Dollar Tanks sebagai Bakkt memecah Rekod – Crypto News of the Week

Sudah menjadi minggu yang penting dalam dunia cryptocurrency. Ledger memperincikan kebocoran maklumat pengguna yang tidak disengajakan dan garpu keras Cardano’s Shelley akhirnya membuahkan hasil. Sementara itu, dolar Amerika Syarikat semakin meningkat, sementara niaga hadapan Bakkt Bitcoin mengalami jumlah rekod.

Kisah-kisah ini dan banyak lagi dalam edisi minggu ini Crypto News of the Week!

Pangkalan data lejar melanggar maklumat pengguna yang terdedah

Awal minggu ini, Ledger memperincikan pelanggaran data yang terjadi pada bulan Jun, yang menyaksikan pangkalan data pemasaran dan e-dagangnya terdedah.

Dalam catatan blog yang diterbitkan pada hari Rabu, syarikat dompet perkakasan yang popular menjelaskan bahawa peserta program karunia telah menemui kemungkinan lubang di laman web Ledger pada 14 Julai. Walau bagaimanapun, siasatan dari syarikat itu menunjukkan bahawa kelemahan keselamatan telah dieksploitasi pada 25 Jun. pangkalan data dikompromikan melalui kunci API yang kini dinyahaktifkan.

Sejak itu, Ledger mengajukan laporan kepada Otoritas Perlindungan Data Perancis dan bekerjasama dengan Orange Cyberdefense dalam usaha untuk menjaga privasi dan keselamatannya sambil menilai potensi kerugian.

Pengambilan utama:

  • Walaupun dompet perkakasan Ledger sendiri tidak terjejas dan dana kripto pengguna tidak terganggu, ada yang mungkin mendapati kebocoran maklumat pengguna yang berfokus pada keselamatan tidak membimbangkan.
  • Kejadian itu juga menyoroti manfaat program bug bounty, walaupun cacat itu dapat ditemui setelah kerosakan telah dilakukan.

Bakkt memecahkan rekod pada minggu terkuatnya

Ini adalah minggu yang mencatat rekod untuk Bakkt, yang menyaksikan pasaran niaga hadapan Bitcoin bulanan yang diselesaikan secara fizikal mencapai tahap tertinggi sepanjang masa Isnin. Anak syarikat Intercontinental Exchange yang memfokuskan institusi menyaksikan 11,509 syiling – bernilai kira-kira $ 114 juta – dalam jumlah dagangan satu hari. 

Ia kemudian ditindaklanjuti dengan hari penentuan rekod yang lain pada hari Selasa sebelum membanggakan satu lagi hari dagangan pemecah rekod Hari Rabu.

Pengambilan utama:

  • Minat institusi dalam BTC jelas meningkat. Tingginya pada hari Isnin, sahaja, mewakili peningkatan 84% dari set tertinggi sepanjang masa Bakkt pada bulan Disember 2019.
  • Bakkt bukan satu-satunya pertukaran yang mengalami kenaikan besar dalam perdagangan niaga hadapan Bitcoin. CME Group juga data yang diterbitkan yang menunjukkan lonjakan jumlah pertukaran harian.

Carta yang menunjukkan minat terbuka Bakkt Bitcoin Futures & jumlah dalam USD. Sumber: skew

Garpu keras Shelley Cardano akhirnya disiarkan

Setelah hampir setengah dekad pembangunan, Cardano akhirnya melancarkannya Garpu keras Shelley.

Peningkatan ini memperkenalkan ciri dan perwakilan pertaruhan yang telah lama ditunggu-tunggu. Akaun dengan sejumlah besar mata wang asli Cardano, ADA, akan dapat mempertaruhkannya dalam usaha untuk mengesahkan rangkaian dan, dengan berbuat demikian, memperoleh ganjaran.

Pelancaran rasmi Shelley mengikuti testnet insentif sebelumnya, yang menyaksikan para peserta mendapat penghargaan tetap.

Pengambilan utama:

  • Cardano sering dikritik kerana perkembangannya yang perlahan. Walau bagaimanapun, garpu keras Shelley akan terus memantapkan kepercayaan terhadap pendekatan pembangunan projek yang agak perlahan dan teliti.
  • Shelley sama sekali bukan peringkat akhir Cardano. Peningkatan utama seterusnya pada peta jalan altcoin yang popular adalah fasa Voltaire dan Goguen, yang akan mempengaruhi pemerintahan dan fungsi kontrak pintar.

Carta harga ADA Cardano selama 365 hari terakhir. Sumber: CoinGeckoCarta harga ADA Cardano selama 365 hari terakhir. Sumber: CoinGecko

Bank of England dilaporkan membina sokongan untuk CBDC

Bank of England dilaporkan merancang perkhidmatan penyelesaian kasar masa nyata yang akan datang untuk menyokong mata wang digital bank pusat, seperti pound digital. Seperti yang dilaporkan oleh CoinDesk, rangkaian pembayaran BoE – yang digunakan oleh institusi kewangan di United Kingdom – dapat “menyokong” sokongan untuk transaksi mata wang digital.

Berita itu menyusul laporan bahawa Bank of Japan menjadikan mata wang digital sebagai “keutamaan utama.”

Pengambilan kunci:

  • Perkhidmatan penyelesaian BoE menetap 685 bilion pound Britain setiap hari dan mewakili komponen teras infrastruktur pembayaran negara.
  • Walaupun nampaknya tidak dirancang secara khusus di sekitar mata wang digital bank pusat, perkhidmatan penyelesaian yang dirancang semula dilaporkan akan serasi dengan CBDC – seterusnya menggambarkan bagaimana bank pusat bersiap untuk masa depan yang berat dengan mata wang digital.

Dolar A.S. menjelang bulan terburuk dalam satu dekad

Nilai dolar Amerika Syarikat telah jatuh ke paras terendah dua tahun minggu ini dan dijangka menutup bulan terburuk dalam satu dekad. USD telah jatuh hampir 5% pada bulan Julai, penurunan yang tidak dilihat sejak September 2010.

Keyakinan terhadap mata wang jatuh di tengah-tengah perjuangan negara yang berkepanjangan terhadap pandemi COVID-19 dan cadangan Presiden Donald Trump yang belum pernah terjadi sebelumnya bahawa pemilihan presiden mungkin ditangguhkan. KDNK juga telah menurun 32.9% tahunan pada Q2 – penguncupan intensiti yang tidak dapat dilihat sejak Depresi Besar.

Pengambilan utama:

  • Status USD sebagai mata wang rizab global semakin lemah, kerana kepercayaan terhadap kestabilan negara terus jatuh berikutan tunjuk perasaan yang meluas, perpecahan politik yang sangat jelas, dan penanganan pandemik COVID-19 yang gagal.
  • Ketika nilai USD menurun, harga emas, perak dan Bitcoin telah meningkat ke tahap yang berbeza-beza. Emas, secara khusus, telah melanda mencatatkan tinggi.

Carta harian Indeks Mata Wang Dolar A.S. (DXY) Sumber: TradingViewCarta harian Indeks Mata Wang Dolar A.S. (DXY) Sumber: Pandangan Perdagangan

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me