Libra 2.0: Adakah Cryptocurrency Facebook Hilang Jiwa?

facebook libra novi

Sistem pembayaran berasaskan blockchain yang dicadangkan oleh Facebook, Libra, mendapat perhatian yang meluas sekali lagi ketika dompet digitalnya dijenamakan semula dari Calibra ke Novi pada 27 Mei 2020. Seperti yang dinyatakan dalam pengumuman rasmi, nama “Novi” berasal dari inspirasi kata Latin “novus” untuk “baru” dan “melalui” untuk “jalan.”

Novi adalah dompet digital yang belum dilancarkan yang bertujuan untuk memudahkan pemindahan wang rentas sempadan melalui aplikasi mandiri, Facebook Messenger dan WhatsApp. Menurut Facebook, semua pengguna Novi mesti disahkan dengan memberikan bukti pengenalan yang dikeluarkan oleh kerajaan.

Semasa Facebook melancarkannya kertas putih Libra pertama pada 18 Jun 2019, sebilangan daripada komuniti blockchain dan cryptocurrency percaya Libra akan menjadi projek yang paling menjanjikan untuk memperkenalkan penggunaan mata wang digital arus perdana. Yang lain mengkritik projek itu, dengan alasan kebimbangan mengenai pemusatan dan privasi. Hampir setahun selepas pelepasan kertas putih awalnya, Libra masih belum dilancarkan dan pasukan telah mengemas kini kertas putih hingga versi kedua.

OKEx Insights menyelidiki dua kertas putih tersebut dan menyoroti perbezaan ketara antara mata wang dan prosedur pematuhan yang dijelaskan dalam kedua versi. Kami juga memeriksa visi Libra untuk mencapai "tanpa bank" dan keadaan terkini organisasi di sebalik sistem pembayaran, Libra Association.

Libra, versi pertama: kebimbangan mengenai kedaulatan monetari

Dalam kertas putih Libra pertama, "Syiling Libra" digambarkan sebagai cryptocurrency digital yang stabil. Kertas putih itu mendakwa bahawa Libra disokong oleh sekumpulan aset turun naik rendah, seperti deposit bank dan sekuriti kerajaan jangka pendek dalam mata wang dari bank pusat yang terkenal. Ini bermaksud bahawa Libra tidak akan disatukan menjadi satu mata wang. Apabila nilai aset pendasar bergerak, nilai satu duit syiling Libra dalam mata wang lain juga akan berubah-ubah.

Seperti yang dinyatakan oleh kertas putih, aset yang menyokong nilai koin Libra disimpan oleh Libra Reserve, yang dipegang oleh rangkaian penjaga global dengan penilaian kredit bermutu pelaburan. Walau bagaimanapun, komposisi aset di Libra Reserve tidak dinyatakan.

Kemunculan konsep mata wang Libra segera berada di bawah pengawasan peraturan, terutama di Amerika Syarikat. Pengawal selia menekankan potensinya untuk mengancam kedaulatan monetari dari pelbagai negara.

Friedrich Hayek, ahli ekonomi pemenang Hadiah Nobel, mengusulkan konsep Denasionalisasi Wang dalam bukunya “Denasionalisasi Wang: Hujah yang Disempurnakan“Pada tahun 1976. Konsep ini menyokong visi bahawa pengeluaran wang tidak dikendalikan oleh kerajaan dan bank pusat semata-mata. Sebagai gantinya, institusi swasta digalakkan untuk berinovasi dan mengeluarkan mata wang mereka sendiri, sehingga proses penerbitan wang dinasionalisasi.

Pangkalan pelanggan Facebook yang sangat besar menjadikan Libra sebagai calon yang menjanjikan untuk mencapai denasionalisasi wang. Pada Q1 2020, Facebook mempunyai 2.6 bilion pengguna aktif bulanan – yang kebanyakannya berasal dari Asia Pasifik dan seluruh dunia, seperti Afrika dan Amerika Selatan. Anak syarikat Facebook, WhatsApp dan Instagram, mempunyai 1.5 bilion dan satu bilion pengguna, masing-masing.

pengguna aktif bulanan facebookPengguna aktif bulanan Facebook. Sumber: Laporan Pendapatan Q1 Facebook 2020

Berbagai pemimpin di seluruh dunia telah menyatakan keprihatinan mereka mengenai kesan Libra sebagai pengganti mata wang fiat.

Sejurus selepas kertas putih pertama dikeluarkan tahun lalu, presiden A.S. Donald Trump dinyatakan bahawa Facebook Libra tidak mempunyai banyak kebolehpercayaan dan bahawa gergasi media sosial mesti mematuhi peraturan perbankan yang ada jika ingin melancarkan Libra. Pada masa yang sama, Maxine Waters, Ketua Umum Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Rumah dan skeptis terhadap Facebook Libra, dikritik cita-citanya untuk mewujudkan sistem kewangan global baru yang bertujuan untuk melemahkan dolar A.S..

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1149472284702208000?lang=en

Kerajaan A.S. tidak sendirian menekankan potensi ancaman terhadap kedaulatan monetari yang dibawa oleh Libra Facebook. Selepas pelancaran kertas putih Libra pertama, Wang Xin, Ketua Penyelidikan di The People’s Bank of China (PBoC), diluahkan kebimbangannya mengenai Libra semasa acara di Institut Kewangan Digital Universiti Peking. Xin bertanya:

“Jika Libra digunakan secara meluas untuk pembayaran rentas sempadan, apakah ia dapat berfungsi sebagai wang dan memiliki pengaruh besar terhadap kebijakan monetari, kestabilan kewangan dan sistem monetari antarabangsa?”

Dipercayai secara meluas bahawa Libra Facebook telah mempercepat pengembangan Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital (DCEP) dan mata wang digital bank pusat (CBDC) China, secara keseluruhan. Para pakar juga menyebut perkembangan pesat CBDC, yang didorong oleh Libra, sebagai salah satu sebab untuk meningkatkan minat institusi dalam cryptocurrency. Henri Arslanian, PwC Global Crypto Leader, berkongsi dengan ramalan OKEx Insights mengenai minat institusi dalam cryptocurrency:

“Saya menjangkakan akan melihat minat institusi terhadap aset crypto meningkat dalam beberapa bulan mendatang. Ini bukan hanya disebabkan oleh perkembangan makro, dari CBDC hingga Libra, tetapi juga pertimbangan penting seperti kejelasan peraturan dan penerapan amalan terbaik. “

Sekali lagi, kertas putih Libra awal telah mencadangkan satu cryptocurrency digital tunggal yang disokong oleh sekumpulan aset turun naik rendah. Ini menimbulkan kebimbangan di kalangan pengawal selia mengenai kedaulatan monetari, dan juga potensi penggunaan haram, seperti pencucian wang.

Untuk memenuhi masalah peraturan, pada pertengahan April 2020, pasukan Libra melancarkan versi baru dari kertas putihnya, dengan perubahan pada reka bentuk dan amalan pematuhan sistem.

Libra, versi dua: stablecoin mata wang tunggal

Kertas putih Libra versi kedua menggambarkan projek itu sebagai “sistem pembayaran global” yang menampilkan kedua-dua koin mata wang tunggal, Libra Coin berbilang mata wang.

Kertas putih tersebut mengakui bahawa “perhatian utama yang dikongsi adalah potensi Libra Coin berbilang mata wang (BLBR) untuk mengganggu kedaulatan monetari dan dasar monetari jika rangkaian mencapai skala yang signifikan dan sejumlah besar pembayaran domestik dilakukan dalam LBR. ”

Hasilnya, pasukan Libra mencadangkan penyertaan koin stabil mata wang tunggal sebagai tambahan kepada ≋LBR. Pada awalnya, mata wang stabil akan dinyatakan dalam USD, EUR, GBP dan SGD. Selanjutnya, ≋LBR dicadangkan bukan sebagai aset digital yang terpisah dari koin stabil mata wang tunggal. Sebaliknya, ia adalah gabungan digital dari beberapa koin stabil mata wang tunggal yang terdapat di rangkaian Libra.

Untuk meredakan kebimbangan mengenai ancaman kedaulatan monetari, kertas putih terbaru juga mengakui perkembangan CBDC dan menekankan bahawa mereka dapat secara langsung disatukan ke dalam jaringan Libra. Sekiranya bank pusat mengembangkan CBDC yang dilambangkan dalam USD, EUR atau GBP, kertas putih menyatakan bahawa CBDC dapat menggantikan stablecoin mata wang tunggal Libra. Tambahan pula, komposisi mata wang aset di Libra Reserve akan sepadan dengan komposisi koin stabil mata wang tunggal yang masih ada. Ini diharapkan dapat mematuhi Lembaga Pengawas Pasaran Kewangan Switzerland (FINMA) lesen sistem pembayaran yang mengurangkan risiko kadar faedah dan kredit.

Selain daripada koin mata wang tunggal, kertas putih baru juga berusaha untuk memberikan kejelasan lebih lanjut mengenai reka bentuk ≋LBR. ≋LBR akan didefinisikan dalam bobot nominal tetap, seperti Hak Pengeluaran Khas (SDR) yang dikendalikan oleh Dana Kewangan Antarabangsa (IMF). Untuk aset yang dipegang oleh Libra Reserve, kertas putih terbaru menyatakan bahawa Reserve akan menyimpan sekurang-kurangnya 80 peratus dalam sekuriti kerajaan jangka pendek dan 20 peratus selebihnya akan disimpan secara tunai – dengan semalam menyapu dana pasaran wang yang melabur dalam sekuriti kerajaan jangka pendek.

Pasukan Libra juga menyatakan bahawa pihaknya mengalu-alukan pengawasan dan pengawalan komposisi bakulnya dari bank pusat dan organisasi antarabangsa di bawah bimbingan FINMA.

Namun, nampaknya masih ada persoalan setelah pelancaran kertas putih kedua Libra. Ahli Kongres Sylvia Garcia dikeluarkan pernyataan pada hari yang sama dikeluarkan, 16 April, yang menyatakan bahawa pasukan Libra masih belum memenuhi hasratnya untuk mengembangkan cryptocurrency dan membimbangkan kemungkinan kesan Libra terhadap ekonomi global.

Pada musim gugur 2019, Garcia telah menaja rang undang-undang, “H.R.5197 – Stablecoins Terurus adalah Akta Sekuriti 2019“, Yang menyatakan bahawa stablecoin harus diklasifikasikan sebagai sekuriti dan dengan itu tertakluk kepada undang-undang sekuriti semasa Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC). Sekiranya diberlakukan, rang undang-undang tersebut dapat digunakan untuk koin stabil mata wang tunggal yang dicadangkan oleh Libra.

Terutama, versi kedua kertas putih Libra telah kehilangan visi asal satu mata wang global. Makalah ini menekankan bahawa koin Libra adalah pujian kepada, tetapi bukan pengganti, mata wang fiat – yang jelas berusaha meredakan masalah peraturan. Penerapan stablecoin dalam mata wang tunggal akan bergantung pada bagaimana pengawal selia mengklasifikasikan stablecoin dalam pelbagai bidang kuasa.

Terlepas dari reka bentuk Libra, prosedur peningkatan pengetahuan-pelanggan-pelanggan (KYC) yang dinyatakan dalam kertas putih kedua juga membezakannya daripada kertas putih yang asli.

Libra KYC

Kertas putih Libra awal memperkenalkan Libra Association – apa yang disebut sebagai “organisasi keahlian bebas, bukan untuk keuntungan” yang akan “memerintah” Libra Blockchain dan Libra Reserve. Persatuan ini juga digambarkan bertanggungjawab untuk menetapkan dasar dan prosedur mengenai perubahan komposisi bakul aset di Libra Reserve. Walau bagaimanapun, tidak ada prosedur pematuhan konkrit yang ditulis dalam kertas putih pertama. Ini mencetuskan kebimbangan yang meluas di kalangan pengawal selia bahawa duit syiling Libra, melalui dompet Calibra yang sebenarnya bernama, berpotensi digunakan sebagai alat untuk pencucian wang atau pembiayaan pengganas.

Kertas putih Libra kedua mengambil langkah besar menuju kepatuhan dengan menangani undang-undang dan peraturan yang berlaku. Kertas putih kedua mengemukakan cadangan terperinci mengenai program pematuhan dan keselamatan berdasarkan piawaian yang ditetapkan oleh pengawal selia pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF). Cadangan yang dibentangkan dalam kertas putih terbaru memberikan garis panduan untuk empat kategori peserta di rangkaian Libra:

  • Penjual yang dilantik
  • Penyedia perkhidmatan aset maya terkawal (VASP)
  • VASP yang diperakui
  • Dompet tidak dihoskan

Pematuhan berasaskan FATF

Seperti yang dinyatakan dalam kertas putih Libra kedua, program pematuhan yang dicadangkan telah menyenaraikan syarat umum dan khusus agar VASP mematuhi piawaian FATF. Program pematuhan berasaskan FATF yang dicadangkan diperluas ke VASP yang dikawal selia dan disahkan.

VASP yang dikawal selia

Seperti yang dinyatakan dalam Garis panduan FATF, VASP merangkumi pertukaran aset digital, penyedia dompet dan penyedia perkhidmatan kewangan yang berkaitan dengan penerbitan, tawaran atau penjualan aset maya.

"VASP yang dikawal selia" merujuk kepada mereka yang berdaftar atau dilesenkan sebagai VASP dalam bidang kuasa anggota FATF.

Seperti yang dinyatakan oleh kertas putih Libra terbaru, entiti yang ingin menjadi “VASP yang dikawal selia” di rangkaian Libra perlu mengemukakan bukti pendaftaran FATF dan menunjukkan program pematuhan peraturan berdasarkan risiko kepada Persatuan Libra..

Setelah pengesahan berjaya, VASP yang diatur dibenarkan untuk bertransaksi di rangkaian tanpa had transaksi dan baki alamat. Makalah ini juga menyatakan bahawa status VASP yang dikawal selia perlu disahkan semula setiap tahun.

VASP yang diperakui

Menurut kertas putih, “VASP yang diperakui” merujuk kepada VASP yang tidak memenuhi syarat sebagai VASP yang dikawal selia tetapi telah disahkan berdasarkan piawaian yang ditetapkan oleh Persatuan Libra. Tahap tertinggi VASP yang diperakui diharapkan dapat memenuhi syarat garis panduan Persatuan Libra dan FATF.

VASP yang diperakui, seperti VASPS yang diatur, dibenarkan untuk bertransaksi di rangkaian Libra tanpa had baki transaksi dan alamat. Juga, seperti VASP yang dikawal selia, mereka memerlukan pengesahan semula tahunan.

Peraturan perjalanan di luar blok

Persatuan Libra telah menyatakan dalam laporan putih keduanya bahawa ia akan mengembangkan protokol off-blockchain untuk memudahkan pematuhan oleh VASP yang dikawal selia dan diperakui. Protokol ini akan memudahkan pertukaran maklumat oleh VASP untuk mematuhi peraturan perjalanan dan keperluan penyimpanan rekod.

Persatuan Libra mengatakan bahawa ia juga akan mengekalkan direktori awam VASP yang dikawal selia dan diperakui untuk penjejakan status.

Matthew Unger, Ketua Pegawai Eksekutif di syarikat pengurusan pematuhan iPatuhan, memberitahu OKEx Insights bahawa peranan VASP yang dikawal selia dan diperakui dalam program pematuhan yang dicadangkan Libra sememangnya dapat memenuhi syarat peraturan perjalanan FATF:

“Pada tahap pertama Libra, sekarang Novi [sic], saya akan terkejut jika mereka mempunyai masalah dengan peraturan perjalanan FATF. Struktur Novi adalah institusi kewangan tunggal yang menjalankan rangkaian yang dikongsi oleh anggota yayasan yang beroperasi.

Komponen utama peraturan perjalanan adalah pemindahan dana dari satu VASP ke VASP yang lain bagi pihak pelanggan mereka. Dalam kes Novi, hanya ada satu VASP dan semua dana tetap berada dalam rangkaian tersebut setiap saat. Saat ini, pemproses pembayaran yang diatur tampaknya menjadi satu-satunya cara untuk mendapatkan dana masuk atau keluar dari jaringan. “

Pematuhan berasaskan FATF

Kertas putih Libra terbaru juga menyenaraikan kriteria pematuhan yang tidak berdasarkan garis panduan FATF. Kriteria lain boleh digunakan untuk peniaga yang dilantik dan dompet yang tidak dihoskan.

Penjual yang dilantik

Menurut kertas putih Libra terbaru, peniaga yang dilantik adalah entiti yang mempunyai hak untuk membeli atau menjual syiling Libra di rangkaian Libra. Mereka boleh bertransaksi di rangkaian Libra tanpa had transaksi dan baki alamat jika memenuhi standard kemasukan yang ditetapkan oleh Persatuan Libra.

Persatuan Libra menyatakan bahawa ia akan melakukan pemeriksaan sanksi, memeriksa pemilik yang berfaedah dan secara amnya melakukan usaha wajar pada peniaga yang dilantik dalam sistem pembayaran Libra.

Pengedar yang dilantik adalah satu-satunya saluran untuk mengedarkan duit syiling Libra yang dicetak oleh rangkaian Libra, menurut kertas putih Libra terbaru. Seperti yang dijelaskan, peniaga yang dilantik akan menjadi entiti yang membeli dan menjual syiling Libra ke bursa dan over-the-counter (OTC) meja untuk memudahkan kecairan duit syiling Libra untuk pengguna akhir.

Dompet yang tidak dihoskan

Persatuan Libra berulang kali mengakui pentingnya penyertaan kewangan dalam kertas putih terkini. Oleh itu, projek ini mewujudkan cara untuk semua pengguna lain yang tidak sesuai dengan kategori yang dinyatakan di atas untuk menggunakan rangkaian Libra. Individu dan entiti boleh menggunakan rangkaian Libra melalui dompet yang tidak dihosting.

Namun, pengguna ini dikenakan beberapa batasan: Protokol Libra akan mengenakan had transaksi dan baki alamat maksimum pada setiap alamat dompet yang tidak dihosting. Dompet yang tidak dihoskan perlu berfungsi dengan VASP yang diatur atau diperakui jika mereka ingin bertransaksi melebihi had yang ditetapkan.

Bagaimana dengan percukaian?

Walaupun pengenalan stablecoin mata wang tunggal dan prosedur KYC yang dipertingkatkan, kertas putih Libra kedua tidak membuat sebarang usaha untuk mengatasi masalah percukaian atau mengatasi masalah privasi rangkaian Libra.

Untuk koin stabil mata wang tunggal, seperti LibraGBP, jika nilainya berubah mengikut GBP, ini akan menyebabkan kerumitan tambahan untuk menentukan potensi keuntungan dan kerugian modal yang boleh dikenakan cukai – yang mungkin menghalang penggunaan LibraGBP secara meluas.

Perkara boleh menjadi lebih rumit apabila perniagaan dan pelanggan bertransaksi di Libra stablecoin yang berbeza dengan mata wang negara asal mereka. Robert Sharpe firma undang-undang Peluang Clifford memberi komen kepada Wawasan OKEx mengenai liabiliti cukai untuk pelanggan dan perniagaan yang berurus niaga di "bukan asli" Koin stabil Libra:

“Pengguna dan perniagaan yang bertransaksi dalam stablecoin LBR bukan asli (contohnya pengguna UK yang bertransaksi di EURLibra) juga menghadapi liabiliti cukai dan kewajipan pelaporan cukai. Setiap kali mereka menggunakan LBR bukan asli, pengguna atau perniagaan perlu mengira keuntungan / kerugian modal yang dinyatakan dalam mata wang asal mereka.

Keuntungan / kerugian agregat pengguna tersebut secara amnya perlu dikira dan dilaporkan kepada pihak berkuasa cukai rumah mereka, dan jika ada keuntungan maka pengguna harus sering membayar cukai. Ini selalunya akan menjadi hasil cukai yang lebih buruk daripada jika pengguna hanya bertransaksi dalam mata wang asing secara langsung, kerana peraturan cukai keuntungan modal banyak negara termasuk pengecualian untuk keuntungan mata wang asing (tetapi keuntungan cryptocurrency jarang dikecualikan). “

Untuk ≋LBR, kerana nilai ≋LBR akan berubah-ubah terhadap mana-mana mata wang tunggal dari masa ke masa, setiap transaksi di ≋LBR mengalami kenaikan atau kerugian modal – sesuatu yang juga berlaku untuk Bitcoin dan mata wang kripto lain yang sudah ada di beberapa bidang kuasa, seperti US Sharpe menerangkan mengenai liabiliti cukai untuk melakukan transaksi di ≋LBR:

“Masalah cukai utama bagi pengguna adalah bahawa LBR pelbagai mata wang akan berubah-ubah nilainya berbanding mata wang asal pengguna, yang bermaksud bahawa keuntungan atau kerugian modal akan sering terjadi ketika mereka menggunakannya. Sekiranya pengguna UK membeli LBR pelbagai mata wang dengan harga GBP 10, tetapi apabila mereka menghabiskan LBR beberapa minggu kemudian LBR berbilang mata wang bernilai GBP 12, maka pengguna telah memperoleh keuntungan modal berpotensi dikenakan cukai sebanyak GBP 2.

Pengguna perlu memantau keuntungan / kerugian modal mereka pada setiap transaksi yang mereka buat, yang bermaksud kos cukai berpotensi paling buruk dan sekurang-kurangnya kepatuhan kepatuhan."

Masalah privasi tetap ada

Selain daripada kekaburan dalam liabiliti percukaian Libra, skandal privasi Facebook yang terkenal di masa lalu menimbulkan cabaran lain sebelum rangkaian Libra dapat dilancarkan.

Walaupun kertas putih Libra kedua memberikan kejelasan mengenai mata wang yang ditawarkan dan peranan peserta rangkaian, iComply’s Unger percaya bahawa projek itu perlu menangani cabaran pengawalseliaan lain yang ada mengenai privasi:

“Projek ini mempunyai cabaran pengawalseliaan lain – terutama, rekod prestasi Facebook untuk pengenalan pengguna dan pengesahan pelanggan yang kuat adalah sesuatu yang tidak masuk akal.

Satu anggaran menunjukkan bahawa sehingga 25 peratus akaun Facebook adalah palsu, yang merupakan asas yang buruk untuk dijadikan sebagai penyedia perkhidmatan kewangan yang dikawal selia. Walaupun Facebook telah memperoleh banyak identiti dan penyedia KYC dalam 4 tahun terakhir – semua syarikat ini dibatasi oleh aliran kerja bidang kuasa tunggal.

Sehingga Facebook menemui cara untuk meningkatkan privasi, keselamatan, dan identiti pengguna – kemungkinan projek ini akan terus melihat lebih banyak tajuk utama PR daripada memperoleh pengguna baru. “

Dengan Facebook sebelumnya skandal privasi, membina sistem identiti digital yang dipercayai di rangkaian Libra boleh mencabar – kerana rangkaian Libra melibatkan kategori peserta yang berbeza. Dalam komen kepada OKEx Insights, Hans Lombardo, ketua pegawai operasi di Jalan blok, mengakui pentingnya standard identiti terbuka dan bidang peraturan utama yang harus diperhatikan oleh pasukan Libra:

“Kami selalu percaya bahawa standard identiti terbuka penting untuk mencapai interaksi yang selamat yang diperlukan untuk Web 3.0, seperti yang terbukti dalam protokol JPS W3C. Walau bagaimanapun, sangat penting bahawa standard identiti digital membolehkan kawalan ke atas identiti dan data dengan pengguna, mendekati tahap kedaulatan diri dan keupayaan pengetahuan sifar.

Berkenaan dengan peraturan, ada konflik antara rezim seperti GDPR, yang memerlukan hak privasi data, dan yang dikemukakan oleh FATF, yaitu ‘aturan perjalanan’ dan ketelusan terhadap perdagangan dan pemindahan aset digital tersebut. Ini masih serasi dengan standard identiti yang berpusat pada pengguna, selagi pengguna mempunyai kebebasan untuk memilih untuk berdagang dan menghantar & terima aset. “

Melakukan perbankan tanpa bank

Kedua-dua versi pertama dan kedua dari kertas putih Libra mempunyai visi yang sama untuk menjangkau bank-bank dan memudahkan kemasukan kewangan. Dalam versi terakhir, pasukan Libra menyenaraikan dua alat untuk mencapai tujuan ini: ≋LBR dan dompet tanpa hos.

Seperti yang dinyatakan dalam kertas putih Libra terbaru, ≋LBR dapat berfungsi sebagai aset netral dan turun naik rendah bagi negara-negara yang tidak memiliki stablecoin satu mata wang di rangkaian Libra. Pasukan Libra mendakwa bahawa ≋LBR dapat digunakan sebagai koin penyelesaian dalam transaksi rentas sempadan, di mana pengguna dapat menukar ≋LBR menjadi mata wang tempatan mereka untuk membeli barang dan perkhidmatan.

Pasukan Libra memperkenalkan dompet yang tidak dihosting untuk memberikan akses langsung kepada populasi yang tidak memiliki bank dan yang tidak memiliki bank, yang mungkin tidak memiliki akses ke VASP yang diatur atau diperakui.

Pada masa ini, terdapat 1.7 bilion individu tanpa bank di seluruh dunia. Penduduk tanpa bank merujuk kepada mereka yang tidak mempunyai akses ke perkhidmatan kewangan yang disediakan oleh institusi kewangan atau melalui penyedia wang mudah alih.

A belajar oleh Oxford Economics dan projek FinTech yang berpusat di San Francisco, Juvo yang diterbitkan pada bulan November 2019 mengakui potensi pertumbuhan ekonomi yang dibawa oleh penduduk yang tidak mempunyai bank. Kajian menunjukkan bahawa, dengan mengenal pasti dan menyelesaikan keperluan populasi tanpa bank, produk domestik kasar global (PDB) dijangka meningkat sebanyak $ 250 bilion, dengan potensi peningkatan simpanan isi rumah global sebanyak $ 512 bilion dan peningkatan rata-rata enam persen dalam KDNK per kapita di negara berpendapatan rendah.

peta tanpa kadBahagian penduduk dewasa tanpa akses kepada perkhidmatan kewangan. Sumber: Ekonomi Oxford

Masalah populasi tanpa bank berpunca dari kenyataan bahawa terdapat satu bilion orang yang tidak mempunyai bukti identiti rasmi, mulai tahun 2018. Khususnya, populasi yang tidak berdaftar adalah pekat berat di Afrika sub-Sahara dan Asia Selatan. Jurang pengenalan global seperti ini dijelaskan oleh kekurangan sistem pendaftaran sivil (CR) yang berfungsi dengan baik di banyak negara berpendapatan rendah dan sederhana. Sistem CR yang tidak berfungsi ini tidak menyimpan catatan yang betul mengenai kelahiran, kematian, perkahwinan dan kejadian hidup yang lain.

penduduk yang tidak berdaftarPenduduk Tidak Berdaftar mengikut Wilayah. Sumber: Set Data Global ID4D (2018)

Penduduk tanpa bank memberikan peluang pertumbuhan yang besar dari kemungkinan penggunaan telefon bimbit dan internet. Bagi orang yang tidak mempunyai akaun bank, telefon bimbit dan internet membolehkan mereka mengakses perkhidmatan kewangan. Statistik dari Persatuan Bergerak Groupe Speciale (GSMA) menekankan bahawa kadar penembusan telefon bimbit untuk wilayah sub-Sahara Afrika hanya 45 persen pada tahun 2019 – yang jauh lebih rendah daripada rata-rata global 67 persen.

Kadar ini dijangka meningkat kepada 50.2 peratus pada tahun 2025. Dijangkakan bahawa sambungan 4G akan menjadi sumber pertumbuhan utama di sub-Sarahan Afrika, dari 10 peratus pada tahun 2019 menjadi 27 peratus pada tahun 2025, menurut laporan GSMA.

penembusan internetKadar penembusan pelanggan mudah alih unik pada tahun 2019. Sumber: GSMA

Untuk penembusan internet, GSMA menjangkakan bahawa wilayah sub-Sahara Afrika akan berkembang dari 26 peratus pada tahun 2019 menjadi 39 peratus pada tahun 2025. Pengguna internet mudah alih di wilayah Afrika sub-Sahara dijangka akan mencapai 483 juta menjelang 2025. Untuk wilayah Timur Tengah dan Afrika Utara (MENA), kadar penembusan internet dijangka meningkat dari 41 peratus pada 2019 menjadi 50 peratus pada 2025.

Dengan potensi pertumbuhan yang sangat besar dalam penembusan telefon bimbit dan internet, ditambah dengan 63 persen orang dewasa yang tidak memiliki bank, nampaknya Afrika sub-Sahara adalah wilayah inti bagi Libra untuk “mencapai tanpa bank.”

penembusan internetPenembusan Pengguna Internet mengikut Wilayah. Sumber: GSMA

Libra juga untuk Facebook

Selain dari potensi besar Libra untuk mencapai yang tidak memiliki bank, Libra Coin dapat dilihat sebagai alat untuk meningkatkan perniagaan Iklan Facebook yang besar. Semasa mesyuarat pemegang saham tahunan Facebook yang diadakan pada 27 Mei 2020, Mark Zuckerberg, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, kata bahawa Libra sangat penting untuk membolehkan pembayaran cepat dan lancar dalam ekosistem e-dagang Facebook.

Sehingga Q1 tahun ini, pendapatan iklan akaun untuk 98 peratus daripada keseluruhan pendapatan Facebook – menjadikannya teras model perniagaan gergasi internet.

Perniagaan Iklan adalah model lelang di mana perniagaan dapat menawar iklan pada harga yang disasarkan. Ini bermaksud bahawa Facebook dapat menawarkan harga serendah mungkin untuk perniagaan berpartisipasi dalam lelongan iklan Facebook.

Setelah Libra dilancarkan, CEO menjelaskan, pengguna dapat mengklik iklan di Facebook dan membeli barang dan perkhidmatan yang berkaitan secara langsung dengan Libra Coin. Zuckerberg juga menyatakan bahawa dia mengharapkan integrasi Libra akan menurunkan biaya dalam penukaran mata wang dan mendorong perniagaan untuk menawar lebih tinggi dalam iklan – yang pada gilirannya, meningkatkan pendapatan Facebook.

Pelancaran Libra dapat meningkatkan pendapatan iklan raksasa media sosial di “wilayah tanpa bank,” seperti sub-Sahara Afrika, khususnya. Pendapatan pengiklanan Facebook dari pengguna di “seluruh dunia” (di luar A.S. dan Kanada, Eropah dan Asia Pasifik) hanya menyumbang sembilan peratus daripada jumlah pendapatan iklan dari pengguna Facebook berdasarkan geografi, pada Q1 2020.

Memandangkan dakwaan Facebook bahawa pelancaran Libra Coin dapat membuka akses kewangan kepada penduduk yang tidak memiliki bank di Afrika dan Asia Selatan, Libra berpotensi menurunkan dominasi bahagian pendapatan A.S., Kanada, dan Eropah dalam pengiklanan.

pendapatan facebook 2020 q1Hasil pengiklanan oleh geografi pengguna Facebook, pada Q1 2020. Sumber: Laporan Pendapatan Q1 Facebook 2020

Jalan Libra Association di hadapan

Sejak ditubuhkan pada bulan Jun 2019, Persatuan Libra telah mengalami beberapa perubahan penting dalam komposisi keahliannya. Berikutan pengeluaran rasmi PayPal pertama pada Oktober 2019, Mastercard, Visa, Mercado Pago, Booking Holdings, eBay dan Stripe diikuti. Kerugian pembayaran dan syarikat gergasi e-dagang ini hanya tinggal 21 syarikat yang menandatangani piagam Persatuan Libra.

Gelombang penarikan berterusan pada tahun 2020 ketika Vodafone mengumumkan penarikannya dari Libra Association pada bulan Januari, memetik hasratnya untuk menumpukan pada platform pembayaran mudah alihnya sendiri. Persatuan Libra sejak itu menaiki kapal terbang platform perdagangan digital Shopify pada Februari 2020. Heifer International dan Checkout.com menyertai persatuan tersebut pada April 2020. Temasek, Paradigm dan Slow Ventures adalah penambahan Persatuan Libra baru-baru ini pada Mei 2020. Terdapat 27 ahli sehingga kini.

Persatuan Libra juga baru-baru ini dilantik Stuart Levey sebagai CEOnya. Levey adalah pegawai Jabatan Perbendaharaan A.S. dan telah berkhidmat di HSBC Holdings Plc sejak 2012 sebagai ketua pegawai undang-undang.

Pada hari yang sama kertas putih baru dikeluarkan, Persatuan Libra juga mengumumkan bahawa ia telah dimulakan permohonan lesen sistem pembayaran dengan FINMA.

Libra: Alternatif atau kewangan tradisional?

Buku putih Libra kedua telah membuat pengorbanan yang tinggi terhadap cita-cita asal Libra: mata wang global yang sederhana. Dengan kebimbangan mengenai kedaulatan monetari dan kestabilan kewangan, pasukan Libra berhasrat untuk mengeluarkan beberapa koin mata wang tunggal di rangkaian Libra.

Seperti yang dinyatakan dalam versi kedua dari kertas putih, “[jaringan] Libra dirancang untuk menjadi sistem pembayaran yang dapat diakses secara global dan murah – pelengkap, bukan pengganti, mata wang domestik.”

Ini juga bermaksud bahawa jika Libra ingin bertahan, ia harus menjadi sebahagian daripada sistem kewangan antarabangsa, dan bukannya berfungsi sebagai alternatif. Frances Coppola, kolumnis CoinDesk, dikongsi pemikirannya dalam artikel pendapat baru-baru ini, yang menyatakan bahawa Libra hanya akan berjaya jika menjadi projek kuasi kerajaan:

“Projek Menara Babel sudah selesai. Libra akan mematuhi semua permintaan pemerintah, dan sebagai gantinya, ia akan diserap ke dalam sistem kewangan antarabangsa yang ada.

Pelajaran dari capitulation Libra adalah bahawa jika anda benar-benar ingin mencabar kuasa pemerintah, anda tidak mengikat diri anda dengan sistem yang ada. Anda menyediakan alternatif untuk itu, dan anda mempertahankannya hingga ke tahap kecil. ”

Selepas pelancaran kertas putih Libra terbaru, pada bulan April, David Gerard, pengarang Attack of the 50-Foot Blockchain, told media bahawa visi asal Facebook Libra tidak dapat berubah menjadi kenyataan:

“Visi asal untuk Libra adalah satu dengan impian kripto liar mengenai wang peribadi, tanpa peraturan. Ini tidak akan terbang. Facebook adalah syarikat yang nyata dan boleh disentuh. Anda boleh menyalahgunakan maklumat peribadi orang – tetapi kerajaan memandang serius wang itu. “

Namun, di sebalik konsesi yang dibuat dalam buku putih Libra yang baru, tujuan yang dinyatakan dalam projek Libra untuk “mencapai penggunaan secara besar-besaran” masih hidup – buat masa ini. Salah seorang ahli dalam Persatuan Libra, Ketua Pegawai Eksekutif Bison Trails Joe Lallouz, percaya bahawa versi kedua kertas putih Libra adalah “selangkah lebih dekat” kepada matlamat Libra:

“Perkara yang paling penting untuk mencapai tujuan adopsi massal adalah mengeluarkan projek dan ke tangan orang yang paling memerlukannya.”

Dalam temu ramah baru-baru ini dengan Bloomberg yang diterbitkan pada 1 Jun, Katie Haun, rakan umum di Andreessen Horowitz, tuntutan bahawa Libra Facebook mewakili era baru wang internet dan kesnya boleh menjadi contoh bagi projek serupa yang lain untuk diikuti:

“Kami masih dalam peringkat awal kategori wang internet. Inning awal sangat. Fikirkan hari-hari awal pendailan internet. Facebook Libra mempunyai kemajuan teknologi yang hebat, tetapi belum siap untuk masa perdana, tetapi ia sampai ke sana Dan anda tidak boleh memasukkannya ke tangan orang ramai sehingga siap dan berprestasi. “

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me