Blockchain oracle & DeFi penggunaan: Adakah gembar-gembur atau bahan mendorong pasaran?

Kenaikan token oracle dan peranannya dalam pasaran DeFi

Bersama dengan ledakan minat dalam kewangan terdesentralisasi, atau DeFi, salah satu kisah kejayaan crypto terbesar, walaupun lebih tenang, pada tahun 2020 adalah kisah blockchain. Secara amnya, blockchain oracle adalah perkhidmatan yang membolehkan kontrak pintar – iaitu, kontrak yang dapat diprogramkan berdasarkan blockchain – untuk mengakses data yang tidak disimpan pada blockchain. Data ini boleh menjadi harga aset, keputusan pilihan raya, maklumat rantaian bekalan atau bahkan pasukan mana yang memenangi pertandingan bola sepak.

Walaupun terdapat banyak keyakinan mengenai bagaimana kontrak pintar akan mengubah banyak industri, tanpa sumber data rantaian yang boleh dipercayai, utiliti mereka sangat terhad. Dalam kalangan kriptografi, masalah ini bukan masalah baru. Walau bagaimanapun, penyelesaiannya yang berjaya sangat penting jika teknologi blockchain dan kontrak pintar mempunyai kesan yang banyak percaya mereka mampu.

Dalam artikel ini, OKEx Insights melihat peningkatan perkhidmatan oracle blockchain dan permodalan pasaran yang berkembang pesat dari platform yang menyediakannya. Walaupun terdapat permintaan untuk perkhidmatan oracle yang terdesentralisasi, kami mempertimbangkan sama ada penggunaan sebenarnya atau spekulasi yang mendorong kenaikan harga token platform oracle – iaitu LINK Chainlink, BandChain’s BAND, NEST Protocol NEST dan Tellor’s TRB.

Tahun oracle?

Dengan gabungan permodalan pasaran sekarang menghampiri $ 6 bilion, cryptocurrency yang berasal dari aplikasi perkhidmatan oracle adalah antara yang paling banyak dibincangkan dalam industri sekarang. Setelah memompa lebih dari 600% dalam tempoh 12 bulan terakhir, token LINK pemimpin pasaran saat ini menduduki tempat kelima dari segi cap pasaran di laman perbandingan crypto CoinGecko.

Pesaing protokol Oracle yang dilancarkan baru-baru ini telah mengalami buzz yang serupa. NEST, BAND dan TRB masing-masing meningkat sekitar 90%, 170% dan 240%, dalam 30 hari terakhir sahaja. Dengan hampir semua projek yang mendakwa telah menyelesaikan masalah oracle blockchain dengan kenaikan harga meteor, jelas bahawa idea blockchain oracle menarik minat masyarakat pelaburan kripto.

Sejarah ringkas mengenai masalah oracle

Jauh sebelum kelahiran cryptocurrency, penggunaan kontrak pintar jelas bagi beberapa pihak. Menulis pada tahun 1996, kriptografer berwawasan dan sarjana undang-undang Nick Szabo mencipta istilah. Dia mendefinisikan kontrak pintar sebagai "satu set janji, yang dinyatakan dalam bentuk digital, termasuk protokol di mana pihak melaksanakan janji-janji ini."

Seperti Szabo, pencipta Bitcoin (BTC) menyedari peranan yang boleh dimainkan oleh kontrak pintar dalam ekonomi terdesentralisasi masa depan. Pada tahun 2010, kriptografer dan pemaju Bitcoin awal Gavin Andresen melihat fungsi yang dikodkan ke Bitcoin yang pada masa itu tidak aktif. Semasa Andresen tanya Satoshi Nakamoto mengenai fungsi tersebut, mereka menjawab:

“Reka bentuknya menyokong pelbagai jenis transaksi yang mungkin saya reka bertahun-tahun yang lalu. Urus niaga eskrow, kontrak berikat, timbang tara pihak ketiga, tandatangan pelbagai pihak, dll. Sekiranya Bitcoin terus menerus, ini adalah perkara yang ingin kita terokai pada masa akan datang, tetapi semuanya harus dirancang pada awalnya untuk pastikan ia dapat dilaksanakan kemudian. “

Beberapa tahun kemudian, seorang lagi pembangun Bitcoin awal menekankan kepentingan kontrak pintar pada masa hadapan. Bercakap di Bitcoin 2012 London, Mike Hearn memberikan beberapa contoh di mana wang yang dapat diprogramkan dapat meningkatkan kecekapan dan mengurangkan risiko dalam pelbagai proses. Ini termasuk penyelesaian wasiat secara automatik, penjualan kenderaan tanpa pengantara atau penjual bahkan secara fizikal, dan, yang sangat menggembirakan orang ramai, sistem kewangan masa depan di mana kontrak pintar menggantikan pihak ketiga yang dipercayai – iaitu bank.

Walaupun contoh warisan Hearn pastinya menggunakan semacam oracle (sekiranya kematian datuk, kontrak pintar akan merujuk kepada daftar kematian nasional), banyak nuansa yang akan mendominasi perbincangan kemudian ditinggalkan. Namun, mereka akan muncul di hadapan pelancaran Ethereum pada tahun 2015.

The Kertas putih Ethereum mengakui perlunya oracle dalam menyampaikan data bukan blockchain ke aplikasi blockchain. Namun, ia menyatakan bahawa “sumber yang dipercayai masih diperlukan” untuk memberikan maklumat yang tidak berasal dari blockchain mana pun.

Seperti yang dijelaskan dalam artikel pemaju terkemuka pada masa itu – serta pengasas bersama Ethereum, Vitalik Buterin – bergantung pada sumber maklumat seperti itu akan penuh dengan masalah keselamatan. Di antara keprihatinannya adalah potensi satu oracle bertindak jahat untuk keuntungan kewangan atau kenyataan bahawa aplikasi terdesentralisasi akan berhenti berfungsi sekiranya sumber data menghentikan perkhidmatannya.

Perbincangan menimbulkan beberapa usaha awal untuk menyelesaikan masalah oracle. Reality.eth, Orisi dan Counterparty adalah antara mereka – seperti iterasi awal Chainlink, walaupun cadangan cadangan syarikat induk SmartContract.com bergantung sumber data berpusat untuk memberikan data kepada aplikasi blockchain sehingga beberapa tahun kemudian.

Pada tahun 2017, SmartContract.com mula mengusahakan perkhidmatan oracle yang terdesentralisasi untuk bertindak sebagai jambatan antara blockchain dan dunia di luar mereka. Syarikat itu mengumpulkan $ 32 juta dalam penawaran duit syiling awalnya pada bulan September 2017 untuk membiayai pengembangan apa yang akan menjadi Chainlink. Dibina di rangkaian Ethereum, jaringan utama Chainlink mula disiarkan pada bulan Jun 2019. Kejayaan seterusnya memberi inspirasi kepada projek oracle lain, termasuk BandChain, Protokol Nest dan Tellor yang disebutkan di atas.

Menyelesaikan masalah oracle adalah masalah besar

Sebilangan besar potensi platform kontrak pintar seperti Ethereum bergantung pada ketersediaan data yang boleh dipercayai dari dunia luar. Contohnya, pasaran ramalan harga tidak banyak berguna sekiranya input harga tidak mencerminkan kenyataan.

Ethereum dan tujuannya untuk menyokong pelbagai aplikasi terdesentralisasi menarik spekulasi besar pada tahun 2017. Pelabur menumpuk ke pasaran, diilhamkan oleh janji-janji masa depan di mana kontrak pintar akan membolehkan perkhidmatan perkongsian perjalanan bebas perantara, produk insurans automatik dan bekalan yang tidak berubah -rantai data. Harga Ether (ETH) pada 14 Januari 2017 hanya $ 9,70. Tepat satu tahun kemudian, ia mencapai sekitar $ 1.470 setiap duit syiling.

Menambah bahan bakar untuk kenaikan harga ini, dan setidaknya sebagian berkaitan dengan kepercayaan pelabur terhadap utiliti Ethereum di masa depan, adalah lonjakan pengumpulan dana melalui penawaran duit syiling awal – umumnya disebut sebagai gelembung ICO 2017. Sekiranya Ethereum menjadi rumah bagi aplikasi terdesentralisasi masa depan, pengembangan platform seperti itu memerlukan dana. Sebagai pertukaran untuk membiayai platform tertentu – selalunya dengan ETH, yang meningkatkan permintaan koin – para pelabur menerima token platform tersebut. Banyak ICO didorong terutamanya oleh spekulasi pelabur mengenai harga token naik ketika platform tersebut dikembangkan dari masa ke masa.

Ketika minat terhadap ICO memuncak pada tahun 2017, para pelabur mengalirkan wang ke hampir semua projek dengan kertas putih dengan kata kunci dan beberapa visi desentralisasi yang besar untuk hari esok. Ternyata, banyak dari mereka projek telah gagal pada awal tahun berikutnya.

Seperti yang dinyatakan oleh John Adler, bekas pemaju di syarikat perisian yang fokus pada Ethereum, ConsenSys pada bulan September 2018, teknologi penskalaan yang mencukupi diperlukan untuk menjadikan blockchain kontrak pintar yang dapat digunakan – hanya dengan perkhidmatan oracle yang boleh dipercayai oleh platform seperti itu utiliti sebenar. Tanpa sumber data rantaian yang boleh dipercayai, penggunaan kontrak pintar akan terhad kepada aplikasi yang hanya memerlukan maklumat yang terdapat pada blockchain tertentu di mana aplikasi itu dibina.

Dengan Ethereum berjuang untuk berfungsi secara besar-besaran, memberikan solusi untuk masalah oracle dan telah meningkat pesat oleh spekulasi ICO, harga Ether merosot 94% selama 11 bulan setelah kenaikan Januari 2017. Jelas, nilai asas platform tidak sepadan dengan harga pasaran ETH yang meningkat. Namun, kenaikan itu sendiri menunjukkan bahawa pasaran melihat nilai yang tinggi dalam apa yang ingin dicapai oleh Ethereum, walaupun ia belum siap untuk menyerahkannya pada tahun 2017.

Sudah jelas bahawa oracle yang dipercayai, mampu memberikan sumber data yang bebas dari gangguan, akan menjadi sebahagian daripada evolusi cryptocurrency. Dengan serangkaian projek yang kini bertujuan untuk memberikan itu, teknologi kontrak pintar nampaknya telah mengambil langkah lain ke arah penggunaan dunia nyata yang mengilhami banyak spekulasi 2017.

Oracle cepat mencari kes penggunaan

Cryptocurrency yang berkaitan dengan Oracle bukan satu-satunya projek yang menerima kemasukan modal yang besar dalam beberapa bulan kebelakangan. Penggunaan aplikasi DeFi, yang dibina di atas rantaian blok pintar dengan kontrak pintar, juga berkembang. Pada awal tahun 2020, hanya ada $ 681 juta yang terkunci dalam aplikasi DeFi yang disebut. Maju lapan bulan dan jumlah gabungan, menurut DeFi Pulse, mencapai tahap tertinggi sepanjang masa sekitar $ 6.8 bilion.

Peningkatan token oracle dan penggunaan DeFi tentu saja berkaitan. DeFi bergantung pada data harga dari pelbagai pasaran. Tidak tersedia di blockchain sendiri, data harga ini mesti diperoleh dari tempat lain. Beberapa aplikasi kewangan yang terdesentralisasi telah menangani masalah oracle itu sendiri, dan yang lain telah melakukan tugas kepada penyedia “middleware” oracle khusus seperti Chainlink dan lain-lain.

Aplikasi awal oracle yang terdesentralisasi ini tentunya menyumbang kepada prestasi harga baru-baru ini yang disebut token oracle, seperti LINK, BAND, TRB dan lain-lain. LINK, sebagai contoh, digunakan untuk kedua-duanya membayar suapan data tanpa rantai, serta berfungsi sebagai jaminan bagi mereka yang menyediakan data untuk memastikan kualiti maklumat dan kebolehpercayaan suapan. Sekiranya projek ingin menggunakan oracle Chainlink, ia memerlukan akses ke token LINK.

Begitu juga, BandChain menggunakannya token asli sendiri, BAND, sebagai jaminan, sebagai alat pembayaran dan sebagai bagian dari model pemerintahannya. Juruwang Tribute Token, TRB, juga digunakan untuk membayar penyedia data dan dipertaruhkan oleh pelombong, yang memberikan asas untuk model keselamatannya sendiri. Oleh itu, peningkatan penggunaan perkhidmatan tersebut harus menyaksikan harga token asli protokol meningkat.

Adakah utiliti sepadan dengan had pasaran?

Walaupun DeFi menyediakan kes penggunaan yang dominan untuk perkhidmatan blockchain oracle hari ini, permodalan pasaran dari kedua ceruk tersebut menunjukkan bahawa harga tidak berdasarkan penggunaan semasa sahaja. Chainlink, misalnya, telah menyaksikan cap pasarannya sendiri meningkat menjadi lebih dari $ 7.4 bilion dalam kewujudannya yang relatif pendek, memuncak pada awal bulan ini – angka yang lebih besar daripada hampir $ 7 bilion yang terkunci dalam kontrak pintar DeFi hari ini.

Melihat lebih dekat rangkaian Chainlink menunjukkan bahawa terdapat permintaan yang jelas untuk perkhidmatan oraclenya. Reputasi Oracle Chainlink memperincikan aktiviti simpul baru-baru ini di rangkaian, menyoroti suapan data mana yang hidup serta pekerjaan yang telah mereka selesaikan.

Walaupun beberapa nod Chainlink tentu aktif, suapan data yang tersedia dari nod yang telah menyelesaikan pekerjaan selama tujuh hari terakhir secara eksklusif memberikan harga aset. Ini menunjukkan bahawa penggunaan di luar DeFi pada masa ini hampir tidak ada dan penggunaan sebenar token LINK untuk tujuan yang tidak spekulatif masih bergantung pada penggunaan aplikasi DeFi.

Sementara itu, analisis mengenai BandChain rangkaian menunjukkan bahawa penggunaan rangkaian sebenarnya adalah faktor yang tidak kurang pentingnya dalam jangkaan harga tokennya baru-baru ini. Dari 79 jumlah sumber data yang ada sekarang, hampir semuanya berkaitan dengan harga aset. Walaupun terdapat umpan untuk kedua-duanya cuaca dan penerbangan data, terdapat sedikit aktiviti rangkaian yang berkaitan dengan sebarang sumber data, termasuk suapan harga, pada fasa awal projek ini. Terbukti, spekulasi penggunaan masa depan – atau harga – BAND melampaui utiliti sebenar pada masa ini.

Carta di bawah yang menunjukkan harga LINK dari masa ke masa mengingatkan banyak cryptocurrency sejak akhir 2017. Walaupun perkembangan dan penggunaan mendasar tentunya berperanan dalam kenaikan harga sebelumnya, kenaikan harga yang cepat pada akhir 2017 adalah produk spekulasi murni.

Harga LINK, 9 November 2017 hingga 24 Ogos 2020. Sumber: CoinGecko

Hari ini, perkhidmatan oracle menyaksikan kenaikan yang serupa. Sama seperti ledakan ICO memberikan kes penggunaan dunia nyata kepada ETH, DeFi menyediakan utiliti untuk perkhidmatan oracle. Namun, dengan kapitalisasi pasar dari proyek-proyek oracle dengan selesa melebihi nilai gabungan yang terkunci dalam kontrak pintar DeFi, spekulasi tampaknya telah mengatasi penggunaan sebenarnya.

Risiko DeFi adalah risiko oracle

Tertarik dengan terperinci memberi pinjaman dan meminjam strategi yang menjana keuntungan bagi mereka yang cerdas dan cukup kaya untuk menggunakannya dengan berkesan, jumlah pengguna DeFi terus bertambah. Sebilangan besar pengembangan sektor ini baru-baru ini disebabkan oleh apa yang disebut “pertanian hasil.”

Seperti disebutkan, DeFi saat ini menyediakan kes penggunaan dominan untuk perkhidmatan oracle seperti Chainlink. Sehingga aplikasi teknologi kontrak pintar yang lain memperoleh tahap minat yang sama, penggunaan perkhidmatan oracle yang berterusan menuntut penggunaan DeFi yang berterusan.

Itu tidak bermaksud tidak akan ada permintaan masa depan dari industri lain. Semasa pengasas Chainlink, Sergey Nazarov, bercakap di ETH Denver tahun ini, dia menyebut aplikasi seperti insurans terdesentralisasi yang suatu hari nanti akan diberikan data oleh oracle. Walau bagaimanapun, dengan sebahagian besar pembentangan tertumpu pada DeFi – dan hampir semua suapan data semasa memberikan harga aset yang berbeza – jelas di mana pasaran dominan Chainlink hari ini.

Walaupun pertumbuhan dana yang terkunci dalam aplikasi DeFi tentunya merupakan berita baik untuk perkhidmatan oracle, sektor ini tidak tanpa risiko. Mengabaikan hakikat bahawa pengguna yang tidak berpengalaman mungkin mengalami kerugian besar, kontrak pintar itu sendiri memberikan sasaran yang menguntungkan bagi penggodam. Berpotensi mengunci berjuta-juta dolar setiap satu, ada insentif yang jelas untuk mencari kelemahan dalam kod tersebut.

Ini bukan sekadar vektor serangan teori. Kontrak pintar DeFi telah dieksploitasi sebelum ini, dan risikonya cukup besar bagi pengasas bersama Ethereum untuk memberi amaran kepada pengguna. Bercakap mengenai Laura Shin’s Podcast tidak terikat pada bulan Julai, Buterin menasihatkan agar pengguna tidak memandang rendah bahaya. Dia terus mengomentari masa depan pertanian hasil:

“Ini perkara jangka pendek. Dan setelah daya tarikan itu hilang, anda dapat dengan mudah melihat kadar hasil akan turun hampir hampir dengan sifar peratus. “

Baru-baru ini, Buterin menulis tweet mengenai kebimbangan yang serupa:

Seiring dengan pengembalian yang berpotensi berkurang dan risiko eksploitasi kontrak pintar, DeFi dapat menjadi sasaran pengawal selia. Oleh kerana DeFi masih dalam tahap awal dan menyajikan sekumpulan risiko baru yang radikal, pengawal selia kewangan pasti akan memikirkan cara untuk melindungi pelabur. Penindasan yang terlalu bersemangat di sektor ini dapat menyaksikan penurunan minat dengan ketara – seperti yang berlaku pada ICO pemeriksaan peraturan. Ini juga akan merosakkan sementara cadangan nilai dari oracle mencari utiliti yang melayani aplikasi DeFi.

Jalankan semula 2017? Perkongsian, senarai, gembar-gembur

Sebilangan besar kegembiraan semasa perkhidmatan oracle nampaknya didorong oleh pengumuman berprofil tinggi. Pada masa penulisan, Chainlink dilaporkan bergandingan dengan 258 entiti berbeza yang bekerja dalam pelbagai industri – dari permainan video hingga harta tanah. Termasuk dalam senarai adalah nama rumah tangga seperti Google Cloud, SWIFT dan Intel, bersama beberapa bank Korea dan anak syarikat IT Deutsche Telekom, T-Systems.

Mungkin yang paling terkenal di antara mereka yang dilaporkan berminat dengan Chainlink adalah Blockchain Services Network atau BSN yang baru dilancarkan di China. Diumumkan melalui siaran akhbar pada akhir bulan Jun, perjanjian tersebut dapat menyaksikan Chainlink oracle memberikan data kepada anggota BSN. Mereka yang mengasaskan perkhidmatan itu termasuk Pusat Maklumat Negeri China, China Mobile, China UnionPay dan Red Date Technologies.

Dari segi sejarah, berita mengenai hubungan China dengan blockchain telah menimbulkan ketidakpastian dan optimisme dalam industri cryptocurrency. Contoh baru-baru ini datang dari 2019. Presiden China Xi Jinping mengumumkan sokongan teknologi blockchain menyebabkan permodalan pasaran crypto gabungan meningkat lebih daripada 23% dalam beberapa hari. Berita bahawa industri blockchain China kini tertarik dengan Chainlink nampaknya penyumbang besar kepada kenaikan harga blockchain oracle.

Walaupun kurang memberangsangkan, perkembangan dalam perkhidmatan oracle blockchain lain juga nampaknya mendorong spekulasi. Protokol Band yang disokong oleh Modal Sequoia – syarikat di belakang BandChain – melihat harga pam token BANDnya berikutan penyenaraiannya sebagai tawaran pertukaran awal pada Binance pada tahun 2019 dan yang lain tambahan kepada Coinbase Pro pada bulan Ogos 2020. Coinbase juga menambahkan data harga untuk NEST pada bulan Julai, memberikan kepercayaan lebih lanjut kepada kepercayaan bahawa perkhidmatan oracle adalah, atau akan, sangat penting bagi ekosistem blockchain.

Sebahagiannya didorong oleh senarai perkongsian berprofil tinggi yang semakin meningkat, bukan hanya carta harga LINK yang mempunyai persamaan dengan Ether 2017. Pelancaran Februari 2017 Enterprise Ethereum Alliance dan pengumuman keahlian seterusnya nampaknya memulai gelombang spekulasi mengenai penggunaannya di masa depan yang, digabungkan dengan penggunaan aset dalam pendanaan ICO, membantu meningkatkan ETH ke tahap tertinggi sepanjang masa.

Harga LINK sendiri telah mengalami kenaikan yang serupa dengan pengumuman. Pada 13 Jun 2019 – hari Chainlink menulis tweet penambahan Google Cloud sebagai rakan ekosistem – harga LINK meningkat lebih daripada 65%, meningkat dari $ 1.13 kepada $ 1.87 dalam beberapa jam.

Masalah penskalaan dan Ethereum oracle

Isu penskalaan yang membatasi penggunaan Ethereum pada tahun 2017 masih relevan hingga kini. Harga gas – iaitu, bayaran untuk bertransaksi di rangkaian Ethereum – kini meningkat. Menurut Ethgasstation.info, Chainlink sendiri kini menjadi pengguna gas terbesar kelapan di Ethereum. Pengguna perkhidmatan oracle Chainlink dilaporkan telah menghabiskan hampir $ 1 juta untuk kos transaksi pada bulan Ogos sahaja.

Sekiranya perkongsian berprofil tinggi Chainlink menghasilkan penggunaan rangkaian yang lebih besar, permintaan gas yang meningkat akan menyebabkan yuran Ethereum lebih tinggi. Sehingga penyelesaian untuk masalah penskalaan dilaksanakan, memperoleh data dari oracle desentralisasi berdasarkan Ethereum mungkin menjadi mahal dan akhirnya, dapat membatasi penggunaan.

Penskalaan adalah salah satu topik yang paling mendesak dalam industri cryptocurrency. Peningkatan rangkaian Ethereum yang dinanti-nantikan ke Ethereum 2.0 akan menangani masalah ini. Namun, seperti yang disebutkan oleh Buterin mengenai Unchained, sharding – satu kejayaan yang bertujuan untuk meningkatkan kapasiti transaksi rangkaian Ethereum secara radikal – bukan merupakan sebahagian daripada Fasa 0 peningkatan. Sebaliknya, ia diharapkan pada fasa baik pulih rangkaian.

Yang mengatakan, ada upaya lain untuk meningkatkan jaringan dalam karya. Lapisan kedua, atau disebut Layer 2, teknologi seperti Penggabungan Optimistik dan ZK-Rollup pindahkan beberapa data transaksi di luar rangkaian. Dalam menjelaskan konsep awal tahun ini, Buterin secara optimis menyatakan bahawa penambahbaikan ini akan membolehkan Ethereum memproses lebih daripada 1,000 transaksi sesaat, bahkan sebelum penembusan berlaku. Peningkatan serius dari 15 transaksi sesaat Saat ini mungkin, pelaksanaan seperti itu harus membolehkan rangkaian menyokong sebilangan besar kontrak pintar tanpa menyebabkan kenaikan yuran transaksi. Ini juga akan meningkatkan nilai asas mereka yang melayani mereka.

Persaingan di ruang oracle blockchain

Ledakan minat terhadap DeFi tahun ini bukan hanya menyediakan kes penggunaan untuk Chainlink, tetapi juga memberi inspirasi kepada penciptaan perkhidmatan oracle lain. Semakin banyak, pembangun mencari penyelesaian mereka sendiri untuk masalah oracle blockchain.

Compound aplikasi DeFi terkemuka telah mengusahakannya Suapan Harga Terbuka selama lebih dari setahun sekarang. OPF disiarkan secara langsung pada bulan Ogos 2020, dengan Coinbase Pro dan Uniswap memberikan laporan harga dengan cepat.

Pada bulan yang sama, OKEx juga melancarkan oracle sendiri. Berdasarkan standard OPF, perkhidmatan ini bertujuan untuk menambahkan sumber data harga yang boleh dipercayai untuk digunakan oleh Compound dan aplikasi DeFi lain.

Dalam menangani sama ada sistem konsensus oracle seperti Chainlink, BandChain dan lain-lain dapat bersaing dengan industri kelas berat yang menyediakan data yang serupa, pasukan di belakang oracle OKEx memberi komen:

"Jenis data yang berbeza akan datang dari sumber data yang berbeza, dan dengan demikian, pelbagai jenis dan penyedia oracle akan muncul. Oracle ini akan berbeza-beza dalam kebolehpercayaan – ukuran ketepatan data dan juga masa operasi mereka.

“Oracle OKEx akan menjadi yang paling boleh dipercayai untuk data pasaran OKEx. Ini bermaksud bahawa tidak ada oracle lain yang dapat menjamin bahawa ia mengetahui harga banyak pasaran kita lebih baik daripada kita. Perkhidmatan seperti Chainlink mungkin terus ada sebagai metode untuk mengumpulkan data yang kurang dapat diandalkan dan juga untuk memberi sandaran sekiranya berlaku gangguan perkhidmatan. Di samping itu, jenis data dengan sumber kebenaran yang tidak jelas juga dapat dilayani oleh sistem konsensus seperti Chainlink (mis., Berapa banyak anjing yang tinggal di NYC hari ini?)."

Blockchain oracle: Banyak gembar-gembur tetapi berpotensi besar

Sudah jelas bahawa perkhidmatan oracle blockchain, dalam bentuk atau bentuk tertentu, mempunyai masa depan. Tanpa data luaran, utiliti kontrak pintar terhad kepada aplikasi yang hanya bergantung pada data rantai sahaja. Sektor DeFi yang berkembang telah memberikan kes penggunaan kepada platform oracle yang ada. Penerapan teknologi kontrak pintar pada masa akan datang, pada akhirnya, akan mewujudkan permintaan besar untuk perkhidmatan oracle dari industri lain.

Dalam pertukaran e-mel dengan OKEx Insights, pengasas bersama Tellor, Michael Zemrose, berpendapat bahawa pasaran baru mula memahami peranan yang akan dimainkan oleh oracle dalam percambahan teknologi kontrak pintar:

“Saya fikir 2020 adalah tahun yang pertama kali orang pelajari mengenai oracle dan kepentingannya dalam keselamatan kontrak pintar sebagai bahagian penting dalam infrastruktur crypto. Masuk akal bahawa pasaran memahami nilai itu. “

Walau bagaimanapun, jelas terdapat masalah dengan penyelesaian semasa. Kenaikan harga gas Ethereum dan risiko yang wujud dari DeFi sendiri boleh menyebabkan oracle berjuang untuk kes penggunaan sehingga penskalaan dicapai atau aplikasi tambahan untuk perkhidmatan oracle mendapat momentum. Diakui, Band Protocol baru-baru ini melancarkan BandChain di Blockchain kosmos, khusus untuk "kebimbangan kesesakan sisi" di Ethereum, menurut Ketua Pegawai Eksekutif projek. Ini akan melindunginya dari kenaikan harga gas tetapi tidak dari pasaran DeFi yang menguncup secara tiba-tiba.

Projek DeFi terbesar, seperti Compound dan Maker, juga telah membangun sendiri penyelesaian untuk masalah oracle. Sementara itu, nama industri besar seperti OKEx dan Coinbase kini memberikan data mereka terus ke aplikasi terdesentralisasi melalui Feed Harga Terbuka Compound. Memandangkan harga data yang jauh lebih rendah, projek-projek tersebut pada masa ini memberikan nilai asas kepada penyedia blockchain “middleware” mungkin memilih untuk memilih dengan pilihan yang lebih murah.

Seperti yang disinggung oleh pasukan OKEx Oracle yang disebutkan di atas, terdapat batasan untuk jenis data yang dapat disediakan oleh pertukaran kripto. Walaupun suapan harga mereka meningkatkan keselamatan dan kebolehpercayaan aplikasi DeFi, data bukan kewangan tidak tersedia bagi mereka. Usaha seperti Chainlink’s, yang bertujuan untuk mempermudah penggunaan data bukan kewangan dengan sistem blockchain, mungkin mempunyai kelebihan ketika penggunaan kontrak pintar berkembang ke industri lain.

Dengan menurunkan halangan teknikal untuk menggunakan teknologi kontrak pintar, projek seperti itu memudahkan para pembangun untuk membuat aplikasi inovatif dan bukan DeFi tanpa mengambil sendiri masalah oracle. Ini mungkin membawa gelombang penerapan kontrak pintar di segudang industri, menyediakan pasaran baru untuk perkhidmatan oracle yang mengurangkan pergantungan pada titik rujukan data terpusat.

Oracle, dalam bentuk atau bentuk tertentu, pastinya memungkinkan pengembangan industri cryptocurrency ke kawasan baru yang menarik. Walau bagaimanapun, pertumbuhan pesat harga token protokol oracle seperti LINK, BAND dan TRB menunjukkan bahawa ini merupakan jangkaan utiliti masa depan daripada penggunaan sekarang, yang pada masa ini memberi inspirasi kepada pelaburan.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me