Bagaimana Brexit Mempengaruhi Kripto?

Adakah Brexit peluang untuk crypto memperoleh pijakan yang lebih kuat di Eropah?

Ketidakpastian telah mengaburkan pasaran kewangan ketika perang perdagangan AS-China semakin sengit, dan sejauh ini, tidak ada akhir yang dapat dilihat untuk pertikaian perdagangan yang lama ini antara dua ekonomi terbesar di dunia. Malangnya, pasaran tidak pernah mengalami ketidakpastian, dan Brexit tentunya salah satunya. Dengan Boris Johnson menerajui Perdana Menteri, kemungkinan Brexit Tanpa Perjanjian lebih tinggi daripada sebelumnya. Bagaimana pelabur crypto harus memainkannya? Implikasi apa yang boleh berlaku dari segi tindakan harga dan pengembangan crypto?

Apa yang Terbaru?

Nampaknya agak sunyi ketika melihat perkembangan dan kemas kini Brexit, namun, ini lebih mirip ketenangan sebelum ribut. Parlimen Britain akan kembali dari rehat musim panas pada minggu kedua bulan September, dan PM Johnson dijangka akan mengadakan siri perdebatan sengit dengan anggota parlimen yang berusaha menghindari Brexit tanpa perjanjian. Pertembungan pertama mungkin berlaku 9 September Ahli Parlimen mana yang dijadualkan untuk membincangkan laporan kemajuan perkongsian kuasa di Ireland Utara. Sementara itu, pemimpin Buruh Jeremy Corbyn dapat meminta suara tidak percaya terhadap PM Johnson seawal 3 September.

Semasa Johnson menerajui Perdana Menteri, peluang UK meninggalkan EU tanpa kesepakatan semakin meningkat dari hari ke hari. Didalam lapor, Institut pemikir yang berpusat di UK percaya bahawa peluang UK meninggalkan EU dengan perjanjian sangat tipis, malah undi tidak percaya mungkin juga tidak akan menghalang jalan keluar tanpa perjanjian.

Jadi, apa yang akan berlaku setelah Brexit tanpa perjanjian disampaikan? Walaupun tidak mungkin, apa yang berlaku sekiranya perjanjian Brexit berubah?

Cabaran

Masih belum jelas skala impak yang boleh dibawa Brexit tanpa perjanjian kepada UK dan ekonomi global. Walau bagaimanapun, pernyataan terbaru dari Bank of England dapat memberikan petunjuk. Walaupun mengekalkan kadar faedah penanda aras tidak berubah, BoE diketengahkan risiko perlambatan pertumbuhan yang mendasari oleh Brexit, mengatakan pertumbuhan “nampaknya telah perlahan sejak 2018 ke tahap di bawah potensi, mencerminkan kedua-dua kesan pengukuhan ketidakpastian berkaitan Brexit terhadap pelaburan perniagaan dan pertumbuhan global yang lemah pada perdagangan bersih. “Selain itu, MPC juga mengatakan,” bukti dari perusahaan, hingga pertengahan bulan Juli, menunjukkan bahawa ketidakpastian mengenai hubungan perdagangan masa depan Britania Raya dengan Uni Eropa telah semakin kuat. “

“Bukti dari syarikat, hingga pertengahan bulan Juli, menunjukkan bahawa ketidakpastian mengenai hubungan perdagangan masa depan United Kingdom dengan Kesatuan Eropah telah semakin kuat.” – Bank of England

Data ekonomi telah menceritakan kisah yang sama. PMI pembuatan UK kekal pada 48 pada bulan Julai, bacaan terendah dalam 6.5 tahun. Petunjuk Optimisme Perniagaan CBI turun 19 mata menjadi -32 pada suku ketiga tahun ini, itu adalah angka suku tahunan paling lemah sejak 3Q16, dan ketidakpastian berkaitan Brexit memainkan peranan penting di dalamnya.

Sumber: IHS Markit; tradingeconomics.com Sumber: CBI UK; tradingeconomics.com

Perdagangan adalah salah satu kebimbangan utama pasaran kerana EU adalah rakan dagang terbesar di UK. Data menunjukkan bahawa hampir separuh daripada barang dan perkhidmatan yang dieksport Inggeris pergi ke negara-negara EU. Walaupun masih terlalu awal untuk menentukan bagaimana landskap perdagangan UK-EU pada era pasca-Brexit, tetapi secara umum, pasaran diharapkan kos perdagangan rentas sempadan untuk perniagaan UK akan meningkat, dan akhirnya dapat membawa dampak negatif ke pasaran kewangan.

Pemeriksaan Merentas Aset

Walaupun hasil akhir Brexit masih banyak berubah, namun pasaran sepertinya memiliki harga sebagian – kemungkinan kesan negatif dari senario tanpa perjanjian. Dalam penerbitan kami sebelum ini “Bitcoin dan Dunia Kekacauan”, kami telah mengkaji prestasi aset silang semasa peringkat awal Brexit dan rasional di baliknya, dan jelas, aset safe-safe seperti emas mengatasi pound dan FTSE dalam jangka masa tersebut. Apabila kita mempercepat garis masa hingga akhir 2018, trend itu menjadi lebih ketara, terutamanya setelah penundaan undi yang bermakna.

Melihat di mana kita berada sekarang, GBPUSD berada pada tahap rendah bertahun-tahun, hasil emas 10Y merosot ke tahap rendah di bawah 0.5%. Sudah tentu, kita dapat mengatasi kekhawatiran perang perdagangan AS-China, namun, Brexit telah memainkan peranan penting di dalamnya, dan kami menjangkakan Brexit akan terus memberi impak kepada aset-aset utama yang berkaitan dengan UK dalam jangka pendek.

Selain emas, prestasi menarik Bitcoin terlalu sukar untuk diabaikan. Sama ada bitcoin adalah emas digital atau tidak, perbahasan yang hangat itu tidak dapat menghentikan kenaikan harga cryptocurrency. Tidak dinafikan, bitcoin berkongsi bukan semua tetapi beberapa kualiti dan ciri-ciri emas, seperti simpanan nilai. Di dunia di mana penuh dengan ketidakpastian dan pasaran ketagihan dengan wang murah dan kadar faedah rendah, bitcoin sangat menarik bagi sebilangan pelabur.

Sumber: tradingview.com

Kesan Brexit pada Crypto

Bitcoin telah melonjak lebih dari 1000% sejak pengumuman hasil referendum Brexit, dan ia diharapkan tetap menjadi tumpuan kerana parlimen UK akan disambung semula dalam sekitar dua minggu. Satu tinjauan baru-baru ini menunjukkan bahawa penganalisis crypto percaya bahawa Brexit akan membawa kesan positif pada harga crypto yang lebih luas.

Sumber: Analisis Cindicator

A belajar dari Cindicator Analytics yang diterbitkan pada 28 Mac 2019 menunjukkan bahawa 63% penganalisis yang disurvei berpendapat bahawa Brexit akan terus menjadi salah satu sumber risiko dan ketidakpastian utama di pasaran, dan crypto dapat memanfaatkan sentimen itu. Lebih daripada 73% penganalisis mengatakan bahawa mereka akan melabur dalam cryptocurrency dalam portfolio mereka apabila selera risiko rendah di pasaran. Antaranya, kripto besar seperti BTC, ETH, dan LTC menjadi pilihan mereka.

Sebaliknya, kira-kira 19% penganalisis percaya bahawa Brexit tidak akan memberi kesan yang bermakna kepada crypto. 19% lagi berpendapat Brexit akan membawa kesan negatif kepada crypto.

Sebaliknya, kira-kira 19% penganalisis percaya bahawa Brexit tidak akan memberi kesan yang bermakna kepada crypto. 19% lagi berpendapat Brexit akan membawa kesan negatif kepada crypto.

Kajian ini juga mendapati bahawa lebih daripada 51% pakar melihat penggunaan crypto telah meningkat dan mampu bertindak sebagai lindung nilai dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu. Sebaliknya, 15.6% percaya penggunaan crypto tetap rendah dan masih terlalu berisiko untuk digunakan sebagai lindung nilai dalam portfolio.

Walau bagaimanapun, banyak peramal percaya bahawa penggunaan teknologi blockchain di UK lebih cepat, kerana ia akan semakin banyak digunakan dalam perdagangan rentas sempadan.

Kesimpulannya

Ketegangan geopolitik yang semakin meningkat menjadikan kata “lindung nilai” kata kunci terbaru di pasaran kewangan. Sama ada bitcoin atau crypto secara lebih luas, adalah alat lindung nilai atau tidak, korelasi dengan aset tradisional semakin dekat dari hari ke hari. Perkembangan Brexit tentunya menjadi tema utama dalam 4Q, turun naik dijangka meningkat kerana Brexit akan segera terungkap di bawah pimpinan PM Johnson. Pedagang kripto dan pengurus wang tradisional dapat memanfaatkan keadaan tidak menentu ini untuk menembusi pasaran.

Selain itu, UK pasca Brexit juga memberikan kesempatan untuk membentuk kembali lanskap peraturan, karena negara itu tidak lagi terikat dengan peraturan EU. UK dijangka mengambil pendekatan yang lebih proaktif dalam menerapkan inovasi blockchain, yang juga dapat menghasilkan penerimaan aset kripto yang lebih tinggi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me