Landskap Global Mata Wang Digital Bank Pusat

Pengambilan utama

  • 80% bank pusat global yang disurvei terlibat dalam pengembangan CBDC tahap tertentu, dengan 10% akan melancarkan CBDC dalam tiga tahun ke depan, menurut BIS.
  • Bank pusat Belanda mengeluarkan 45 halaman lapor mengatakan bahawa mereka mahukan “peranan utama” dengan euro digital.
  • Amerika Syarikat Fed telah mengambil pendekatan yang lebih proaktif dengan mengkaji potensi melancarkan mata wang digitalnya.

Lebih cepat daripada yang anda fikirkan

Era menghabiskan mata wang digital dan bukannya kertas mungkin tiba lebih awal daripada yang kita sangka. A belajar dari Bank for International Settlements menunjukkan bahawa 80% bank pusat global secara aktif melihat CBDC pada tahun 2019, iaitu 10% lebih banyak dari YoY. 30% daripada 66 negara yang disurvei mengatakan bahawa mereka sudah mempunyai rancangan untuk mengeluarkan beberapa bentuk mata wang digital. Juga, 20% dari mereka mengatakan bahawa mereka mungkin akan melepaskan CBDC mereka kepada masyarakat umum pada tahun 2026.

Walaupun peratusannya mungkin tidak kelihatan signifikan, itu sudah merangkumi seperlima populasi dunia, dan mereka mungkin mempunyai akses ke CBDC pada masa yang akan datang.

BIS percaya bahawa walaupun CBDC berpusat, ia masih mempunyai potensi yang lebih menonjol untuk tersebar di seluruh dunia berbanding dengan cryptocurrency dan stablecoin.

Perlumbaan CBDC global

Negara-negara di seluruh dunia telah mempercepat langkah mereka untuk mengembangkan CBDC tahun ini. Pada 23 Januari, Forum Ekonomi Dunia memulakan debutnya rangka kerja CBDC yang komprehensif untuk dunia, merangkumi CBDC runcit, borong, rentas sempadan, dan alternatif dalam wang peribadi seperti "CBDC hibrid." Rancangan ini bertujuan untuk bertindak sebagai lampu isyarat dan memberikan maklumat “komprehensif dan peka terhadap risiko” kepada pembuat dasar untuk membantu mereka memutuskan sama ada untuk mengeluarkan CBDC.

Baru minggu ini, bank pusat Belanda didedahkan sikap positifnya dalam melancarkan CBDC. Mereka percaya bahawa warga Belanda akan mendapat banyak faedah dari projek ini. DNB juga mengatakan bahawa mereka siap memainkan peranan utama ketika mengeluarkan CBDC.

Perlu disebutkan bahawa beberapa negara telah bekerjasama untuk mengembangkan CBDC. Pada 21 Januari 2020, BIS, bersama bank pusat, termasuk BoC, BoE, BoJ, ECB, Riksbank, dan SNB, menerbitkan sebuah pengumuman bersama, mengatakan bahawa mereka akan membentuk kumpulan bank pusat untuk meneroka senario aplikasi untuk CBDC. Blok ini bertujuan untuk merancang CBDC yang sesuai dengan keperluan ekonomi mereka, sementara fungsional dan teknikal maju, juga tersedia untuk penggunaan rentas sempadan. Kumpulan ini akan bekerjasama dengan Lembaga Kestabilan Kewangan dan Jawatankuasa Pembayaran dan Infrastruktur Pasaran untuk mula mempromosikan CBDC bertingkat.

Riksbank juga didedahkan projek e-Krona sedang dijalankan, dan ia sudah dalam tahap ujian. Penilaian tersebut diharapkan akan selesai pada Februari 2021. Dilaporkan, ujian ini termasuk dompet mudah alih e-krona, dengan fungsi seperti pembayaran, deposit, dan penarikan. Sebagai sebuah negara dengan 80% orang-orangnya menggunakan kad untuk membayar pembelian, Sweden telah lama berdedikasi dalam perlumbaan untuk menjadi masyarakat tanpa tunai pertama di dunia.

Sudah tentu, China telah menjadi pemain utama di ruang CBDC. Dalam penerbitan kami sebelum ini <Lima Fakta Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai DCEP>, kami menunjukkan bahawa China mungkin akan menjadi negara pertama di dunia yang melancarkan CBDC. Pandemik COVID mungkin menjadi salah satu sebab mengapa China meningkatkan usahanya di kawasan mata wang digital.

Mengingat langkah China, AS nampaknya mulai mengambil pendekatan yang lebih proaktif di kawasan ini. Walaupun Fed terkenal dengan Libra yang disokong Facebook, Fed’s Brainard baru-baru ini kata, bahawa Fed telah “melakukan penelitian dan eksperimen yang berkaitan dengan teknologi buku besar yang diedarkan dan potensi penggunaannya untuk mata wang digital, termasuk potensi untuk CBDC.”

Pergeseran pendirian ini dianggap sebagai tindak balas AS terhadap kritikan dalam beberapa bulan terakhir kerana bertindak terlalu perlahan terhadap pengembangan CBDC.

Jepun juga meningkat pesat. Negara diumumkan bahawa ia akan melancarkan yen digitalnya di "dua hingga tiga" tahun. Badan pengawalseliaan Jepun, termasuk Kementerian Kewangan, Agensi Perkhidmatan Kewangan, dan BoJ telah mulai bekerjasama dalam penyelidikan mempromosikan CBDC.

……

Walaupun perlumbaan mata wang digital tidak pernah menjadi panas sebelum ini, beberapa negara masih mengatakan tidak kepada mata wang digital yang disokong oleh negara. Namun, mengingat jumlah negara yang terus meningkat yang menerapkan konsep ini, era CBDC mungkin akan tiba lebih cepat dari yang kita harapkan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me