Juruterbang DCEP, penempatan Bitmain dan infrastruktur blockchain China

Gambar Watch Market China

Watch Market China OKEx Insights mengulas kisah teratas tahun ini dari pasaran crypto di China dan Hong Kong.

Dari pengembangan mata wang digital bank pusat hingga pembentukan infrastruktur blockchain nasional, 2020 telah menjadi tahun yang penting bagi bidang crypto dan blockchain di China dan Hong Kong. Ketika tahun menjelang akhir, OKEx Insights melihat lima kisah teratas dalam edisi khas China Market Watch ini.

China melancarkan juruterbang rasmi DCEP

Mata wang digital rasmi China, Digital Electronic Currency Payment, melancarkan percubaan rasmi pada tahun 2020. Pada bulan April, ia dilapor bahawa bank pusat China memulakan percubaan DCEP di Shenzhen, Suzhou, Chengdu dan Xiong’an – yang terakhir melibatkan transaksi makanan dan runcit menggunakan DCEP dan termasuk perusahaan asing seperti McDonald’s dan Kereta Bawah Tanah.

People’s Bank of China memperluas skala pengujian mata wang digitalnya kepada orang ramai pada awal Oktober dengan mengedarkan 50,000 paket merah DCEP kepada warga Shenzhen – yang dapat dibelanjakan untuk 3,389 pedagang yang ditunjuk di daerah Luohu di Shenzhen. Dalam percubaan berikutnya di Suzhou, PBoC bekerjasama dengan gergasi runcit JD.com untuk mengarahkan pembayaran DCEP dalam talian. DCEP telah digunakan dalam hampir 20,000 transaksi sejak bermulanya Pesta Membeli-belah Double 12.

Pengambilan utama

  • Walaupun ujian percubaan untuk DCEP berfokus pada penerapan runcit, PBoC juga memeriksa penggunaan DCEP dalam transaksi rentas sempadan dan di Olimpik Musim Dingin Beijing 2022. 
  • Walaupun tidak ada garis masa konkrit untuk pelancaran DCEP, kami dapat mengharapkan percubaan umum yang lebih besar dan panduan jelas yang dikeluarkan mengenai peraturan DCEP pada 2021.

Blockchain nasional China meluaskan kehadiran antarabangsa

Rangkaian Perkhidmatan berasaskan Blockchain, infrastruktur blockchain nasional China, diumumkan pelancaran rasminya untuk penggunaan komersial global pada 25 April.

Untuk menyokong strategi pertumbuhan antarabangsa, BSN ditubuhkan BSN-International sebagai entiti yang berasingan. BSN-International menyokong integrasi rantaian blok awam dan merancang untuk mencapai kebolehoperasian dengan rantaian blok yang dibenarkan di China. Sebaliknya, BSN China memiliki sebahagian besar node bandar BSN di China – yang tidak dapat dihubungkan ke blok awam.

Pengambilan utama

  • Untuk mencapai interoperabiliti rangkaian global BSN, BSN China telah memilih lima node bandar untuk berhubung dengan BSN-International. Walau bagaimanapun, aplikasi terdesentralisasi yang berjalan pada lima nod tersebut perlu mematuhi peraturan China mengenai blockchain dan cryptocurrency.
  • Red Date Technology, pemaju di belakang BSN, mengumumkan bahasa Pemodelan Aset Digital sebagai bahasa kontrak pintar untuk pemaju BSN. Bahasa kontrak pintar yang disatukan meningkatkan kebolehoperasian untuk rangkaian global BSN.
  • BSN mempunyai sejumlah 136 nod bandar – 98 daripadanya dihubungkan ke BSN China. Terdapat lapan node luar negara, dan selebihnya 30 node sedang dalam pembinaan.

Blockchain mendapat kejayaan dalam rancangan ekonomi ke-14 China

Teknologi blockchain menjadi semakin penting dalam perancangan strategik nasional China. Dalam rancangan lima tahun ke-14, untuk tahun 2021 hingga 2025, China termasuk teknologi blockchain sebagai salah satu keutamaan berteknologi tinggi strategiknya. Ini sejajar dengan fokus strategik Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Nasional, di mana blockchain telah ditetapkan sebagai infrastruktur maklumat dan diberi keutamaan untuk penyelidikan dan pembangunan. 

Pengambilan utama

  • Untuk sejajar dengan objektif pertumbuhan teknologi China, Beijing dikenal pasti empat tonggak teknologi blockchain untuk sokongan pertumbuhan ekonomi dan mengeluarkan rangka tindakan blockchain pertama untuk perkhidmatan kerajaan pada bulan Julai.
  • Sebagai salah satu keutamaan teknologi tinggi yang strategik, China mempercepat standardisasi teknologi blockchain pada tahun 2020. 

Bitmain mencapai penyelesaian undang-undang setelah perebutan kuasa yang berpanjangan

Pertikaian yang panjang antara Jihan Wu dan Micree Zhan mencapai penyelesaian $ 600 juta pada bulan Disember. 

Sebagai sebahagian daripada penyelesaian, Wu akan berundur dari pengurusan Bitmain. Dia akan mengambil alih kolam perlombongan BTC.com dan pusat perlombongan luar negara Bitmain. Zhan, sebaliknya, akan mengambil alih kolam perlombongan Antpool dan ladang perlombongan Bitmain di China.

Perubahan struktur memerlukan pembelian saham Wu dalam Bitmain bernilai $ 600 juta, yang mana Zhan akan menggadaikan sahamnya untuk sementara waktu. Sebagai sebahagian daripada penyelesaian, Zhan berhasrat untuk menyelesaikan tawaran awam awal untuk Bitmain di Amerika Syarikat sebelum akhir tahun 2022.

Pengambilan utama

  • Penyelesaian hukum sepertinya memihak kepada Zhan, ketika dia mengendalikan operasi utama Bitmain di China dan diberi pilihan untuk membeli saham Wu untuk menggabungkan penguasaannya terhadap syarikat.
  • Untuk membiayai pembelian saham Wu bernilai $ 600 juta, Bitmain mungkin perlu melancarkan model perlombongan baru untuk membiayai penyelesaian tersebut.

Dana crypto yang dikawal selia dan platform perdagangan aset maya yang diluluskan pertama kali di Hong Kong

Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan Hong Kong meluluskan dana cryptocurrency pertama dan platform perdagangan aset maya pada tahun 2020. Arrano Capital, cabang blok Venture Smart Asia Limited, menerima persetujuan pengawal selia untuk menjalankan dana BTC terkawal pertama, yang secara eksklusif menyasarkan pelabur profesional. 

Sementara itu, OSL Digital Securities diberi lesen perdagangan aset maya pertama oleh SFC pada bulan Disember. Lengan digital Kumpulan BC yang disokong oleh Fidelity mendapat persetujuan awal pada bulan Ogos.

Pengambilan utama

  • Sebagai dana BTC terkawal pertama di Hong Kong, Arrano Capital diharuskan patuh dengan terma dan syarat pro forma untuk pengurus portfolio aset maya yang dikeluarkan pada bulan Oktober 2019.

OSL Digital Securities dapat menawarkan perdagangan aset maya di bawah aktiviti terkawal Jenis 1 dan Jenis 7 – yang masing-masing menentukan urus niaga dalam sekuriti dan penyediaan perkhidmatan perdagangan automatik. Syarikat ini juga merupakan pemohon pertama platform perdagangan aset maya yang mengikuti SFC garis panduan peraturan di platform perdagangan aset maya yang dikeluarkan pada bulan November.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me