Meneliti Bagaimana Fintech Giants dan COVID-19 Impact Crypto Spendability

Kebolehbelanjaan Cryptocurrency menjadi tumpuan setelah beberapa siri perkongsian antara gergasi tradisional fintech dan syarikat yang berfokus pada crypto dalam beberapa minggu kebelakangan.

Pada 20 Julai, Mastercard diumumkan rancangannya untuk memajukan program Master Accelerate dengan memberikan lesen keahlian utama ke platform pembayaran cryptocurrency tanpa sempadan Wirex, menjadikan syarikat yang berpusat di London sebagai platform crypto pertama yang secara langsung mengeluarkan kad yang diterima dalam rangkaian Mastercard. Selain itu, PayPal – bersama dengan anak syarikatnya, Venmo – adalah dilapor bersedia untuk menawarkan penjualan crypto langsung melalui Crypto Brokerage Paxos.

Walaupun Mastercard dan PayPal kedua-duanya dilaporkan memasuki dunia cryptocurrency, apakah maksudnya untuk penggunaan pembayaran cryptocurrency, khususnya? OKEx Insights mengkaji keadaan kemampuan menghabiskan masa crypto – dan masa depannya.

Kebolehbelanjaan cryptocurrency

Pembayaran cryptocurrency boleh diperiksa dengan dua cara:

  1. Kebolehcapaian, atau betapa mudahnya membeli atau menerima cryptocurrency.
  2. Kebolehbelanjaan, atau betapa mudahnya menghabiskan cryptocurrency pada barang dan perkhidmatan.

Kebolehbelanjaan cryptocurrency akan menjadi fokus utama analisis kami.

Offramps pada pertukaran cryptocurrency

Apabila individu ingin menghabiskan cryptocurrency, mereka biasanya melalui proses pertukaran cryptocurrency mereka dengan fiat. Dalam banyak kes, pengguna melakukan penukaran ini dengan menggunakan pertukaran dan kemudian memasukkan fiat ke akaun bank. Kelemahan utama kaedah biasa ini ialah pengguna tidak dapat mengakses nilai cryptocurrency mereka tepat pada masanya, kerana keseluruhan proses memerlukan jangka masa yang panjang. Contohnya, Coinbase mungkin mengambil masa hingga satu hingga dua hari bekerja untuk menyelesaikan proses penutupan cryptocurrency untuk pelanggan di Amerika Syarikat.

Kad debit cryptocurrency

Kad debit cryptocurrency adalah kaedah lain untuk membuat cryptocurrency dapat dibelanjakan.

Secara umum, terdapat dua cara pengguna dapat menghabiskan cryptocurrency dengan kad debit cryptocurrency:

  1. Pengguna boleh menambah akaun fiat mereka sebelum melakukan pembelian.
  2. Pengguna boleh membenarkan penukaran automatik dari crypto ke fiat pada masa pembelian.

Mekanisme perbelanjaan kad debit Wirex Visa yang ada adalah contoh pendekatan tambah nilai ini. Pengguna terlebih dahulu perlu menambah akaun GBP, EUR atau USD mereka melalui pindahan bank atau menukar cryptocurrency menjadi fiat melalui Wirex.

Penukaran cryptocurrency automatik adalah pendekatan lain untuk menghabiskan cryptocurrency dengan kad debit. Pada masa pembelian, pembayaran akan ditukar secara automatik dari baki cryptocurrency menjadi fiat untuk penyelesaian. Coinbase Card adalah contoh pendekatan penukaran automatik ini.

Kad debit Crypto menawarkan lebih banyak kemudahan daripada offramp tradisional, kerana mereka memperpendek proses penukaran fiat-ke-crypto yang panjang.

Terminal tempat penjualan cryptocurrency

Penerapan terminal titik penjualan cryptocurrency adalah aspek lain dari pasaran pembayaran cryptocurrency yang perlu diperiksa, kerana mereka membolehkan pedagang untuk menerima pembayaran cryptocurrency secara langsung – kebanyakannya Bitcoin – dari pelanggan mereka.

Berbanding dengan pembayaran yang diselesaikan dalam fiat, transaksi balik cryptocurrency yang direkodkan di blockchain hampir mustahil. Oleh itu, terminal tempat penjualan cryptocurrency melindungi peniaga dari kerugian yang ditanggung oleh pelanggan yang tidak jujur ​​yang cuba membalikkan transaksi yang sah.

Walau bagaimanapun, kekurangan keserasian dengan sistem POS tradisional adalah halangan utama penerimaan crypto oleh pedagang. Felix Mago, pengasas bersama Dash Next, memberitahu OKEx Insights bahawa pedagang enggan mengintegrasikan sistem crypto POS. Dia telah menerangkan:

“Untuk skala terminal POS cryptocurrency, cara terbaik adalah dengan menyediakan penyedia POS dan rangkaian pemerolehan yang besar. Namun, kadang-kadang sukar untuk menggunakan pemain utama ini kerana tiga sebab. Pertama, cryptocurrency tidak menjadi arus perdana sebagai kaedah pembayaran. Kedua, sukar bagi pedagang untuk mengumpulkan data pengguna dalam rangkaian terdesentralisasi yang menunjukkan kes penggunaan perniagaan yang menarik. Akhirnya, pedagang perlu menjawab pelbagai soalan pematuhan sebelum mereka menggunakan terminal POS cryptocurrency. “

Dalam komen kepada OKEx Insights, Ketua Pegawai Eksekutif PundiX Zac Cheah juga menggariskan pentingnya kesan rangkaian pedagang untuk penerimaan arus perdana terminal POS cryptocurrency, dengan menyatakan:

“Pada akhirnya, untuk mendapatkan penyelesaian baru, anda memerlukan kesan rangkaian pedagang yang berjaya. Terminal POS Cryptocurrency harus menumpukan pada dua bidang untuk penggunaan besar-besaran: di atas kapal selagi banyak rakan kongsi dengan rangkaian pedagang yang kuat dan memperhalusi produk untuk menjadikannya selamat dan mesra pengguna. ”

Dee Duncan, pengedar PundiX di Amerika Syarikat, menambahkan komennya mengenai bagaimana pendidikan pedagang tetap menjadi kunci untuk penggunaan terminal POS cryptocurrency secara besar-besaran, memberitahu OKEx Insights:

“Pendidikan dan kesedaran pedagang tetap menjadi kunci. Sekiranya kita ingin meningkatkan penggunaan pedagang dalam pembayaran cryptocurrency, kita harus membiarkan pedagang memahami faedah menggunakan crypto, berbanding dengan kaedah pembayaran tradisional. Contohnya, adakah penerimaan pembayaran crypto membantu peniaga mengurangkan kos dan menjana keuntungan tambahan. “

Bagaimana COVID-19 memberi kesan kepada perbelanjaan kripto

Pandemik global COVID-19 telah menyebabkan lonjakan permintaan pembayaran digital – dengan hampir 50% pembeli global perbelanjaan dalam talian lebih kerap daripada sebelum wabak. Ini seterusnya meningkatkan minat terhadap cryptocurrency. Pada bulan April, fintech unicorn Revolut ditunjukkan peningkatan nilai 57% dalam pembelian cryptocurrency.

Duncan PundiX menyatakan dalam komennya kepada OKEx Insights bahawa wabak COVID-19 telah mendorong pertumbuhan penyelesaian pembayaran alternatif – yang, pada gilirannya, telah meningkatkan prospek pembayaran cryptocurrency:

“Kami melihat peniaga mencari penyelesaian pembayaran alternatif untuk mengemas kini perkakasan POS pembayaran tanpa sentuh. Peruncit kini terbuka untuk menerima pembayaran tanpa tunai termasuk penyelesaian Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay dan QR code. Ini telah membuka pintu untuk cryptocurrency dalam industri pembayaran. “

Sejak kedatangan COVID-19, penggunaan runcit pembayaran cryptocurrency secara perlahan meningkat. Pada 22 Julai, penyedia statistik crypto Coinmap.org ditunjukkan bahawa terdapat 19,495 tempat yang menerima pembayaran crypto – kenaikan 6.8% sejak awal tahun 2020.

Bilangan tempat pembayaran crypto pada tahun 2020. Sumber: Coinmap.orgBilangan tempat pembayaran crypto pada tahun 2020. Sumber: Coinmap.org

Batasan perbelanjaan cryptocurrency

Berbanding dengan saiz pasaran yang sangat besar dari pasaran pembayaran digital ($ 38 bilion pada tahun 2018), saiz pasaran pembayaran cryptocurrency semasa masih kecil ($ 754 juta pada tahun 2019). Oleh itu, terdapat tiga halangan dalam perjalanan penggunaan pembayaran cryptocurrency secara besar-besaran:

  • Masa pemprosesan yang perlahan
  • Turun naik harga cryptocurrency yang tinggi
  • Masalah peraturan / pematuhan

Berbeza dengan pembayaran digital tradisional, pemprosesan pembayaran cryptocurrency dianggap lambat – kerana setiap transaksi perlu disahkan pada blockchain. Bitcoin memproses lebih kurang empat transaksi sesaat, sedangkan Visa tuntutan untuk memproses 24,000.

Turun naiknya cryptocurrency adalah penghalang lain untuk penggunaan pembayaran cryptocurrency secara besar-besaran. Banyak peniaga ragu-ragu untuk menerima cara pembayaran yang dapat menurunkan nilainya 10% dalam jangka waktu hanya satu jam – sesuatu yang diketahui berlaku secara tiba-tiba bahkan di pasar BTC / USD. Oleh kerana itu, sebilangan penyedia terminal cryptocurrency POS membolehkan penukaran segera dari crypto ke fiat setelah pembelian dibuat.

Kekaburan peraturan cryptocurrency, seperti perlakuan percukaian, juga telah menghalang potensi aset digital sebagai kaedah pembayaran. Salah satu contohnya ialah bagaimana cryptocurrency dikenakan cukai di Amerika Syarikat. Menurut Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri, penukaran cryptocurrency menjadi mata wang fiat dikenakan cukai sebagai potensi keuntungan modal. IRS juga menunjukkan bahawa menggunakan cryptocurrency untuk membeli barang dan perkhidmatan, dan juga memegang crypto, “secara amnya mempunyai akibat cukai.” Ini boleh menjadi masalah bagi pembayar cukai di A.S. dan negara lain dengan dasar cukai yang serupa.

Blockchain, bukan crypto

Peningkatan minat daripada penerbit kad global terhadap dunia cryptocurrency baru-baru ini mendapat perhatian. Minat mereka berpunca daripada dua sebab:

  1. Memperluas rangkaian perniagaan mereka ke syarikat crypto.
  2. Mengamalkan teknologi blockchain untuk mengoptimumkan operasi rangkaian terpusat mereka.

Penerbit kad global menghadapi persaingan dalam bidang utama seperti transaksi rentas sempadan. Untuk terus maju dalam persaingan, mereka bertujuan untuk menurunkan yuran untuk transaksi rentas sempadan yang dibebankan kepada pelanggan. Untuk transaksi yang diselesaikan dalam mata wang asing, Mastercard mengenakan 1% daripada jumlah transaksi sebagai bayaran. Visa, sebaliknya, mengenakan yuran penilaian perkhidmatan antarabangsa (0,8% –1,2%) dan yuran pemerolehan antarabangsa (0,45%) untuk transaksi rentas sempadan.

Potensi pemotongan kos yang wujud dalam teknologi blockchain telah mempercepat perlumbaan antara Visa dan Mastercard. Yang terakhir bergandingan dengan R3 pada bulan September 2019 untuk mengembangkan platform pembayaran rentas sempadan berkuasa blockchain yang bertujuan untuk memudahkan pembayaran masa nyata tanpa geseran dalam rangkaian Mastercard. Visa dilancarkan rangkaian Connectnya pada bulan Jun 2020, yang menggunakan teknologi lejar diedarkan untuk memudahkan transaksi bank-ke-bank secara langsung.

Walaupun pergerakan Visa dan Mastercard baru-baru ini penting, gergasi pembayaran telah terus mengemukakan paten yang berfokus pada teknologi blockchain. Menurut 2019 kedudukan paten blockchain oleh IPR setiap hari dan incoPat Innovation Index Research Center, Mastercard dan Visa masing-masing mengemukakan 101 dan 51 permohonan paten blockchain pada 2019.

Raksasa Fintech tidak menjadikan crypto lebih banyak dibelanjakan

Walaupun Mastercard dan PayPal ada dalam berita yang berkaitan dengan crypto baru-baru ini, fintech unicorn telah memasuki industri cryptocurrency sejak tahun 2017. Sebagai contoh, bank pencabar Revolut baru-baru ini mula menawarkan penjualan cryptocurrency di A.S. melalui perkongsian dengan Paxos. Sementara itu, aplikasi perdagangan saham Robinhood mempunyai ditawarkan perdagangan cryptocurrency sejak Februari 2018.

Walaupun pintu masuk syarikat gergasi fintech memudahkan penjualan cryptocurrency, ini tidak bermakna cryptocurrency akan menjadi lebih banyak perbelanjaan. Dalam kes Revolut, pengguna tidak boleh bayar dalam cryptocurrency menggunakan kad Revolut. Sebaliknya, mereka hanya boleh menggunakan kad tersebut untuk membayar dalam mata wang fiat. Lebih-lebih lagi, pengguna tidak dapat memindahkan cryptocurrency dari aplikasi Revolut atau menyimpan kepemilikan cryptocurrency yang ada ke dalamnya. Begitu juga dengan Robinhood, di mana pengguna hanya boleh membeli dan menjual cryptocurrency dalam aplikasi – deposit dan pengeluaran tidak disokong

Masa depan pembayaran cryptocurrency

Wirex menjadi sebahagian daripada Mastercard Accelerate dan perkongsian PayPal yang dilaporkan dengan Paxos dipercayai dapat meningkatkan kebolehaksesan cryptocurrency. Walau bagaimanapun, terdapat perbincangan terhad mengenai apakah cryptocurrency lebih banyak dibelanjakan sebagai hasilnya.

Walaupun kemampuan untuk menghabiskan cryptocurrency masih terhad, Chaeh di PundiX memberitahu OKEx Insights bahawa hasil utama gergasi pembayaran tradisional memasuki ruang cryptocurrency adalah kesedaran:

“Semakin banyak syarikat tradisional memasuki ruang crypto, ia hanya akan membantu meningkatkan kesedaran untuk menggunakan crypto dalam pembayaran dan faedah yang dibawanya. Definisi crypto telah meluas melainkan altcoin biasa yang biasa kita ketahui. Stablecoins dan mata wang digital bank pusat semakin menonjol. Banyak bank pusat di seluruh dunia telah mulai berusaha untuk membuat mata wang digital mereka sendiri di blockchain, iaitu CBDC, jadi kami menjangkakan bahawa pembayaran berdasarkan blockchain akan menjadi lebih banyak dibelanjakan dalam waktu terdekat. “

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me