India untuk melarang cryptocurrency setelah Tesla membeli BTC

Berita Minggu – Kisah terbesar di dunia cryptocurrency minggu ini

Ini adalah minggu yang sangat memberangsangkan untuk Bitcoin dan industri cryptocurrency setelah Tesla menambahkan $ 1.5 bilion dalam BTC ke dalam kunci kira-kira. Twitter kini mempertimbangkan untuk mengikutinya kerana bank tertua di Amerika merancang untuk menawarkan hak penjagaan kripto dan Mastercard merancang untuk menyokong pembayaran cryptocurrency. Walau bagaimanapun, India ingin menguatkuasakan larangan menyeluruh terhadap semua perkara yang berkaitan dengan cryptocurrency.

Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini Berita OKEx Insight Minggu Ini.

India membuat larangan menyeluruh terhadap cryptocurrency

Kerajaan India bersedia untuk menguatkuasakan larangan menyeluruh terhadap cryptocurrency, berdasarkan laporan dari BloombergQuint. Larangan itu akan berlaku setelah tempoh peralihan – meningkat setengah tahun – di mana pelabur cryptocurrency boleh mencairkan pegangan mereka.

Pengambilan utama

 • Sebagai larangan menyeluruh, peraturan India akan membuat pelaburan bukan hanya cryptocurrency haram tetapi juga melakukan transaksi dan perdagangan mereka di bursa asing.
 • Sekiranya larangan itu berkuat kuasa, peraturan India nampaknya lebih keras daripada China, di mana perdagangan cryptocurrency ke cryptocurrency masih dibenarkan.
 • India menempatkan hampir 1.4 bilion individu, yang secara efektif akan terlepas dari ekonomi kripto global.

Penjaga terbesar di dunia untuk menawarkan perlindungan cryptocurrency

Bank tertua di Amerika bersedia untuk mula menawarkan hak penjagaan BTC dan cryptocurrency lain pada tahun 2021. Menurut laporan dari The Wall Street Journal, Bank of New York Mellon rancangan kerana menganggap cryptocurrency sebagai aset, seperti yang lain.

Pengambilan utama

 • Eksekutif BNY Mellon dituntut itu "aset digital menjadi sebahagian daripada arus perdana." Oleh itu, menawarkan penyelesaian untuk aset digital adalah kepentingan pelanggan bank.
 • BNY Mellon mempunyai lebih daripada $ 40 trilion aset dalam pentadbiran. Dengan menawarkan hak penjagaan cryptocurrency, penjaga terbesar di dunia mengesahkan Bitcoin dan syiling dan token berasaskan blockchain yang lain.

Mastercard untuk menyokong cryptocurrency pada tahun 2021

Mastercard akan mula menyokong cryptocurrency pada tahun 2021. Pengumuman itu dibuat melalui catatan blog, di mana syarikat itu dinyatakan itu "aset digital menjadi bahagian penting dalam dunia pembayaran."

Pengambilan utama

 • Mastercard belum menjelaskan dengan jelas mata wang kripto mana yang akan disokongnya, tetapi BTC, stablecoin dan syiling dan token terdesentralisasi utama yang lain akan disokong.
 • Aset digital yang terikat dengan entiti yang lebih berpusat dan penawaran duit syiling awal berpotensi tidak melihat sokongan, atas alasan pematuhan.

Harga saham Mastercard melonjak berikutan pengumuman rancangannya untuk menyokong cryptocurrency. Sumber: Microsoft Bing

Twitter mempertimbangkan untuk menambahkan BTC ke kunci kira-kira

Twitter adalah mempertimbangkan penambahan BTC pada kunci kira-kira, menurut CFO gergasi media sosial, Ned Segal. Kepentingan tersebut berpunca dari kemungkinan pekerja dan / atau vendor syarikat meminta pembayaran dalam BTC.

Pengambilan utama

 • Ketua Pegawai Eksekutif Twitter, Jack Dorsey, adalah penyokong lama Bitcoin. Dia baru-baru ini dibuat sumbangan $ 1 juta kepada Coin Center, sebuah kumpulan pemikir yang memfokuskan pada pembuatan dasar positif mengenai cryptocurrency, dan bekerjasama dengan rapper Jay-Z untuk memberi 500 BTC untuk dana yang tertumpu pada pengembangan Bitcoin di Afrika dan India.
 • Memandangkan proaktif Dorsey dalam hal Bitcoin, tidak akan mengejutkan jika Twitter memang menambah BTC pada kunci kira-kira.

Harga saham Twitter meningkat berikutan pertimbangan syarikat untuk meletakkan BTC pada kunci kira-kira. Sumber: Microsoft Bing

Tesla membeli BTC, merancang untuk menerimanya sebagai pembayaran

Tesla membeli $ 1.5 bilion dalam BTC, menurut kenyataan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat diterbitkan pada Isnin. Selain itu, syarikat kenderaan elektrik dan tenaga bersih yang berpusat di California merancang untuk menerima cryptocurrency paling utama sebagai pembayaran.

Pengambilan utama

 • Berita mengenai pembelian Tesla menyebabkan harga BTC meningkat lebih tinggi dan kemungkinan akan turun sebagai salah satu peristiwa paling terkenal dalam sejarah cryptocurrency.
 • Mengikuti jejak Tesla, diharapkan banyak syarikat besar lain sekarang akan mempertimbangkan secara serius untuk meletakkan BTC pada kunci kira-kira mereka.

Harga saham Tesla telah menurun minggu ini. Sumber: Microsoft Bing

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me