Kadar Hash Bitcoin Kemungkinan Turun dan Harga Akan Menghadapi Tekanan Separuh Masa Pasca Jangka Pendek: Analisis

Dua syiling utama berdasarkan rangkaian Bitcoin (BTC) telah menyelesaikan penentuan jumlah ganjaran blok minggu lalu. Menurut Data OKLink, Bitcoin Cash (BCH) – garpu keras Bitcoin – mencapai ketinggian blok 630,000 pada 12:20 UTC pada 8 April dan mencetuskan peristiwa separuh yang mengurangkan ganjaran perlombongan rangkaian dari 12.5 BCH menjadi 6.25 BCH per blok lombong.

Pemisahan Bitcoin SV (BSV) – garpu keras Bitcoin Cash – tiba tidak lama selepas BCH dan kira-kira satu bulan sebelum Bitcoin. Pada 10 April 00:48 UTC, BSV selesai acara pengurangan ganjaran blok 50 peratus.

Kejatuhan kadar hash selepas separuh

Data dari Bitinfocharts.com menunjukkan bahawa kedua-dua BCH dan BSV mengalami signifikan kadar hash – kelajuan peranti perlombongan crypto – terjun sehari selepas pembelahannya. Kadar hash BCH turun sekitar 50 peratus, dari 3.58EH / S ke 1.85EH / S, dan BSV turun 70 peratus dari 3.01EH / S ke 0.92EH / S.

Carta sejarah kadar hash BCH vs BSV. Sumber: bitinfocharts.com & OKEx

Terjun terbahagi kepada dua bahagian. Pertama, kadar hash BCH mengalami kerugian setelah turun pada 8 April, sementara kadar hash BSV meningkat. Kedua, setelah BSV turun pada 10 April, kadar hash BSV menurun dengan ketara, dan sebahagian daya pengkomputeran pada rangkaian itu mengalir ke BTC.

Fenomena ini dapat dijelaskan oleh fakta bahawa selepas separuh, jika harga syiling dan kos tetap perlombongan tetap tidak berubah, pendapatan pelombong turun hampir separuh. Ini bermakna terus menambang di rantai pasca-separuh akan kurang menguntungkan. Semakin tinggi kadar hash, semakin sengit persaingan perlombongan, dan sebaliknya.

Penurunan tajam dalam kadar hash menunjukkan bahawa banyak pelombong telah menutup rig perlombongan mereka atau memindahkan kuasa mereka ke syiling lain.

Penganalisis OKEx meramalkan keadaan ini dalam artikel Market Watch Weekly sebelumnya, menyatakan bahawa “dalam jurang antara halvings, kita akan melihat banyak penambang berpindah ke rangkaian BTC untuk menambang dengan lebih menguntungkan, menjadikan hasrat rangkaian meningkat lebih tinggi dan kos purata perlombongan lebih mahal. ”

Tahap hash BTC meningkat secara agresif ke 119EH / S, pada 14 April, peningkatan kira-kira 20 peratus dari separuh hari BSV (10 April), per data Bitcinforcharts.com. Selain itu, rantai BTC kini mengawal lebih daripada 95 peratus taburan kadar hash di ketiga-tiga blok block, menurut data dari Tarian Duit Syiling.

Carta sejarah kadar hash BTC. Sumber: bitinfocharts.com

Pertempuran kuasa pengkomputeran terakhir yang terkenal di crypto adalah pada akhir tahun 2018, ketika BCH keras dan BSV dicipta. Pada masa itu, perang hash antara BCH dan BSV hampir membawa kepada perlombongan lingkaran kematian untuk Bitcoin, kerana kedua-dua rantai bercabang menghisap kuasa pengkomputeran dari rangkaian Bitcoin. Masa itu juga merupakan tempoh harga Bitcoin terbawah, ketika mencecah sekitar $ 3,800. 

Harga selaras dengan perubahan kadar hash

Dari segi harga, penurunan harga ketiga-tiga syiling ini bertepatan dengan akhir pembahagian BSV. Bitcoin turun sekitar 7 peratus dalam 24 jam selepas penurunan BSV, BSV sendiri turun sebanyak 15 peratus pada tempoh yang sama, dan BCH turun sekitar 10 peratus.

Sebaliknya, kedua-dua BCH dan BSV mengalami kenaikan pantas dalam tujuh hari menjelang penurunan. BCH membuat kenaikan hampir 20 peratus dalam tujuh hari, dan BSV menguat lebih dari 30 persen dalam tempoh yang sama. BTC meningkat hanya 10 peratus pada minggu itu.

Carta BCH vs BSV vs BTC 1H. Sumber: TradingView

Harga Bitcoin selepas separuh

Peristiwa pembelahan minggu lalu dapat dilihat sebagai simulasi pembahagian Bitcoin yang akan datang pada bulan Mei. Harga BSV memuncak kira-kira dua bulan sebelum separuh, dan BCH memuncak pada jangka masa yang sama.

Berdasarkan corak ini, ramalan yang munasabah adalah bahawa BTC telah mencapai puncaknya baru-baru ini pada pertengahan Februari – ketika koin itu diperdagangkan lebih dari $ 10,000 – atau akan memulakan trend kenaikan baru dua minggu sebelum turun. Setelah berkurang, kadar hash Bitcoin kemungkinan akan jatuh dan harganya akan berada di bawah tekanan.

Carta BCH vs BSV vs BTC 1D. Sumber: TradingView

Apa yang dikatakan oleh penganalisis lain

Analisis data dan penyelidik firma perisik Xangle menyatakan dalam lapor diterbitkan pada 9 April bahawa walaupun harga dan kadar hash utama meningkat BTC sebelum menyaksikan setiap bahagian, mereka memberi amaran bahawa bahagian ketiga mungkin berbeza. Laporan itu juga menyatakan bahawa pelombong adalah yang “paling terjejas” daripada semua pelaku pasar yang terlibat BTCDibelah dua.

Tetapi sebilangan pelombong lebih optimis. Menurut yang lain laporan penyelidikan diterbitkan pada 7 April oleh operasi perlombongan Genesis Mining, lebih daripada separuh responden tinjauan berpendapat harga BTC akan meningkat setelah pengurangan ganjaran.

Penganalisis lain dari komuniti crypto mempunyai disoal sama ada kesan bahagian bawah yang akan datang sudah ditentukan. Lain-lain – melihat jangka masa panjang mengenai trend yang mengikuti pembelahan Bitcoin sebelumnya – mempunyai tersirat bahawa cryptocurrency akan mencapai harga baru sepanjang masa pada satu ketika selepas separuh.

Penafian: Materi ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me