Menyeragamkan Interoperabilitas Blockchain, Penerapan DCEP Wilayah dan Pengiktirafan Muka di Mahkamah – China Market Watch

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong.

OKEx Insights melihat kisah berita kripto teratas minggu ini dari China dan Hong Kong – termasuk dorongan Kumpulan Ant untuk mengoperasikan interoperabilitas blockchain, potensi Greater Bay Area untuk juruterbang Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital dan perkhidmatan penyiasatan undang-undang berasaskan blockchain pertama di Guangzhou.

Kumpulan Ant memulakan penyeragaman kebolehoperasian blockchain

Ant Group, anak syarikat gergasi teknologi China Alibaba, baru-baru ini mengetuai kumpulan kerja untuk meneroka penyeragaman kebolehoperasian blockchain di bawah Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik, atau IEEE. Piawaian itu dinamakan "P3205 – Standard untuk Pengoperasian Blockchain – Protokol Pengesahan dan Komunikasi Data."

Mengikut projek, standard menyediakan empat protokol untuk memudahkan pengesahan data dan komunikasi di antara blockchain. Protokol ini merangkumi:

 • Protokol identiti yang diedarkan
 • Protokol metadata
 • Protokol bukti penukaran dalam rantai
 • Protokol komunikasi rentas rantai

Pengambilan utama

 • Penyelesaian standard P3205 diharapkan dapat berfungsi sebagai standard global untuk interoperabilitas blockchain. Piawaian ini menyokong pengesahan komunikasi dan data yang berkesan di antara pelbagai model dan tahap rantaian silang.
 • Alibaba adalah peneraju paten blockchain, dengan 62% daripadanya berkaitan dengan infrastruktur blockchain. Alibaba kini mempunyai lebih daripada 30 paten dalam operasi berkembar blockchain.
 • Ant Group melancarkan inisiatif interoperabilitas blockchain, Open Data Access Trusted Service, pada bulan September 2019. ODATS bertujuan untuk mengurangkan kos komunikasi di kalangan syarikat awam dan swasta.

Greater Bay Area dapat menjadi lokasi utama bagi juruterbang DCEP awal

Bai Hexiang, presiden Bank Rakyat cawangan Guangzhou China, diberitahu media tempatan bahawa pasaran perdagangan rentas sempadan di Greater Bay Area – gabungan seramai sembilan bandar, termasuk Hong Kong, Macau, Shenzhen dan Guangzhou – adalah lokasi yang ideal untuk menguji mata wang digital China, Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital. Menurut statistik dari cawangan Guangzhou, pasaran pembayaran digital di wilayah Guangdong mencapai 11,95 trilion RMB pada Q1 2020.

Bai menekankan bahawa kepemimpinan dalam pembayaran digital, akses ke perdagangan antarabangsa dan pangkalan penduduk yang besar di Greater Bay Area adalah faktor yang baik untuk penerapan DCEP berskala besar.

Pengambilan kunci

 • PBoC menunjukkan tanda-tanda awal sokongan terhadap pengembangan blockchain Greater Bay Area pada Mei 2020. Ia bekerjasama dengan Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China untuk mengeluarkan kertas perundingan untuk mendorong inovasi blockchain dan penerapan mata wang digital di kawasan itu.

Guangzhou pertama kali melaksanakan penyelidikan undang-undang berasaskan blockchain

Mahkamah Rakyat Menengah Guangzhou mengumumkan pelancaran penyelesaian blockchain untuk melancarkan proses penyelidikan undang-undang pada 12 Ogos.

Menurut mahkamah, penyiasatan undang-undang berasaskan blockchain mempunyai empat kelebihan berbanding penyelidikan berdasarkan kertas:

 • Masa pemulihan lebih pantas
 • Sistem pengenalan yang lebih selamat
 • Jejak audit yang dapat dikesan
 • Proses permohonan yang mudah

Pengambilan kunci

 • Peguam di Guangzhou menyiasat kes kehakiman di berbagai industri – seperti perbankan, percukaian dan pengurusan harta tanah. Sebilangan besar siasatan tetap dibuat berdasarkan kertas. Sistem penyiasatan berasaskan blockchain melancarkan prosedur KYC mahkamah dengan memerlukan pengecaman wajah untuk peguam dan pemohon untuk setiap kes.

Pinjaman RMB baru dan pembiayaan sosial kurang daripada jangkaan pasaran

Pasaran saham di China menyaksikan penurunan sedikit minggu ini. Shanghai SE Composite dan CSI 300 pada masa ini diperdagangkan pada 3,330 dan 4,656, dengan sedikit penurunan mingguan masing-masing 1.67% dan 2.24%. Indeks SZSE Blockchain 50 berada pada 3.940, dengan perubahan nilai mingguan -5.3%. Untuk Hong Kong, Indeks Hang Seng meningkat 1.31% minggu ini dan pada masa ini berada pada 25,246.

Penurunan sedikit pasaran saham China sebahagiannya didorong oleh kemas kini terbaru dalam pinjaman RMB baru dan jumlah pembiayaan sosial. Pada bulan Julai, bank-bank China memberikan pinjaman baru sebanyak 0,99 trilion RMB – yang jatuh daripada jangkaan 1.2 trilion RMB. Jumlah pembiayaan sosial di negara ini, sebagai ukuran kredit dan kecairan yang luas dalam ekonomi, mencapai 1.69 trilion RMB pada bulan Julai dan tidak memenuhi jangkaan 1.85 trilion RMB. Petunjuk ekonomi yang kurang berprestasi ini menyebabkan sedikit penurunan pasaran saham China minggu ini.

Prestasi indeks pasaran China. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me