Institusi Bitcoin Bulls, Laporan TRON, Bitmain Infighting: Crypto News of the Week

Minggu lalu menyaksikan harga Bitcoin (BTC) melonjak lebih dari $ 10,000 untuk pertama kalinya sejak Februari sebagai jangkaan kenaikan ganjaran blok ketiga, dijadualkan pada hari Selasa 11 Mei.

Berita dari industri crypto minggu ini merangkumi pelaburan BTC yang meningkat, drama korporat berprofil tinggi dan kesan mengecewakan undang-undang sekuriti Amerika Syarikat yang mengecewakan.

Lima kisah teratas minggu ini

Dana Paul Tudor Jones boleh memperdagangkan niaga hadapan BTC sebagai lindung nilai terhadap inflasi

Pada 7 Mei, pengurus dana lindung nilai dan pelabur makro Paul Tudor Jones diumumkan bahawa dana Tudor BVInya disiapkan untuk memperdagangkan niaga hadapan Bitcoin.

Dalam sepucuk surat kepada pelabur yang bertajuk “Inflasi Moneter Besar,” dia memberitahu para pelabur bahawa dia bertaruh pada Bitcoin – yang dia layak sebagai simpanan nilai. Dia mengatakan gilirannya ke arah BTC didorong oleh dasar monetari yang belum pernah terjadi sebelumnya yang sedang dilaksanakan untuk mengurangkan kesan pandemik COVID-19.

Suka ramai di hadapannya, Jones membandingkan Bitcoin dengan emas, dengan menyatakan: “Bitcoin mengingatkan saya tentang emas ketika pertama kali saya menceburkan diri dalam perniagaan pada tahun 1976.” Dari segi berapa banyak yang dilaburkan, Jones menyatakan bahawa untuk membeli niaga hadapan BTC, dana itu siap untuk dimulakan dengan “peratusan pendedahan satu digit rendah” maksimum dari aset bersihnya, yang kini berada di sekitar $ 22 bilion.

Jamuan:

1. Banyak di industri crypto telah memuji berita tersebut sebagai pengesahan crypto – dan khususnya Bitcoin – sebagai kelas aset dan a isyarat pelaburan institusi akan datang.

2. Masa pendedahan besar Jones – tepat sebelum separuh ganjaran blok Bitcoin – harus diperhatikan. Jones membuat kesadarannya mengenai pembahagian tersebut surat pelabur.

Seperti yang diramalkan oleh banyak penganalisis, dalam seminggu terakhir yang membawa kepada ganjaran blok Bitcoin, separuh harga koin telah melonjak lebih dari 12 peratus untuk diperdagangkan hampir $ 10,000. BTC minggu ini memperoleh nilai hampir 150 peratus sejak kemalangan pada pertengahan Mac.

3. Ini sebenarnya bukan interaksi pertama Jones dengan Bitcoin. Menurut Bloomberg, pelabur sebelum ini memiliki BTC pada tahun 2017, menjualnya hampir sepanjang masa $ 20,000 setiap duit syiling.

TRON melaporkan menerima bantuan berkaitan coronavirus bernilai $ 2 juta dari kerajaan A.S.

Pada 5 Mei, platform blockchain Tron (TRON) melaporkan bahawa pasukan yang berpangkalan di A.S. menerima bantuan tunai sebagai sebahagian daripada akta CARES. Laporan itu, yang diterbitkan mengenai dua dari akaun media sosial rasmi China, mendakwa bahawa syarikat itu telah menerima bantuan perniagaan kecil sekitar $ 2 juta setakat ini dan mengharapkan kumpulan bantuan COVID-19 yang kedua.

Anehnya, catatan di Tron’s WeChat dan Weibo dalam topik tersebut memetik “laporan media asing” dan “orang yang mengetahui perkara itu.” Sebagai sumbernya, siaran Tron’s WeChat juga memaut ke apa yang nampaknya merupakan akaun individu di Weibo, yang diduga memberikan laporan asalnya, seterusnya memetik “orang dalam industri.”

Tron belum mengesahkan berita tersebut secara langsung dalam bahasa Cina atau Inggeris, dengan jurucakap Tron Foundation memberitahu Blok itu pada hari Khamis “kami tidak dapat memberi komen.”

OKEx Insights juga menghubungi firma tersebut untuk memberi komen, tetapi tidak mendapat sambutan pada waktu akhbar.

Jamuan:

1. Kedua-dua pos Weibo individu dan jawatan rasmi Tron merujuk secara jelas kepada anggapan bahawa Tron yang menerima bantuan dari pemerintah A.S. membuktikan kesahihan dan “nilai” syarikat di mata pengawal selia A.S..

2. Pengasas Tron, Justin Sun, terkenal dalam industri ini promosi tanpa malu blockchain-nya (yang tertera, bagaimanapun, “desentralisasi web”) dan projek-projek yang berkaitan dan miliknya aksi PR yang terperinci.

3. Crypto Twitter (dalam bahasa Inggeris) bertemu dengan berita dengan kemarahan, mengingat kembali Aksi Sun yang paling terkenal – tawaran memecahkan rekod $ 4.5 juta dalam lelongan amal untuk makan tengah hari dengan Warren Buffet tahun lalu. Kritikan itu pada umumnya berpusat pada argumen bahawa Tron – walaupun firma A.S. secara teknikalnya layak mendapat bantuan – tidak benar-benar memerlukan bantuan tersebut dan dalam memohonnya, ia mengambil dari perniagaan kecil yang sebenarnya.

Telegram memberitahu pelabur AS bahawa mereka tidak lagi dapat membiayai projek blockchain TON

Pada 4 Mei, aplikasi utusan kegemaran industri crypto, Telegram, dihantar sepucuk surat kepada pelabur Amerika Syarikat dalam protokol blockchain yang dinanti-nantikannya, TON, memberitahu mereka untuk meninggalkan projek itu.

Firma itu mengatakan bahawa ia akan mengembalikan 72 peratus dana mereka kepada pelabur AS (ini adalah kemas kini dari notis minggu lalu kepada semua pelabur TON, yang membuat mereka pilihan untuk mengambil pengembalian dana 72 peratus sekarang atau menunggu sehingga April 2021 untuk pengembalian 110 persen melalui pinjaman).

Langkah itu berkaitan dengan tindakan undang-undang berterusan terhadap Telegram oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC). TON pada mulanya sepatutnya dilancarkan pada Oktober 2019 setelah Telegram mengumpulkan $ 1.7 bilion dalam dua penjualan peribadi token platform, GRAM. Pelancaran ditangguhkan kerana tindakan kecemasan difailkan oleh SEC pada bulan yang sama, menuduh Telegram bersedia menjual sekuriti tidak berdaftar kepada pelabur A.S..

Bulan lalu, firma itu mengumumkan penundaan pelancaran lebih lanjut hingga April 2021, berikutan keputusan mahkamah dalam kes SEC yang sedang berlangsung. Telegram menjelaskan keputusan terbarunya, untuk mengecualikan pelabur A.S. sepenuhnya, dengan memetik “sikap peraturan yang tidak menentu di Amerika Syarikat.”

Jamuan:

1. Kembali pada tahun 2018, Telegram difailkan untuk pengecualian dengan SEC untuk penjualan GRAM – atau lebih tepatnya hak untuk token, yang hanya akan dihantar apabila TON dilancarkan – kepada pelabur A.S. yang bertauliah. Tindakan darurat SEC 2019 mendakwa bahawa setelah GRAM dilancarkan, pelabur dan Telegram akan dapat menjual token, yang tidak didaftarkan sebagai sekuriti di A.S., untuk keuntungan.

2. Hype industri di sekitar TON didorong oleh kenyataan bahawa ia diharapkan dapat disatukan ke dalam messenger popular itu sendiri, yang berpotensi menyediakan adopsi segera dan meluas. Telegram sendiri mempunyai tidak disahkan sebarang perincian mengenai bagaimana TON akan dilaksanakan, kecuali untuk mengatakan bahawa ia akan menjadi sumber terbuka, protokol terdesentralisasi.

Square Cash App melihat pendapatan Bitcoin suku tahunan yang tinggi

Square app pembayaran mesra kripto dilapor mencatatkan pendapatan $ 306 juta dari penjualan Bitcoin pada suku terakhir dalam laporan pendapatan yang diterbitkan pada 6 Mei. Pada bulan Mac, syarikat itu memberitahu para pelabur bahawa ia telah menyaksikan peningkatan “adopsi dan penglibatan” dengan pelaburan BTC dalam beberapa minggu terakhir.

Jamuan:

Jangka masa nombor Square menunjukkan bahawa minat terhadap Bitcoin semakin meningkat memandangkan keadaan pasaran yang berkaitan dengan wabak coronavirus.

Bitmain gergasi perlombongan secara harfiah memperjuangkan syarikat itu

Semalam, 8 Mei, pengasas bersama Bitmain Micree Zhan – yang diasingkan dari syarikat itu tahun lalu oleh rakan pengasas bersama Jihan Wu – terbukti terlibat dalam konfrontasi fizikal dengan eksekutif Bitmain lain mengenai dokumentasi syarikat.

Kejadian itu berlaku di Biro Industri dan Perdagangan di Beijing, di mana Micree dilaporkan mengambil dokumen yang membuktikan bahawa dia memiliki status sebagai wakil sah firma Beijing Bitmain Technology.

Salah seorang eksekutif tertinggi Bitmain, Luyao Liu, menghadapi Micree ketika orang ramai terbentuk di sekitar mereka di dalam bangunan dan mengambil dokumen daripadanya dalam apa muncul menjadi perjuangan fizikal. Kedua-dua pihak dilaporkan ditangkap.

Lewat hari itu, Bitmain dilepaskan pernyataan yang mengatakan bahawa Luyao adalah “wakil undang-undang semasa” syarikat. Catatan itu juga menggarisbawahi bahawa Micree “tidak lagi memegang sebarang kedudukan” di Bitmain.

Jamuan:

1. Bitmain drama dalaman yang berterusan teruskan ketika syarikat itu dilaporkan bersiap sedia untuk didedahkan di AS.

2. Sehingga November 2019, Bitmain menguasai a 75 peratus bahagian pasaran perkakasan perlombongan crypto.

Ikuti Wawasan Okex:

https://t.me/OKEx_Insights

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me