Pasaran pinjaman DeFi mencapai tahap baru di tengah persaingan CeFi baru

OKEx Insights ‘DeFi Digest adalah pemeriksaan mingguan industri kewangan yang terdesentralisasi.

Petikan pasaran DeFi

Pasaran kewangan yang terdesentralisasi mengekalkan momentum kenaikan minggu ini kerana jumlah nilai yang terkunci dalam produk DeFi meningkat dari $ 12.01 bilion menjadi $ 13.65 bilion. 

Uniswap mengekalkan kedudukannya sebagai peneraju pasaran dengan pangsa pasar 22% dari jumlah nilai USD terkunci. Pertukaran yang terdesentralisasi juga mempunyai kumpulan kecairan terbesar dan mengekalkan dominasi jumlah dagangannya hingga 48%. Terutama, jumlah dagangan purata mingguan pada DEX meningkat 5% minggu ini.

Dalam bidang pinjaman yang terdesentralisasi, Compound terus mendahului dengan pangsa pasar 56%.

Didorong oleh pertumbuhan pinjaman, pasaran DeFi tumbuh 13.6% dari keseluruhan nilai terkunciDidorong oleh pertumbuhan pinjaman, pasaran DeFi tumbuh 13.6% dari keseluruhan nilai terkunci. Sumber: Denyutan DeFi dan DeBank

Pasaran pinjaman DeFi kembali mendapat sambutan pada minggu ini berikutan kenaikan semula jangka pendek pada pertengahan September. Seperti yang ditunjukkan oleh penyedia data DeFi Pulse, jumlah nilai terkunci dalam protokol pinjaman terdesentralisasi saja dicapai tertinggi sepanjang masa $ 5.1 bilion. 

Nilai keseluruhan yang terkunci di pasar DeFi dan pinjaman masing-masing mencapai paras tertinggi sepanjang masa masing-masing $ 13.65 bilion dan $ 5.1 bilionNilai keseluruhan yang terkunci di pasar DeFi dan pinjaman masing-masing mencapai paras tertinggi sepanjang masa masing-masing $ 13.65 bilion dan $ 5.1 bilion. Sumber: DeFi Pulse, Wawasan OKEx

Pembuat protokol pinjaman yang terdesentralisasi juga mencapai kejayaan penting minggu ini. Stokcoinnya, Dai, melepasi tanda permodalan pasaran $ 1 bilion pada hari Rabu, seperti yang dinyatakan Data CoinGecko.

Protokol pinjaman DeFi menghadapi persaingan terpusat

Walaupun pasaran pinjaman terdesentralisasi kembali mendapat momentum positifnya, protokol pinjaman DeFi telah menghadapi persaingan yang sengit dari pertukaran crypto dan penerbit stablecoin.

Circle, penerbit stablecoin USDC, merancang untuk memperkenalkan pembinaan akaun perniagaan hasil tinggi. Syarat dan kadar berkisar dari hasil peratusan tahunan 8.5% untuk syarat terbuka hingga akaun APY 10,75% 12 bulan. Selain itu, pembayaran faedah USDC dibayar setiap minggu dan terakru setiap hari. 

Membandingkan pulangan DeFi dan CeFi

Dengan penawaran crypto dari platform pinjaman terpusat dan terdesentralisasi, pengguna kini boleh dengan mudah meminjamkan atau meminjam cryptocurrency. Stablecoins, yang bertujuan untuk mengekalkan nilai dari masa ke masa, sangat popular di kalangan peminjam dan pemberi pinjaman crypto. Dengan lebih banyak syarikat crypto berprofil tinggi memasuki pasaran pinjaman, pengguna kini dapat membandingkan pulangan yang ditawarkan oleh platform kewangan terpusat dan terdesentralisasi.

DAI, USDT dan USDC adalah tiga stablecoin yang paling banyak ditawarkan oleh platform kewangan terpusat dan terdesentralisasi. Secara umum, platform DeFi menawarkan pulangan pinjaman yang lebih tinggi daripada platform CeFi. Fulcrum, platform pinjaman DeFi yang dibina berdasarkan protokol bZx, memberikan pulangan tertinggi untuk DAI dan USDC – masing-masing 17,11% dan 12,05%. Compound v2 pada masa ini menawarkan pulangan tertinggi untuk USDT, pada 12.9%.

Pulangan semasa untuk pinjaman DAI, USDC dan USDT di antara platform pinjaman CeFi dan DeFi utama, mulai 12 NovemberPulangan semasa untuk pinjaman DAI, USDC dan USDT di antara platform pinjaman CeFi dan DeFi utama, mulai 12 November. Sumber: Kadar DeFi

Dari segi peminjaman stablecoin, Fulcrum mempunyai pulangan purata bulanan tertinggi untuk meminjam DAI, USDC dan USDT.

Pinjaman Stablecoin merupakan kawasan yang belum banyak digunakan untuk platform CeFi. Walau bagaimanapun, platform ini mula bersaing dengan platform DeFi berikutan pengumuman sokongan baru untuk USDT dari BlockFi dan Bitfinex.

Pulangan pinjaman DAI, USDC dan USDT semasa di antara platform pinjaman CeFi dan DeFi utamaPulangan pinjaman DAI, USDC dan USDT semasa di antara platform pinjaman CeFi dan DeFi utama. Sumber: Kadar DeFi

Platform pinjaman CeFi menawarkan perlindungan pelabur tambahan

Platform CeFi mula mempelbagaikan penawaran crypto mereka untuk pemberi pinjaman dan peminjam, dan mereka mempunyai dua kelebihan utama berbanding platform pinjaman DeFi.

Pertama, platform pinjaman crypto terpusat adalah kustodial. Cagaran pengguna disimpan oleh platform pinjaman atau penjaga pihak ketiga. Dalam kes BlockFi, penjaga, Gemini, memperoleh lesen amanah dari Jabatan Perkhidmatan Kewangan Negeri New York – syarat untuk mematuhi keperluan rizab modal tertentu dan standard pematuhan perbankan di bawah §100 Undang-undang Perbankan New York.

Lebih-lebih lagi, platform pinjaman crypto terpusat mempunyai syarat pematuhan yang lebih ketat daripada platform terdesentralisasi. Walaupun platform pinjaman DeFi sebagian besar tidak diatur, beberapa platform pinjaman terpusat mengharuskan pengguna untuk mematuhi peraturan anti pencucian wang, seperti cek Tahu Pelanggan Anda, dengan mendedahkan maklumat peribadi. Contohnya, BlockFi memerlukan pengguna untuk memberikan nombor keselamatan sosial dan maklumat bank mereka semasa permohonan pinjaman.

Adakah platform pinjaman CeFi boleh dipercayai?

Walaupun terdapat perlindungan pelabur tambahan, kurangnya kredibiliti di antara beberapa platform pinjaman terpusat menyebabkan pengguna beralih ke platform pinjaman DeFi.

Sebagai contoh, Cred (US) LLC, pemberi pinjaman berlesen di bawah California Finance Lenders Law, baru-baru ini difailkan untuk Bab 11 perlindungan kebankrapan di Delaware. Pemberi pinjaman telah menangguhkan sementara aliran masuk dan aliran keluar dana kerana penyelewengan dana. Selain itu, platform dompet dan perdagangan Uphold telah menghentikan perkongsiannya dan merancang tindakan undang-undang terhadap Cred kerana melanggar kontrak dan penipuan. 

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me