Bitcoin Halving, Telegram’s TON Dies, Reddit Mengintegrasikan Ethereum: Crypto News of the Week

Ini adalah minggu yang penting di dunia kripto – separuh pahala blok Bitcoin berlaku untuk kali ketiga, projek blockchain yang ditunggu-tunggu oleh Telegram meninggal dunia dan Reddit mula menggunakan token Ethereum (ETH) untuk sistem titik komuniti baru.

Bitcoin mencatat separuh ganjaran blok ketiga

Pada 11 Mei, ganjaran blok untuk pelombong Bitcoin secara rasmi dibelah dua. Blok baru pada blockchain BTC kini menghasilkan 6.25 bitcoin baru, berbanding dengan 12.5 bitcoin yang dihasilkan sebelum separuh terakhir. Ini adalah kali ketiga dalam sejarah Bitcoin bahawa acara yang terkenal dan dijadualkan berlaku.

Kolam perlombongan Bitcoin AntPool dilombong nombor blok 630,000, bahagian blok pertama yang dibahagi dua, yang mengandungi 3.134 transaksi, 0.90968084 BTC dalam yuran transaksi dan jumlah transaksi 3311.62144322 BTC. AntPool dianggarkan kolam perlombongan Bitcoin ketiga terbesar, mengikut masa akhbar.

Pengambilan utama

Oleh kerana jumlah bekalan bitcoin yang pernah ada adalah tetap (pada 21,000,000), penurunan ganjaran blok berjadual cryptocurrency selalu menjadi tonggak dalam dunia kewangan. Setiap kali Bitcoin “separuh”, lebih sedikit bitcoin “dicetak” setiap hari – melambatkan kadar pelepasan aset dan pada dasarnya menonjolkan kekurangannya.

Penurunan Bitcoin juga memberi kesan dramatik pada industri perlombongan, kerana pelombong yang kurang cekap akan berjuang untuk terus berdaya maju sementara mereka yang mempunyai operasi yang lebih efisien mungkin menjadi lebih dominan.

Pos pertama yang dilombong dibelah dua pada 11 Mei. Sumber: Blockchain.com

Telegram menutup projek blockchain TON yang telah lama ditunggu-tunggu

Pada hari Selasa, 12 Mei, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif aplikasi utusan Telegram, Pavel Durov, mendedahkan bahawa syarikat itu menghentikan projek blockchain yang dinanti-nantikan, Telegram Open Network (TON).

Berita itu pada umumnya disambut dengan kekecewaan dalam komuniti crypto dan, tidak menghairankan, kemarahan daripada pelabur – projek itu telah mengumpulkan hampir $ 2 bilion dari pelabur yang canggih pada tahun 2018 untuk pembangunan protokol blockchain dan Telegram itu sendiri.

Walau bagaimanapun, dua pusingan pendanaan Telegram melibatkan pelabur membeli IOU (atau SELAMAT) untuk token asli TON, Gram. Oleh kerana sebilangan pelabur ini adalah warganegara A.S., Telegram melibatkan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), mendaftarkan penjualan dengan agensi untuk pengecualian dari undang-undang sekuriti A.S..

Walau bagaimanapun, hanya beberapa minggu sebelum pelancaran TON dan Gram yang dirancang oleh Telegram, pada bulan Oktober 2019, SEC menampar Telegram dengan aduan kecemasan dan perintah pengekangan, dengan mendakwa bahawa kedua-dua pusingan pendanaan 2018 dan pelancaran TON akan datang adalah pelanggaran undang-undang sekuriti A.S. SEC mendakwa bahawa penjualan Telegram SAFT dan rancangan penjualan Grams sebenar ketika TON dilancarkan adalah sebahagian daripada “skema” yang lebih besar untuk mengelakkan undang-undang.

Pertempuran hukum antara SEC dan Telegram mengakibatkan kelewatan berulang dari platform blockchain dan pelancaran token. Keputusan pengadilan terbaru, pada 1 April, secara pasti menyokong tuntutan SEC dan memutuskan untuk menghentikan Telegram daripada melancarkan TON bukan sahaja di A.S., tetapi di mana sahaja di dunia.

Keputusan Durov untuk menutup TON akhirnya muncul setelah percubaan untuk mengemukakan banding atas keputusan tersebut dan mengecualikan pelabur A.S. daripada berinteraksi dengan TON atau Gram ketika dilancarkan.

Pengambilan utama

Apa yang benar-benar memotivasi Durov untuk mengakhiri kerja secara tiba-tiba pada projek ini masih belum jelas – terutama dari segi risiko yang dipertaruhkan dalam mencabul tuntutan SEC. Dalam dia jawatan mengumumkan TON ditutup, Durov memberi tumpuan kepada hegemoni A.S. dalam bidang kewangan dan teknologi khususnya untuk menjelaskan keputusannya.

Dengan berbuat demikian, dia mungkin menunjukkan kebimbangannya bahawa pengawal selia A.S. boleh datang bukan hanya TON, tetapi Telegram sendiri, yang pengedaran globalnya banyak bergantung pada syarikat teknologi Amerika dan Google.

Kes Telegram hanyalah salah satu bahagian yang sangat berprofil dari kisah yang berterusan antara industri crypto dan SEC yang mula mendapat perhatian ramai semasa kegilaan penawaran syiling awal (ICO) 2017.

Pembiayaan TON adalah bukan SELAMAT yang pertama ditutup oleh SEC. Kes ini, bagaimanapun, memberikan preseden yang menakutkan dalam menunjukkan jangkauan global yang dapat dimiliki oleh pengawal selia A.S. – secara efektif memperluas pengawasannya ke seluruh dunia.

Aset dana lindung nilai Crypto di bawah pengurusan meningkat secara mendadak pada tahun 2019

Laporan baru minggu ini dari PricewaterhouseCoopers (PwC) dan Elwood Asset Management menunjukkan bahawa, pada tahun 2019, jumlah nilai aset yang dikendalikan di dana lindung nilai crypto meningkat dua kali ganda kepada lebih daripada $ 2 bilion.

Laporan itu juga menunjukkan bahawa Bitcoin, mungkin tidak mengejutkan, cryptocurrency yang paling banyak diperdagangkan oleh dana lindung nilai.

Rata-rata jumlah aset di bawah pengurusan hampir dua kali ganda dari $ 21.9 juta menjadi $ 44 juta, begitu juga dengan aset median yang dikendalikan (19 peratus hingga 35 peratus). Selain itu, peratusan dana lindung nilai crypto dengan lebih $ 20 juta aset di bawah pengurusan meningkat hingga 35 peratus – meningkat daripada 19 peratus tahun sebelumnya.

Pengambilan utama

Pertumbuhan yang dialami oleh dana lindung nilai crypto tahun lalu menunjukkan bahawa institusi memasuki ruang Bitcoin dan cryptocurrency secara signifikan. Ini mungkin didorong oleh peningkatan kejelasan peraturan di seluruh dunia dan peningkatan yang lebih efisien untuk pelabur institusi.

Terdapat sedikit alasan untuk menganggap bahawa aset di bawah pengurusan dana lindung nilai crypto tidak akan terus meningkat kerana Bitcoin dan cryptocurrency lain dilihat sebagai lindung nilai yang lebih baik untuk melawan ketidakstabilan dalam sistem kewangan tradisional.

Reddit untuk menggunakan mata komuniti berasaskan Ethereum

Percubaan Reddit mengenai sistem “titik komuniti” telah diperluas untuk memanfaatkan rangkaian Ethereum untuk memberi insentif kepada penciptaan “catatan dan komen yang berkualiti.”

Premis di sebalik sistem mata komuniti ialah pengguna yang menyumbangkan kandungan berharga mungkin diberi hadiah – token berasaskan Ethereum – oleh pengguna komuniti tertentu. Contohnya, petua boleh diberikan untuk komen yang bernas atau catatan menarik.

Menurut persembahan slaid baru dari laman web perbincangan yang berpusat di A.S., mata komuniti boleh digunakan sebagai alat untuk mengukur reputasi di platform dan / atau dibelanjakan untuk ciri premium – seperti lencana, emoji, GIF yang boleh dikomentari, dll..

Selain itu, pengguna akan dapat memindahkan poin komuniti mereka ke alamat dompet Ethereum – dan moderator tidak mempunyai kawalan terhadap mata pengguna.

Sistem ini sedang diuji di dua komuniti Reddit.

Pengambilan utama

Reddit telah lama mempunyai masalah dengan menunjukkan secara tepat anggota komuniti mana yang paling terkenal. Sistem ganjaran baru dapat mengatasi masalah ini.

Moderator Reddit juga mengekalkan pegangan yang cukup tegas terhadap komuniti mereka, jadi ada yang merasa menyegarkan apabila mengetahui bahawa moderator tersebut tidak akan dapat mengawal titik-titik yang dapat dipindahtangankan ini.

JPMorgan menawarkan perkhidmatan perbankan ke pertukaran cryptocurrency

Berita disiarkan awal minggu ini bahawa JPMorgan Chase akan mula menawarkan akaun bank ke pertukaran cryptocurrency utama Gemini dan Coinbase yang berpusat di A.S. – semuanya menguatkan bahawa bank pelaburan multinasional dan syarikat kewangan perkhidmatan kewangan yang berpangkalan di New York telah mengubah rentaknya terhadap Bitcoin dan cryptocurrency lain.

Secara khusus, JPMorgan akan menyediakan pelanggan Gemini dan Coinbase perkhidmatan deposit, pengeluaran dan pemindahan.

Pengambilan utama

JPMorgan yang menyediakan perkhidmatan perbankan kepada Gemini dan Coinbase menunjukkan peralihan yang selalu berlaku dalam pandangan institusi kewangan utama terhadap Bitcoin dan cryptocurrency. Kuasa kewangan tradisional seperti JPMorgan mempunyai sejarah, dilihat mata wang digital sebagai kenderaan penipuan dan pengubahan wang haram – tetapi nampaknya sekarang menganggapnya lebih sah.

Syarikat Bitcoin dan cryptocurrency mungkin mula menjalin hubungan perbankan dengan lebih mudah untuk dijalin, ke hadapan, kerana pandangan industri terus menjadi salah satu kredibiliti.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me