Mengapa PayPal dan Venmo adalah dorongan yang lebih besar untuk penggunaan crypto daripada Revolut

Pintu masuk crypto PayPal diatur untuk meningkatkan penggunaan cryptocurrency runcit dan pedagang – Market Watch

Dalam soal penggunaan secara besar-besaran, Bitcoin (BTC) dan cryptocurrency lain mendapat peningkatan besar minggu ini setelah PayPal Holdings Inc., syarikat pembayaran dalam talian yang mempunyai permodalan pasaran $ 239 bilion, diumumkan penambahan empat cryptocurrency utama pada penawaran produknya. Mulai tahun 2021, pengguna dapat membeli, menahan dan menjual cryptocurrency secara langsung dari akaun PayPal mereka.

Berikutan pengumuman PayPal, harga BTC dan banyak altcoin naik dengan ketara. 

BTC mendapat dorongan besar dari pengumuman PayPal. Sumber: OKEx, TradingView

Seperti yang dinyatakan oleh PayPal, minat yang meningkat terhadap pembayaran digital – didorong oleh COVID-19 dan pengembangan mata wang digital bank pusat, atau CBDC – mempercepat penerimaan syarikat cryptocurrency.

Empat cryptocurrency yang disokong – BTC, Ether (ETH), Bitcoin Cash (BCH) dan Litecoin (LTC) – akan tersedia pertama bagi pengguna di Amerika Syarikat dalam beberapa minggu akan datang dan dijangka meluas ke Venmo dan memilih pasaran antarabangsa di separuh pertama 2021.

Ringkasnya strategi crypto PayPal

PayPal menyatakan bahawa pelanggan akan dapat menggunakan pegangan cryptocurrency untuk membiayai pembelian mereka dengan 26 juta pedagang di seluruh dunia. Untuk memberikan pengalaman yang lancar, tiada bayaran perkhidmatan dikenakan untuk membeli atau menjual crypto hingga akhir tahun. Selain itu, tidak ada bayaran yang dikenakan untuk menahan cryptocurrency dalam akaun PayPal. Syarikat itu juga menolak sebarang bayaran penukaran antara cryptocurrency dan fiat. Begitu juga, di pihak pedagang, PayPal tidak mengenakan integrasi atau bayaran tambahan untuk menerima pembayaran crypto.

PayPal juga telah diberikan BitLicense bersyarat oleh New York State Department of Financial Services. Selain itu, PayPal terus mengembangkan strategi kripto melalui perkongsian dengan penjaga. Telah dilapor bahawa PayPal sedang meninjau pemerolehan Bitcoin penjaga BitGo Inc. untuk perkhidmatan kustodiannya.

Terdapat had untuk penawaran crypto PayPal. Pengguna tidak boleh menyimpan atau mengeluarkan cryptocurrency masuk dan keluar dari akaun mereka – yang bermaksud mereka hanya dapat menyimpan cryptocurrency yang dibeli melalui akaun PayPal mereka.

Akhirnya, Meltem Demirors, ketua pegawai strategi di CoinShares, percaya bahawa PayPal boleh melancarkan mata wang digitalnya sendiri dalam enam hingga 12 bulan ke depan.

Pasar milenium Venmo mungkin menjadi kunci untuk penggunaan besar-besaran

Walaupun PayPal mempunyai 346 juta pengguna aktif, pada Q2 2020, anak syarikatnya, Venmo, mempunyai potensi tertinggi untuk meningkatkan penggunaan cryptocurrency arus perdana. 

Venmo adalah aplikasi pembayaran peer-to-peer mudah alih dengan 52 juta pengguna itu mendominasi pasaran pembayaran mudah alih di kalangan milenium Amerika – di antaranya BTC telah mendapat populariti. Daripada demografi ini, 59% dilaporkan dipercayai cryptocurrency adalah inovasi positif dalam teknologi kewangan. Lebih-lebih lagi, 17% milenium dilaporkan memiliki cryptocurrency. Selain itu, JP Morgan Chase baru-baru ini diperhatikan bahawa pilihan milenial untuk BTC berbanding emas adalah pemacu utama untuk potensi kenaikan harga jangka panjang mata wang digital. 

Kisah kejayaan crypto Revolut

Penerapan perkhidmatan cryptocurrency oleh Revolut dapat berfungsi sebagai rujukan untuk PayPal. Bank digital terlebih dahulu dilancarkan perkhidmatan cryptocurrencynya pada tahun 2017 dan membolehkan pengguna membeli dan memperdagangkan BTC, LTC dan ETH. Firma itu kemudian memperluaskan penawaran crypto kepada BCH, XRP dan Stellar lumens (XLM). Tawaran crypto pada mulanya tersedia untuk pelanggan Eropah sebelum Revolut melanjutkannya A.S.., Orang Jepun dan Orang Australia pelanggan pada tahun 2020. 

Revolut telah menyaksikan peningkatan ketara dalam perdagangan cryptocurrency sejak wabak COVID-19. Lebih 30% daripada 10 juta pengguna Revolut mempunyai diperdagangkan cryptocurrency dalam aplikasi. Pertumbuhan ini paling ketara pada bulan April 2020, apabila terdapat peningkatan 68% bulanan pengguna yang berdagang cryptocurrency dan kenaikan 63% bulanan dalam nilai purata setiap perdagangan cryptocurrency. 

Cryptocurrency tetap menjadi komponen utama perniagaan Revolut. Seperti yang ditunjukkan oleh syarikat laporan Tahunan, pegangan cryptocurrencynya meningkat dari GBP 37 juta menjadi GBP 93.8 juta pada tahun 2020.

Penggunaan crypto secara runcit menyaksikan pertumbuhan sederhana

Dari pengumuman crypto PayPal hingga pelaburan Bitcoin $ 50 juta Square, institusi telah melihat minat yang semakin meningkat terhadap cryptocurrency. Walau bagaimanapun, penggunaan cryptocurrency di kalangan peniaga runcit masih terhad – walaupun data dari Coinmap menunjukkan bahawa terdapat lonjakan pendek peniaga runcit yang menerima cryptocurrency pada bulan Mac yang, kemungkinan besar, disebabkan oleh COVID-19. Sejak itu, jumlah tempat pembayaran kripto telah menunjukkan pertumbuhan sederhana, dengan 19.072 tempat pembayaran kripto disenaraikan, sehingga kini.

Bilangan tempat pembayaran crypto meningkat terutamanya pada bulan Mac 2020. Sumber: Coinmap

Walaupun penggunaan cryptocurrency runcit telah berkembang secara perlahan pada tahun 2020, pengumuman PayPal dapat menjadi penukar permainan dengan membiarkan mata wang digital mencapai 26 juta pedagang PayPal. Henri Arslanian, pemimpin crypto global PwC, memberitahu OKEx Insights:

"Walaupun firma pembayaran lain di AS, seperti Robinhood atau Square, sudah menawarkan akses ke crypto, PayPal jauh lebih besar dan lebih antarabangsa."

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me