Bitcoin pada tahun 2017 berbanding 2020 – Kali ini, ia berbeza

Perbandingan bull bull Bitcoin pada tahun 2017 hingga 2020 dan bagaimana pasaran telah berubah

Komuniti crypto menyaksikan momen bersejarah minggu lalu kerana harga Bitcoin – yang telah melanggar sepanjang tahun 2017 pada 16 Disember 2020 – mencatatkan rekod baru $ 34,684 pada 3 Januari 2021. Melihat kembali pada tahun 2020, Bitcoin mengatasi kelas aset utama dan mencatatkan a keuntungan tahunan 303.5%, bermula tahun pada $ 7,193 dan berakhir pada $ 29,022.

Walaupun gembar-gembur pasaran kripto pada tahun 2017 didorong oleh kemunculan penawaran syiling awal dan perdagangan spekulatif, pasaran pada tahun 2020 menunjukkan tanda-tanda kematangan yang didorong oleh asas rangkaian yang kuat, permintaan institusi dan peningkatan penggunaan di sektor runcit.

Untuk mengetengahkan perubahan ini, OKEx Insights membandingkan dan menilai pasaran bull Bitcoin semasa berbanding ledakan tahun 2017 berikutan faktor berikut:

  • Asas rangkaian
  • Permintaan cryptocurrency institusi
  • Pasaran derivatif cryptocurrency
  • Penggunaan cryptocurrency runcit

Asas rangkaian

Analisis kadar hash rangkaian dan alamat adalah antara metrik utama yang digunakan untuk menilai keadaan rangkaian Bitcoin.

Hash rate mengukur daya pemprosesan keseluruhan rangkaian, dan meningkat apabila semakin banyak pelombong berkomitmen untuk melakukannya. Kadar hash yang tinggi secara berkesan mengamankan rangkaian dan mencegah vektor serangan seperti serangan 51%.

Berbanding dengan tahun 2017, kadar hash rangkaian Bitcoin semasa jauh lebih tinggi, mencerminkan keyakinan pihak berkepentingan umum. Pada tahun 2020, kami melihat kadar hash tinggi sepanjang masa sebanyak 146 juta, yang juga menghasilkan tahap kesukaran perlombongan tinggi sepanjang masa sebanyak 19.99 trilion pada awal November. Ini berbeza dengan tahun 2017 apabila kadar hash hanya mencecah 15.26 juta di puncaknya dan kesukaran perlombongan mengatasi di 1.93 trilion.

Terutama, kami juga melihat separuh ganjaran ketiga Bitcoin berlaku pada tahun 2020, dan sementara terdapat kebimbangan mengenai pelombong yang meninggalkan rangkaian kerana keuntungan yang rendah, kami telah melihat pertumbuhan yang lebih banyak sejak itu, mencerminkan keyakinan pihak berkepentingan terhadap umur panjang Bitcoin.

Kadar hash dan kesukaran perlombongan Bitcoin mencapai tahap tertinggi sepanjang masa pada akhir tahun 2020. Sumber: Blockchain.com

Pertumbuhan alamat aktif di rangkaian Bitcoin juga mencerminkan penggunaan hingga tahap tertentu, kerana ini menunjukkan pertumbuhan pengguna. Walaupun terdapat penurunan awal dalam jumlah alamat aktif setelah ledakan Bitcoin pada tahun 2017, jumlah itu sekali lagi mendapat momentum dan mencapai 1.19 juta pada akhir 2020. Walau bagaimanapun, ia belum melepasi paras tertinggi sepanjang masa dari 1.25 juta dari 2017 kerana relatif kekurangan pendatang baru tahun lalu.

Metrik rantai lain yang berguna ialah bilangan alamat dengan 1,000 BTC atau lebih. Melihat statistik dari Kaca kaca, jumlah ini meningkat dari 1.600 pada awal 2018 menjadi 2.275 pada bulan Disember 2020. Ini menunjukkan pengumpulan dalam tempoh ini oleh ikan paus dan institusi, yang merupakan satu lagi tanda positif dan suara keyakinan terhadap rangkaian dan prospek nilai Bitcoin.

Bilangan alamat dengan baki sekurang-kurangnya 1,000 BTC dari 2017 hingga 2020. Sumber: Glassnode

Bobby Ong, pengasas bersama CoinGecko, memberitahu OKEx Insights bahawa, secara umum, asas rangkaian Bitcoin telah berkembang pesat sejak 2017:

"Saya akan mengatakan bahawa semua metrik rangkaian asas telah berkembang dengan ketara sejak tahun 2017. Rangkaian ini lebih matang daripada sebelumnya, dan kami melihat institusi yang lebih besar menyokong BTC. Hari-hari ini, syarikat besar yang disenaraikan secara terbuka seperti MicroStrategy dan Square membawa BTC di Perbendaharaan mereka. PayPal juga telah mula menjual BTC kepada pelanggannya. Bank-bank besar juga telah memulakan [termasuk] liputan Bitcoin dalam laporan penyelidikan mereka. Semua ini menandakan kematangan dalam ekosistem Bitcoin."

Permintaan cryptocurrency institusi

Berbanding dengan ledakan Bitcoin pada tahun 2017, jangkaan kenaikan Bitcoin semasa terutamanya didorong oleh permintaan institusi yang kuat dalam cryptocurrency. Pertumbuhan permintaan ini dapat dilihat pada segmen berikut:

  • Pelaburan Bitcoin yang cukup besar dari institusi kewangan terkemuka
  • Pertumbuhan besar-besaran dalam dana crypto dan paus Bitcoin institusi
  • Persaingan antara gergasi Wall-Street untuk melancarkan perkhidmatan berkaitan crypto

Pelaburan Bitcoin yang cukup besar dari institusi kewangan terkemuka

Semasa ledakan Bitcoin pada tahun 2017, institusi sangat ragu-ragu terhadap aset crypto dan sangat kritis terhadap prospek pertumbuhannya. Sebagai contoh, Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Chase Jamie Dimon berulang kali membanting Bitcoin pada tahun itu dan memberi kesan negatif pada harganya.

Sejak itu, kami melihat perubahan besar dalam sentimen institusi kerana nama besar mula mencari pendedahan Bitcoin dan crypto sejak setahun lalu. MicroStrategy, misalnya, mendedahkan pembelian Bitcoin bernilai $ 250 juta pada bulan Julai 2020, diikuti dengan $ 50 juta lagi membeli pada awal Disember. Tiga bulan selepas pelaburan pertama MicroStrategy, Square Inc. melabur $ 50 juta dalam Bitcoin, sementara syarikat gergasi insurans MassMutual diumumkan pembelian Bitcoin sebanyak $ 100 juta dan pemerolehan saham ekuiti bernilai $ 5 juta NYDIG.

Trend ini, yang akan berlanjutan, sangat bertentangan dengan 2017, dan ini mencerminkan penerimaan Bitcoin yang semakin meningkat sebagai aset alternatif, sehingga memberikan nilai lebih.

Pertumbuhan dana lindung nilai crypto dan paus institusi secara besar-besaran

Walaupun terdapat sedikit pelaburan institusi dalam Bitcoin pada tahun 2017, pelaburan kripto dari dana lindung nilai telah menyaksikan pertumbuhan besar dalam tiga tahun terakhir. Jumlah aset di bawah pengurusan dana lindung nilai crypto global berlipat ganda menjadi lebih dari $ 2 bilion pada tahun 2019 dan kini dijangkakan meningkat tiga kali ganda pada akhir tahun 2020. Di samping itu, peratusan dana lindung nilai crypto dengan AUM melebihi $ 20 juta meningkat dari 19% kepada 35% pada tahun 2019.

Pengumpulan Bitcoin oleh pelabur institusi juga dapat dilihat dalam aliran masuk dan corak transaksi yang belum dibelanjakan atau UTXO. Seperti yang dilihat dalam carta di bawah, terdapat banyak pengumpulan Bitcoin oleh institusi tahun terakhir ini, terutamanya dari bulan November dan seterusnya.

Pengumpulan BTC secara besar-besaran oleh ikan paus yang dilihat pada bulan November dan Disember. Sumber: Peta Besar, Dapatan OKEx

Skala kelabu adalah ikan paus Bitcoin terawal dan terbesar di antara institusi kewangan. Sebagai kenderaan pelaburan mata wang digital pertama yang memperoleh status syarikat pelapor Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat, Grayscale Bitcoin Trust pertama kali membeli BTC pada tahun 2015, dan sahamnya dipegang oleh lebih daripada 30 pelabur institusi. Skala kelabu juga meningkatkan pegangan BTCnya semasa jangkaan Bitcoin, baru-baru ini 55,015 BTC pada bulan November dan 72,950 BTC pada bulan Disember. Pada 4 Januari 2021, GBTC memegang 572,644 BTC atau $ 18,99 bilion pada tahun aset di bawah pengurusan.

Pegangan BTC Grayscale Investments selama enam bulan terakhir. Sumber: bybt.com

Raksasa Wall Street bersaing untuk melancarkan perkhidmatan perdagangan kripto

Walaupun sebilangan besar nama besar di Wall Street sangat ragu-ragu terhadap Bitcoin pada tahun 2017, kami telah melihat perubahan pendapat oleh orang-orang skeptis yang sama, yang telah mula melancarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan kripto baru-baru ini.

Fidelity Investments adalah salah satu syarikat gergasi Wall Street perintis yang memasuki ruang crypto. Syarikat ini pertama kali menubuhkan lengan digitalnya, Fidelity Digital Assets, dan melancarkan perkhidmatan penjagaan crypto pada tahun 2018. Untuk memenuhi permintaan Bitcoin yang semakin meningkat dari pejabat keluarga, Fidelity juga dilancarkan Dana Digital Fidelity pada bulan Ogos. Dana ini diuruskan dan disimpan secara pasif oleh Fidelity Digital Assets. Selain Fidelity, lengan fintech Standard Chartered, SC Ventures, juga bergandingan dengan Northern Trust untuk melancarkan penyelesaian hak penjagaan kripto untuk pelanggan institusi.

Berbanding dengan hak penjagaan kripto, perdagangan kripto adalah medan perang yang lebih panas di kalangan raksasa perbankan kerana permintaan institusi yang sangat besar. Belarusbank, misalnya, dilancarkan platform perdagangan kripto pertama di negara ini pada bulan November, dan ini diikuti oleh cadangan pelancaran lembut DBS Digital Exchange yang disokong oleh bank terbesar Singapura pada bulan Disember. Syarikat gergasi perbankan lain juga dilaporkan melancarkan meja perdagangan kripto mereka sendiri, termasuk Standard Berkanun, BBVA, Bank Negara India dan Jepun SBI Hpenuaan.

Ong di CoinGecko percaya bahawa persaingan dalam melancarkan perkhidmatan berkaitan kripto di kalangan syarikat gergasi Wall Street hanya akan semakin sengit pada masa akan datang, yang mengakibatkan penggabungan dan pengambilalihan berprofil tinggi. Dia memberitahu OKEx Insights:

"Akhirnya Wall Street akan menginginkan sekeping pai crypto ini dan akan ada M yang aktif&Ruang di mana institusi akan berusaha mendapatkan pemain yang ada untuk membeli pengetahuan industri dan hubungan pelanggan. Kami belum melihatnya tetapi ia akan berlaku tidak lama lagi."

Pasaran derivatif kripto menunjukkan kematangan pada tahun 2020

Terlepas dari gembar-gembur pasaran yang didorong oleh ICO, ledakan Bitcoin pada tahun 2017 juga menandakan permulaan pasaran derivatif crypto yang berkembang pesat. Cboe adalah penyedia perkhidmatan tradisional pertama yang pelancaran kontrak niaga hadapan Bitcoin arus perdana pada 10 Disember 2017, dan setiap kontrak mewakili 1 BTC. CME mengikuti Cboe ke pelancaran niaga hadapan Bitcoin sendiri seminggu kemudian, dan setiap kontrak CME mewakili 5 BTC.

Semasa Cboe berhenti menyenaraikan niaga hadapan Bitcoin pada bulan Mac 2019 kerana kekurangan minat runcit, derivatif crypto telah berkembang pesat sejak itu. Didorong oleh permintaan institusi yang kuat, minat terbuka keseluruhan untuk niaga hadapan Bitcoin dicapai tertinggi sepanjang masa melebihi $ 10 bilion pada awal Januari 2021.

Minat terbuka gabungan untuk niaga hadapan Bitcoin. Sumber: miring

Pasaran derivatif crypto yang berkembang ini adalah salah satu faktor asas yang menyokong kenaikan harga Bitcoin pada tahun 2020. Sebaliknya, pasaran yang sama boleh dibilang muncul gelembung 2017.

Mengulas mengenai keadaan derivatif crypto, Emannuel Goh, pengasas bersama firma analisis data skew, memberitahu OKEx Insights:

"Produk derivatif telah menyaksikan pertumbuhan yang luar biasa sejak tahun 2017, pertama dengan munculnya pesat niaga hadapan dan pertukaran berterusan dan sekarang dengan pilihan. Kami yakin ini telah menyumbang kepada proses penemuan harga yang lebih baik untuk Bitcoin dan akhirnya membantu mengurangkan turun naiknya."

Penggunaan Bitcoin secara runcit

Penerapan Bitcoin secara runcit mendapat peningkatan besar pada tahun 2020 berikutan keputusan PayPal untuk menyokong Bitcoin dan cryptocurrency terkemuka lain. Tawaran crypto gergasi pemprosesan pembayaran kini ada kepada pelanggan A.S., dan syarikat itu merancang untuk melanjutkan perkhidmatan ke Venmo pada tahun 2021.

Terutama, terdapat banyak percubaan awal untuk meningkatkan penggunaan runcit Bitcoin pada tahun 2017. Contohnya, bank digital Revolut yang berpangkalan di United Kingdom dilancarkan perkhidmatan cryptocurrencynya pada tahun 2017, yang membolehkan pengguna membeli dan memperdagangkan BTC, LTC, ETH, BCH, XRP dan XLM di kawasan yang disokong. Walaupun Revolut telah melihat pertumbuhan yang ketara sejak itu, penawarannya tidak menjadikan Bitcoin lebih banyak dibelanjakan.

Dengan PayPal bergabung dengan ruang ini tahun lalu, kita dapat mengharapkan pemacu penggunaan besar-besaran pada tahun mendatang. Berbanding dengan Revolut, yang mempunyai 12 juta pengguna, Paypal mempunyai ratusan juta, dan ia dapat memanfaatkan anak syarikatnya Venmo, yang memiliki 52 juta pengguna dan mendominasi pasaran pembayaran mudah alih di kalangan milenium Amerika.

Seperti yang diringkaskan oleh Henri Arslanian, pemimpin crypto global PwC, PayPal adalah kemenangan besar untuk Bitcoin:

"Walaupun firma pembayaran lain di AS, seperti Robinhood atau Square, sudah menawarkan akses ke crypto, PayPal jauh lebih besar dan lebih antarabangsa."

Kesimpulannya

Ledakan Bitcoin 2017 sebahagian besarnya didorong oleh spekulasi dan gembar-gembur ICO. Hype ini mula sejuk pada awal 2018 kerana tekanan peraturan dari SEC A.S., yang pengerusinya, Jay Clayton, diberi amaran pelabur menentang ICO kerana manipulasi harga dan masalah kesahan. Perkembangan ini, ditambah dengan ketersediaan niaga hadapan, menghasilkan musim sejuk crypto sepanjang 2018 dan sebahagian besar 2019.

Berbanding dengan ledakan Bitcoin pada tahun 2017, bull bull baru-baru ini tidak didorong oleh gembar-gembur ICO. Sebagai gantinya, kami menyaksikan perubahan yang luas – sama ada meningkatkan minat institusi, kejelasan peraturan, kematangan pasaran, penggunaan runcit atau asas rangkaian yang lebih kuat – yang mengesahkan Bitcoin dan memberikannya pengiktirafan sebagai kelas aset yang sah yang perlu dipertimbangkan. Pendek kata, kali ini memang berbeza.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me