Pilihan Pasaran Menunjukkan Kurang Bersemangat pada BTC Halving

Pengambilan utama

  • -Peniaga pilihan nampaknya membina beberapa persediaan yang kurang memberangsangkan untuk separuh yang akan datang.
  • -Pada masa yang sama, peniaga kelihatan bersedia membayar premium yang lebih tinggi untuk bertaruh pada penurunan harga di BTC.
  • -Peniaga nampaknya lebih menumpukan pada melindung nilai risiko daripada membuat spekulasi.

Gambaran keseluruhan

Pengurangan pahala Bitcoin telah menjadi salah satu peristiwa yang paling dinanti-nantikan di ruang crypto tahun ini. Pengawas pasar telah membilang turun untuk pengurangan ganjaran blok dari 12.5 BTC setiap blok hingga 6.25 BTC setiap blok. Salah satu naratif yang paling umum di pasar adalah bahawa separuh boleh mendorong kenaikan bull berikutnya. Bagaimana peniaga boleh memainkan acara seperti itu? Apa jenis maklumat yang pasaran pilihan data dapat mendedahkan dari segi kemungkinan tindakan harga dan sentimen pasaran dalam tempoh sebelum / selepas separuh?

Pilihan ITM bertarikh sederhana, sedikit memihak

Sangat menarik untuk diperhatikan bagaimana pedagang pilihan telah mengatur perdagangan mereka kerana penyediaan mereka dapat mengungkapkan maklumat berharga tentang bagaimana mereka melihat pasar, dan juga strategi apa yang telah mereka terapkan. Maklumat ini dapat membantu walaupun bagi peserta pasaran individu.

Apa yang dapat kita lihat sekarang ialah, sepertinya peniaga pilihan telah mengambil sikap yang lebih konservatif pada bahagian yang akan datang. Data dari Skew menunjukkan bahawa peniaga nampaknya menggunakan kontrak bulan Jun sebagai instrumen mereka untuk membuat spekulasi BTC harga dalam tempoh separuh.

Walaupun kontrak yang berakhir pada pertengahan Mei dengan harga mogok yang sama mungkin memberikan leverage yang lebih tinggi dan kos yang lebih rendah daripada kontrak yang berakhir pada bulan Jun, namun, para peniaga nampaknya bersedia membayar premium yang lebih tinggi untuk masuk ke pasaran. Fenomena ini dapat menunjukkan bahawa peniaga opsyen mungkin tidak begitu bullish di BTC harga dalam tempoh separuh ini.

Gambar 1: Opsyen BTC OI oleh Tamat Tempoh (pada 28 Apr)

Sumber: Skew

Gambar 2: OTC Opsyen BTC oleh Strike (pada 28 Apr)

Sumber: Skew

Pandangan berhati-hati ini juga dapat mencerminkan bagaimana peniaga memilih harga mogok pilihan mereka. Gambar 2 menunjukkan bahawa kebanyakan pilihan terbuka adalah dengan harga mogok sekitar 7000.

Secara tradisinya, pelabur yang ingin mempunyai pendedahan risiko yang lebih rendah mungkin memilih pilihan panggilan dengan harga mogok pada atau di bawah harga spot yang mendasari. Sementara itu, pedagang dengan toleransi risiko yang lebih tinggi boleh memilih harga mogok di atas harga spot yang mendasari. Begitu juga, harga mogok put option pada atau di atas harga spot lebih konservatif daripada harga mogok di bawah harga spot.

Jadi, dari perspektif membeli panggilan, pilihan panggilan dengan harga mogok pada 7000 adalah pilihan ITM yang sedikit, yang mungkin dapat menangkap potensi kenaikan ketika BTC harga naik. Walau bagaimanapun, pedagang yang lebih menaik mungkin memilih pilihan OTM dengan harga mogok yang lebih tinggi, yang dapat memberikan leverage yang lebih tinggi. Walaupun begitu, nampaknya ini tidak berlaku di sini.

Dari perspektif penulisan put, pilihan put dengan harga mogok pada 7000 adalah kontrak opsyen OTM, yang mungkin mempunyai risiko lebih tinggi daripada yang ditempatkan ITM. Walau bagaimanapun, peniaga nampaknya masih bersedia untuk mendedahkan beberapa risiko yang lebih tinggi untuk dipertaruhkan BTC harga akan turun dalam jangka masa sederhana. Sudah tentu, mungkin ada sebab lain di sebalik itu. Sebagai contoh, peniaga ingin melindungi nilai BTC kedudukan panjang, atau bahkan lindung nilai dengan panggilan OTM lama mereka.

Sebagai kesimpulan, data tarikh luput dan harga mogok nampaknya melukis gambaran bahawa 1.) pilihan peniaga telah mengambil relatif pendekatan konservatif ketika datang ke kemungkinan pembelahan jangka pendek didorong BTC perhimpunan. 2.) peniaga opsyen nampaknya sedikit lebih yakin bahawa BTC harga boleh turun dalam jangka masa kira-kira dua bulan.

Lindung nilai daripada membuat spekulasi

Satu lagi data yang tidak mahu dilupakan oleh pemerhati pasaran adalah BTC nisbah put / call, dan itu boleh menjadi petunjuk lain yang menunjukkan arah yang tidak begitu menaik.

Data dari Skew menunjukkan bahawa BTC nisbah minat terbuka / panggilan telah meningkat sejak pertengahan Mac. Walaupun telah melambat, ia semakin dekat dengan tahap pra-penjualan pada bulan Februari.

Nisbah minat terbuka / panggilan mengukur jumlah pilihan put terbuka berbanding panggilan. Nisbah yang meningkat menunjukkan bahawa peniaga opsyen sepertinya telah memfokuskan diri untuk melindungi risiko penurunan BTC harga, bukannya menetapkan untuk perdagangan spekulatif.

Gambar 3: Nisbah Put / Panggilan BTC (pada 28 Apr)

Sumber: Skew

Gambar 4: Volatilitas Tersirat ATM BTC (pada 28 Apr)

Sumber: Skew

Turun naik yang tersirat boleh menjadi data lain yang dapat memberi kita gambaran bagaimana peniaga pilihan melihat pasaran.

Tahap turun naik yang tersirat menunjukkan bagaimana peniaga mungkin menjangkakan pergerakan mendasar yang akan datang, dalam kes ini, BTC. Pilihan yang mempunyai kenaikan IV dapat menunjukkan bahawa pelabur telah menjangkakan yang mendasari akan mengalami turun naik harga yang lebih tinggi berbanding dengan kisaran sejarah mereka. Begitu juga, kontrak dengan penurunan IV dapat bererti bahawa pelabur mengharapkan yang mendasarinya mempunyai turun naik harga yang lebih rendah.

Rajah 4 menunjukkan bahawa IV dari BTC secara amnya menurun sejak akhir bulan Mac dan terus berjalan seperti itu. Kami percaya bahawa penurunan ini sebahagiannya kerana pasaran telah pulih dari penjualan bulan Mac, ketika harga mulai stabil, jangkaan penurunan harga yang lebih ketara. Walau bagaimanapun, pengurangan harga juga tidak menjangkakan jangkaan peniaga untuk mempunyai pergerakan harga yang besar. Penurunan IV nampaknya menguatkan kes separuh menjadi a "bukan peristiwa."

Kesimpulannya

Sebilangan besar data dari pasaran pilihan nampaknya menunjukkan bahawa peniaga tidak terlalu yakin BTC harga dalam tempoh separuh ini. Strategi mereka nampaknya lebih fokus untuk melindungi risiko penurunan, dan bukannya bertaruh lebih tinggi BTC harga. Namun, data pilihan mungkin tidak dapat memberikan gambaran lengkap dari segi sentimen pasaran, itu kerana banyak pelabur juga telah menggunakan pilihan sebagai bagian dari strategi lindung nilai mereka.

Dalam penerbitan sebelumnya, Thomas Tse, Ketua Strategi Kuantitatif di OKEx, menyatakan bahawa separuh hari mungkin memberikan peluang yang baik untuk membuka posisi pendek di BTC. Baca <Arbitraj Acara: Cara Berdagang Halvings> untuk lebih.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me