Meneliti Halangan dan Kepentingan ETF Bitcoin untuk Pelaburan Mainstream

Meneliti Halangan dan Kepentingan ETF Bitcoin untuk Pelaburan Mainstream

Berikutan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) terkini penolakan aplikasi dana pertukaran wang Bitcoin (ETF) dari Wilshire Phoenix pada Februari 2020, pengurus aset yang berpangkalan di New York difailkan aplikasi baru untuk Bitcoin Commodity Trust yang diperdagangkan secara terbuka minggu lalu.

Pada masa yang sama, komuniti cryptocurrency menyatakan kegembiraan di sekitar pengumuman bahawa produk perdagangan bursa crypto (ETP) ETC Group yang berpusat di London akan disenaraikan di bursa saham digital Xetra Jerman pada akhir bulan Jun.

Walaupun terdapat perkembangan positif di sekitar ETP cryptocurrency, komuniti crypto masih menunggu pelancaran ETF Bitcoin pertama. Dengan itu, OKEx Insights mengkaji perbezaan utama antara ETP Bitcoin dan ETF Bitcoin sambil membincangkan halangan utama yang menghalang yang kedua mendapat persetujuan dari SEC.

Bagaimana ETP Bitcoin berbeza dengan ETF Bitcoin?

Disenaraikan di bursa saham, ETP adalah kenderaan pelaburan yang mengesan sekuriti asas, indeks atau instrumen kewangan lain.

Terdapat tiga jenis ETP utama:

  • Dana yang diperdagangkan
  • Nota perdagangan pertukaran (ETN)
  • Komoditi yang diperdagangkan di bursa (ETC)

ETF adalah jenis ETP yang paling biasa dan mengandungi sekumpulan sekuriti – termasuk stok, bon atau komoditi. Mereka disenaraikan di bursa dan pelabur boleh memperdagangkannya seperti saham biasa.

Sementara itu, ETN adalah sekuriti hutang tanpa jaminan yang mengesan indeks sekuriti yang mendasari. Pelabur dalam ETN menerima pulangan mereka dari indeks yang dijejaki pada tarikh matang.

Akhirnya, ETC mengesan komoditi individu atau sekumpulan komoditi – seperti tenaga dan ternakan.

Richard Keary, pengasas Global ETF Advisors LLC, menjelaskan kepada OKEx Insights perbezaan antara ETF, ETN dan ETC:

“Dana yang diperdagangkan pertukaran adalah produk yang diperdagangkan di bursa. Sebilangan besar ETF didasarkan pada indeks, di mana produk lain seperti ETN di AS atau ETC di Eropah kebanyakannya adalah produk yang disokong secara fizikal – seperti Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) baru yang akan dilancarkan di Jerman – dan disebut sebagai ETP dan kadang-kadang sebagai ETF. “

Dalam kes ETP Bitcoin dan ETF, kedua-duanya mengesan harga Bitcoin (BTC) sebagai aset pendasar. Mereka menawarkan pendedahan untuk peniaga dan pelabur yang berminat dengan cryptocurrency tanpa membeli bitcoin secara langsung dari pertukaran cryptocurrency. Setelah diluluskan oleh pengawal selia, kedua ETP Bitcoin dan ETF diperdagangkan dan disebut harga di bursa saham.

Ini semua mengenai peraturan

Perbezaan utama antara ETP Bitcoin dan ETF Bitcoin berkaitan dengan bagaimana ETF diatur dalam bidang kuasa tertentu.

Di Amerika Syarikat, pematuhan tambahan diperlukan untuk ETF jika dibandingkan dengan ETP. Yang terakhir diklasifikasikan sebagai ETF jika mereka adalah syarikat pelaburan di bawah Akta Syarikat Pelaburan tahun 1940. Oleh kerana ETF beroperasi sebagai syarikat pelaburan terbuka atau dana bersama, penerbit perlu mendapatkan pelepasan bebas dari SEC untuk melancarkan ETF mereka.

SEC diterima pakai Peraturan 6c-11 untuk memberikan pengecualian pelepasan pengecualian pada tahun 2019, dan ETF yang memenuhi syarat perlu mematuhi prosedur tambahan jika dibandingkan dengan ETP. Prosedur pematuhan merangkumi laporan ketelusan portfolio harian, dasar bertulis mengenai bakul aset yang disesuaikan, dan pendedahan maklumat pelaburan sejarah seperti premium, diskaun dan tawaran tawaran.

Bagaimana dengan Switzerland?

Di Switzerland, ETF dibezakan dari ETP mengikut struktur dana mereka.

Menurut ENAM Swiss Exchange, ETF di Switzerland adalah dana yang tertakluk kepada Akta Skim Pelaburan Kolektif (CISA) dan tidak diawasi dan diatur oleh Pihak Berkuasa Pengawasan Pasaran Kewangan Swiss (FINMA).

ETP Bitcoin, sebaliknya, adalah sekuriti hutang yang dikeluarkan oleh Special Purpose Vehicle (SPV). SPV adalah anak syarikat yang dibuat oleh syarikat induk yang mempunyai status undang-undang yang berasingan dan tidak bertanggungjawab terhadap sebarang liabiliti kewangan syarikat induk.

Perbezaan tambahan antara ETP dan ETF di Switzerland adalah penyimpanan cagaran. Walaupun kedua ETF dan ETP dijamin, jaminan dalam ETF disimpan dalam kumpulan aset terpisah yang tunduk pada peraturan FINMA. Cagaran dalam ETP, sebaliknya, adalah didepositkan dalam pihak ketiga.

Di ENAM Swiss Exchange, ETP di pasaran dinamakan ETN atau ETC.

Perbezaan utama antara ETF dan ETP di Switzerland. Sumber: ENAM Bursa Swiss

Penguasaan ETF Amerika Syarikat

Walaupun terdapat sebilangan ETP yang disenaraikan di A.S. dan Eropah, komuniti crypto masih menunggu ETF Bitcoin pertama diluluskan.

A.S. telah lama menjadi pemimpin dalam perdagangan ETF. Menurut penyedia data ETF ETFdb.com, 60% daripada 30 ETF teratas dalam aset di bawah pengurusan adalah berdasarkan di Amerika Syarikat.

Penguasaan pasaran tradisional ETF telah menjadikan A.S. sebagai lokasi utama untuk menyenaraikan ETF Bitcoin. Walau bagaimanapun, sejauh ini semua permohonan di negara ini ditolak oleh SEC, yang tidak yakin bahawa ETF Bitcoin yang dicadangkan tahan terhadap manipulasi pasaran.

Aplikasi ETF Bitcoin utama di A.S. Sumber: SEC

Pemohon mesti membuktikan bahawa pasaran Bitcoin dilindungi dari manipulasi

SEC penolakan terkini aplikasi Bitcoin ETF Wilshire Phoenix pada 26 Februari 2020, sama seperti cadangan sebelumnya, dengan alasan bahawa ia tidak menunjukkan kemampuan untuk mematuhi peraturan manipulasi pasaran yang dinyatakan di bawah Bahagian 6 (b) (5) Akta Pertukaran Sekuriti tahun 1934.

Menurut peraturan, pertukaran yang menyenaraikan ETF Bitcoin perlu membuat langkah pencegahan terhadap tindakan penipuan dan manipulasi untuk melindungi pelabur. Peraturan ini juga mengharuskan pertukaran untuk menunjukkan perjanjian pembagian pengawasan yang komprehensif dengan “pasar yang diatur dengan ukuran yang signifikan yang berkaitan dengan aset yang mendasari” – sesuatu yang dianggap penting, kerana perjanjian tersebut memudahkan perkongsian maklumat, seperti aktiviti perdagangan pasar, membersihkan aktiviti dan identiti pelanggan.

SEC merujuk kepada ETP kepercayaan komoditi yang disetujui pada masa lalu, dengan menyatakan bahawa terdapat sekurang-kurangnya satu pasar yang signifikan dan terkawal dalam perdagangan niaga hadapan komoditi yang mendasari dalam kes seperti itu. Selain itu, pertukaran yang menyenaraikan ETP telah mengadakan perjanjian berbagi-pengawasan atau mengadakan keanggotaan Intermarket Surveillance Group (ISG) dengan pasar yang diatur. Oleh itu, SEC berpendapat bahawa standard yang sama harus digunakan untuk ETF Bitcoin.

Dalam penolakan terbaru mengenai aplikasi Bitcoin ETF Wilshire Phoenix, SEC menyatakan bahawa pemohon sebelumnya telah mencuba cara selain daripada perjanjian perkongsian pengawasan untuk mencegah manipulasi pasaran. Sebagai contoh, aplikasi untuk Amanah Bitcoin Winklevoss dan Kepercayaan ETF Bitcoin Bitwise menegaskan bahawa pasaran spot Bitcoin “unik” dan “secara semula jadi” tahan terhadap manipulasi pasaran. SEC menolak tuntutan tersebut, dengan menekankan bahawa banyak pasaran spot Bitcoin tidak diatur atau diawasi oleh agensi pemerintah dan menyatakan bahawa terdapat kekurangan perlindungan pelanggan di platform yang menawarkan perdagangan spot BTC.

Walaupun begitu, SEC menawarkan pengecualian untuk perjanjian perkongsian pengawasan jika pemohon Bitcoin ETF dapat menunjukkan ketahanan terhadap manipulasi pasaran di luar perlindungan yang ada di pasaran komoditi tradisional atau ekuiti.

Dana Bitcoin tidak semestinya ETF

Dana Strategi Bitcoin NYDIG berurusan dalam niaga hadapan berjangka tunai

Walaupun terdapat banyak penolakan terhadap aplikasi ETF Bitcoin, SEC telah meluluskan Dana Strategi Bitcoin NYDIG (BTCNX.US) difailkan oleh Stone Ridge Trust VI pada bulan Disember 2019. Dana ini tidak melabur secara langsung dalam Bitcoin. Sebaliknya, ia melabur dalam kontrak niaga hadapan Bitcoin yang diselesaikan secara tunai di bursa yang berdaftar dengan Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (CFTC).

Dana Strategi Bitcoin NYDIG bukan ETF. Seperti yang dinyatakan secara jelas dalam pemfailannya, “Saham Dana tidak disenaraikan dan Dana pada masa ini tidak bermaksud untuk menyenaraikan Sahamnya untuk diperdagangkan di bursa sekuriti nasional.”

Grayscale Bitcoin Trust diperdagangkan di kaunter

Walaupun Winklevoss Bitcoin Trust dan VanEck SolidX Bitcoin Trust yang dicadangkan telah ditarik atau ditolak oleh SEC, mereka tidak boleh keliru dengan Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) yang diberi nama serupa, yang dilancarkan pada tahun 2013. Walaupun produk ini dinamakan sebagai “Bitcoin Amanah, “penting untuk diperhatikan bahawa Amanah Bitcoin Grayscale bukan ETF.

Perbezaan utama antara Grayscale Bitcoin Trust dan ETF Bitcoin yang dicadangkan adalah yang pertama diperdagangkan di kaunter (OTC), dan hanya tersedia untuk pelabur yang bertauliah. Grayscale Bitcoin Trust diperdagangkan secara terbuka di pasaran OTC OTCQX, yang berada di bawah Piawaian Pelaporan Alternatif. Oleh itu, tidak diperlukan untuk mendaftar dengan SEC.

Untuk memberikan ketelusan lebih lanjut, Grayscale Bitcoin Trust diperoleh kelulusan dari SEC sebagai syarikat pelapor pada Januari 2020, dan saham syarikat didaftarkan dengan komisen di bawah Seksyen 12 (g) Akta Pertukaran Sekuriti tahun 1934.

Pesuruhjaya SEC, Hester Peirce – yang dikenali sebagai “Crypto Mom” ​​di antara banyak dalam industri cryptocurrency – telah menyatakan bahawa ETF Bitcoin yang dikawal selia akan membantu memberi harga Bitcoin Trust Grayscale dengan lebih adil. Dia berkata semasa di Temu ramah Bloomberg:

“Baru-baru ini, saya mengeluarkan perbezaan pendapat kedua, dengan mengatakan: Bagi saya, nampaknya komisi semasa tidak berminat untuk menyetujui produk yang diperdagangkan di bursa yang tersedia untuk khalayak runcit yang mendasari crypto. […] Analisis yang kami terapkan untuk mencegah produk ini daripada diperdagangkan di Amerika Syarikat adalah analisis yang disesuaikan secara unik yang sepertinya hanya kami gunakan untuk jenis produk ini, yang menunjukkan kepada saya bahawa kami mempunyai satu standard untuk crypto produk dan kemudian standard lain untuk jenis produk lain. Dan saya rasa itu tidak betul. ”

“Dana Bitcoin” Kanada diuruskan secara aktif

Pengurus pelaburan Kanada 3iQ Corp telah menyenaraikan Dana Bitcoin (QBTC.U) di Bursa Saham Toronto (TSX) pada 9 April. Dana Bitcoin diperoleh kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti Ontario (OSC) pada 29 Oktober 2019 – yang menunjukkan bahawa OSC nampaknya menyokong kelas aset yang baru muncul.

Walaupun QBTC.U disenaraikan dan diperdagangkan di TSX, ia adalah dana tertutup, berbanding ETF. Satu perbezaan utama antara dana tertutup dan ETF adalah keaktifan dalam pengurusan dana. ETF diuruskan secara pasif dan dirancang untuk mengesan prestasi indeks. Ini bertentangan dengan QBTC.U, seperti mana dana diurus secara aktif oleh 3iQ Corp.

FSA Jepun memandang cryptocurrency terlalu tidak menentu untuk ETF

ETF Bitcoin nampaknya tidak terdapat dalam kad di Jepun.

Agensi Perkhidmatan Kewangan (FSA) di Jepun mengadopsi “Garis Panduan Komprehensif untuk Pengawasan Pengendali Perniagaan Instrumen Kewangan, dll.”Pada 27 Disember 2019 – yang menyatakan bahawa penciptaan dan penjualan dana pelaburan diluluskan hanya untuk aset yang ditentukan. FSA dituntut bahawa cryptocurrency tidak ditakrifkan sebagai aset yang ditentukan.

Selain itu, FSA memetik turun naik harga cryptocurrency yang berlebihan dan menyimpulkan bahawa tidak wajar bagi pelabur yang bertauliah atau institusi untuk melabur dalam dana dengan komponen aset crypto. Ini menunjukkan bahawa tidak mungkin pelabur akan melihat ETF Bitcoin yang diluluskan di Jepun dalam masa terdekat.

Adakah ETP Bitcoin meningkatkan kebarangkalian kelulusan ETF Bitcoin?

Pelancaran niaga hadapan Bakkt’s Bitcoin dan ETC Kumpulan ETC Bitcoin yang diumumkan baru-baru ini berfungsi sebagai pintu masuk bagi pelabur institusi yang ingin melabur dalam BTC – tetapi adakah produk ini membawa kita lebih dekat dengan Bitcoin ETF yang diluluskan?

ETP Bitcoin telah melihat permintaan yang tinggi dari pelabur Eropah, dengan 18 ETP cryptocurrency disenaraikan di ENAM Swiss Exchange sejak 2018. Keary memberitahu OKEx Insights bahawa pasaran hadapan BTC menyumbang kepada peningkatan bilangan ETP Bitcoin yang dilancarkan:

“Kemungkinan peningkatan ETP Bitcoin dilancarkan berasal dari pasaran hadapan. Pembuat pasaran ETP perlu mempunyai kemampuan untuk melindungi ETP, yang biasanya dilakukan melalui kontrak berjangka. Semakin banyak kecairan produk niaga hadapan, kemungkinan ETP dapat dilancarkan. “

Walau bagaimanapun, Keary percaya bahawa ETP Bitcoin tidak semestinya meningkatkan kebarangkalian Bitcoin ETF diluluskan, kerana sistem peraturan yang berbeza di Eropah dan A.S.

“A.S. mempunyai peraturan yang sangat berbeza daripada Eropah. Pengawal selia A.S. bimbang bahawa mereka tidak dapat melacak perdagangan Bitcoin ke entri pesanan asal dan, dengan itu, bimbang tentang risiko yang melekat dalam perdagangan Bitcoin – kerana mungkin ada pertukaran manipulasi harga dan pengawal selia tidak dapat mengesan atau menahannya dengan cara apapun. Kurangnya pengawasan Bitcoin atau cryptocurrency lain adalah sekatan utama kepada produk crypto yang disokong secara fizikal yang dilancarkan di A.S. “

Pandangan Keary dikongsi oleh Lanre Ige, seorang penyelidik di 21 Shares dan Amun Tokens, yang memberitahu OKEx Insights bahawa, menurut pandangan peribadinya dan bukan dari syarikat itu, ETP Bitcoin terutamanya disenaraikan di Eropah dan tidak berkaitan dengan potensi Bitcoin ETF di AS Dia menjelaskan:

“ETP berbeza dengan ETF kerana, di Kesatuan Eropah, ETF umumnya UCIT dan oleh itu mereka mempunyai syarat kepelbagaian, yang menjadikannya paling tidak sesuai untuk sesuatu seperti emas atau BTC sebagai berdiri sendiri. Memandangkan kebanyakan ETP disenaraikan dan tersedia di Switzerland dan Eropah, ini tidak berkaitan langsung dengan usaha untuk menyenaraikan ETF Bitcoin di A.S. “

Bilakah akan ada Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF telah banyak dibincangkan sejak 2018 – dan SEC telah menolak sebilangan pemohon berprofil tinggi. Walaupun pelancaran niaga hadapan Bakkt’s Bitcoin mendapat perhatian pada tahun 2019, komuniti crypto masih menunggu pada tahun 2020 untuk Bitcoin ETF pertama yang akan diluluskan.

Bagi pelabur runcit, ETF Bitcoin akan memberikan akses lebih langsung daripada niaga hadapan Bitcoin Bakkt dengan membenarkan pembelian cryptocurrency dari akaun persaraan. Sementara itu, Bakkt terutama disasarkan kepada pelabur institusi. Namun, presiden Bakkt, Adam White, dituntut bahawa niaga hadapan BTC tersedia untuk pelabur runcit melalui broker runcit.

Di Amerika Syarikat, kelulusan ETF Bitcoin oleh SEC akan menyiratkan bahawa mana-mana orang yang mempunyai akaun persaraan Roth IRA, 401 (k) dan akaun broker pelaburan dapat membeli BTC secara langsung. Dengan membenarkan pelabur membeli Bitcoin melalui akaun pelaburan dan persaraan, dana yang disimpan dalam akaun tersebut tertakluk kepada perlindungan di bawah Securities Investor Protection Corporation (SIPC), sebuah syarikat yang diberi mandat persekutuan yang diawasi oleh SEC.

Ige memberitahu OKEx Insights bahawa dia percaya bahawa melabur dalam Bitcoin melalui ETP atau ETF membolehkan faedah cukai dan menghilangkan kerumitan pelaksanaan penjagaan dan perdagangan bagi pengguna, menjelaskan:

“ETP / ETF akan membolehkan para pelabur melabur dalam Bitcoin melalui broker dan memanfaatkan faedah dari akaun pelaburan mereka yang bersara atau mendapat keuntungan cukai di mana-mana bidang kuasa di mana produk tersebut akan disenaraikan. Di samping itu, kebanyakan pelabur institusi tidak mempunyai mandat untuk melabur secara langsung dalam fizikal Bitcoin dan tidak mahu menangani masalah penjagaan dan pelaksanaan perdagangan. Sebaliknya, ETP atau ETF akan menjadikan pelaburan Bitcoin semudah membeli saham untuk pelabur seperti itu. “

Bitcoin ETF dapat memberikan kemudahan kepada para pelabur, kerana mereka dapat menggunakan akaun persaraan yang diuntungkan untuk pelaburan. Manfaat cukai seperti itu mendorong pelaburan besar-besaran, yang memberi Bitcoin potensi untuk memanfaatkan industri pengurusan aset yang sangat besar yang, dalam anggaran PwC, diharapkan dapat mencapai $ 145.4 trilion menjelang 2025. Ige menjelaskan:

“ETP dan ETF untuk Bitcoin mempunyai kemampuan untuk meningkatkan modal yang tersedia untuk dilaburkan dalam Bitcoin secara meluas – yang, sampai saat ini, hampir tidak tersedia untuk pelabur institusi dan banyak pelabur runcit. Ini penting, kerana ketersediaan ETP dan ETF di seluruh bidang kuasa, terutama di Amerika Syarikat, mungkin akan menjadi pendorong utama di sebalik kenaikan harga Bitcoin di masa hadapan dan membantu melembagakan industri ini lebih jauh. “

Dari segi peneraju global dalam aset di bawah pengurusan, BlackRock menduduki tangga teratas dengan $ 6.5 trilion – diikuti oleh Fidelity, JPMorgan Chase dan Goldman Sachs, yang telah melihat penglibatan aktif dalam melancarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan aset digital.

2019: Pemimpin global dalam aset di bawah pengurusan. Sumber: Statista

Keary memberitahu OKEx Insights bahawa ETF Bitcoin akan memperluas skop bakal pelabur Bitcoin. Dia juga menekankan bahawa ETF semacam itu dapat berfungsi sebagai lindung nilai ketika pasaran ekuiti sangat tidak stabil, menjelaskan:

“Dari perspektif pelabur, pentingnya ETF adalah cara untuk membeli atau melabur dalam Bitcoin tanpa perlu mendapatkan dompet atau melalui pelombong. Ini akan memperluas luas pelabur di BTC. Ini penting kerana sebilangan pelabur memandang Bitcoin sebagai tempat selamat ketika pasaran ekuiti menjadi tidak menentu dan / atau beralih ke persekitaran pasaran beruang. Bitcoin ETF akan menjadi cara yang mudah dan murah untuk melindungi pelbagai keadaan pasaran. ”

Ige juga mengisyaratkan bahawa ETP / ETF Bitcoin membolehkan pelabur membayar premium yang lebih rendah untuk pendedahan aset crypto, dengan menyatakan:

“Penting untuk diingat bahawa saat ini terdapat kepercayaan pelaburan Bitcoin dan Ether di Amerika Syarikat yang, kerana struktur produk mereka yang rendah, ini bermaksud bahawa pelabur runcit yang memegang produk tersebut secara drastik membayar lebih banyak untuk pendedahan aset crypto. A, ETP atau ETF akan menjadi kenderaan yang sangat unggul bagi para pelabur untuk mendapatkan pendedahan aset crypto tanpa membayar premium yang besar. “

____________________________________________________________________________

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me