Bithumb Dilaporkan Raided, Robinhood Dibawah Penyiasatan Penipuan

Kisah terbesar dari dunia cryptocurrency yang mungkin anda terlepas

Minggu ini, dunia cryptocurrency dan blockchain sebahagian besarnya dibanjiri dengan berita buruk. Pertukaran cryptocurrency terbesar Korea Selatan dilaporkan diserbu oleh polis, broker Robinhood yang berfokus pada milenium sedang dalam siasatan penipuan dan yuran Ethereum telah mencapai tahap tertinggi sepanjang masa.

Ikuti kisah ini dan banyak lagi dalam edisi berita kripto OKEx Insights minggu ini.

Gabenor BoE meminta peraturan stablecoin antarabangsa

Gabenor Bank of England Andrew Bailey telah menyatakan bahawa mata wang kripto yang disatukan dengan nilai mata wang fiat memerlukan peraturan pada skala global. Dia juga mengeluarkan peringatan kepada syarikat-syarikat yang secara pribadi mengeluarkan stablecoin bahawa peraturan internasional akan segera tiba.

Kata-kata Bailey masuk alamat kepada penonton di acara dalam talian oleh kumpulan pemikir peraturan dan pembuatan dasar cryptocurrency Hutchins Center on Fiscal & Dasar Kewangan Institusi Brookings.

Pengambilan utama:

  • Pernyataan Bailey tidak boleh dianggap sebagai anti-stablecoin. Sebaliknya, gabenor BoE percaya perlu ada lebih banyak langkah pengawalseliaan untuk memastikan nilai 1: 1 yang sebenarnya dari cryptocurrency yang disatukan dengan fiat, dan juga memastikan kemampuan untuk menebusnya.
  • Bailey menunjukkan bahawa stablecoin boleh menjadi kaedah pembayaran yang biasa dan biasa di masa depan.

Robinhood dilaporkan dalam siasatan untuk penipuan sivil

Robinhood, broker saham dan opsyen yang sangat popular di kalangan milenium, adalah dilapor disiasat untuk penipuan sivil oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat kerana gagal mendedahkan dengan tepat bagaimana menjual aliran pesanan pelanggan kepada peniaga berkelajuan tinggi.

Denda dari pengatur diproyeksikan akan mencapai sekitar $ 10 juta.

Pengambilan utama:

  • Masalahnya berlanjutan untuk Robinhood, yang sebelumnya telah didenda oleh FINRA kerana melakukan pesanan yang tidak betul dan telah mengalami pelbagai gangguan pada saat turun naik pasaran yang tinggi.
  • Kepercayaan terhadap aplikasi pelaburan yang popular boleh berkurang jika dan ketika akhbar buruk terus dicetak.

Pertukaran terbesar Korea Selatan dilaporkan disita oleh polis

Bithumb, pertukaran cryptocurrency terbesar di Korea Selatan, telah dilapor telah disita oleh Agensi Polis Metropolitan Seoul kerana disyaki melakukan penipuan. 

Menurut Seoul Shinmun, sebuah surat khabar terkenal di negara itu, tuduhan penjualan kira-kira $ 25 juta token BXA kepada pelabur menyebabkan kerugian yang besar, setelah token asli bursa itu tidak disenaraikan. Ini telah menyebabkan penyerangan polis di pejabat Bithumb.

Pengambilan utama:

  • Berita buruk dari Korea Selatan tidak disedari oleh dunia cryptocurrency, dengan banyak yang menyalahkan laporan untuk penjualan BTC yang dramatik yang disaksikan akhir minggu ini.
  • Korea Selatan telah lama menjadi tempat tumpuan ramai "FUD." Pertukaran lain di negara ini, Coinbit, adalah dilapor dirampas oleh polis minggu lalu.

Purata yuran transaksi Ethereum mencecah paras tertinggi

Bayaran transaksi di rangkaian Ethereum mencapai tahap tertinggi sepanjang masa minggu ini kerana token kewangan yang terdesentralisasi terus menyumbat rangkaian. Bayaran transaksi purata di Ether di rangkaian Ethereum memuncak pada 0,031957 ETH pada 2 September, menurut Blockchair pelacak data.

Pengambilan utama:

  • Isu penskalaan telah lama menjadi masalah di jaringan Ethereum, dan peningkatan pembiayaan yang terdesentralisasi telah mendorong masalah ini lebih jauh ke dalam perhatian.
  • Pembangun Ethereum harus menumpukan perhatian dan tenaga pembangunan untuk menangani masalah skalabiliti dalam jangka pendek.

Bayaran transaksi purata di ETH mencapai paras tertinggi sepanjang masa awal minggu ini. Sumber: Kerusi Blok

Brazil merancang mata wang digital bank pusat untuk 2022

Presiden bank pusat Brazil, Roberto Campos Neto, menyatakan dalam wawancara dengan Bloomberg TV minggu ini bahawa real digital Brazil mungkin akan tiba pada tahun 2022. Mata wang digital bank pusat, seperti semua CBDC, akan banyak digunakan untuk memperbaiki sistem perbankan tradisional di negara Amerika Selatan

Pengambilan utama:

  • Brazil bukan satu-satunya negara yang merancang untuk melancarkan mata wang digital bank pusat. China sebahagian besarnya dianggap sebagai yang terdepan dalam perlumbaan ini dengan projek digital yuannya – yang juga dapat digunakan pada tahun 2022, tepat pada waktunya untuk Olimpik Musim Dingin.
  • Usaha untuk memodenkan sistem perbankan Brazil berpotensi membantu membendung akibatnya kemelesetan ekonomi.

KDNK Brazil telah menurun dengan ketara pada separuh terakhir dekad yang lalu. Sumber: Ekonomi Perdagangan

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me