Banjir Sichuan, Penipuan ATM Bitcoin dan Blockchain dalam Kewangan Pengguna

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong.

Ribut hujan yang berterusan di provinsi Sichuan China telah menjadi berita utama minggu ini, dengan kumpulan perlombongan Bitcoin China teratas menyaksikan kadar hash harian 15% –21% menurun. Kami juga melihat penipuan ATM Bitcoin pertama yang dikesan oleh pengawal selia Hong Kong ketika Persatuan Perbankan China meneruskan usaha blockchain ke dalam kewangan pengguna. Cerita-cerita ini dan banyak lagi dalam edisi minggu ini dari Market Market Watch OKEx Insights!

Banjir Sichuan menyebabkan penurunan kadar hash untuk kolam perlombongan BTC teratas

Provinsi Sichuan barat daya China, yang menyumbang 9.66% daripada jumlah hash Bitcoin dan merupakan wilayah kedua yang paling berat di negara ini, mempunyai menderita dari ribut hujan lebat sejak beberapa minggu lalu. Ribut hujan yang berterusan menyebabkan gangguan bekalan elektrik, masalah telekomunikasi dan pemadaman internet di wilayah tersebut.

Kedudukan wilayah China dengan bahagian bulanan purata daripada jumlah kadar hash BitcoinKedudukan wilayah China dengan bahagian bulanan purata daripada jumlah kadar hash Bitcoin. Sumber: Pusat Kewangan Alternatif Cambridge

Kolam perlombongan Bitcoin di Sichuan sebahagian besarnya berhenti sementara kerana ribut hujan lebat. Statistik dari BTC.com menunjukkan bahawa kumpulan perlombongan teratas, seperti Poolin, F2 Pool dan Ant Pool, mengalami penurunan 15% –21% dalam kadar hash harian pada 18 Ogos. Lubian.com adalah satu-satunya kumpulan perlombongan Bitcoin teratas yang belum terjejas oleh ribut hujan.

Perlombongan Bitcoin mengumpulkan peringkat hash dan perubahan 24 jamPerlombongan Bitcoin mengumpulkan peringkat hash dan perubahan 24 jam. Sumber: BTC.com

Pengambilan utama

  • China adalah rumah bagi sebahagian besar kadar hash Bitcoin, yang merangkumi 65.08% bahagian purata bulanan. Kolam perlombongan yang terjejas – Poolin, BTC.com, kolam F2 dan Antpool – bergabung untuk lebih dari 50% daripada jumlah daya perlombongan BTC.
  • Kolam perlombongan Bitcoin yang berpangkalan di China Lubian.com adalah beralih sebahagian daripada operasi perlombongannya ke Iran. Akibatnya, ribut hujan di Sichuan sedikit sebanyak mempengaruhi operasi Lubian.com.

Carta kadar hash BitcoinCarta kadar hash Bitcoin. Sumber: blockchain.com

Siasatan polis pertama Hong Kong mengenai penipuan ATM Bitcoin

Polis Hong Kong mempunyai ditangkap tiga lelaki, berusia 26 hingga 55 tahun, kerana didakwa menipu ATM Bitcoin daripada $ 30,000.

Menurut Wilson Tam Wai-shun, pengawas biro keselamatan siber dan jenayah teknologi di Hong Kong, pelakunya telah menarik sejumlah 226,000 HKD tunai dari enam ATM Bitcoin dalam 11 transaksi. Urus niaga pertama kali dikesan oleh dua bursa crypto, yang mencurigai bahawa pelakunya telah mengeluarkan wang tunai tanpa kebenaran rasmi.

Pengambilan utama

  • Ini adalah kes penipuan ATM Bitcoin pertama di Hong Kong dan menunjukkan bahawa terdapat kelemahan keselamatan pengeluaran tunai menggunakan mesin sedemikian di wilayah pentadbiran khas.
  • BTC bukan tender sah di Hong Kong. Kuasa monetari rantau ini melayan cryptocurrency terkemuka di pasaran sebagai komoditi maya dan, setakat ini, belum menentukan langkah penguatkuasaan khusus terhadap kes penipuan yang berkaitan dengan Bitcoin.

Peta ATM Bitcoin di dalam dan sekitar Hong KongPeta ATM Bitcoin di dalam dan sekitar Hong Kong. Sumber: coinatmradar.com

Persatuan Perbankan China mendorong penggunaan blockchain dalam kewangan pengguna

Persatuan Perbankan China baru-baru ini diterbitkan itu "Laporan Pembangunan Perbadanan Kewangan Pengguna China," di mana CBA mengakui pentingnya teknologi blockchain dalam mengoptimumkan aliran kerja dalam kewangan pengguna.

Penanganan perselisihan undang-undang mengenai hutang lapuk adalah salah satu bidang utama yang dikenal pasti berpotensi mendapat manfaat daripada penyelesaian blockchain, terutama ketika menjimatkan kos percetakan. Ini kerana operasi pinjaman pengguna dan dokumen pertikaian undang-undang untuk hutang lapuk dapat disimpan dan diakses dengan mudah di blockchain.

Pengambilan utama

  • Baru-baru ini pengambilan pekerja di kalangan pemungut hutang China dan kenaikan kadar tunggakan hutang pengguna adalah tanda-tanda yang membimbangkan untuk industri kewangan pengguna negara.
  • CBA telah menyedari titik-titik kesakitan ini dalam industri dan mendesak syarikat-syarikat untuk memperbaiki model perniagaan mereka dengan memanfaatkan teknologi blockchain, kecerdasan buatan dan 5G.

Carta hutang isi rumah China kepada KDNKCarta hutang isi rumah China kepada KDNK. Sumber: tradingeconomics.com

PBoC menyuntik $ 100 bilion untuk meningkatkan operasi kemudahan pinjaman

Pasaran saham di China telah pulih dari penurunan minggu lalu. Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3.408 dan 4.741, pada waktu akhbar, dengan kenaikan mingguan masing-masing 2.68% dan 2%. Indeks SZSE Blockchain 50 berada pada 3.998, dengan perubahan nilai mingguan 1.47%. Walau bagaimanapun, bagi Hong Kong, Indeks Hang Seng turun 0.26% minggu ini dan pada masa ini berada pada 25,179.

Prestasi indeks pasaran ChinaPrestasi indeks pasaran China. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Peningkatan pinjaman oleh People’s Bank of China adalah salah satu pendorong yang membantu pasaran saham China melantun. PBoC menyuntik 700 bilion CNY ($ 100.7 bilion) dalam bentuk pinjaman kemudahan pinjaman jangka sederhana satu tahun, atau MLF, kepada institusi kewangan dengan kos pinjaman 2,95%, sambil mendakwa bahawa suntikan dana baru dapat memenuhi institusi kewangan sepenuhnya ‘ permintaan pasaran.

Pengambilan kunci

  • MLF adalah salah satu alat utama yang diguna pakai oleh PBoC untuk menguruskan kecairan jangka panjang dalam sistem perbankan, yang berfungsi sebagai penanda aras untuk kadar pinjaman utama negara.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me