat semasa krisis. Selain itu, Bitcoin nampaknya belum dipisahkan dari pasaran saham.

Khususnya, nilai pasaran Tether (USDT) berkembang pesat. Sebelum kemalangan 12 Mac, USDT telah $ 4.7 bilion dalam peredaran, mengambil 2.1 peratus daripada jumlah permodalan pasaran cryptocurrency. Menjelang 4 April, jumlah peredaran USDT telah meningkat $ 6.1 bilion, atau 3.24 peratus nilai pasaran cryptocurrency per Longhash dan Pemeriksaan Duit Syiling data.

Edaran USDT dan harga Bitcoin. Sumber: LongHash

Walaupun pasaran pada masa ini mempunyai sejumlah besar stablecoin, ini bukan satu-satunya kriteria untuk memulakan pasaran bull. Sebilangan besar penerbitan stablecoin hanya dapat menyediakan asas dana untuk pasaran bull, tetapi jumlah dagangan yang rendah dan penurunan kecairan mungkin menahan pasaran lembu.

Tunai Bitcoin & Penurunan Bitcoin SV minggu depan

Bitcoin Cash (BCH) dan Bitcoin SV (BSV) akan melalui bahagian blok ganjaran masing-masing minggu depan.

Mengira separuh. Sumber: Kerusi Blok

Dari segi sejarah, kesukaran perlombongan BCH dan harganya mengekalkan tahap konsistensi yang tinggi. Oleh kerana ketiga-tiga syiling bukti kerja ditambang menggunakan SHA256, pelombong memilih sama ada untuk menukar berdasarkan harga agar lebih menguntungkan.

Ini juga bermaksud bahawa setelah beberapa hari, akan ada sebilangan besar pelombong yang terpaksa ditutup atau beralih ke BTC untuk meneruskan penambangan. Itu akan membuat kesukaran perlombongan BCH menurun, kecuali harganya boleh meroket. Mengingat korelasi sejarah, harga BCH berpeluang turun dengan penurunan separuh yang akan datang.

Kesukaran perlombongan tunai Bitcoin berbanding harga dalam carta sejarah USD. Sumber: bitinfocharts.com Kesukaran perlombongan purata setiap hari berbanding harga purata sehari, USD, 7 hari Kadar perubahan. Sumber: bitinfocharts.com

Dalam jurang antara pemisahan BCH dan pemisahan BTC pada bulan Mei, kita akan melihat banyak pelombong berhijrah ke rangkaian BTC untuk menambang dengan lebih menguntungkan, menjadikan hasrat rangkaian meningkat dan kos perlombongan rata-rata lebih mahal. Sekiranya harga Bitcoin tidak naik pada masa itu, pelombong yang lebih tidak cekap akan berjuang untuk memperoleh keuntungan, dan akhirnya mereka kemungkinan akan berpenduduk.

Menjelang pertengahan Mei, apabila Bitcoin berkurang, pelombong akan menghadapi pusingan semula. Penambang yang tinggal akan menjadi tangan yang kuat, dan kesediaan mereka untuk HODL akan mengurangkan tekanan penjualan pasaran.

Ketua Pegawai Eksekutif operasi perlombongan Btc.top, Zhuoer Jiang, mengesahkan dalam sebuah temu ramah minggu ini bahawa pelantar perlombongan Bitmain S9 yang terkenal telah dimatikan setelah kemalangan pada pertengahan Mac. Dalam sebuah temu ramah diterbitkan pada 5 April, Bin Luo, pengarah penjualan di luar negara pengeluar pelantar perlombongan Avalon, mengatakan berita baik bagi para pelombong adalah bahawa ketika musim banjir April hingga Mei semakin hampir, mereka dapat memilih lokasi perlombongan yang stabil dan murah. Dipengaruhi oleh coronavirus, banyak kilang tidak benar-benar terbuka sepenuhnya dan kelebihan bekalan elektrik sebenarnya merupakan peluang yang baik untuk merundingkan harga elektrik yang rendah.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me