Kerosakan Kilat Bitcoin pada 2 Jun Membuat Beberapa Pertukaran Bergegas – Inilah Yang Terjadi

Minggu lalu, harga Bitcoin (BTC) naik roller coaster dari malam Isnin 1 Jun hingga petang Selasa 2 Jun (waktu UTC). Ia melonjak ke paras tertinggi tiga bulan $ 10,396, per Harga Indeks BTC OKEx, sebelum menjunam $ 800 dalam masa kurang dari 24 jam – menyebabkan lingkaran pembubaran bersamaan dengan Pemadaman duit syiling.

Pada 1 Jun, harga Bitcoin meningkat dari $ 9,450 ke atas $ 10,000, meningkat lapan peratus. Selepas pam, harga membuat pembetulan dan bertukar tangan antara $ 10,050 dan $ 10,200 – jarak yang sangat sempit – selama 10 jam berikutnya. Sekitar 2 Jun, 2:45 PM UTC, harga tiba-tiba menjunam hampir $ 800 dalam sepuluh minit, jatuh dari $ 10,150 ke bawah $ 9,400 sementara membubarkan $ 347 juta di bursa derivatif hanya dalam satu jam.

Kejatuhan mendadak menyebabkan harga Bitcoin berbeza secara meluas di pelbagai bursa derivatif. BitMEX adalah outlier yang paling terkenal, yang mempunyai kontrak pertukaran berterusan dengan harga terendah $ 8,600 semasa aksi tidak menentu. Pertukaran berterusan di bursa utama yang lain pernah berkisar antara $ 9,232 hingga $ 9350, per Analisis ICO data.

pertukaran harga bitcoinTahap terendah di bursa derivatif pada 2 Jun. Sumber: Analisis ICO

Mengapa harga Bitcoin jatuh?

Pedagang runcit FOMO

Dari data perdagangan OKEx, kami juga mengesan risiko terkumpul selepas pam tersebut. Nisbah BTC Panjang / Pendek melonjak ke 1.76 dari 1.19 dalam masa kurang dari enam jam – menunjukkan bahawa peniaga runcit mengejar tunjuk perasaan kerana Fear of Missing Out (FOMO) di atasnya.

nisbah panjang / pendek okex btcNisbah Panjang / Pendek OKEx BTC – 29/5 6:00 pagi hingga 6/5 6:00 pagi (UTC). Sumber: OKEx

Lebih-lebih lagi, jumlah pemindahan stablecoin Tether (USDT) ke bursa meningkat semalaman dan mencapai paras tertinggi sepanjang masa sekitar 20,000, menurut data Glassnode. Glassnode juga menunjukkan di Twitternya bahawa, “memandangkan jumlah pertukaran masuk tidak meningkat secara signifikan, ini menyiratkan sejumlah besar deposit Tether bersaiz kecil.”

Kadar premium dan dana menarik minat para arbitraj

Premium niaga hadapan yang berakhir pada bulan Jun di bursa utama mencapai julat tahunan 26.78 hingga 41.92 peratus pada hari Selasa pagi, berdasarkan data dari syarikat pinjaman crypto Babel. Dari Niaga Hadapan BTC QTC, OKEx, premium telah meningkat kepada $ 160 daripada $ 70.

Sejak peniaga runcit dan pelabur memulakan FOMO dengan leverage yang tinggi, kadar pembiayaan di bursa derivatif menjadi gila. Semua kadar pembiayaan yang diramalkan melampaui 0.15 peratus pada hari Selasa pagi, menurut penyedia data pertukaran derivatif agregat Bybt.

Premium tinggi dalam niaga hadapan dan kadar pendanaan yang tinggi dalam pertukaran berterusan menarik banyak peniaga arbitrage, yang melangkah ke posisi pendek untuk memanfaatkan perbezaan harga.

Petunjuk teknikal memberi amaran mengenai pembalikan

Selepas pam besar pada 1 Jun, beberapa petunjuk teknikal menunjukkan amaran risiko.

QCP Capital menunjukkan tepat selepas pam di siaran Telegramnya bahawa “Kami melihat ini sebagai kemungkinan jangka pendek dengan pelbagai isyarat pembalikan TD dalam permainan – TD 9 mingguan (disahkan), TD 13 harian (disahkan).”

Indikator TD 9/13 cenderung tepat pada jangka masa yang lebih tinggi kerana memerlukan 13 lilin ditutup dalam struktur tertentu.

Kemungkinan pembuangan dari kolam perlombongan BTC yang tidak diketahui

CryptoRank mengesan bahawa kumpulan perlombongan yang tidak diketahui telah memindahkan sejumlah besar BTC pada 2 Jun – sejumlah 4,513 bitcoin (sekitar $ 45 juta). Aliran keluar yang sama dari kolam perlombongan ini pada 20 Mei sejajar dengan penurunan harga pada 20 Mei.

Selanjutnya, CryptoQuant menyatakan di Twitternya bahawa ikan paus telah memindahkan syiling ke beberapa bursa derivatif hanya beberapa jam sebelum pembuangan.

Open Interest (OI) pada OKEx juga mendedahkan kemungkinan pergerakan ikan paus crypto. OI meningkat dari 640 juta kontrak (1 kontrak = $ 100) kepada 810 juta kontrak apabila harga Bitcoin meningkat hingga melebihi $ 10,300. Kenaikan harga mencetuskan sejumlah besar pembubaran kedudukan pendek pada Isnin malam tetapi OI tidak turun. Ini menunjukkan bahawa beberapa ikan paus membuka posisi pendek di bahagian atas julat ketika pesanan likuidasi mendorong harga naik.

Mengapa terdapat begitu banyak harga yang tersebar di pertukaran berterusan?

Kemudian, pada hari Selasa petang (UTC), 2 Jun, harga Bitcoin tiba-tiba jatuh. Walaupun pertukaran berterusan BTC lain jatuh ke tahap harga hampir $ 9,300, harga kekal pada BitMEX menjunam ke $ 8,600.

Penyebaran -5.98 peratus antara pertukaran berterusan BitMEX dan harga BTC Coinbase dicatatkan oleh penyedia data Skew. Sejumlah $ 96 juta kedudukan dilikuidasi di BitMEX dalam satu jam.

skew bitmex xbtusd coinbase btc-usd asasBitMEX – Asas Coinbase. 6/1 – 6/4. Sumber: Skew

Di dalam Laporan 5 Jun, Arcane Research mengatakan keadaan itu disebabkan oleh leverage yang berlebihan, yang menyebabkan kedudukan besar dijual secara automatik apabila harga jatuh:

“Pesanan penjualan ini turun hingga $ 8,600 sebelum semuanya diisi. Cecade likuidasi inilah yang mengakibatkan penyimpangan $ 1,000 pada BitMEX dari bursa lain. “

Pengurus produk derivatif crypto, yang ingin tetap tidak dikenali, memberitahu OKEx Insights:

“Terlalu banyak pesanan stop loss dan likuidasi yang menghapuskan kecairan dalam buku pesanan, yang membawa kepada lonjakan likuidasi. Tidak sampai $ 8.600 pesanan akhirnya dipenuhi di BitMEX. Selepas 12 Mac, kami melihat bahawa buku pesanan di BitMEX tidak sedalam sebelumnya – tetapi tidak jelas pada hari-hari perdagangan biasa. ”

Yu Qing dari SkyLine Capital memberitahu OKEx Insights dalam komen:

“Pembubaran yang sangat besar dapat mencetuskan banyak posisi kecil untuk bangkrut. Ini akan menyebabkan pengurangan likuiditas dan meninggalkan sumbu panjang pada carta – tetapi tahap harga apa yang boleh mencetuskan pembubaran yang sangat besar adalah lebih rawak. “

Melihat carta BitMEX XBTUSD Liquidations, kita dapat menjumpai kedudukan $ 10 juta yang akan dilikuidasi pada 14:46:46 UTC, diikuti oleh serangkaian pembubaran. Kedudukan $ 10 juta yang dicairkan ini adalah yang terbesar di semua bursa pada hari Selasa.

pembubaran bitmex xbtusdPembubaran BitMEX XBTUSD. 6/1 – 6/4. Sumber: Skew

Masalah kecairan yang berterusan di BitMEX

Semua komen di atas menunjukkan satu perkara: BitMEX menghadapi masalah kecairan.

Menurut CryptoDiffer, tiga bursa derivatif utama lain – OKEx, Huobi dan Binance – mempunyai jumlah pembubaran yang hampir sama dengan BitMEX pada 2 Jun. Walau bagaimanapun, harga pertukaran berterusan pada ketiga-tiga bursa ini hampir sama diletakkan sekitar $ 9,300.

okex bitmex huobi binance ftxJumlah pembubaran melalui pertukaran pada 2 Jun. Sumber: CryptoDiffer

Lebih-lebih lagi, dengan melihat penyebaran tawaran / tawaran rata-rata untuk memperdagangkan pertukaran pertukaran BitMEX senilai $ 10 juta pada 2 Jun, kecairan BitMEX mengering, menggandakan spread bid-ask sebanyak 40 kali – penyebaran besar dari purata 0.16 peratus hingga 6.36 peratus untuk pesanan beli $ 10 juta.

xbtusdBitMEX Perpetual Swap -— Tiered Price: $ 10 juta ($). Sumber: Skew

Menurut pembekal data Skew, jumlah dagangan harian di BitMEX turun dengan ketara pada 14 Mac, dua hari selepas harga Bitcoin menjunam 50 peratus. Sementara itu, OKEx, Huobi dan Binance mula mengungguli BitMEX dalam jumlah dagangan harian pada hari-hari berikutnya.

niaga hadapan btc berjumlah harianNiaga Hadapan BTC – Jumlah Harian Gabungan Sumber: Skew

Pada 8 Jun, misalnya, OKEx, Huobi dan Binance memperdagangkan $ 3.66 bilion, $ 3.27 bilion dan $ 2.49 bilion berjangka dalam 24 jam, masing-masing. BitMEX diperdagangkan $ 1,92 bilion, per Skew data. Walaupun OI kekal pada tahap tinggi $ 0,83 bilion di BitMEX, jumlah dagangan 24 jam hampir tidak berada di kedudukan tiga teratas.

niaga hadapan btcTukar Volum Niaga Hadapan BTC 24jam berbanding Minat Terbuka ($ bn). Sumber: Skew

Jumlah dagangan BitMEX yang menurun berkorelasi dengan prestasi buruknya semasa tempoh turun naik pasaran yang melampau.

Semasa peristiwa 12 hingga 13 Mac, kerosakan kilat Bitcoin mencetuskan pembubaran paling banyak di bursa derivatif crypto. Cryptocurrency teratas berdasarkan permodalan pasaran turun dari $ 7,200 menjadi sub $ 4,000. BitMEX perdagangan terganggu selama 25 minit. Pada masa itu, harga perdagangan terendah pertukaran berterusan pada BitMEX, Binance dan OKEx masing-masing adalah $ 3,596, $ 3,621 dan $ 3,811. BitMEX juga diperdagangkan pada harga terendah di bursa.

Dalam sebuah temu ramah dengan Cointelegraph, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Celsius Network (CELAlex Mashinsky, berkata:

“Saya rasa mereka kehilangan pelanggan yang harus mereka cairkan pada bulan Mac semasa kemalangan kilat. Juga, banyak pertukaran lain kini menawarkan produk yang sama dan mempunyai banyak ciri lain yang tidak dimiliki oleh BitMEX sehingga sukar bagi BitMex untuk membina semula pangkalan pelanggan. “

Awal tahun ini, BitMEX mengalami yang lain isu kecairan pada pasangan perdagangan Ripple (XRP). Harga XRP / USD di BitMEX dengan cepat jatuh dari $ 0,33 hingga $ 0,13 – penurunan hampir 60 peratus – sekitar 14:00 UTC pada 13 Februari. Ia pulih menjadi $ 0.3277 dalam satu minit.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me