Pedagang runcit menggemari pasaran aset sintetik berikutan pam GME

OKEx Insights ‘DeFi Digest adalah pemeriksaan mingguan industri kewangan yang terdesentralisasi.

Imej DeFi Digest

Pasaran kewangan terdesentralisasi mendapat manfaat daripada pemulihan pasaran cryptocurrency umum minggu ini. Nilai keseluruhan yang terkunci dalam produk DeFi melonjak menjadi $ 26.12 bilion pada 29 Januari dan mencatatkan keuntungan 19% setiap minggu.

Pemulihan pasaran terbukti dalam bidang pinjaman, di mana jumlah pinjaman meningkat 20% menjadi $ 4,87 bilion. Compound menguasai pasaran pinjaman dengan bahagian 50%.

Jumlah dagangan purata mingguan pertukaran terdesentralisasi meningkat sebanyak 10% dan berjumlah $ 1,97 bilion, pada masa penulisan ini. Uniswap meneruskan kepemimpinannya di kalangan DEX dengan penguasaan pasaran 37%. Curve mengekalkan kepimpinannya sebagai kumpulan kecairan terbesar dengan nilai terkunci berjumlah $ 1.36 bilion.

Kategori Statistik utama Jumlah Perubahan% mingguan
Secara keseluruhan Jumlah nilai terkunci (USD) $ 26.12 bilion 19%
Penguasaan pasaran (%) Pembuat (18%)
Pinjaman Jumlah pinjaman vol. $ 4.87 bilion 20%
Penguasaan pasaran (%) Sebatian (50%)
DEX Purata mingguan perdagangan vol. $ 1.97 bilion 10%
Penguasaan pasaran (%) Uniswap (37%)
Hasil pertanian Kumpulan kecairan terbesar Keluk ($ 1.36 bilion)

Jumlah nilai terkunci, jumlah pinjaman dan jumlah dagangan DEX mingguan mencatatkan pertumbuhan yang kuat di sektor DeFi minggu ini. Sumber: DeFi Pulse dan DeBank

Taruhan Wall Street dan keperluan desentralisasi yang semakin meningkat

Saga GameStop dan Wall Street Bets menarik perhatian komuniti DeFi minggu ini. Kisah itu bermula ketika syarikat gergasi Wall Street, seperti Citron Research dan Melvin Capital, mengalami kerugian besar dari GameStop Inc. yang menjual (NYSE: GME) dan AMC Entertainment Holdings (NYSE: AMC) setelah komuniti Reddit yang aktif, r / wallstreetbets, menumpahkan modal ke GME, menuju kepada ledakan yang meletup. Pam besar menyebabkan kemenangan sementara bagi peniaga runcit setelah dana lindung nilai dilaporkan ditutup kedudukan pendek mereka dengan kerugian besar.

Keperluan untuk desentralisasi yang semakin meningkat di ruang perdagangan saham dipamerkan ketika TD Ameritrade dan firma pembrokeran tradisional lain ditempatkan sekatan pada perdagangan GME. Anthony Scaramucci SkyBridge Capital percaya bahawa fenomena tersebut menyoroti prinsip teras Bitcoin dan keperluan untuk kewangan terdesentralisasi. Mike Novogratz dari Galaxy Digital berkongsi pandangan serupa, menuntut bahawa pemerasan GME adalah sokongan besar DeFi.

Komuniti DeFi juga berusaha mendapatkan keuntungan dari hype saham GME. Crypto exchange FTX menyenaraikan niaga hadapan GameStop token yang disenaraikan pada 27 Januari berikutan permintaan pelanggan yang kuat. Niaga hadapan berkumpul jumlah dagangan lebih $ 1.6 juta dalam dua hari pertama.

Pedagang juga berusaha memanfaatkan fenomena GME melalui pertukaran terdesentralisasi. Token bernama "Gamestop yang dibalut" dibuat dan digandingkan dengan ETH di Uniswap. Pada masa penulisan, Gamestop Wrapped adalah berharga pada $ 5.78, dengan lebih daripada 200 pemegang.

Harga token Gamestop Wrapped meningkat dengan pesat sejak dilancarkan di Uniswap. Sumber: Buka maklumat

Walau bagaimanapun, komuniti cryptocurrency segera menyedari kelemahan kontrak pintar Wrapped Gamestop. Derek Barrera, CTO Bukti Kesan, menunjuk itu "Gamestop yang dibalut" hanyalah tanda khas ERC-20. Token itu tidak membungkus $ GME, juga menggunakan oracle untuk mengesan harga saham GME. Uniswap juga mengirim pesanan amaran keselamatan token kepada pengguna bahawa sesiapa sahaja dapat membuat token ERC-20 yang mengaku mewakili projek yang tidak mempunyai token. Kecairan GME / ETH ketika itu dikeluarkan dari Uniswap.

Barrera berkongsi dua petua kepada OKEx Insights untuk melihat token palsu:

“Apabila anda memutuskan untuk melabur dalam aset baru dengan kecairan yang sangat rendah seperti token GME, yang terbaik adalah membaca kontrak pintar di Etherscan. Sebilangan besar token berasal dari templat kontrak pintar seperti kontrak OpenZeppelin. Semasa saya mengkaji kontrak pintar token GME, sangat jelas bahawa token itu tidak mempunyai interaksi dengan oracle. Cara lain untuk melihat token yang dibungkus palsu adalah dengan menggunakan Uniswap Info untuk mengetahui jumlah pemegang token dan jumlah mudah tunai."

Joe McCann, ahli strategi di Microsoft, berkongsi pandangan serupa dengan Barrera bahawa "Gamestop yang dibalut" token adalah penipuan yang jelas. Dia memberitahu OKEx Insights:

"Pasangan WETH / GME hanyalah hasil daripada pembangun yang ingin memanfaatkan kitaran gembar-gembur sekitar $ GME. Nampaknya peniaga mengalami masalah selama sekitar 410 ETH. Pasangan perdagangan GME / ETH mempunyai dua penambahan kecairan (digabungkan untuk 212,5 ETH) dan dua pengeluaran kecairan (digabungkan untuk 623,5 ETH)."

Pasaran aset sintetik meningkat

Pedagang runcit menjadi sangat kecewa apabila aplikasi perdagangan popular Robinhood dilarang berkongsi pembelian GME dan AMC. Larangan pembelian Robinhood nampaknya bertentangan dengan visinya untuk mendemokratisasi perkhidmatan kewangan, dan peniaga secara aktif mencari pasar DeFi sebagai alternatif.

McCann menjelaskan kepada OKEx Insights bahawa pengguna menyedari permainan itu "curang" dari larangan perdagangan di pasaran ekuiti Amerika Syarikat – membuka jalan untuk perdagangan saham token di pasaran aset sintetik.

Dilancarkan pada bulan Disember 2020, protokol Mirror baru-baru ini mendapat perhatian peniaga runcit dengan ekuiti A.S. yang diiktiraf di platform. Untuk mengikuti hype pasaran ekuiti, komuniti Mirror mencadangkan pelancaran tokenized GME dan AMC. Kedua-dua cadangan belum mencapai kuorum hingga kini.

Do Kwon, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Terraform Labs, optimis akan masa depan protokol aset sintetik dengan sifat penapisan mereka. Dia memberitahu OKEx Insights:

"Robinhood adalah salah satu pintu masuk terbesar bagi peniaga runcit ke dunia kewangan, tetapi reaksi pengguna dan masyarakat luas terhadap saga GameStop sangat baik untuk memperkenalkan DeFi kepada massa. Di Cermin, anda tidak dapat menapis aset dan semua senarai mAsset diundi dan dikendalikan oleh komuniti. Cadangan GME dan AMC mempunyai masa pemilihan satu minggu. Sekiranya kedua-dua cadangan diluluskan dengan ambang 10%, pasukan Mirror akan menggunakan protokol Band sebagai harga untuk meniru harga saham GME dan AMC."

Walaupun minat dari peniaga runcit semakin meningkat, Kwon menekankan bahawa terdapat beberapa halangan untuk pasaran aset sintetik menuju arus perdana:

"Pengguna harus mengunci cagaran sekurang-kurangnya 150% pada masa ini untuk mendapatkan mAssets baru, yang boleh membebankan pengguna yang kurang modal. Daripada mencetak aset baru, kebanyakan pengguna memilih untuk memperdagangkan pelbagai mAssets di Uniswap dan TerraSwap. Sebagai tambahan, antara muka pengguna protokol DeFi mungkin tidak sehalus aplikasi kewangan tradisional."

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me