Nisbah Panjang / Pendek BTC Menunjukkan Peningkatan, tetapi Petunjuk Lain Tidak Naik: Niaga Hadapan Jumaat

OKEx Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Selama tujuh hari terakhir, carta setiap jam Bitcoin (BTC) menunjukkan bahawa cryptocurrency terkemuka menyatukan dalam julat harga yang besar antara $ 6,500 dan $ 7,100. Kami dapat melihat dua penurunan yang mendadak dan dua peningkatan yang cepat pada carta setiap jam di bawah.

Perhimpunan Khamis dengan jumlah yang baik menembusi ketinggian Selasa sekitar $ 6,950 dan membatalkan corak penurunan jangka pendek. Tahap rintangan utama seterusnya, mengikut carta setiap jam, adalah $ 7,150. BTC diperdagangkan sekitar $ 7.100 pada waktu akhbar, setiap Harga Masa Depan OKEx Quarterly (BTCUSD0626).

Pada carta harian, purata bergerak 60 hari, yang berada di sekitar $ 7,400, memberikan tahap rintangan yang kuat. Penembusan jarak setiap jam dapat membuka pintu ujian purata bergerak penting ini. Di sisi lain, kegagalan tahap sokongan $ 6,950 boleh menyebabkan pengambilan untung lebih banyak, membawa kepada penarikan balik yang lebih mendalam kepada $ 6,800.

Melihat data perdagangan OKEx, terdapat beberapa isyarat bertentangan minggu ini. Nisbah BTC Panjang / Pendek kini berjalan hampir pada tahap tertinggi sejak pertengahan Mac. Tetapi Minat Terbuka dan Nisbah Pinjaman Margin BTC tidak menunjukkan sentimen menaik.

Carta Setiap Jam Masa Depan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD0626). Sumber: OKEx

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Nisbah Panjang / Pendek BTC telah menunjukkan aliran menaik selama tujuh hari terakhir. Perhimpunan pada hari Khamis membawa nisbah di atas 1, yang menunjukkan bahawa lebih banyak orang memegang jawatan panjang.

Nisbahnya kini berjalan di atas 1.2, yang merupakan tahap tertinggi sejak kemalangan pertengahan Mac.

Masa Pengumpulan Data: 4/10 12:00 pagi hingga 4/17 12:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek menunjukkan nisbah jumlah pengguna membuka kedudukan panjang berbanding membuka kedudukan pendek dalam jangka masa tertentu. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan. Sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali ada posisi beli dibuka, mesti ada posisi jual yang terbuka untuk mengimbangkannya. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

BTC Basis jatuh pada Jumaat lalu dan sekali lagi memasuki wilayah negatif. Walaupun premium negatif telah mengecil sejak hari Khamis, ia masih belum positif. Ini menunjukkan betapa sedikit keyakinan pasaran terhadap rali ini. Niaga hadapan suku tahunan menunjukkan premium $ 20 negatif.

Masa Pengumpulan Data: 4/10 12:00 pagi hingga 4/17 12:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga aset pendasar, dalam kes ini Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran optimis. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran umum pesimis. Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), itu bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Minat terbuka dan jumlah dagangan

Open Interest (OI) terkumpul dengan cepat sebelum hari Khamis, dari 4.59 juta kontrak Jumaat lalu hingga setinggi 570 juta kontrak (1 kontrak = $ 100). Tetapi perhimpunan Khamis telah mendorong OI turun dengan mendadak, yang menunjukkan bahawa sebahagian daripada posisi jual telah dilikuidasi atau ditutup dan tidak banyak posisi beli masuk ke pasaran.

Masa Pengumpulan Data: 4/10 12:00 pagi hingga 4/17 12:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak. Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi.

Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka. Setakat ini, OI telah jatuh kepada 4.77 juta kontrak.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Selama tujuh hari terakhir, Nisbah Pinjaman Margin BTC merosot dari paras tertinggi pada hari Jumaat lepas iaitu 0,8 ke tahap semasa pada 0.3. Perhimpunan Khamis nampaknya tidak menaikkan sentimen kenaikkan pasaran.

Masa Pengumpulan Data: 4/10 12:00 pagi hingga 4/17 12:00 pagi (UTC)

Margin Lending Ratio adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka masa tertentu. Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan meminjam BTC bertujuan untuk memendekkan duit syiling yang mendasari.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila nisbah pinjaman margin rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Sejumlah besar nisbah ini secara historis menunjukkan masa pembalikan.

Wawasan peniaga

Xuanhaimmoer, Pengarang TradingView

Bitcoin telah turun lebih dari 13 peratus sejak beruang menghalang kenaikan harga dari zon $ 7,400. Dalam tempoh 7 hari yang lalu, pasaran ketakutan apabila zon psikologi $ 7,400 disekat oleh beruang.

Semalam kami menyaksikan kenaikan harga, mendorong harga Bitcoin berkembang dengan kuat untuk mendapatkan semula momentum sebelumnya.

Pada masa ini, pihak jual beli berada dalam perselisihan yang sangat sengit di kawasan yang sedang bergelut. Bitcoin akan turun jika kembali berada di bawah zon $ 6,500 lagi. Pada akhir minggu ini, jika harga Bitcoin akan tetap di atas $, 000 atau bahkan melebihi ambang $ 7,300, bull akan menyerang lebih keras untuk mendorong harga ke kawasan $ 7,900- $ 8,300.

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Sentimen pasaran tidak begitu panas sejak dompet mata wang digital bank pusat China didedahkan pada akhir minggu ini. Peniaga lebih berhati-hati daripada sebelumnya. Oleh kerana Minat Terbuka belum meningkat dengan kenaikan harga, saya menjangkakan harganya akan bergabung antara $ 6,950 dan $ 7,400 dalam jangka pendek.

BTC kekurangan arah yang jelas pada harga semasa sekitar $ 7,050. Dari sudut teknikal, trend keseluruhan kekal menaik pada jangka masa pertengahan, kecuali jika harga gagal berada di atas $ 6,950.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me