DEXs Ride the DeFi Wave: Likuiditas, Keselamatan dan Jalan ke Pengadopsian Massa

Gambar DEX

Kewangan yang terdesentralisasi, atau DeFi, baru-baru ini menjadi tumpuan minat dan perbincangan dalam komuniti crypto yang lebih luas. Nilai keseluruhan dalam USD terkunci di pasaran DeFi melepasi $ 2 bilion untuk pertama kalinya pada bulan Julai. The bilangan pengguna di pasaran DeFi juga menyaksikan pertumbuhan yang cukup tinggi, mencapai hampir 240,000 pada 6 Julai.

Pertumbuhan baru-baru ini dari ceruk DeFi dipercayai didorong oleh satu protokol pinjaman khususnya, Compound, yang mulai mendapat populariti bermula dengan pengedaran token tadbir urus COMP pada pertengahan bulan Jun. Compound dengan cepat mengatasi sesama protokol pinjaman berasaskan Ethereum, Maker, sebagai projek DeFi terkemuka, mencapai hampir $ 700 juta aset yang terkunci pada protokol pada 9 Julai.

Hype di sekitar DeFi tampaknya juga menguntungkan pertukaran terdesentralisasi, yang biasanya disebut sebagai DEX. Data dari perkhidmatan analitik Ethereum Dune Analytics menunjukkan bahawa jumlah dagangan pada DEX menetapkan tahap tertinggi sepanjang masa $ 1.52 bilion pada bulan Jun – peningkatan 70% dari bulan Mei. Khususnya, platform DEX Uniswap dan Curve menguasai pasaran, dengan jumlah dagangan $ 446 juta dan $ 350 juta, masing-masing.

Jumlah DEX bulanan dari Januari 2019 hingga Jun 2020. Sumber: Dune Analytics, OKEx Insights

OKEx Insights mengkaji sebab-sebab di sebalik peningkatan populariti pertukaran terdesentralisasi – serta keadaan kecairan, keselamatan dan pengalaman pengguna yang ditawarkan oleh DEX.

Pertukaran berpusat dan terpusat

Sebilangan besar pertukaran crypto berpusat. Pertukaran seperti OKEx telah lama menjadi lokasi utama untuk perdagangan cryptocurrency, antara penawaran lain. Dalam kes pertukaran kustodian ini, dana pengguna disimpan oleh orang tengah yang dipercayai – biasanya pengendali pertukaran. Ini pada dasarnya mewujudkan sistem dengan satu titik kegagalan, kerana pertukaran biasanya mempunyai kawalan penuh terhadap aset pengguna.

Ini menjadikan pertukaran terpusat sebagai sasaran utama penggodam, yang mampu mencuri berjuta-juta dengan memanfaatkan kelemahan. Contohnya, $ 500 juta Peretasan duit syiling pada Januari 2018 menimbulkan kebimbangan yang meluas mengenai sama ada pertukaran cryptocurrency terpusat dapat melindungi aset pengguna secara telus.

Selepas beberapa siri pertukaran cryptocurrency utama di 2018 dan 2019, pengguna mula mempertimbangkan pertukaran yang terdesentralisasi. Pada DEX, perdagangan dilaksanakan melalui kontrak pintar pada blockchain. Ini menunjukkan bahawa tidak ada pihak ketiga yang terlibat dalam transaksi tersebut dan pengguna mempunyai kawalan penuh terhadap cryptocurrency mereka sendiri.

Berbanding dengan pertukaran cryptocurrency terpusat, DEX tidak mempunyai satu titik kegagalan kerana pengguna mempunyai kawalan penuh ke atas dana mereka sendiri. Ini menyukarkan penggodam untuk mencuri sejumlah besar cryptocurrency, kerana masa dan kos yang diperlukan untuk penggodaman jauh lebih tinggi daripada pada pertukaran cryptocurrency terpusat.

Pertukaran yang terdesentralisasi akhirnya melihat jumlah

Pertukaran yang terdesentralisasi mendapat daya tarikan jangka pendek pada tahun 2018 dengan sifat bukan kustodian dan keselamatan yang diduga meningkat. Walau bagaimanapun, hype sekitar DEX sebahagian besarnya pudar kerana jumlah dagangan yang rendah jika dibandingkan dengan bursa terpusat.

Contohnya, IDEX gergaji 69,339 pertukaran dalam dua minggu pada bulan Julai 2018, sementara Bitfinex memudahkan 92,024 kontrak pertukaran hanya dalam dua hari. Berikutan puncak $ 1.5 bilion yang diperdagangkan pada DEX pada Mei 2018, Diar melakukan penyelidikan dilapor bahawa jumlah dagangan DEX mencecah paras terendah bulanan $ 49 juta pada Januari 2019.

DEX telah mula mendapat daya tarikan sekali lagi pada tahun 2020 berikutan kenaikan Compound dan ruang DeFi yang lebih besar. Contohnya, jumlah dagangan pada Keluk pertukaran yang terdesentralisasi berkembang hampir 500% dari sekitar $ 7.1 juta pada permulaan pengedaran COMP pada 16 Jun hingga puncaknya mencapai lebih dari $ 42 juta pada 21 Jun.

Dengan mania DeFi mencapai tahap demam, adakah DEX akhirnya akan diterima pakai secara meluas?

Kecairan tetap menjadi perhatian utama

Kecairan boleh dikatakan pemacu utama untuk penggunaan dan pertumbuhan pertukaran cryptocurrency pengguna. Kecairan merujuk kepada kemudahan di mana aset ditukar menjadi tunai tanpa mempengaruhi harga aset tersebut. Dalam pesanan perdagangan, tawaran merujuk kepada pesanan untuk membeli, dan permintaan merujuk kepada pesanan untuk menjual. Penyebaran merujuk kepada perbezaan antara tawaran tertinggi dan permintaan terendah. Spread yang lebih rendah menunjukkan pasaran yang lebih likuid, sementara spread yang lebih tinggi menunjukkan pasaran yang lebih likuid.

Terdapat dua komponen utama untuk menilai kecairan:

  1. Kemudahan, yang merupakan kepantasan dan usaha yang diperlukan untuk menukar aset.
  2. Selisih harga, yang merupakan perbezaan antara harga yang diharapkan dan harga pelaksanaan pada pesanan yang lebih besar.

Di pasaran cair, aset dapat ditukar dengan mudah menjadi wang tunai dengan sedikit slip. Pertukaran yang terdesentralisasi dapat dibahagikan kepada dua jenis model kecairan: memesan pesanan pertukaran dan pertukaran peer-to-peer berdasarkan pembuat pasaran automatik.

Pertukaran peer-to-peer buku pesanan menggunakan sistem bid / ask untuk memenuhi perdagangan. Perdagangannya hanya dilaksanakan oleh mesin pencocokan pertukaran apabila pesanan beli / jual peniaga dipadankan dengan pesanan yang berlawanan pada harga yang dipilih. Model pertukaran buku pesanan adalah optimum untuk pertukaran terpusat dengan jumlah dagangan yang tinggi, kerana ini menunjukkan kecairan yang tinggi dan membawa kepada penyebaran yang ketat. Oleh itu, peniaga boleh membuat pesanan besar dengan sedikit slip.

Walau bagaimanapun, model pertukaran buku pesanan tidak berfungsi dengan baik dengan syiling dan token DeFi. Oleh kerana kebanyakan protokol kewangan terdesentralisasi berada pada tahap awal, asetnya tidak diperdagangkan secara aktif dan tidak ada pembeli dan penjual yang mencukupi di pasaran. Kekurangan relatif token menjadikannya rentan terhadap turun naik harga yang disebabkan oleh transaksi individu yang besar. Turun naik harga yang besar, seterusnya membawa kepada penyebaran yang luas. Selain itu, aset dengan turun naik harga yang tinggi cenderung untuk tidak disenaraikan oleh pertukaran buku pesanan.

Kerana token DeFi tidak banyak diperdagangkan dalam pertukaran buku pesanan, platform berdasarkan pembuat pasaran automatik berfungsi sebagai alternatif. Pertukaran berasaskan AMM kegunaan satu set algoritma deterministik yang menetapkan parameter untuk mengumpulkan kecairan dari peniaga dan membuat pasaran. Daripada menggunakan buku pesanan tradisional untuk pesanan beli dan jual, dana untuk pembeli dan penjual di bursa berasaskan AMM disimpan di kumpulan kecairan dalam rantai.

Dalam konteks DeFi, sistem AMM dirancang untuk membuat kumpulan likuiditas besar yang memungkinkan pertukaran aset, berbanding dengan menetapkan pasangan perdagangan. Berbanding dengan pertukaran buku pesanan tradisional, pesanan peniaga tidak perlu dipadankan dengan pedagang lain di kumpulan kecairan. Sebaliknya, kumpulan ini memastikan kecairan berterusan apabila peniaga memasukkan aset mereka ke dalamnya. Selain itu, harga token dalam kumpulan kecairan ditentukan oleh algoritma yang ditetapkan dalam kontrak pintar, dan bukannya mengumpulkan maklumat harga di seluruh bursa.

Kumpulan kecairan bermanfaat bagi kedua-dua pasukan di sebalik syiling dan token DeFi ini dan pelabur aset. Untuk pasukan projek, kumpulan kecairan buang keperluan untuk memacu rangkaian penyediaan kecairan sebelum projek memberikan utiliti sebenar. Bagi pelabur, kumpulan kecairan membolehkan mereka mengeluarkan syiling dan token apabila mereka tidak diperdagangkan secara aktif.

Perlombongan kecairan dan hasil pertanian

Kenaikan dramatis Compound telah mendorong “hasil pertanian” – tindakan menggunakan satu atau beberapa protokol DeFi untuk menghasilkan pulangan sebanyak mungkin. Pertanian hasil telah menjadi lebih popular dengan munculnya “perlombongan kecairan”, atau memperoleh token asli protokol yang baru dicetak sebagai tambahan kepada pulangan biasa.

Perlombongan kecairan merujuk kepada situasi ketika petani hasil mengambil bahagian dalam pembuatan pasaran untuk menyumbang kecairan yang diperlukan pada koin atau token tertentu dan, dengan berbuat demikian, memperoleh kadar pulangan, ditambah unit tambahan token protokol.

Apabila Compound mengedarkan token tadbir urusnya, COMP, mekanisme perlombongan kecairannya menyebabkan dorongan hasil yang besar ketika para pelabur berusaha untuk memaksimumkan pulangan mereka dan memperoleh COMP – yang akan diedarkan kepada pengguna melalui perlombongan kecairan untuk empat tahun ke depan.

Kejayaan Compound juga dilihat dengan protokol DeFi lain – seperti Balancer, protokol DEX yang menawarkan kumpulan pelbagai aset dan membolehkan semua orang menjadi penyedia kecairan di platform. Pada akhir bulan Jun, terdapat dua sumber pendapatan untuk penyedia kecairan di Balancer, yuran perdagangan dan ganjaran dalam BAL yang baru dicetak – token tadbir urus protokol – diedarkan untuk perlombongan kecairan.

BAL dimaksudkan untuk hidang sebagai insentif bagi peniaga dan penyedia kecairan untuk turut serta dalam pemerintahan dan pembuatan keputusan protokol. Pengedaran BAL baru-baru ini memberikan sumber pendapatan tambahan untuk penyedia kecairan di Balancer, yang mendorong permintaan untuk memperoleh BAL. Ini menyebabkan peningkatan nilai 300% terkunci (USD) di Balancer sejak permulaan pengedaran token pada 23 Jun.

Jumlah nilai terkunci (USD) di Balancer. Sumber: Denyutan DeFi

Kelestarian perlombongan mudah tunai, bagaimanapun, masih diperdebatkan. Bobby Ong, pengasas bersama firma analisis crypto CoinGecko, memberitahu OKEx Insights bahawa perkara-perkara kelihatan baik sejak awal. Dia telah menerangkan:

“Model perlombongan mudah tunai adalah bentuk insentif protokol yang serupa dengan sistem ganjaran blok bukti kerja. Model inflasi dimasukkan ke dalam protokol dan model monetari diketahui oleh semua orang.

Kesinambungan model perlombongan kecairan akan bergantung pada berapa banyak penggunaan yang dapat dikumpulkan oleh protokol selama tempoh insentif. Ideanya adalah bahawa pengguna yang cukup akan menggunakan protokol setelah insentif dikurangkan atau dihapus sehingga menjadi ekosistem mandiri di mana token tadbir urus untuk memilih isu tadbir urus. Pada ketika ini, masih terlalu awal untuk mengatakan apa-apa – tetapi tanda-tanda awalnya cukup positif. “

Model perlombongan kecairan yang diadopsi oleh DEX tertentu telah menyebabkan kenaikan jangka pendek dalam bahagian pasaran mereka berdasarkan jumlah dagangan. Sebagai contoh, sejak Balancer mengumumkan pengedaran token tadbir urusnya, bahagian pasarannya dalam jumlah dagangan meningkat dari 1.66% kepada 13.53% pada minggu 22 Jun.

Bahagian pasaran mengikut jumlah pertukaran terdesentralisasi mingguan. Sumber: Analisis Dune, Wawasan OKEx

Fredrik Haga, pengasas bersama di Dune Analytics, memberitahu OKEx Insights bahawa dia yakin bahawa jumlah dagangan DEX dapat mengekalkan momentum positif pada bulan Julai. Dia telah menerangkan:

“Sepertinya pada bulan Juni volume perdagangan didorong oleh pertanian hasil secara besar-besaran. Walau bagaimanapun, kira-kira 1/4 Julai telah berlalu dan kami telah melihat ~ $ 420M diperdagangkan dalam DEX. Sekiranya tren itu berterusan, bulan Julai akan turun pada jumlah yang hampir sama dengan bulan Jun (~ $ 1.5B diperdagangkan). “

Jumlah pertukaran terdesentralisasi bulanan dikumpulkan mengikut tahun. Sumber: Analisis Dune, Dapatan OKEx

Walaupun jumlah dagangan DEX pada bulan Julai telah melebihi tahun lalu, menjelang Q3 2020, Haga menyoroti beberapa DEX untuk mengawasi:

“Dari referensi Balancer dan Curve, semakin jelas bahawa pembuat pasaran automatik dapat meningkatkan jumlah dagangan dengan cepat. Sekarang akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana model baru seperti Protokol Gnosis – yang dilancarkan pada bulan Mei – berfungsi dan apakah mereka dapat menarik kecairan. Di samping itu, dengan kenaikan harga gas, penyelesaian lapisan 2 seperti Loopring dan Diversifi akan menarik untuk diikuti. “

DEX masih mempunyai jalan panjang untuk diterima pakai secara besar-besaran

Walaupun jumlah dagangan bursa terdesentralisasi meningkat pada bulan Jun, masih terlalu awal untuk DEX dibandingkan dengan pertukaran crypto terpusat – yang sangat membanggakan bahagian pengguna dan jumlah dagangan. Seperti yang ditunjukkan oleh penyelidikan dari TokenInsight, pada Q1 2020, jumlah dagangan di DEX hanya menyumbang 2.68% daripada jumlah perdagangan spot di seluruh pasaran crypto.

Dari segi USD, jumlah dagangan pada DEX mencapai $ 180 bilion USD pada Q1 2020 – berbanding dengan $ 6,6 trilion yang diperdagangkan di seluruh pasaran spot crypto. Walaupun jumlahnya masih kecil, ini sebenarnya pertama kalinya jumlah DEX merangkumi lebih dari 0,01% daripada jumlah keseluruhan spot, laporan TokenInsight.

Keprihatinan keselamatan juga tetap menjadi halangan untuk penerapan pertukaran terdesentralisasi secara meluas, seperti yang ditunjukkan oleh eksploitasi Balancer bernilai $ 500,000 baru-baru ini. Pada 29 Jun, CoinDesk dilapor bahawa penyerang telah mengeksploitasi celah dalam protokol dengan meminjam token WETH bernilai $ 23 juta. Mereka dilaporkan kemudian terus memperdagangkan WETH terhadap Statera (STA) dengan peningkatan jumlah – menguras kumpulan kecairan STA. Identiti penggodam tetap menjadi misteri dan pasukan Statera mengumumkan bahawa mereka tidak dapat mengembalikan wang mangsa yang digodam.

Jay Zhou, ketua pegawai operasi protokol DEX Loopring, memberitahu OKEx Insights bahawa batasan throughput Ethereum juga memberi penerangan mengenai masalah keselamatan yang dihadapi oleh DEX. Dia telah menerangkan:

“Keprihatinan saya adalah batasan teknologi mengenai hasil Ethereum. Acara ‘black swan’ pada 12 Mac telah menguap nilai pasaran DeFi sebanyak 50% dalam satu hari. Ini bermaksud blockchain semasa tidak dapat memenuhi keperluan pengguna DeFi jika harganya berubah secara mendadak dalam jangka waktu yang singkat. Walaupun beberapa protokol DeFi terkemuka seperti MakerDAO dan dYdX menggunakan penyelesaian penskalaan lapisan-1 pada blockchain, kami akan melihat semakin banyak dapps menggunakan penyelesaian penskalaan lapisan-2 pada tahun mendatang. “

Antaramuka pengguna yang lemah pada pertukaran terdesentralisasi, berbanding dengan pertukaran terpusat yang popular, juga menghalang penggunaan pengguna. CoinGecko’s Ong memberitahu OKEx Insights bahawa kerumitan penggunaan DEX menghalang pengalaman pengguna dan, dengan demikian, tetap menjadi halangan yang menghalang DeFi dari arus perdana. Dia menghuraikan:

“Sulit bagi siapa saja untuk memahami konsep bagaimana membuat hasil yang tinggi tersedia. Sukar untuk menjelaskan konsep pembuat pasaran automatik, kumpulan kecairan, dan lain-lain kepada sesiapa sahaja, bahkan kepada peserta dalam industri crypto. Bagi seseorang yang mempunyai pengetahuan kripto rata-rata untuk menggunakannya, mereka harus mengetahui Metamask, mendapatkan ETH dan / atau stablecoin – belum lagi pelbagai stablecoin yang ada, seperti DAI, USDT, USDC, dll – atau menggunakan papan pemuka seperti Instadapp untuk menjalankan pertanian hasil dengan betul. ”

Ong juga menegaskan bahawa, pada masa ini – dengan bayaran yang tinggi di Ethereum di antara pertimbangan lain – untuk mendapatkan hasil dari protokol DeFi agar berkesan, ia memerlukan pengguna untuk meletakkan sejumlah besar wang untuk memulakan, “minimum $ 10,000 untuk melihat beberapa keuntungan sebenar. ” Dia menambah:

“Apa artinya ini adalah pertanian hasil DeFi pada dasarnya adalah permainan yang dimainkan oleh paus besar yang bersedia mengambil risiko kontrak pintar untuk mendapatkan hasil yang tinggi.”

Terlepas dari rintangan yang dinyatakan di atas, Jon Jordan, pengarah komunikasi di syarikat data aplikasi terdesentralisasi DappRadar, berkongsi dengan OKEx Insights kepercayaannya bahawa inersia penggunaan pertukaran terpusat menjadikan DEXs “jauh dari arus perdana.” Dia telah menerangkan:

“Saya fikir sebab utama DEX tidak menjadi arus perdana adalah masalah sejarah bahawa ketika crypto pertama kali berkembang, satu-satunya cara untuk mengakses aset baru ini adalah menggunakan pertukaran terpusat. Setelah seseorang mendaftar dan mula selesa menggunakan produk seperti itu, sangat sukar untuk membuat mereka beralih ke perkara lain.

Lebih khusus, bagaimanapun, masalah dengan DEX selalu (dan terus berlanjutan) bahawa ia lebih perlahan, lebih mahal untuk digunakan dan menawarkan kecairan yang lebih rendah daripada bursa terpusat yang teratas. Ini ditambah dengan banyak masalah keselamatan. Atas sebab-sebab ini, saya tidak melihat DEX menjadi produk arus perdana. “

Walaupun Jordan percaya bahawa DEX tidak akan menjadi arus perdana dalam jangka pendek, dia berpendapat bahawa ia menawarkan dua kelebihan yang jelas untuk pengguna:

“Kelebihan pertama DEX adalah tiada sekatan KYC / AML, yang penting bagi beberapa pengguna. Kelebihan utama adalah apa yang sedang kita alami, seperti cara DEX disatukan ke dalam ledakan DeFi yang lebih luas. Ini telah menyaksikan peningkatan produk seperti Uniswap, Kyber, 1inch, Curve dll, yang dapat diakses dengan cara baru sebagai bagian dari transaksi DeFi yang kompleks, yang mungkin melibatkan banyak tindakan.

Kelebihan lain yang ditawarkan oleh DEX adalah fenomena pertanian hasil. Pengguna memaksimumkan kemampuan mereka untuk mendapatkan token COMP baru Compound dengan menyimpan cagaran, mengambil pinjaman dan menukar token secara serentak. Ini mengakibatkan ledakan besar dalam volume DeFi dan DEX, walaupun jumlah pengguna tetap sangat rendah dibandingkan dengan pertukaran terpusat. “

Dalam perbualannya dengan OKEx Insights, DappRadar’s Jordan juga menyatakan kepercayaannya bahawa DEX akan digabungkan sepenuhnya ke dalam ekosistem DeFi:

“Saya menjangkakan bahawa kita akan melihat transformasi DEX ketika mereka sepenuhnya terintegrasi dengan ekosistem DeFi. Dan pada satu ketika kita mungkin akan berhenti membicarakan DEX sebagai jenis produk yang berasingan. “

Walaupun pertukaran yang terdesentralisasi – dan DeFi secara keseluruhan – masih dalam peringkat awal dan berkesan tersedia untuk pangkalan pengguna terhad, Ong CoinGecko percaya bahawa DeFi masih memberikan peluang besar untuk mendemokrasikan perkhidmatan kewangan kepada semua orang:

“Saya secara amnya optimis akan masa depan DeFi. Ini adalah permulaan lintasan pertumbuhan selama beberapa dekad dan DeFi menjanjikan kita banyak potensi dalam mendesentralisasi perkhidmatan kewangan.

Walaupun terdapat banyak masalah yang disebutkan di atas, dari masa ke masa, apabila skala Ethereum dan pemaju DeFi menjadi lebih canggih, perkara ini akan bertambah baik dan pengalaman pengguna akan menjadi jauh lebih baik sehingga ada yang dapat mengambil bahagian di dalamnya. Apabila itu berlaku, perkhidmatan kewangan yang kompleks dengan pulangan pelaburan yang lebih tinggi akan didemokratisasi kepada semua orang dan tidak hanya terhad kepada orang kaya. “

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me