Memperkenalkan 5 Projek Teratas DeFi dari segi Nilai Terkunci

5 gambar projek DeFi teratas

Walaupun Bitcoin (BTC) adalah cryptocurrency terbesar dengan permodalan pasaran – dan yang paling popular – boleh dikatakan rangkaian Ethereum yang telah mendorong inovasi paling banyak dalam ruang crypto dalam beberapa tahun terakhir. Dengan persekitaran mesra pemaju dan kontrak pintar yang dapat diprogramkan, rangkaian Ethereum mempromosikan penciptaan aplikasi terdesentralisasi, atau DApps, yang memanfaatkan rangkaian yang diedarkan dan dapat berkomunikasi antara satu sama lain, mendorong penciptaan keseluruhan ceruk.

Salah satu nisbahnya adalah kewangan terdesentralisasi, yang kebanyakannya terdiri daripada DApps berasaskan Ethereum yang menawarkan produk dan penyelesaian kewangan. Aplikasi dan token ini boleh dianggap sebagai blok yang dapat berinteraksi antara satu sama lain (selagi ia berjalan di rangkaian Ethereum) dan memudahkan aktiviti kewangan, seperti pertukaran aset yang terdesentralisasi, pemberian pinjaman dan peminjaman serta penciptaan derivatif token yang baru – semuanya tanpa memerlukan pihak berkuasa pusat.

Kami telah melihat beberapa projek yang berpusat pada DeFi memasuki ruang ini sejak dua tahun kebelakangan ini, tetapi baru-baru ini niche mula mendapat perhatian dan gembar-gembur dalam industri ini. Nilai keseluruhan yang dikunci, atau TVL, dalam projek DeFi meningkat dari kurang dari $ 600 juta menjadi niche $ 2.16 bilion seperti sekarang – dalam jangka masa 12 bulan.

Jumlah nilai terkunci (USD) dalam DeFi dari masa ke masa. Sumber: Denyutan DeFi

Memandangkan bagaimana niche DeFi menumpukan pada produk dan perkhidmatan kewangan tanpa badan berpusat, seperti bank pusat, satu sisi persamaan bergantung kepada pengguna yang mendeposit / mengunci aset kripto mereka dalam kontrak pintar untuk menghasilkan kecairan.

Sebagai contoh, beberapa projek memerlukan penerbitan token asli, sebagai pertukaran untuk aset kripto cagaran (disimpan, atau dikunci, oleh penyedia kecairan). Token ini kemudian diedarkan di antara semua pengguna sementara penyedia kecairan menerima insentif seperti pelbagai yuran atau kadar bunga perolehan kerana menyimpan aset mereka dalam platform.

Oleh itu, angka TVL mewakili nilai total eter (ETH) dan pelbagai token berasaskan Ethereum yang dipegang dalam kontrak pintar setiap protokol, bertindak sebagai metrik pertumbuhan, permintaan dan penggunaannya.

Dalam artikel ini, kami memperkenalkan lima projek DeFi teratas dari segi TVL dan menerangkan fungsi dan ciri mereka untuk pembaca yang ingin memahami dengan cepat mengenai lanskap tren ini.

1. Kompaun – Pinjaman melalui kumpulan kecairan

Jumlah nilai terkunci dalam USD: $ 683.4 juta

Jumlah nilai terkunci (USD) dalam Kompaun selama 90 hari Sumber: Denyutan DeFi

Compound adalah protokol pasaran wang terdesentralisasi yang dibina di rangkaian Ethereum. Ini membolehkan pemberi pinjaman dan peminjam untuk berinteraksi dengan kumpulan aset tanpa memerlukan pihak berkuasa pusat. Berbanding dengan pinjaman peer-to-peer, Compound mempunyai kumpulan likuiditas yang dibiayai oleh pemberi pinjaman yang mendepositkan aset mereka dan menerima pertukaran cTokens. Token ini memperoleh faedah dan boleh ditebus kemudian untuk cagaran dan keuntungan.

Peminjam, sebaliknya, boleh mengambil sebarang aset yang disokong dari kumpulan kecairan dengan mendepositkan aset cagaran. Tidak ada syarat tertentu untuk pinjaman, seperti tarikh pembayaran atau jangka waktu, tetapi peminjam dibatasi oleh faktor cagaran yang ditetapkan untuk aset yang mereka depositkan. Contohnya, jika peminjam mendepositkan 100 ETH dan faktor jaminan untuk ETH adalah 70%, peminjam boleh mengambil aset lain sebagai ganti cagaran tersebut, sehingga 70% dari jumlah keseluruhannya.

Peminjam juga membayar kadar faedah, iaitu bagaimana pemberi pinjaman memperoleh pendapatan, dan kadar ini ditentukan secara individu untuk setiap aset berdasarkan penawaran dan permintaannya.

Pasaran komposit mencerminkan kadar penawaran dan pinjaman. Sumber: Sebatian

Compound baru-baru ini menjadi koin poster untuk kebangkitan DeFi ketika melancarkan token tadbir urusnya, COMP, yang menyaksikan kenaikan meteor dari bawah $ 100 pada pelancaran menjadi sebanyak $ 372 dalam masa kurang dari 10 hari. Begitu juga, nilai keseluruhan yang dikunci dalam protokol juga meningkat dari bawah $ 100 juta pada 15 Jun ke tahap tinggi sepanjang masa yang hampir $ 700 juta. Walau bagaimanapun, harga COMP telah membetulkan dengan ketara sejak itu, ketika ini melayang sekitar $ 185.

2. Pembuat – Pinjaman melalui stablecoin

Jumlah nilai terkunci dalam USD: $ 629.3 juta

Jumlah nilai terkunci (USD) di Maker lebih dari 90 hari. Sumber: Denyutan DeFi

MakerDAO adalah organisasi autonomi terdesentralisasi yang dibina di rangkaian Ethereum. Fungsi protokol Maker terutamanya tertumpu pada DAI, stablecoin asalnya – nilainya yang secara algoritma disatukan ke dolar A.S. DAI setanding dengan kestabilan mata wang USD lain, seperti Tether (USDT), kecuali bahawa ia tidak mengaku disokong oleh dolar sebenar.

Token kedua platform ini adalah MKR, yang memberikan hak kepada pemegang hak untuk memilih dalam urusan pemerintahan – seperti nisbah jaminan, yuran kestabilan dan kadar simpanan. MKR kadang-kadang bertindak sebagai penyeimbang untuk memastikan nilai DAI tetap stabil.

Sesiapa sahaja boleh mengambil pinjaman DAI dengan mendeposit ETH atau aset lain yang disokong oleh DApp Oasis yang berfokus pada DAI oleh Maker sebagai cagaran. Nisbah jaminan semasa untuk meminjam DAI di Oasis adalah 200%. Peminjam juga perlu membayar yuran kestabilan berulang. DAI ini kemudian dapat diperdagangkan, ditukar dan dipinjamkan pada platform pinjaman terdesentralisasi seperti Compound, atau disimpan dalam produk “Simpan” di Oasis untuk mendapatkan bunga.

Selain daripada jaminan 200%, kestabilan DAI juga disokong oleh token MKR. Sekiranya nilai aset cagaran turun dengan ketara, token MKR dikeluarkan dan dijual di pasaran untuk meningkatkan cagaran dan mengembalikan harga DAI ke pegangan $ 1.

Salah satu aspek yang paling menarik dari Maker adalah tokenomiknya dan hubungan antara MKR dan DAI. Oleh kerana MKR adalah token tadbir urus, pemegang MKR, secara lalai, dilaburkan dalam kejayaan dan pertumbuhan projek tersebut. Kualiti keputusan mereka, menurut reka bentuk platform, tercermin dalam pergerakan harga MKR – keputusan yang mendorong pertumbuhan menghasilkan peningkatan generasi DAI, yang pada gilirannya memperoleh lebih banyak biaya kestabilan, yang kemudian digunakan untuk membeli token MKR kembali dari pasar ke akhirnya dibakar.

Pembakaran token MKR secara berkala meningkatkan harga mereka dengan mengurangkan bekalan, sehingga memberi ganjaran kepada pemegang tadbir urus yang baik. Begitu juga, keputusan tadbir urus yang buruk atau pengeluaran token MKR untuk mengimbangi penurunan jaminan DAI akan melambatkan kadar pembakaran ini, sehingga memberi kesan negatif terhadap harga MKR.

Dinamik ini – dan sifatnya yang automatik, berdasarkan algoritma – yang menjadikan Maker menonjol di ruang crypto dan DeFi.

MKR pada masa ini diperdagangkan pada sekitar $ 467, turun -74% dari paras tertinggi sepanjang Januari 2018 pada $ 1,798 tetapi meningkat 176% dari paras terendah pada bulan Mac 2020 pada $ 168.36.

3. Sintetik – Derivatif terdesentralisasi

Jumlah nilai terkunci dalam USD: $ 392 juta

Jumlah nilai terkunci (USD) di Synthetix selama 90 hari. Sumber: Denyutan DeFi

Synthetix, dijenamakan semula dari Havven, adalah platform derivatif terdesentralisasi dan pertukaran yang dibina di rangkaian Ethereum. Pengguna dapat mengunci, atau mempertaruhkan token SNX untuk menghasilkan apa yang disebut Synths, yang merupakan turunan berasaskan blockchain. Synths mengesan nilai aset dunia nyata, termasuk mata wang fiat, mata wang digital, ekuiti, indeks dan komoditi.

Sebagai contoh, pengguna yang ingin menerbitkan USD $ Synths (sUSD) dapat mempertaruhkan token SNX bernilai 800% sebagai cagaran – ini adalah nisbah jaminan semasa – iaitu, $ 40,000. Synths ini kemudiannya dapat diperdagangkan secara bebas di kalangan pengguna di bursa terdesentralisasi platform dan boleh digunakan untuk membeli Synths lain – seperti emas sintetik (sXAU) – dikenakan kadar pertukaran, yang diedarkan kepada pemegang SNX dalam jumlah token yang dipertaruhkan.

carta sXAU / sUSD di Synthetix Exchange. Sumber: Pertukaran Synthetix

Carta di atas menunjukkan pasaran sXAU / sUSD di Synthetix Exchange, dan yuran untuk sebarang perdagangan, seperti yang disoroti, dipecah menjadi yuran pertukaran dan yuran Rangkaian, dengan yang pertama akan diserahkan kepada pemegang SNX yang mengeluarkan XAU Synths.

Selain mendapat bayaran pertukaran, insentif utama bagi pengguna untuk memegang SNX adalah kemungkinan ia akan meningkat harganya sebagai hasil dari pertumbuhan platform. Apabila bilangan token SNX yang terkunci dalam projek meningkat, token menjadi semakin langka di pasaran – secara teori, menaikkan harganya.

Perlu juga diperhatikan bahawa penciptaan Synths boleh menjadi panjang atau pendek, dengan varian “s”, seperti sUSD, menunjukkan posisi panjang (kerana mereka mengesan harga yang mendasari secara langsung) dan “i,” atau Sintesis terbalik seperti iUSD, menunjukkan kedudukan pendek (kerana mereka mengesan harga pendasar). Bahagian panjang / pendek ini, serta statistik berguna lain, dapat dilihat oleh umum di Papan Pemuka Synthetix. Pada masa penulisan, lebih daripada 78% bekalan SNX dipertaruhkan di platform.

Token SNX kini bernilai $ 2.90, per CoinGecko, meningkat lebih daripada 770% dari harga awal Julai 2019 sekitar $ 0.33.

4. Balancer – Pertukaran algoritma desentral

Jumlah nilai terkunci dalam USD: $ 161.6 juta

Jumlah nilai terkunci (USD) di Balancer selama 90 hari. Sumber: Denyutan DeFi

Dilancarkan pada bulan Mac 2020, Balancer mengambil konsep pembuatan pasaran automatik dan menerapkannya di ruang crypto menggunakan rangkaian Ethereum.

Di platform Balancer, penyedia kecairan (iaitu, pemilik modal) membuat kumpulan peribadi (atau menyumbang kepada kumpulan bersama) di mana mereka mengunci aset mereka, menentukan bahagian (atau berat) setiap aset dalam kumpulan itu, dan menetapkan yuran perdagangan . Pengguna boleh mengunci minimum dua dan maksimum lapan token ERC-20 yang berbeza ke dalam kumpulan. Oleh kerana nilai setiap token dalam kumpulan berubah dengan kenaikan harga atau penyusutan, Balancer menjual atau membelinya kepada peniaga pihak ketiga untuk mengembalikan kumpulan tersebut ke bahagian yang telah ditentukan. Dalam prosesnya, penyedia kecairan memperoleh bayaran yang dibayar oleh peniaga yang, secara lalai, juga akhirnya mengimbangkan semula kumpulan.

Contohnya ialah kumpulan dengan dua token, MKR dan DAI, yang masing-masing ditetapkan pada 50% dari segi berat. Ini bermaksud Balancer akan memastikan bahawa nilai keseluruhan kumpulan sentiasa dibahagi dua di antara dua token tersebut.

Mengimbangkan kolam awam dengan peruntukannya. Sumber: Pertukaran Pengimbang

Sekiranya salah satu token yang diperuntukkan bertambah atau jatuh nilai, peratusan peruntukan secara semula jadi akan berubah-ubah. Di situlah Balancer berperanan, dengan menjual token yang terlalu banyak diperuntukkan kepada peniaga atau membeli token yang tidak diperuntukkan daripada peniaga.

Balancer secara aktif mencapai “keseimbangan” ini dengan menentukan harga pertukaran antara pasangan token di kolam untuk mendorong pedagang membeli dan menjual menggunakan kecairan kolam, seperti yang ditunjukkan di bawah.

Mekanisme pertukaran pengimbang. Sumber: Pertukaran Pengimbang

Tangkapan skrin di atas menggambarkan mekanisme pertukaran di Balancer, di mana pedagang yang menjual 10,000 token SNX (asli dari platform Synthetix yang dibincangkan sebelumnya) untuk KNC diberi harga pertukaran yang dikira secara automatik (1 SNX = 1.13682 KNC) dan akan dapat menyelesaikan perdagangan ini menggunakan peruntukan yang bervariasi dari empat kumpulan Balancer yang dipilih oleh protokol.

Dari segi pulangan, semua yuran yang dijana dalam proses pengimbangan berterusan terus kepada pembekal kecairan. Terdapat juga bayaran keluar, yang berlaku ketika penyedia kecairan meninggalkan kolam. Bayaran keluar ini dibahagi antara penyedia kecairan yang tinggal dan sebahagian daripadanya juga masuk ke Balancer Labs.

Balancer Governance Token, BAL, memungkinkan pemegang untuk mengambil bahagian dalam proses protokol dan proses pembuatan keputusan. Oleh kerana penyedia kecairan dianggap sebagai pihak berkepentingan yang paling penting bagi Balancer, projek ini memperkenalkan apa yang disebutnya “Mining Mining,” di mana penyedia kecairan memperoleh token BAL berdasarkan bahagian aset mereka yang terkunci.

Satu BAL bernilai $ 0.60 semasa siri pembiayaan benih Balancer dan kini diperdagangkan pada $ 9.72.

5. Aave – Pasaran wang terpusat

Jumlah nilai terkunci dalam USD: $ 158.2 juta

Jumlah nilai terkunci (USD) di Aave. Sumber: Denyutan DeFi

Seperti Compound and Maker, Aave – dijenamakan semula dari ETHLend, yang bermula pada bulan November 2017 – adalah satu lagi platform pinjaman (atau pasaran wang) terdesentralisasi yang menggunakan kontrak pintar di rangkaian Ethereum. Pemberi pinjaman boleh mendepositkan aset mereka untuk memberikan kecairan dan seterusnya menerima aTens, yang mempunyai faedah dan mula dikompaun. Daripada membiarkan minat terkumpul di dompet yang sama dengan token, “aliran minat” ini juga dapat diarahkan ke alamat yang berbeda untuk disimpan secara berasingan.

Peminjam, sebaliknya, dapat mengambil pinjaman yang dilindungi secara berlebihan dan di bawah jaminan, di mana mereka dapat memperoleh hingga 75% dari nilai jaminan mereka dalam pinjaman atau melaksanakan “pinjaman kilat”, yang biasanya disediakan untuk pemaju kerana sifatnya yang maju.

Pasar Aave mencerminkan kadar deposit dan pinjaman. Sumber: Aave

Pinjaman kilat boleh dikatakan tawaran yang lebih menarik oleh Aave. Secara sederhana, pinjaman kilat tidak dijamin, yang bermaksud peminjam tidak perlu meletakkan modal untuk mengeluarkan pinjaman. Walau bagaimanapun, pinjaman mesti dikembalikan sepenuhnya dengan bayaran tambahan sebelum keseluruhan transaksi berakhir – keseluruhan proses berlaku serentak dengan penggunaan beberapa kontrak pintar yang semuanya dilaksanakan bersama.

Pinjaman kilat dapat digunakan untuk memperoleh keuntungan dari peluang arbitrase tanpa perlu mengumpulkan modal. Sebagai contoh, pembangun dapat melihat perbezaan harga antara dua aset pada dua platform yang berbeza tetapi tidak mempunyai modal untuk memanfaatkannya. Pemaju kemudian boleh menggunakan pinjaman kilat yang diprogramkan untuk mengambil pinjaman dalam satu token, menukarnya dengan yang lain, menjual token baru di bursa yang lebih menguntungkan, menukar kembali ke token yang dipinjam awal, dan mengembalikannya dengan sedikit bayar sekaligus menggunakan kontrak pintar. Dalam proses ini, pemaju mengembalikan token tambahan yang mereka peroleh dengan memanfaatkan perbezaan harga di bursa kedua.

LEND adalah token asli Aave dan memberi hak kepada pengurangan yuran, sementara hak tadbir urus tambahan dijangka akan ditambahkan tidak lama lagi. Pada masa penulisan, LEND diperdagangkan pada $ 0.19, meningkat lebih dari 5,500% dari paras terendah sepanjang bulan Ogos 2019 pada $ 0,0033.

Adakah DeFi sepadan dengan hype?

Pertanyaan $ 2 bilion + ini sukar dijawab, kerana banyak gembar-gembur baru-baru ini di sekitar DeFi disebabkan oleh tajuk utama yang dibuat oleh COMP pada kenaikan mendadak yang didorong oleh spekulasi. Walaupun teknologi yang mendasari dan penggunaannya dalam projek-projek ini menyajikan pratonton masa depan kewangan yang menarik, akan sangat optimis untuk mempertimbangkan niche DeFi yang siap untuk menjadi arus perdana dan mengubah keseluruhan landskap kewangan.

Vitalik Buterin, pengasas bersama Ethereum, memasukkan ini secara ringkas dalam a Tweet baru-baru ini, mengetengahkan sifat sementara gembar-gembur dan risiko yang wujud semasa bermain. The Peretasan pengimbang bulan lalu semestinya berfungsi sebagai peringatan akan risiko-risiko ini dan hakikat bahawa niche memerlukan lebih banyak ujian tekanan sebelum dapat dipersiapkan untuk pertimbangan arus perdana.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto. Ikuti Dapatan OKEx Twitter dan Telegram.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me