Cerita palsu dan maklumat yang salah merangkumi perbincangan Bitcoin ketika institusi bergerak

Berita Minggu – Kisah terbesar di dunia cryptocurrency minggu ini

Optimisme yang meluas di pasaran aset digital sejak beberapa bulan kebelakangan ini dikendalikan pada minggu ini setelah calon Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat, Janet Yellen mendakwa urus niaga cryptocurrency digunakan terutamanya untuk aktiviti haram dan laporan sesat mengenai perbelanjaan berganda Bitcoin yang tidak wujud menyebabkan lonjakan negatif arus perdana. Pada masa yang sama, pihak institusi sibuk di belakang tabir dengan rancangan berkaitan kripto.

Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini Berita OKEx Insight Minggu Ini.

Penama Setiausaha Perbendaharaan A.S. mendakwa crypto digunakan terutamanya untuk "kewangan haram"

Calon Setiausaha Perbendaharaan A.S. Janet Yellen menguasai tajuk utama berkaitan Bitcoin awal minggu ini dengan kenyataan awalnya yang negatif mengenai kes penggunaan cryptocurrency. Bekas ketua Federal Reserve itu berkata dalam dirinya Perbicaraan pengesahan Senat pada 19 Januari yang dia percaya "banyak [cryptocurrency] digunakan sekurang-kurangnya dalam urus niaga terutamanya untuk kewangan haram."

Yellen mengubah pendiriannya melalui keterangan bertulis semalam, menjelaskan:

"Bitcoin dan digital dan cryptocurrency lain menyediakan urus niaga kewangan di seluruh dunia. Seperti banyak perkembangan teknologi, ini menawarkan potensi keuntungan untuk A.S. dan sekutu kita. […] Saya rasa penting untuk mempertimbangkan faedah cryptocurrency dan aset digital lain, dan potensi yang ada untuk meningkatkan kecekapan sistem kewangan. Pada masa yang sama, kita tahu bahawa mereka boleh digunakan untuk membiayai keganasan, memudahkan pengubahan wang haram, dan menyokong aktiviti jahat yang mengancam kepentingan keselamatan negara A.S. dan integriti sistem kewangan A.S. dan antarabangsa. Saya rasa kita perlu melihat dengan teliti bagaimana mendorong penggunaannya untuk aktiviti yang sah sambil mengurangkan penggunaannya untuk kegiatan jahat dan haram."

Pengambilan utama

  • Kenyataan Yellen pada awal minggu ini sebahagian besarnya dianggap oleh mereka dalam industri cryptocurrency dan komuniti sebagai FUD – pendeknya "ketakutan, ketidakpastian dan keraguan" – memandangkan itu data baru dari firma analisis blockchain terkemuka Chainalysis menggambarkan bahawa aktiviti cryptocurrency jenayah turun kepada 0.34% tahun lalu.
  • Kenyataan Yellen juga menjelaskan fakta bahawa penciptaan kerangka peraturan untuk fintech dan cryptocurrency adalah keutamaan bagi Lembaga Rizab Persekutuan dan pengawal selia kewangan A.S..

Jumlah cryptocurrency yang ditransaksikan untuk aktiviti jenayah menurun tahun lalu. Kredit gambar: Chainalysis

Craig Wright menegaskan pemilikan whitepaper Bitcoin melalui permintaan penghapusan

Peguam yang mewakili Satoshi Nakamoto-penuntut Craig Wright, ketua saintis nChain, menghantar notis undang-undang ke Bitcoin.org dan Bitcoincore.org pada hari Rabu menuntut laman web membuang kertas putih Bitcoin. Wright mengaku memiliki hak cipta untuk dokumen pendirian Bitcoin, dan juga mendakwa sebagai pemilik asal Bitcoin.org.

Bitcoin.org enggan mengeluarkan kertas putih itu. Bitcoincore.org, sebaliknya, menurunkannya.

Pengambilan utama

  • Wright mempunyai sejarah panjang mengenai ancaman undang-undang dan sangat tidak disukai di kalangan komuniti Bitcoin. Sebagai tindak balas kepada tindakan undang-undang terbaru, sejumlah syarikat yang berkaitan dengan kripto – termasuk Square, Chaincode Labs, Paradigm, Coin Center, anak syarikat Facebook Novi, Casa dan lain-lain – mula menganjurkan kertas putih Bitcoin sebagai tindakan menentang pencipta Bitcoin SV.
  • Wright belum dapat mengesahkan secara pasti bahawa dia adalah Satoshi Nakamoto samaran, walaupun telah bertahun-tahun menuntut. Fakta ini terus membuat masyarakat Bitcoin yang lebih luas bosan dengan ancaman undang-undangnya yang berterusan.

BlackRock menunjukkan minat berjangka BTC dalam pemfailan berkembar

Raksasa pengurusan aset berjuta-juta dolar BlackRock nampaknya bersedia untuk memperuntukkan modal ke hadapan BTC berjangka Dana BlackRock V dan Dana Peruntukan Global BlackRock, Inc.., seperti yang disarankan oleh pemfailan baru-baru ini dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S..

Petikan tersebut berbunyi, antara lain menyebut mengenai niaga hadapan BTC, bahawa "satu-satunya niaga hadapan bitcoin di mana Dana boleh melabur adalah niaga hadapan bitcoin yang diselesaikan secara tunai yang diperdagangkan di bursa komoditi yang didaftarkan dengan CFTC."

Pengambilan utama

  • Walaupun pemfailan tidak menyatakan secara jelas bahawa BlackRock akan terlibat dengan BTC berjangka dalam masa terdekat, mereka mencadangkan bahawa syarikat pengurusan aset ingin melakukannya, sekiranya begitu.
  • Kemasukan BlackRock ke ruang niaga hadapan BTC akan menjadi bab penting dalam sejarah pelaburan institusi yang berkembang ke Bitcoin.

Harga saham BlackRock, Inc. telah meningkat dengan ketara dari masa ke masa. Sumber: Google

Laporan palsu mengenai Bitcoin "perbelanjaan berganda" industri kemarahan

Beberapa berita palsu tersebar akhir minggu ini setelah blockchain Bitcoin menjalani penyusunan semula blok yang disalahtafsirkan sebagai "perbelanjaan berganda," yang merupakan istilah ketika BTC yang sama diproses dalam dua transaksi.

Penyelidikan BitMEX adalah yang pertama untuk menunjukkan yang "senario perbelanjaan berganda," yang mencetuskan (kadang-kadang tidak betul) laporan dari industri kewangan dan media arus perdana.

Pengambilan utama

  • Perbelanjaan berganda tidak berlaku pada blockchain Bitcoin. Apa yang berlaku, menurut orang awam, sebenarnya adalah pejalan kaki yang cukup adil dan tidak perlu dikhawatirkan.
  • Banyak individu dalam industri lambasted BitMEX Research, Cointelegraph dan media media arus perdana untuk menyebarkan maklumat yang salah dengan menggunakan tajuk klik-umpan dan pelaporan yang tidak dimaklumkan.

VanEck fail ETF menjejaki syarikat crypto

Pengurus aset Amerika VanEck telah memfailkan dana pertukaran mata wang baru – yang akan mengesan prestasi industri aset digital melalui Indeks Ekuiti Aset Digital Global dari anak syarikat MV Index Solutions – dengan SEC.

Secara khusus, ETF sebahagian besarnya akan mengesan prestasi syarikat yang terlibat dalam industri aset digital – seperti pertukaran, syarikat perlombongan cryptocurrency, gerbang pembayaran, dll..

Pengambilan utama

  • VanEck paling terkenal dalam industri cryptocurrency kerana pengajuannya yang tidak berjaya untuk BTC ETF di A.S. Permohonan terbarunya diajukan pada hari terakhir tahun 2020, walaupun bekas rakan kongsi SolidX menuntut VanEck kerana dituduh melakukan penjelajahan itu.
  • Sekiranya ETF VanEck memperoleh persetujuan, itu akan menjadi kemenangan yang sangat diperlukan bagi syarikat yang dikepung oleh penolakan dari SEC.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me