Membahagi Bitcoin kepada Dua Kem – Mereka yang Menginginkannya dan Mereka yang Memerlukannya

pengarang asal: Audrey Nesbitt

gambar dari Riya Kumari dari Pexels

Di dunia maju, kita mempunyai sistem kewangan yang berfungsi, sebahagian besarnya (dengan pengecualian yang berlaku pada 2007-2008 dengan kejatuhan kewangan yang ditangani oleh Satoshi Nakamoto dengan Bitcoin). Kami mungkin mengutuk bayaran, terutama dalam transaksi rentas sempadan atau pertukaran mata wang asing, beberapa transaksi tidak dapat dilakukan di luar waktu perbankan, dll. Tetapi sebahagian besarnya jika tidak pecah mengapa memperbaikinya sistem. Kami mempunyai kerajaan yang mengawasi sistem perbankan, ini telah berjalan selama bertahun-tahun sehingga kami benar-benar tidak banyak memikirkan mencari alternatif perbankan seperti Bitcoin. Ramai yang mengatakan bahawa kita tidak memerlukan mata wang digital seperti Bitcoin – kita mahukan Bitcoin.

Baru-baru ini tinjauan oleh perkhidmatan penyelidikan YouGov Omnibus menunjukkan bahawa separuh daripada milenium Amerika berminat menggunakan cryptocurrency sebagai pilihan pembayaran tetapi akhirnya mereka tidak memerlukannya – mereka mahukannya. Syarikat seperti Facebook juga bersaing untuk menjadi platform pembayaran untuk milenium ini. Mengingat keselamatan dan privasi (selalunya mengikut reka bentuk) syarikat-syarikat ini, tidakkah kita mahukan pilihan yang lebih baik?

Bagaimana jika anda tinggal di Venezuela? Venezuela berada di tengah-tengah krisis kewangan yang besar dengan mata wang negara yang menyusut dengan cepat di mana menanggung turun naik dalam pasaran cryptocurrency lebih baik daripada memegang mata wang tempatan.

Bitcoinbit tempatan, pasar di mana pengguna boleh membeli dan menjual Bitcoin antara satu sama lain, telah melaporkan peningkatan jumlah secara eksponen di Columbia, Venezuela dan Peru. Minggu lalu menyaksikan pasaran Localbitcoins Venezuela mencatat jumlah dagangan buat kali kelapan dalam 10 minggu terakhir

Tiada Gangguan Pihak Ketiga

Salah satu faedah paling penting dari Bitcoin dan cryptocurrency lain yang dibina berdasarkan teknologi Blockchain adalah bahawa kerajaan dan bank tidak boleh mengganggu transaksi, merampas atau membekukan akaun – ciri cryptocurrency yang menarik bagi mereka yang berada di kawasan yang tidak stabil. Di negara-negara yang mengalami hiperinflasi seperti Venezuela, cryptocurrency membuat kemajuan besar. Hiperinflasi berlaku apabila penduduk umum lebih suka menyimpan kekayaannya dalam aset bukan monetari atau dalam mata wang asing yang stabil seperti dolar AS. Namun, seperti dalam situasi di Venezuela, kerana kawalan pemerintah kemampuan untuk mendapatkan mata wang asing sangat dibatasi yang telah menjadikan Bitcoin dan cryptocurrency lain sebagai alternatif yang popular. Orang boleh berpendapat bahawa wilayah ini memerlukan alternatif perbankan seperti Bitcoin.

Blockchain, Cryptocurrencies & Bitcoin – Alternatif Kewangan untuk Yang Tidak Dibank dan Bawah Bank

Pernahkah anda berfikir bagaimana kehidupan jika kita tidak mempunyai akses ke perbankan asas?

Walaupun banyak yang menganggap kemudahan perbankan elektronik moden, sebahagian besar penduduk sebenarnya tidak mempunyai akses kepada perkhidmatan perbankan. Menurut a Laporan 2017 oleh FDIC, lebih daripada 25 peratus orang Amerika sama ada tidak mempunyai akaun bank sama sekali atau tidak dapat menggunakan akaun mereka untuk menampung semua keperluan kewangan mereka. Masalah ini hanya menjadi lebih mendesak apabila anda melihat negara-negara yang tidak semewah Amerika Syarikat. Kira-kira 1.7 bilion orang dewasa di seluruh dunia tanpa akses ke perbankan, menurut data terbaru dari Pangkalan data Findex Global Bank Dunia.

gambar dari Vladislav Reshetnyak dari Pexels

Meningkatkan Akses ke Alat Kewangan untuk Semua Orang

Tidak mempunyai akses ke akaun bank adalah masalah besar, sehingga PBB memasukkannya sebagai bahagian penting dari tujuh 17 Matlamat Pembangunan Lestari untuk mendorong pembangunan berterusan negara-negara yang dilanda kemiskinan di seluruh dunia Tetapi pembangunan lestari menjadi lebih sukar kerana bank-bank besar terus mendominasi landskap kewangan dan banyak bank telah mengurangkan kehadiran mereka di kawasan yang penuh dengan kemiskinan atau menarik diri sepenuhnya kerana kos dan risiko yang tinggi. Orang-orang yang tinggal di kawasan-kawasan yang tidak dilayan ini masih memerlukan keselamatan bank, tetapi kekurangan akses asas kepada perkhidmatan perbankan asas dalam talian. Menambah kesukaran untuk mengakses, yang kami anggap sebagai perkhidmatan kewangan penting seperti pembayaran tunai, banyak orang kekurangan bentuk pengenalan asas yang memberikan akses kepada perkhidmatan perbankan asas tersebut.

Sekiranya anda pernah kehilangan atau mempunyai kad pengenalan yang dicuri, anda tahu betapa sakitnya untuk menggantinya. Bagi mereka yang hidup dalam kemiskinan ada sejumlah halangan lain dalam mendapatkan atau mengganti pengenalan diri termasuk tidak pernah mempunyai dokumen yang tepat, bayaran tinggi, laras bahasa, kekurangan hubungan keluarga atau sosial untuk mengesahkan pengenalan diri, dll..

Tidak dapat mengesahkan siapa mereka yang memaksa para gelandangan dan mereka yang hidup dalam kemiskinan untuk hidup dalam keadaan tidak dapat dilihat secara sistemik yang boleh mengakibatkan penolakan perkhidmatan asas seperti penjagaan kesihatan dan perumahan.

Teknologi Blockchain Membantu Yang Tidak Dibank dan Bawah Bank

Blockchain, teknologi yang Bitcoin dibina berdasarkan, menurut Wikipedia adalah senarai rekod yang semakin meningkat, disebut blok, yang dihubungkan menggunakan kriptografi. Setiap blok mengandungi hash kriptografi dari blok sebelumnya, cap waktu, dan data transaksi (umumnya diwakili sebagai hash akar pokok merkle). Dengan reka bentuk, blockchain tahan terhadap pengubahsuaian data. Ia adalah "lejar terbuka dan diedarkan yang dapat merekod urus niaga antara dua pihak dengan cekap dan dapat disahkan dan kekal"

Ketelusan dan kecekapan teknologi blockchain menjadikannya pilihan yang menarik untuk membantu menyelesaikan beberapa cabaran terbesar yang dihadapi oleh bank dan bank.

Syarikat penyelesaian perisian Kanada Sapien Pintar telah mengusahakan penyelesaian identiti digital dan pasaran berdasarkan blockchain untuk menangani pengenalan dan cabaran lain yang dihadapi oleh belia tanpa tempat tinggal. Inisiatif ini disebut Perak Linings dan berfungsi dengan membuat sumber pengenalan di mana-mana, wang tunai digital dengan kawalan perbelanjaan.

"Kami melalui salah satu transformasi terbesar dalam sejarah manusia dengan menggunakan teknologi dengan kepantasan kita. Komunikasi kini bebas dan tanpa sempadan, kehidupan kita sehari-hari berbelanja, menonton filem dan bersosial dibina dari teknologi, kita sekarang menggunakan teknologi untuk pendidikan dan untuk meningkatkan kesihatan kita, namun tidak ada penyelesaian identiti nasional yang memberikan asas bukti siapa individu – kami telah mencipta dunia digital di mana setiap orang tidak dikenali. Blockchain adalah teknologi yang revolusioner yang mempunyai kemampuan untuk membuat pengenalan unik ini dalam dunia digital dan juga membuat sumber nilai di mana-mana dari data yang kami ganti dari senarai perkhidmatan yang saya senaraikan di atas. Saya yakin bahawa Blockchain akan berperanan besar dalam mengurangkan jumlah kemiskinan di dunia ini, sambil membantu mereka yang kurang bernasib baik menjadi lebih berpendidikan dan berkomunikasi dengan orang lain untuk proses pemulihan yang lebih cepat." – Matt Hinkley, Ketua Pegawai Eksekutif Smart Sapien & Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Liquidus

Faedah Perbankan Blockchain:

– Tidak perlu cabang fizikal

– Tidak diperlukan infrastruktur yang kompleks atau mahal untuk menjalankan rangkaian yang akhirnya akan mengakibatkan bayaran yang lebih rendah

– Peningkatan ketelusan

– Kelajuan urus niaga

– Bukti harta tanah, hak milik tanah, pengenalan diri, rekod transaksi dan dokumen penting lain boleh disimpan di blockchain, mengurangkan peluang kerosakan dokumen dokumen

– Desentralisasi – tidak dikendalikan oleh mana-mana kerajaan atau entiti lain. Transaksi termasuk pembayaran rentas sempadan boleh dilakukan terus kepada mereka yang memerlukannya

– Pinjaman berkat Blockchain menawarkan cara yang lebih selamat untuk memberikan pinjaman peribadi kepada kumpulan pengguna yang lebih besar yang akan menjadikan proses pinjaman lebih murah, lebih efisien, dan lebih aman

gambar dari rawpixel.com dari Pexels

Bitcoin

Bitcoin, cryptocurrency popular atau wang digital pertama, tidak memerlukan bank pusat atau pentadbir tunggal dan boleh dihantar dari pengguna ke pengguna, rakan sebaya tanpa memerlukan fasilitator pihak ketiga. Cryptocurrency seperti Bitcoin menawarkan penyelesaian yang sesuai untuk masalah tanpa bank / underbank. Ini memerlukan sedikit berkaitan dengan penyiapan – memerlukan sekurang-kurangnya telefon bimbit dan sambungan internet. Bitcoin menawarkan kecekapan, kos, kepantasan, keselamatan, meminimumkan peluang rasuah oleh pihak ketiga dan tanpa sempadan.

Sama ada Bitcoin, Ethereum, Ripple atau satu atau dua cryptocurrency lain yang akhirnya menjadi mata wang digital utama yang digunakan dalam pemindahan nilai atau Facebook atau sama sekali bukan untuk perbincangan lain.

“Masalah asas kebankrapan dan sosio-politik yang mempengaruhi mata wang dan bagaimana ia mempengaruhi mereka yang paling memerlukan adalah cabaran mendesak untuk diselesaikan kepada banyak dari kita di ruang Teknologi Blockchain. Semuanya datang kepada satu perkara – naluri utama kita mencari keselamatan dan kestabilan (tempat tinggal dan makanan). Pada masa ini, blockchain dan cryptocurrency merupakan penyelesaian yang boleh diakses oleh orang yang tidak bank. Kami tidak tahu apakah itu penyelesai masalah yang lestari, namun, kami tahu bahawa pada masa ini, pada masa ini, tidak ada yang lebih baik. ” – Anna Niemira, Pengarah Pembangunan Perniagaan di CryptoChicks

Dicetak semula dari: https://medium.com/datadriveninvestor/splitting-bitcoin-into-two-camps-those-that-want-it-and-those-that-need-it-a067cab8920a

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me