Litecoin – Perak ke Emas Bitcoin (Bahagian I)

Abstrak: Kami merancang untuk memperkenalkan Litecoin dalam tiga artikel untuk membantu pembaca memahami Litecoin secara menyeluruh. Bahagian pertama siri ini merangkumi Litecoin dari perspektif sejarah perkembangannya dan status quo semasa, terutamanya memfokuskan pada pencapaian yang dicapai sejauh ini, algoritma kerja, pengurangan blok hadiah, trend harga, pengedaran kolam perlombongan, komitmen Github dan trend carian google.

Saya. Pengenalan Litecoin (LTC)

Litecoin (LTC atau Ł), diciptakan oleh Charlie Li, bekas pekerja Google, yang mengabdikan dirinya dalam usaha memenuhi visinya untuk mewujudkan versi Bitcoin (BTC) yang lebih ringan. Secara teknikal, Litecoin hampir menyerupai Bitcoin.

Akin ke bitcoin, penciptaan, dan pemindahan Litecoin adalah berdasarkan sumber terbukaprotokol kriptografi dan tidak diuruskan oleh mana-mana pihak berkuasa pusat. Rangkaian Litecoin dijadualkan menghasilkan 84 juta Litecoin (LTC), yang merupakan 4 kali lebih banyak unit mata wang daripada Bitcoin, dengan penawaran semasa yang beredar berada pada 61,276,211 LTC.

1. Chronicle of Milestones Litecoin

 • Litecoin dilepaskan melalui klien sumber terbuka di Github pada Okt. 2011.
 • Pada 26 Ogos 2015, ganjaran blok Litecoin menjadi separuh untuk pertama kalinya, dengan keluaran Litecoin setiap blok berkurang dari 50 menjadi 25.
 • Pada 3 Julai 2016, pihak Persatuan Litecoin, yang menganjurkan untuk Litecoin, bekerjasama dengan pasukan pembangunan teras Litecoin dan mengeluarkan Peta Jalan 2016 yang menggariskan rancangannya untuk masa depan. Salah satu prospek utama dari peta jalan mereka termasuk melancarkan versi baru Litecoin dengan ciri Segregated Witness (SegWit), Lighting Network dan Smart Kontrak.
 • Pada 11 Mei 2017, Segregated Witness (SegWit) diaktifkan di blok 1,201,536, dan Litecoin hodler sejak itu dapat melakukan transaksi Segregated Witness (SegWit).
 • Pada Jun. 21hb, 2017, Charlie Lee mengumumkan bahawa Lightning Network of Litecoin dilancarkan secara rasmi. Lightning Network adalah salah satu teknologi yang paling dinantikan untuk menskalakan pembayaran dalam kaedah jangka panjang dan berkelanjutan.

Litecoin (LTC) memanfaatkan nilai asas infrastruktur blockchain dan menikmati kecairan dalam pasaran crypto. Juga, jumlah ATM Litecoin (LTC) telah menyaksikan pertumbuhan pesat sejak kebelakangan ini dan kini berada di kedudukan kedua setelah Bitcoin (BTC) di peringkat global.

Litecoin, juga telah melihat peningkatan yang signifikan dalam jumlah penambang, platform transaksi cryptocurrency, pemaju, pedagang yang menerima Litecoin dan pengguna sejak evolusi.

2. Litecoin vs Bitcoin: Memahami perbezaan inti

Digelar sebagai “Perak ke Emas Bitcoin”, Litecoin adalah mata wang internet peer-to-peer pertama berdasarkan algoritma Scrypt. Walaupun fungsi Litecoin hampir sama dengan Bitcoin, terdapat perbezaan ketara antara mereka:

 • Rangkaian Litecoin bertujuan untuk memproses blok setiap 2.5 minit sedangkan masa pemprosesan untuk Bitcoin adalah 10 minit. Oleh itu, pembangun mendakwa bahawa ini membolehkan Litecoin mendapat pengesahan transaksi yang lebih pantas.
 • Litecoin mempunyai had bekalan 8,400, 4 kali dari had bekalan Bitcoin.
 • Litecoin menggunakan scrypt di dalam bukti kerja algoritma, fungsi sekeras memori yang memerlukan secara asimtotik lebih banyak memori daripada algoritma SHA256 bukan memori-keras Bitcoin. Memori sukar scrypt algoritma penyulitan dapat bersaing dengan kapasiti peralatan perlombongan profesional. Scrypt algoritma mengingatkan orang untuk menangani masalah pemusatan dalam pengkomputeran hash kerana ia menghalang apa yang dikenali sebagaiASIC daripada menguasai Litecoin kadar hash, sehingga mendorong industri untuk menuju ke arah yang lebih terdesentralisasi.

3. Separuh Ganjaran Blok Litecoin

Litecoin mengalami ganjaran kira-kira separuh setiap empat tahun, dengan yang terbaru berlaku pada 26 Ogos 2015 apabila ganjaran Litecoin berkurang dari 50 LTC menjadi 25 LTC. Secara teorinya, penyusutan generasi blok boleh menyebabkan penawaran tidak seimbang & permintaan dan mencetuskan kenaikan harga. Oleh kerana harga Litecoin banyak dipengaruhi oleh penawaran dan permintaan, ada yang berspekulasi bahwa pengurangan penawaran akan menyebabkan kenaikan harga Litecoin selanjutnya. Namun, pada kenyataannya, arah aliran terbalik berlaku kerana semakin banyak faktor dan pemboleh ubah mula berlaku. Data sejarah pada tahun 2015 menunjukkan bahawa Litecoin telah melihat harganya turun ke tahap tertentu setelah peristiwa separuh. Berdasarkan analisis, faktor-faktor berikut mungkin telah menyumbang kepada kecenderungan penurunannya:

Trend Harga LTC Dua Bulan selepas Blok Ganjaran Separuh pada tahun 2015

 • Pertama, berdasarkan carta trend harga Litecoin pada tahun 2015, Litecoin (LTC) telah meningkat bulan secara mendadak menjelang separuh ganjarannya, mencatat paras tertinggi $ 8.967, jauh melebihi jangkaan pasaran.
 • Kedua, nilai cap pasaran keseluruhan pasaran crypto pada masa itu agak kecil dan kes penggunaan sebenar masih terhad. Berdasarkan kajian kami, kenaikan harga yang tajam adalah spekulasi dan bukannya gambaran sebenarnya mengenai nilainya.
 • Ketiga, pengeluaran blok secara separuh juga memaksa pelombong menutup pelayan mereka kerana ganjaran dan kos yang tinggi. Namun, kekuatan pengkomputeran juga menyaksikan beberapa penurunan berikutan peristiwa separuh, yang mendorong harga Litecoin ke arah penurunan untuk beberapa waktu. Kesukaran Litecoin melalui penyesuaian pertama pada 27 Ogos pada tahun yang sama setelah mengurangkan separuh masa penjanaan blok pada 150 saat, turun 7.61%

Pasaran cryptocurrency telah menyaksikan banyak bull dan bear sejak 2015, begitu juga Litecoin. Litecoin telah berkembang lebih cepat daripada banyak syiling utama lain dari segi teknologi, pembinaan ekosistem, dan aspek lain.

II. Status Quo Asas Litecoin Semasa

 1. Asas Litecoin Semasa

Litecoin pada masa ini diperdagangkan sekitar $ 60 pada waktu akhbar, dengan jumlah cap pasaran $ 3.67B

2. Transaksi di Rantai Litecoin

3. Perbandingan Data Transaksi Rantaian Blok Utama

Jumlah dagangan di rantaian Litecoin masih mempunyai jurang untuk diperkecil untuk mengimbangi BTC dan ETH. Walau bagaimanapun, Litecoin masih berdaya tahan dengan cap pasarannya yang besar, pangkalan pengguna yang besar dan liputan sebanyak 5.51% daripada jumlah had pasaran dengan jumlah dagangan 24 jam. Plus, Litecoin kini mempunyai 55,822 alamat aktif. Selain itu, jika dilihat dari trend kenaikan yuran transaksi, Litecoin menunjukkan pertumbuhan yang stabil dan berterusan dalam jumlah transaksi.

4. Pembahagian LTC

5. Pemegangan LTC% berbanding jumlah capaian pasaran dengan 10 alamat teratas, 100 teratas dan 1,000 LTC teratas

Sama seperti syiling arus perdana yang lain, LTC juga tertumpu pada beberapa alamat teratas. Sebenarnya, nilai aset dari 500 alamat teratas sahaja telah merangkumi lebih dari 60% daripada jumlah penawaran LTC, termasuk alamat beberapa bursa terpusat, yang biasa berlaku untuk syiling teratas yang lain.

6. Kolam Perlombongan LTC

Pembahagian Kolam Perlombongan LTC

Pengagihan kolam perlombongan LTC adalah relatif walaupun di kalangan pemain besar, dengan kolam perlombongan teratas F2Pool meliputi 20.45% dari semua output perlombongan, diikuti oleh kumpulan utama lain seperti Poolin, LTC Top, dan ViaBTC. Pengagihan kolam perlombongan yang rata-rata memberikan kestabilan dan keselamatan yang lebih baik kepada pelombongnya. Walau bagaimanapun, Litecoin masih mempunyai jalan panjang untuk meningkatkan daya pengkomputerannya berbanding dengan 47.31 EH / s Bitcoin dan 1.6EH / s BCH.

Pembahagian Hashrate untuk 100 Blok terakhir

7. Github Liecoin Melakukan Kekerapan

Perintah kod LTC pada Github telah aktif secara berterusan. Namun, terdapat sedikit penurunan dalam tiga bulan terakhir.

8. Trend Google

Trend Google Litecoin Pengedaran Trend Google

Litecoin berada di kedudukan tertinggi dalam tren Google kerana data menunjukkan minat terhadap Litecoin adalah kuat di antara syiling utama, tertumpu di Amerika Utara dan Selatan, terutama di negara-negara Venezuela, Amerika, dan Kanada.

III. Kesimpulannya

Sebagai cryptocurrency keempat terbesar di dunia di CoinMarketCap, parameter Litecoin seperti yang kami sebutkan di atas umumnya menunjukkan prestasinya yang luar biasa dan berdaya tahan. Blockchain Litecoin telah berfungsi sepenuhnya yang sebahagian besarnya dikreditkan ke atas kelebihan teknologinya yang kukuh. Walau bagaimanapun, Litecoin juga bergelut dengan titik sakit tertentu berbanding dengan syiling teratas yang lain, seperti kepekatan aset di alamat teratas.

Dalam artikel seterusnya, kita akan menyelami lebih jauh acara pembelahan blok dan kesannya yang luas terhadap ekosistem Litecoin.

Rujukan:

Carta BitInfo: https://bitinfocharts.com/zh/

CoinMarketCap: https://coinmarketcap.com/

CryptoID:https://chainz.cryptoid.info/

BlockChair: https://blockchair.com/

CryptoMiso:https://www.cryptomiso.com/

Penyemak Imbas LTC

Kertas Putih Litecoin (LTC): https://cryptoverze.com/litecoin-whitepaper/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me