Lima Metrik On-chain untuk Menilai Pasaran BTC Pasca separuh

Sentimennya tinggi di ruang cryptocurrency kerana pasaran menanti ganjaran bitcoin yang dijangka lama berkurang, iaitu min-empat hari dari sekarang. Akademi OKEx merangkumi semua yang anda perlu ketahui mengenai separuh, dari asas untuk berniaga strategi, dan juga data yang penting.

Sorotan BTC Halving dari OKEx

  • Arbitraj Acara: Cara Berdagang Halvings
  • Pilihan Pasaran Menunjukkan Kurang Bersemangat pada BTC Halving
  • Lima fakta menarik yang perlu anda ketahui mengenai separuh
  • Penambang Bitcoin Utama Menunjukkan Optimisme Menjelang Pembahagian: Penampilan Dalam-Dalam
  • Pembahagian Bitcoin: Masa untuk Mendapatkan Bitcoin?

Salah satu naratif yang paling popular mengenai pembelahan adalah bahawa ia akan mengurangkan bekalan bitcoin. Oleh itu harganya akan naik. Walaupun kisah ini mungkin terus menjadi bahan bakar BTC kenaikan harga dalam perspektif jangka sederhana / panjang, data utama dalam rantai dan pasaran juga harus mendapat perhatian peniaga dan pelabur, terutama sejurus selepas separuh. Ini kerana data ini dapat mengungkapkan maklumat penting mengenai sentimen pasaran dan dapat memberikan implikasi harga penting untuk jangka pendek.

1. Alamat unik yang digunakan

Alamat unik bitcoin menunjukkan berapa banyak alamat yang telah mengambil bahagian dalam menghantar atau menerima aktiviti di blockchain, ia telah dianggap sebagai salah satu petunjuk rantai paling berkesan untuk tahap keseluruhan aktiviti rangkaian dan penilaian cryptocurrency, di bitcoin kes.

Seperti yang kita lihat, jumlah alamat unik telah pulih sepenuhnya ke tahap pra-penjualan, dan aliran menaik nampaknya berterusan ketika harga bergerak ke arah 9200 pegangan.

Mengapa itu penting?

Kami percaya bahawa penerusan alamat unik yang semakin meningkat sangat penting untuk menjaga BTC perhimpunan dalam tempoh selepas separuh, kerana jumlah pengguna aktif secara langsung dapat mempengaruhi nilai rangkaian. Jumlah yang lebih tinggi dapat menunjukkan lebih banyak pengguna bertransaksi di rangkaian, menghasilkan penilaian yang lebih tinggi dan harga yang lebih tinggi.

Gambar 1: Alamat Unik Bitcoin Digunakan (pada 7 Mei)

Sumber: OKEx; blockchain.com

2. Kadar dan kesukaran Hash

Nilai kecurangan dan kesukaran boleh menjadi petunjuk lain untuk apa yang akan berlaku selepas bitcoin separuh. Pemotongan ganjaran yang akan datang akan mengurangkan jumlah ganjaran blok bagi pelombong dari 12.5 BTC hingga 6.25 BTC. Oleh kerana ganjaran pelombong akan dikurangkan, tekanan ke atas keuntungan perlombongan dijangka meningkat.

Pada masa penulisan, kadar hash dan kesukaran bitcoin hampir mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, kerana pelombong berkuasa penuh untuk mengesahkan sebanyak mungkin transaksi untuk memaksimumkan ganjaran mereka sebelum separuh. Pada masa yang sama, kesukaran juga menunjukkan arah yang sama, menunjukkan persaingan antara pelombong dipanaskan.

Mengapa itu penting?

Kami percaya bahawa tahap kesediaan penambang ingin mengalokasikan kuasa pengkomputeran mereka ke dalam rangkaian adalah petunjuk penting kerana ia dapat mencerminkan bagaimana keyakinan para pelombong dari segi harga. Lennix Lai, Pengarah Pasaran Kewangan di OKEx, diberitahu Cointelegraph bahawa pelombong mungkin mula bersiap untuk mendapatkan pendapatan hanya dari yuran transaksi, kerana ganjaran perlombongan terus berkurang.

Gambar 2: Kadar Hash Bitcoin Total (TH / s) pada 7 Mei

Sumber: OKEx; Blockchain.com

Gambar 3: Kesukaran Rangkaian Bitcoin (t) pada 7 Mei

Sumber: OKEx; Blockchain.com

3. Perubahan kedudukan bersih HODLer

Pendirian HODLers mengenai BTC harga juga boleh menjadi petunjuk utama bagi pelabur untuk menilai pasaran selepas separuh. Data dari Glassnode menunjukkan itu BTC Perubahan kedudukan bersih HODLer kekal positif selama lapan minggu berturut-turut, menunjukkan bahawa HODLers terus meningkat dalam pra-separuh.

Walau bagaimanapun, laporan Glassnode juga menunjukkan bahawa harga dapat meningkat ketika HODLers berhenti berkumpul BTC. Laporan tersebut menarik contoh pada bulan Februari ketika harganya sudah berakhir Dolar Amerika 10000, penjahat berhenti berkumpul BTC, menunjukkan keyakinan HODLers telah diturunkan pada tahap harga tersebut.

Mengapa itu penting?

Kami percaya bahawa tahap keyakinan HODLers / ikan paus dapat memberikan implikasi penting terhadap harga BTC pasca separuh, terutama dari perspektif jangka menengah, kerana pengumpulan dan pengurangan BTC dapat menjadi refleksi langsung dari sentimen HODLers dan ikan paus.

Gambar 4: Perubahan Kedudukan Bersih Bitcoin HODLer

Sumber: Glassnode

4. Volume sosial

Elemen sosial adalah bahagian unik dari struktur pasaran cryptocurrency, dan pelabur mungkin tidak mahu ketinggalan bagaimana komuniti crypto dan seluruh internet melihat bitcoin dalam tempoh selepas separuh. Dalam penyelidikan sebelumnya, kami diketengahkan kepentingan metrik media sosial, dan itu adalah sesuatu yang sering dilupakan.

Gambar 5 menunjukkan jumlah agregat sosial istilah “bitcoin” di Telegram, Reddit, ruang sembang peniaga profesion, dan sumber sosial lain. Dalam beberapa kes, lonjakan volume sosial secara tiba-tiba dapat menunjukkan puncak harga, menghasilkan pembetulan harga atau penyatuan. Walaupun penyatuan volume sosial selepas penurunan mungkin menunjukkan, pasaran dapat diturunkan.

Mengapa itu penting?

Kami penyelidikan telah menunjukkan bahawa pelabur cryptocurrency sering hanya mempunyai pilihan terhad ketika datang ke analisis pasar, bahawa lanskap maklumat yang tidak tepat dapat memperkuat kecenderungan pelabur untuk membuat keputusan perdagangan berdasarkan sentimen mereka.

Gambar 5: Skor Volume Sosial

Sumber: Santiment

5. Nisbah MVRV

Nisbah MVRV adalah nilai pasaran (MV) dibahagi dengan nilai yang direalisasikan (RV). Nombor tersebut dapat memberitahu kami jika yang mendasari dinilai terlalu tinggi atau tidak dinilai dengan had pasaran semasa, dalam kes ini, BTC. Sekiranya MVRV berada di antara 0 dan 1, maka rata-rata pasar “undervalued”.

Pada masa penulisan, pasaran mendapati diri mereka empat hari lagi dari separuh, data dari Santiment menunjukkan bahawa nisbah MVRV BTC berada pada 0,99.

Mengapa itu penting?

Kami percaya bahawa penilaian adalah maklumat penting ketika meramalkan harga bitcoin. Contohnya, jika nilai MVRV adalah 2, yang bermaksud bahawa Penjual HODL menjual aset mereka pada harga semasa akan menghasilkan keuntungan 200% secara purata, yang bermaksud lebih banyak orang akan bersedia mengunci keuntungan mereka dan menjual aset mereka. Akan menarik untuk melihat ke mana MVRV akan pergi dalam tempoh selepas separuh.

Pengarang: Cyrus Ip

Penganalisis Penyelidikan, OKEx.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me