Bitcoin Bandwagoning: Pemeriksaan Pelaburan Institusi di Crypto

Berita bahawa dana pelabur makro terkenal Paul Tudor Jones akan melabur dalam Bitcoin (BTC) sebagai lindung nilai terhadap inflasi pertama kali menjadi arus perdana pada 7 Mei. Berita itu disusuli pada 11 Mei – hari ganjaran blok ketiga cryptocurrency pertama dan terpenting separuh – ketika Jones pergi ke CNBC ke perincian bahawa dia telah melabur antara satu dan dua peratus asetnya dalam Bitcoin, mengakui jumlah itu “konservatif.”

Didalam surat kepada pelabur, Jones membandingkan Bitcoin hari ini dengan emas pada tahun 1970-an, dengan menyatakan bahawa Dana Global BVInya boleh melabur ke atas dari “peratusan pendedahan peratusan satu digit rendah” asetnya dalam niaga hadapan BTC. Dia juga membincangkan secara terperinci Bitcoin sebagai simpanan nilai yang baru muncul. Selanjutnya, Jones berpendapat bahawa pandangan yang sederhana dan objektif dunia digital hari ini dan dasar monetari inflasi menjadikan pelaburan dalam cryptocurrency yang paling dicuba dan diuji sebagai pertaruhan yang wajar diambil.

Walaupun Jones menyatakan bahawa pelaburan itu datang dalam bentuk perdagangan niaga hadapan Bitcoin (dan bukan membeli bitcoin sebenar, misalnya), berita itu mendorong industri cryptocurrency yang lebih besar. Perkara itu dilihat oleh banyak pihak yang berterusan pengesahan bahawa pemain institusi yang dicari secara rasmi memasuki ruang tersebut.

Tetapi adakah Jones dan mereka yang mengikuti lewat ke pesta? Untuk lebih memahami apa yang diharapkan daripada pelaburan institusi dalam crypto ke depan, kami mengkaji berapa banyak minat dari pelabur institusi yang ada di ruang aset Bitcoin dan digital, dan bagaimana kita sampai ke tempat kita sekarang.

Kekurangan teratas pada tahun 2017: Pelancaran niaga hadapan Bitcoin

Kisah pelaburan institusi ke Bitcoin sebahagian besarnya bermula dengan Grayscale Investments, LLC Kumpulan Mata Wang Digital yang berpangkalan di New York. – yang dilancarkan pada tahun 2013 dan bertindak sebagai pelopor sebenar dalam perlumbaan untuk memberikan penyelesaian bagi pelabur institusi yang ingin mendapat pendedahan kepada kelas aset digital yang sangat baru. Walau bagaimanapun, tidak begitu penting sehingga kontrak niaga hadapan Bitcoin memasuki tempat kejadian.

Pada bulan Disember 2017, ketika gembar-gembur di sekitar Bitcoin mencapai tahap demam dan cryptocurrency terkemuka hampir berada pada tahap tertinggi sepanjang masa sekitar $ 20,000, Cboe Global Markets Inc (CBOE.O) dan CME Group Inc (CME.O) menjatuhkan berita bahawa mereka berdua akan melancarkan kontrak niaga hadapan Bitcoin.

Penawaran tersebut masing-masing tersedia pada 10 Disember dan 17 Disember. Kontrak CME dibuka pada $ 20,650 – pada dasarnya bahagian atas gelembung Bitcoin 2017. Menjelang Isnin, 18 Disember, ia telah menetap 2.05 peratus. Bulan-bulan berikutnya menyaksikan kejatuhan harga BTC secara dramatik dan memulakan tempoh yang banyak disebut dalam industri crypto “Musim Sejuk Crypto.”

carta harga bitcoin 2018-2020 Harga BTC dari anggaran pelancaran niaga hadapan Bitcoin hingga sekarang. Sumber: CoinMarketCap

2018: Membangun tanjakan Bitcoin institusi

Walaupun tahun 2018 adalah tahun yang sukar bagi banyak orang dalam pasaran cryptocurrency runcit, institusi mula membuat entri yang sungguh-sungguh dan tidak terkira dalam ruang mata wang digital.

The Grayscale Investments, LLC yang disebutkan di atas bermula gelombang pertama kepentingan institusi pada tahun 2018 dengan Grayscale Digital Large Cap Fund LLC pada bulan Februari – hanya dua bulan selepas harga Bitcoin memuncak sekitar $ 20,000.

Seperti namanya Grayscale Digital Large Cap Fund LLC, pada mulanya ia merangkumi Bitcoin, Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH) dan Litecoin (LTC) – duit syiling yang semuanya memenuhi “kriteria pembinaan dana Grayscale dalam portfolio berwajaran kapitalisasi pasaran. ” Walau bagaimanapun, semua altcoin akan berprestasi rendah terhadap BTC.

Pada masa itu, Grayscale mempunyai $ 1,31 miliar di bawah pengurusan – sejumlah, seperti yang akan kita ketahui, yang akan meningkat dengan ketara dalam dua tahun akan datang.

carta dominasi bitcoin 2018-2020Carta dominasi Bitcoin berbanding Ethereum, XPR, Bitcoin Cash, dan Litecoin. Sumber: CoinMarketCap

Grayscale bukanlah satu-satunya nama di ruang crypto institusi pada tahun 2018.

Pada bulan Ogos tahun itu, dana lindung nilai yang berpangkalan di Amerika Syarikat Morgan Creek Digital bekerjasama dengan firma pelaburan kripto A.S., Bitwise Asset Management, yang muncul pada tahun 2017, untuk melancarkan Dana Indeks Aset Digital. Produk ini ditujukan kepada pelabur institusi yang mahukan pendedahan kepada pelbagai jenis cryptocurrency dan aset digital. Pelaburan minimum dana adalah $ 50,000 dan menjejaki Indeks Aset Digital Morgan Creek Bitwise (MCBDAI) yang baru dibentuk.

Pada bulan yang sama, pegawai pelaburan Morgan Creek Digital Mark Yusko kepada CNBC bahawa terdapat permintaan yang semakin meningkat dari dana, dana pencen dan pejabat keluarga untuk pelaburan di ruang cryptocurrency – sesuatu yang akan kita lihat disahkan Tak lama selepas itu.

2019: Institusi memasuki ruang crypto yang berkuat kuasa

Pada bulan September 2019, Yusko kembali ke CNBC untuk menyatakan sentimennya yang sangat bullish di Bitcoin. Semasa berada di program “Wang Cepat” outlet berita, veteran dana lindung nilai mendesak pihak yang berminat hanya untuk “membelinya” dan tidak bimbang tentang turun naik harga. Ternyata, pelabur institusi sudah melakukan perkara itu.

Pada tahun 2019, oleh semua akaun, masuknya wang institusi terbesar ke ruang Bitcoin dan cryptocurrency.

Skala kelabu – yang kebanyakannya melayani dana lindung nilai tradisional, pencen dan dana – diumumkan awal tahun ini bahawa ia telah mengumpulkan $ 607 juta pada tahun 2019. Ketika melihat penyebaran pelaburan kumulatif di antara semua penawarannya, angka itu melonjak menjadi $ 1,17 bilion. Sementara itu, Grayscale Bitcoin Trust yang diperdagangkan secara terbuka menyaksikan $ 190 juta dilaburkan ke dalamnya pada Q4 2019 sahaja. Hampir satu perempat daripada pelaburan ini berasal dari pelanggan baru.

Pengarah Urusan Grayscale Michael Sonnenshein menafsirkan angka-angka ini sebagai petunjuk bahawa pelabur institusi sudah ada di sini, memberitahu Forbes “mereka ada di sini dan muncul dalam ukuran yang bermakna.”

Sentimen Sonnenshein berlaku sejajar dengan laporan tahunan yang dikeluarkan oleh Elwood Asset Management dan PricewaterhouseCoopers (PwC), yang menyatakan bahawa aset dana lindung nilai crypto di bawah pengurusan meningkat dua kali ganda pada tahun 2019 – kini berjumlah $ 2 bilion.

carta otc kepercayaan bitcoin grayscaleGrafik Grayscale Bitcoin Trust satu minggu OTC. Sumber: TradingView

Derivatif Bakkt Bitcoin membawa kesukaan ramai

Ketika berkaitan dengan pelaburan institusi dalam Bitcoin, Bakkt – yang dicipta oleh pengendali Bursa Saham New York (NYSE) Intercontinental Exchange (ICE) – mungkin merupakan produk yang paling banyak dibincangkan dan disangka di dunia cryptocurrency setelah pertama kali didedahkan pada bulan Ogos 2018. Pelancaran Bakkt ditangguhkan dua kali dan syarikat tersebut menghabiskan masa selama 13 bulan untuk berbincang dengan pengawal selia. Akhirnya, kontrak niaga hadapan Bitcoin yang diselesaikan secara fizikal yang dilancarkan Bakkt dilancarkan pada akhir September 2019 – memberikan jalan yang sangat dipercayai untuk pelabur institusi A.S. yang ingin mengambil kedudukan yang diatur secara persekutuan di pasaran BTC.

Walaupun Bakkt niaga hadapan BTC – dan, tiga bulan kemudian, Pilihan BTC – dilancarkan untuk banyak peminat dalam komuniti Bitcoin dan cryptocurrency yang lebih besar, jumlah dagangan awal kecewa. Pada separuh akhir Januari 2020 – ketika harga BTC naik ke paras tertinggi tiga bulan – bahkan tidak satu kontrak opsyen bitcoin tangan yang diperdagangkan dalam jangka masa seminggu, seperti yang dilaporkan oleh CoinDesk.

Carta volum harian agregat BTC FuturesJumlah dagangan niaga hadapan Bakkt BTC harian terkumpul. Sumber: Skew

Walaupun jumlah keseluruhannya mungkin mengecewakan, Bakkt tetap menjadi penentu di ruang Bitcoin yang dilembagakan. Profil tinggi perkongsian dengan Starbucks, sebagai contoh, gambarkan desakan berterusan ICE untuk memudahkan penggunaan runcit. Sementara itu, penutup pusingan penggalangan dana Siri B bernilai $ 300 juta pada bulan Mac 2020, bersama dengan aplikasi mudah alih yang akan datang, menunjukkan bahawa syarikat itu mendorong penggunaan utama.

bakter bitcoin niaga hadapan berjumlah minat dan jumlah terbukaJumlah minat terbuka dan jumlah niaga hadapan Bakkt Bitcoin. Sumber: Skew

WisdomTree ETP meningkatkan akses pelabur ke bitcoin sebenar

Melengkapkan tahun 2019 adalah pelancaran satu lagi produk perdagangan pertukaran Bitcoin (ETP) di bursa saham utama Switzerland, SIX, dari firma pengurusan dana yang berpangkalan di New York, WisdomTree. Terutama, WisdomTree ETP (BTCW) yang disokong secara fizikal tidak diselesaikan secara tunai. Sebaliknya, ia diselesaikan dalam bitcoin dan menyediakan simpanan bertaraf institusi.

carta bitcoin wiskiCarta satu jam WisdomTree Bitcoin. Sumber: TradingView

2020: COVID-19 dan peralihan ke dalam crypto

Walaupun 2019 adalah tahun yang besar untuk pelaburan institusi dalam Bitcoin dan keseluruhan ruang crypto, tahun ini – oleh semua akaun – ditetapkan menjadi yang paling besar namun.

Kami sudah tahu bahawa Grayscale mempunyai tahun yang baik pada tahun 2019 tetapi, pada Q1 2020, bekalan bitcoinnya hanya bertambah. Firma itu didedahkan bahawa sekarang memegang kira-kira 1.7 peratus daripada keseluruhan bekalan Bitcoin – meningkat 0.1 peratus tahun ini. Begitu juga, pada suku pertama tahun ini, pelaburan keseluruhan produk Grayscale adalah dua kali ganda berbanding gabungan Q3 2019 dan Q4 2019.

carta otc kepercayaan bitcoin grayscaleGrafik Grayscale Bitcoin Trust carta OTC empat jam. Sumber: TradingView

Grayscale bukan satu-satunya dana lindung nilai crypto yang memperolehnya pada tahun 2020. Blockforce Capital San Diego juga memanfaatkan turun naik ekonomi global, memberitahu CoinDesk pada awal Mei yang pulangan naik 18 peratus.

Laporan PwC yang disebutkan baru-baru ini juga menggambarkan bahawa jumlah dana lindung nilai crypto yang menguruskan lebih dari $ 20 juta meningkat kepada 35 peratus – meningkat dari 19 peratus sebelumnya.

Peningkatan kepentingan institusi tentu saja didorong oleh ketidakpastian ekonomi dan dasar monetari yang belum pernah terjadi sebelumnya di seluruh dunia, yang didorong oleh wabak COVID-19.

Namun, coronavirus bukan satu-satunya sebab kita melihat kemasukan wang institusi yang begitu besar ke ruang crypto. Jalan raya yang dibina sejak dua tahun kebelakangan ini juga telah digunakan dengan baik. Henri Arslanian, PwC Global Crypto Leader, menjelaskan dalam perbualan dengan OKEx Insights pada 16 Mei:

“Dua tahun lalu, pemain institusi yang mahukan pendedahan kripto harus memulakan perjalanan dan kemungkinan besar berurusan dengan pemain yang tidak dikawal selia. Hari ini, terdapat banyak pilihan mudah, dari dana kripto hingga instrumen yang dikawal selia, yang menjadikannya lebih mudah. ​​”

Selain itu, Arslanian percaya bahawa tidak ada alasan untuk mengharapkan pelabur institusi kehilangan minat terhadap crypto dalam masa terdekat. Dia memberitahu OKEx Insights:

“Saya menjangkakan akan melihat minat institusi terhadap aset crypto meningkat dalam beberapa bulan mendatang. Ini bukan hanya disebabkan oleh perkembangan makro, dari CBDC hingga Libra, tetapi juga pertimbangan penting seperti kejelasan peraturan dan penerapan amalan terbaik. “

Fidelity menawarkan hak penjagaan Bitcoin

Sementara itu, syarikat pelaburan gergasi Fidelity bertindak atas keperluan pelabur institusi untuk mendapatkan aset digital mereka dengan syarikat yang mereka percayai. Bahagian cryptocurrency Fidelity Investments diumumkan pada bulan Januari tahun ini bahawa ia akan bertindak sebagai penjaga Bitcoin untuk firma pelaburan cryptocurrency Nickel Digital yang berpusat di London.

Ketua Eropah Fidelity Digital Assets, Chris Tyrer, diperhatikan kepada Reuters pada waktu ia mengharapkan tren institusi terus berlanjut karena “kami melihat peningkatan minat pelabur institusi.”

Syarikat perkhidmatan kewangan multinasional yang berpusat di Boston kini mempunyai hampir $ 8 trilion dalam aset di bawah pengurusan.

Stack Funds membuka hak penjagaan dan pendedahan kepada pemain bukan A.S.

Susulan permainan Fidelity adalah pengurus aset yang berpangkalan di Singapura, Stack Funds, yang mula mempromosikan dana penjejak Bitcoin yang diinsuranskan sepenuhnya dan penyelesaian kustodian kepada pelabur yang diakreditasi di Asia dan, lebih umum, di luar Amerika Syarikat.

CoinMetrics memberikan harga untuk dana pelacak dan penyelesaian penjagaan disediakan oleh BitGo dan Silvergate.

Mungkin yang paling terkenal mengenai penawaran Stack Funds adalah bahawa ia hanya akan menawarkan kedudukan panjang – yang bermaksud peniaga tidak dapat membuat spekulasi mengenai penurunan – dengan bitcoin fizikal dan mengekalkan kos pengurusan yang agak rendah.

Amun AG memberi tumpuan kepada kekurangan BTC

Amun AG juga cepat memulakan tahun 2020 dengan penawaran berkaitan Bitcoin untuk peniaga institusi.

Pada bulan Januari, Amun dilancarkan ETP Bitcoin Pendek 21Shares (SBTC) pada ENAM. Seperti namanya, produk yang diperdagangkan di bursa mengesan prestasi berlawanan Bitcoin – tidak seperti produk Stack Funds yang disebutkan di atas – dan memberi pendedahan kepada pelabur yang ingin memainkan harga mata wang digital teratas di kedua-dua arah.

Terutama, pelacak SBTC berstruktur ETP adalah produk pendek / songsang pertama seumpamanya berdasarkan aset digital dan merupakan ETP Bitcoin terbalik pertama di tempat perdagangan Switzerland yang dikawal selia.

21Carta Bitcoin ETP Bitcoin Pendek satu minit. Sumber: TradingView

Renaissance Technologies menunjukkan minat terhadap BTC

Pada bulan April 2020, diketahui bahawa gergasi dana lindung nilai Renaissance Technologies telah mengambil minat yang berpotensi dalam pasaran niaga hadapan Bitcoin. A pemfailan peraturan bulan lalu menunjukkan bahawa firma itu telah memberi izin kepada Medallion Fund berprofil tinggi untuk “melakukan transaksi niaga hadapan bitcoin” di CME. Berita itu bertepatan dengan peningkatan yang dilaporkan dalam akaun perdagangan baru untuk niaga hadapan CME Bitcoin.

Renaissance Technologies adalah salah satu dana lindung nilai terbesar di dunia, yang kini masih belum lengkap $ 166 bilion dalam aset di bawah pengurusan.

Carta minat terbuka bersih CME Bitcoin Futures institusi menunjukkan peningkatan pada bulan April dan Mei. Sumber: Skew

Apabila ETF Bitcoin?

Walaupun jelas bahawa semakin banyak produk tersedia untuk pelabur institusi yang ingin mendapatkan pendedahan kepada crypto (dan pasaran Bitcoin khususnya) masih ada satu produk tertentu yang, sejauh ini, berjuang untuk melihat cahaya hari – dana dagangan pertukaran Bitcoin (ETF) yang banyak dibincangkan.

Aplikasi Bitcoin ETF kini mempunyai sejarah penolakan yang panjang dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), dengan yang terbaru penolakan tawaran Wilshire Phoenix pada Februari 2020. Seperti penolakan masa lalu, pemohon terbaru gagal membuktikan bahawa pasaran BTC tahan terhadap manipulasi.

Agensi itu penyokong crypto yang kini terkenal, Pesuruhjaya SEC Hester Peirce, sekali lagi menyatakan perbezaan pendapatnya ke arah keputusan itu, dengan menyatakan:

"Garis penolakan ini mendorong saya untuk membuat kesimpulan bahawa Suruhanjaya ini tidak bersedia untuk menyetujui penyenaraian mana-mana produk yang akan memberikan akses ke pasaran untuk bitcoin dan bahawa tidak ada pemfailan yang akan memenuhi standard yang sentiasa berubah bahawa Suruhanjaya ini bersikeras untuk menerapkannya kepada yang berkaitan dengan bitcoin produk – dan hanya untuk produk yang berkaitan dengan bitcoin. “

Terutama, Pengurusan Aset Bitwise juga gagal mendapat kelulusan SEC untuk Bitcoin ETF tahun lalu. Penolakan itu mengikuti profil tinggi syarikat itu cubaan untuk mengatasi “kebimbangan Suruhanjaya mengenai manipulasi pasaran, hak penjagaan, kecairan, harga, dan arbitraj” di pasaran Bitcoin dalam pembentangan terperinci.

Walaupun ETF Bitcoin yang diluluskan SEC pada masa ini kelihatan seperti prospek yang tidak mungkin, ia tidak sepenuhnya tidak mungkin pada tahun-tahun mendatang. SEC mungkin mendapat lebih banyak keyakinan terhadap produk kerana industri ini semakin dilembagakan. Arslanian PwC menjelaskan kepada OKEx Insights:

“Kami terus melihat profesional kewangan yang berpengalaman memasuki ruang crypto ketika industri ini berkembang dan matang. Ini memberi lebih banyak keselesaan bukan hanya kepada pelabur institusi tetapi juga pengawal selia. “

Oleh itu, walaupun tidak ada yang menahan nafas menunggu ETF Bitcoin untuk mencapai tahap perdagangan A.S., nampaknya – memandangkan peningkatan berterusan dalam tanjakan, penawaran berjangka BTC dan wang institusi yang mengalir ke ruang tetap – itu mungkin tidak penting.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me