ATM DCEP pertama diadili di Shenzhen, Shanghai membiayai permulaan blockchain

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong

Gambar Watch Market China

Sudah menjadi minggu penting bagi industri blockchain dan cryptocurrency China. 

Bank Pertanian China – salah satu negara "Empat Besar" bank – menjalankan percubaan deposit dan pengeluaran untuk Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital China, atau DCEP. Percubaan ini kini tersedia di sejumlah lokasi ATM AgBank di Shenzhen.

Di pantai timur China, pemerintah Shanghai memberikan geran penyelidikan bernilai $ 5 juta kepada Conflux startup blockchain.

Sementara itu, 500.com – sebuah syarikat lotere sukan China yang tersenarai di Bursa Saham New York – memeterai perjanjian pembelian mesin perlombongan Bitcoin bernilai kira-kira $ 14.4 juta.

Inilah semua yang mungkin anda terlepas dari kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini dari Market Market Watch dari OKEx Insights.

Agricultural Bank of China membolehkan percubaan ATM DCEP

Bank Pertanian China adalah dilapor mencuba deposit dan pengeluaran DCEP dari akaun cek dan simpanan pengguna. Perkhidmatan ini kini tersedia di sejumlah mesin juruwang automatik AgBank di Shenzhen.

AgBank merancang untuk memperluaskan percubaan DCEP ke pembayaran kemudahan awam dan perkhidmatan e-kerajaan.

Pengambilan utama

  • Ini adalah percubaan DCEP pertama yang melibatkan ATM bank.
  • AgBank baru-baru ini mengumumkan penubuhan makmal penyelidikan DCEP di Shenzhen – memperhebatkan persaingan di kawasan ini dengan Construction Bank of China.

Conflux menerima geran penyelidikan $ 5 juta dari Shanghai

Jawatankuasa Sains dan Teknologi Shanghai, dengan pemerintah Daerah Changning, telah memberikan $ 5 juta untuk Conflux startup blockchain. Pembiayaan itu akan dilapor digunakan untuk menyokong penyelidikan rantaian bekalan aeroangkasa yang dibina di rangkaian projek.

Pengambilan utama

  • Conflux, yang sudah memiliki kerjasama penyelidikan dengan pemerintah Shanghai, menjadi projek popular untuk inisiatif yang berkaitan dengan pemerintah. 
  • Kedua-dua pihak bergandingan untuk melancarkan Tree Graph Research Institute pada bulan September 2020. Institut penyelidikan adalah salah satu daripada 57 entiti disenaraikan di Shanghai "Pelan Inovasi Teknologi" pada bulan Disember.
  • Permulaan yang berpusat di Beijing bersahabat dengan pemerintah perbandaran lain. Contohnya, Conflux menerima pegawai sokongan dari pemerintah Hunan mengenai penciptaan makmal blockchain.

Firma loteri tersenarai NYSE membeli mesin perlombongan Bitcoin

Syarikat loteri sukan China 500.com telah masuk menjadi perjanjian pembelian pasti untuk memperoleh mesin perlombongan Bitcoin. Syarikat yang disenaraikan di NYSE itu menjangka akan mengeluarkan saham biasa Kelas A bernilai kira-kira $ 14.4 juta untuk menyelesaikan pembelian. 

Maklumat penjual tidak didedahkan, dan pembelian dijangka selesai pada Q1 2021.

Pengambilan utama

  • Apabila pembelian peralatan perlombongan selesai, 500.com akan memiliki model perlombongan S17, T17 dan S9 dari Bitmain. Ia juga akan memiliki M20 dari MicroBT. 
  • The harga saham 500.com meningkat 11% berikutan pengumuman tersebut.

Saham 500.com meningkat dengan ketara sejak 5 Januari 2021. Sumber: Google

Penjualan kereta di China meningkat untuk kesembilan berturut-turut

Pasaran saham di Hong Kong dan China meningkat sederhana minggu ini. Pada masa penulisan, Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3.599 dan 5.578 – dengan kenaikan mingguan masing-masing 1.35% dan 2.96%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng meningkat 1.98% minggu ini dan kini berada pada 28.241.

Pasaran saham di Hong Kong dan China meningkat sedikit minggu ini. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Pengambilan utama

  • Walaupun kenaikan bulanan dalam penjualan kereta telah meningkatkan pasaran negara ini, penjualan kereta tahunan di China menyusut sebanyak 6.8% sejak tahun lalu. Penurunan ini disebabkan oleh penutupan kilang dan perniagaan yang berkaitan dengan COVID pada separuh pertama tahun 2020.
  • Penjualan kenderaan elektrik di China meningkat kepada 1.17 juta unit. Angka ini berkemungkinan meningkat lebih jauh berikutan Tesla pelancaran yang tidak dijangka SUV elektrik Model Y pada 1 Januari 2021.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me