AMA Recap: Lawatan semula untuk meneroka DeFi dengan Compound

Pada 21 Mei, kami tidak sabar untuk mengadakan perbincangan Calvin Liu dari Compound for Ask-Me-Anything (AMA) mengenai pelbagai perkara termasuk faedah utama dan halangan utama DeFi, apa yang menjadikan projek DeFi berkualiti tinggi dan bagaimana protokol Compound berfungsi.

Compound adalah protokol kadar faedah autonomi algoritma yang dibina untuk pemaju, untuk membuka banyak aplikasi kewangan terbuka. Calvin, sebagai Pemimpin Strategi di Compound, memimpin semua inisiatif pengembangan dan pertumbuhan perniagaan.

AMA ini terbahagi kepada dua bahagian setelah pengenalan Calvin secara ringkas, kemudian dia diminta untuk berkongsi pendapatnya mengenai DeFi dan masa depannya, diikuti oleh Q live yang sangat bersemangat&A dalam kumpulan kami.

Pengenalan

Coco @ OKex: Semua orang mengalu-alukan Ketua Strategi Kompaun, Calvin Liu!

Calvin Liu: Hai semua, gembira berada di sini, terima kasih kerana menjemput saya.

Coco @ OKEx: Kami berasa gembira kerana dapat anda berada di AMA hari ini. Jadi, sebelum kita memulakannya dengan AMA. Bolehkah anda memberitahu kami lebih banyak mengenai diri anda? Dan bagaimana anda melangkah ke industri crypto?

Calvin Liu: Saya teruja untuk soalan anda! Ya sudah tentu. Saya Pemimpin Strategi di Kompaun. Saya berada di sana selama 2.5 tahun, sejak syarikat ini pertama kali bermula. Saya mengusahakan apa sahaja yang berkaitan dengan perniagaan: penggalangan dana, operasi, pertumbuhan, dan penggunaan. Saya tinggal di San Francisco, CA tempat syarikat kami berpusat. Saya mula-mula memasuki crypto pada akhir 2013; Saya bekerja untuk syarikat perunding yang mempunyai pelanggan termasuk Coinbase, Ripple, Kraken, Bitstamp, Gemini di San Francisco, dan mereka memperkenalkan saya kepada Bitcoin. Saya membeli sedikit, tetapi tidak terlalu aktif dalam industri crypto sehingga akhir 2016.

Coco @ OKEx: Wow, kami tahu bahawa anda juga merupakan pengguna awal crypto.

Calvin Liu: ya, dan saya mungkin akan berada di crypto sepanjang karier saya.

Bahagian 1: Twitter Q&A

1. Coco @ OKex: Kami juga telah menyediakan 10 soalan dari pengguna Twitter. Mari mulakan dengan ini: "Sekarang apa faedah utama DeFi?" oleh @ SPADE_1

Calvin Liu: Terima kasih kerana menghantar soalan kepada semua orang! DeFi mempunyai banyak faedah, tetapi saya akan memberi tumpuan kepada tiga faedah utama yang membezakannya dengan kewangan tradisional:

1 – DeFi adalah akses terbuka sepenuhnya. Anda tidak memerlukan akaun, anda tidak perlu mendaftar; untuk kebanyakan produk DeFi ini, sesiapa sahaja boleh mengaksesnya selagi mereka mempunyai akses ke blockchain Ethereum. Ini sangat berbeza dengan bank tradisional, di mana sangat sukar untuk mengakses pelbagai jenis peluang kewangan – misalnya, fikirkan berapa banyak usaha yang diperlukan untuk mendapatkan pinjaman dari bank anda!

2 – Urus niaga telus. Anda dapat melihat aktiviti yang berlaku di projek, hanya dengan melihat data di rantai. Ini sangat kuat; dalam kebanyakan produk kewangan tradisional, anda tidak tahu apa yang berlaku dengan wang anda.

3 – DeFi boleh diprogramkan; ia dapat disatukan ke dalam sistem lain dengan mudah. Ini hanyalah perisian, yang tidak bergantung pada orang, idealnya. Ini bermaksud anda boleh mengaksesnya seperti anda mengakses perisian – melalui telefon, atau komputer riba anda, pada bila-bila masa. Anda tidak perlu mengunjungi bank, mengisi borang, merundingkan kontrak, atau menghubungi sokongan pelanggan.

Saya rasa itu adalah 3 faedah yang paling penting.

2. Coco @ OKex: Senang mengetahui bahawa Defi lebih mudah diakses berbanding bank tradisional. Inilah soalan no.2 oleh @Yoosinoona: "Anda seorang pakar, bolehkah anda memikirkan pemula dalam cryptocurrency, apakah halangan untuk mengakses Defi?"

Calvin Liu: Hari ini sayangnya belum terlalu mudah untuk mulai menggunakan DeFi, tetapi semakin mudah setiap hari! Pertimbangkan keadaan DeFi 1 tahun yang lalu – hampir tidak wujud! Pertama, anda harus mencari pertukaran yang membolehkan anda menyimpan wang fiat dari akaun bank anda, dan menukarnya menjadi Ether (Ethereum). Seterusnya, anda boleh menggunakan dompet Ethereum seperti MetaMask atau Ledger dan membekalkannya dengan Ether. Akhirnya, anda mesti melayari laman web setiap projek DeFi (untuk Compound itu adalah https://compound.finance) dan belajar bagaimana menggunakan aplikasi tersebut.

Kami berharap pada masa akan datang lebih banyak aplikasi dan pertukaran seperti OKEx akan mengintegrasikan projek seperti Compound untuk memudahkan pengguna mereka mengakses projek DeFi. Untuk OKEx, akhirnya anda boleh memasukkan crypto ke dalam dompet OKEx anda, dan klik satu butang untuk mendapatkan faedah dari Compound dari dompet OKEx anda.

3. Coco @ OKex: Senang mengetahui perkara itu. Ia mengagumkan untuk menjana pendapatan pasif. Soalan 3 oleh @ cody123: "Dengan meningkatnya permintaan untuk produk dan proyek DeFi pada DeFi, jadi bagaimana mengenal pasti projek berkualiti dan apa yang memberi kelebihan kepada pasaran?"

Calvin Liu: Oh ya, sungguh mengasyikkan. Perkara yang paling penting untuk diingat adalah memberi tumpuan kepada kualiti pasukan, dan memahami betapa komitednya mereka untuk menjaga keselamatan dana anda. sekali lagi banyak projek baru setiap hari sekarang! Benar-benar meletup dengan peluang. Sejak Hari 1 Kompaun, keselamatan dana menjadi keutamaan # 1 kami, selalu. Kami telah melakukan 12 audit keselamatan, dan mempunyai bug $ 150,000 jika ada yang menemui pepijat. Kami tidak pernah mempunyai satu pengguna kehilangan dana – dana selamat di Kompaun 100% sepanjang masa. Saya rasa komitmen terhadap keselamatan adalah kaedah # 1 untuk mengenal pasti projek yang kuat. Ini bermaksud mereka sangat mementingkan pengguna mereka, dan ini bermaksud mereka telah memikirkan dengan sangat mendalam tentang apa yang mereka bina, jadi ia boleh menjadi selamat.

4. Coco @ OKex: Hebat, sepertinya Compound benar-benar berusaha keras untuk melindungi keselamatan pengguna mereka. "Apa yang akan menghalang Defi daripada berkembang dan apa halangan yang dapat diatasi? Di mana anda melihat masa depan Defi dalam 20 tahun?" soalan 4 oleh @ SPADE_1

Calvin Liu: Soalan hebat. Kami baru sahaja memulakan dengan DeFi. Dua tahun yang lalu, pada dasarnya ia tidak wujud. Setahun yang lalu, Compound mungkin merupakan salah satu daripada 5 projek. Sekarang ada seperti 100 projek di DeFi. Ia hebat. Perkara paling penting yang kita perlukan adalah LEBIH projek (dan pemaju / jurutera), dan kita juga memerlukan lebih banyak minat pelabur di ruang tersebut. Menjelang tahun depan, semoga ada 1000 projek DeFi. Setiap projek baru menjadikan keseluruhan industri DeFi lebih menarik dan berguna. Juga, ketika harga Ethereum dan aset crypto lain naik, akan ada lebih banyak minat terhadap kemampuan DeFi, jadi saya harap juga pasarannya kuat. Dalam 20 tahun, saya fikir DeFi boleh menjadi sebahagian daripada setiap aplikasi kewangan pada telefon pintar anda. Ia boleh menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian. Kami telah bercakap dengan bank global yang besar mengenai DeFi. Suatu hari mereka juga akan menerimanya. ia akan memakan masa!

5. Coco @ OKex: Sekarang kita tahu Compound adalah salah satu pelopor dalam industri DeFi. Soalan kami tidak. 5 ialah "Bagaimana protokol Compound berfungsi?" oleh @ SPADE_1

Calvin Liu: Spade mengemukakan soalan yang baik. Tempat termudah untuk memahami cara kerja Compound ialah mengunjungi blog atau dokumentasi kami. Anda boleh mendapatkan blog kami di Medium dan laman web kami adalah compound.finance. Tetapi saya akan terangkan di sini juga. Compound membolehkan pengguna membekalkan crypto untuk memperoleh minat. Anda boleh memperoleh faedah untuk berapa lama – 15 saat, 15 minit, sekerap mana pun anda mahu – dan kemudian anda boleh mengeluarkan dana dan faedah anda. Compound juga membolehkan pengguna meminjam crypto. Sekiranya peminjam memberikan cagaran kepada Compound, mereka dapat meminjam crypto dari Compound dengan serta-merta kapan pun mereka mahu, untuk jangka masa yang mereka mahukan. Oleh itu, Compound adalah platform yang sangat fleksibel untuk memperoleh faedah dari crypto atau meminjamnya – ia menyokong ETH, WBTC, DAI, USDC, USDT, REP, ZRX, REP hari ini dan akan menyokong banyak lagi pada masa akan datang. Pembekal memasukkan crypto ke dalam "kumpulan kecairan" dan peminjam meminjam dari "kumpulan kecairan" – bukan "rakan sebaya".

6. Coco @ OKex: Senang mengetahui fleksibiliti penggunaan Kompaun. Soalan No.6 adalah "Platform MakerDao mengeluarkan DAI. Sekarang dengan Compound Finance, ada "cToken" yang mengeluarkan cUSDC. Bagaimana ia berfungsi?" oleh @Ferlee

Calvin Liu: Ah ya. ini akan menjadi lebih mendalam bagaimana Compound berfungsi. Apabila anda membekalkan aset ke Compound, Compound memberi anda cToken tertentu. Contohnya jika anda membekalkan Ether, Compound memberi anda cEther. CEther adalah token yang dapat ditukar dengan Ether pada bila-bila masa, termasuk faedah yang anda perolehi. Anda boleh memikirkannya sebagai “resit tuntutan” yang boleh anda bawa kembali ke Compound pada bila-bila masa untuk mendapatkan Ether anda kembali. Kecuali itu JUGA token yang boleh anda pindahkan atau berdagang di bursa tertentu.

7. Coco @ OKex: Itu sejuk. Soalan No.7: "Adakah anda melihat lebih banyak peluang dalam meminjamkan USD yang dijamin daripada meletakkan duit syiling?" oleh @ agu3000

Calvin Liu: Ya, sekarang ini adalah pilihan yang paling menarik jika anda hanya ingin memperoleh faedah. Hari ini kes penggunaan utama untuk meminjam di pasaran cryptocurrency sebenarnya adalah untuk membeli lebih banyak crypto! Untuk mendapatkan lebih banyak pengaruh dan pendedahan kepada crypto. Oleh itu, kebanyakan orang ingin meminjam stablecoin (USD yang dijamin) dan kemudian memperdagangkannya untuk BTC, ETH, atau aset lain di bursa seperti OKEx. Ini bermaksud kadar faedah bagi pembekal stablecoin biasanya lebih tinggi daripada kadar faedah untuk syiling lain. Semua orang mahu meminjam stablecoin; sangat sedikit orang yang ingin meminjam mata wang kripto lain. Jadi ya, dalam hal ini kadar faedah untuk meminjam stablecoin (USD dijamin) biasanya lebih tinggi daripada kadar faedah untuk cryptocurrency lain.

8. Coco @ OKex: Baiklah. Ramai pelabur dalam kumpulan itu mungkin berminat dengan soalan berikut: "Apakah peranan token Compound dalam ekosistem projek Compound?" oleh @typhucrypto

Calvin Liu: Ya, ini adalah initatif besar yang akan kita keluarkan dalam masa terdekat. Dalam beberapa minggu / bulan akan datang, token COMP akan diedarkan kepada orang ramai – terutamanya pengguna Compound. Ini adalah token tadbir urus, dan dapat digunakan untuk mengusulkan perubahan pada protokol Compound, seperti berapa tingkat bunga untuk setiap pasar, atau pasar apa yang harus ditambahkan ke protokol. Itu juga dapat digunakan untuk memilih proposal ini, dan menerapkannya ke dalam sistem Compound. Maklumat lebih lanjut akan dikeluarkan dalam beberapa minggu / bulan. Tetapi pada masa akan datang setiap orang yang menggunakan Compound akan menerima COMP!

9. Coco @ OKex: Senang mengetahui bahawa COMP akan digunakan untuk tujuan pemerintahan yang terdesentralisasi. "Kita semua tahu bahawa DEFI adalah penambahan yang cemerlang tetapi pelanggaran keselamatan mereka pada masa lalu menimbulkan kening. Bagaimana anda merancang untuk mengukuhkan keselamatan memandangkan integrasi anda dengan DEFI?" Disoal oleh @Papiboulder

Calvin Liu: Ya, seperti yang disebutkan sebelumnya keselamatan adalah fokus # 1 kami sejak awal Compound, dan akan selalu ada. Kami akan terus mendapatkan audit keselamatan kod secara berkala (kami telah melakukannya oleh Trail of Bits, Certora, Open Zeppllin), dan terus mendapat ujian tekanan yang dilakukan oleh saintis penyelidikan mengenai keselamatan ekonomi Compound (Kami telah melakukannya oleh Gauntlet Rangkaian). Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah sebatian sebenarnya cukup sederhana; anda boleh membekalkan crypto, menarik balik crypto, meminjam crypto, atau membayar balik crypto. Sistemnya tidak rumit. Banyak sistem yang mempunyai bug atau pelanggaran keselamatan jauh lebih rumit, dengan lebih banyak ciri daripada yang dimiliki oleh Compound. Kesederhanaan menolong keselamatan. Seperti yang saya katakan, Compound selalu 100% selamat – tidak ada pengguna yang pernah kehilangan wang kerana kesalahan dalam sistem. Kompaun selalu berfungsi 100% seperti yang diharapkan – dengan selamat!

10. Coco @ OKex: Akhirnya, soalan terakhir kami di bahagian 1: "Di mana lagi saya boleh mengakses protokol Compound?" disoal oleh @oidiotso

Calvin Liu: Ah ya, sila cuba Compound! Anda boleh mencuba dengan $ 1, anda boleh mencuba dengan $ 10, atau $ 10 juta, hanya memerlukan beberapa minit untuk mencubanya. Laman web kami adalah https://compound.finance. Anda boleh menggunakan aplikasi kami di https://app.compound.finance. Anda juga boleh mencuba Compound melalui aplikasi seperti Dharma atau Argent (aplikasi mudah alih). Akhirnya anda juga boleh membina aplikasi anda sendiri – lihat dokumentasi pembangun kami di https://compound.finance/docs dan hantarkan e-mel kepada saya jika anda berminat untuk membina Compound: [email protected] ([email protected])

Bahagian 2: Q langsung&A

Q # 1: Dalam strategi tokenisasi yang dilaksanakan dalam Compount Project yang anda gunakan "cTokens" yang membolehkan baki setiap pendeposit meningkat! Bolehkah anda menerangkan dengan lebih terperinci bagaimana cTokens berfungsi untuk mewujudkannya dan apa peranan mereka dalam aliran minat?

Calvin Liu: Apabila anda membekalkan crypto, katakanlah USDT ke Compound, anda akan mendapat kembali cUSDT, token yang berbeza. Kompaun membolehkan anda menukar cUSDT dengan harga USDT pada bila-bila masa. Ia mengesan kadar pertukaran cUSDT: USDT setiap 15 saat. Kadar pertukaran cUSDT: USDT meningkat berdasarkan berapa banyak faedah yang diperoleh USDT dalam Kompaun. Oleh itu, katakan anda membekalkan 100 USDT dan anda mendapat kembali 50 cUSDT. Kadar pertukaran adalah 2 USDT untuk 1 cUSDT. Katakan USDT anda memperoleh 10% faedah dan kini bernilai 110 USDT. Anda masih mempunyai 50 cUSDT sahaja. Tetapi sekarang kadar pertukaran adalah 2.2 USDT untuk 1 cUSDT. Compound menjejaki kadar pertukaran ini sehingga satu tahun kemudian anda dapat memperdagangkan 1 cUSDT dengan harga 2.2 USDT dan bukannya hanya 2 – ia meningkat seiring dengan kadar faedah.

S # 2: Berapakah kos yang dikenakan oleh platform kompaun kepada peminjam dan pinjaman Flash? Bolehkah anda menerangkan struktur yuran perkhidmatan anda?

Calvin Liu: 10% daripada faedah yang dibayar oleh peminjam, dikumpulkan ke dalam "Rizab" yang berfungsi sebagai dana insurans untuk semua pengguna Compound. Selain itu, tidak ada yuran – percuma untuk digunakan, percuma untuk digunakan. Kami tidak mempunyai model perniagaan yang diumumkan secara terbuka hari ini. Matlamat kami adalah untuk menjadikan protokol yang paling banyak digunakan dan sepopuler mungkin. Di masa depan, kami mungkin merancang untuk membina perniagaan baru di atas protokol, tetapi buat masa ini kami fokus hanya untuk menjadikan teknologi teras ini berjaya.

Q # 3: Apakah harga suapan / oracle yang anda gunakan? Adakah anda gembira dengan mereka? Bagaimana ia boleh diperbaiki?

Calvin Liu: Pada masa ini kami menggunakan oracle yang dikendalikan oleh pasukan kami – ia menggunakan harga dari bursa terpusat yang teratas. Walau bagaimanapun, kami sedang dalam proses membuat oracle yang lebih terdesentralisasi – Open Oracle System. Dalam sistem ini siapa pun dapat mengirimkan harga, dan kemudian projek dapat menentukan harga siapa yang ingin mereka gunakan. Setakat ini Coinbase menyumbang harga untuk Open Oracle. Kompaun juga. Ini adalah sesuatu yang kita bincangkan dengan pasukan OK Group juga 🙂 jadi di masa depan semoga ada oracle harga on-chain dengan harga yang dibekalkan secara terdesentralisasi dari banyak bursa terkemuka.

S # 4: Sebilangan besar projek bahkan yang telah berjalan selama berbulan-bulan, bertahun-tahun hanya mempunyai segelintir pengguna yang membeli token untuk utiliti dan bukannya spekulasi. Bagaimana anda memastikan kompaun memperoleh pengguna utiliti dan bukan hanya spekulator?

Calvin Liu: Perlahan dan stabil. Semua yang kita lakukan kita lakukan dengan berhati-hati, berhati-hati, dan dengan sokongan masyarakat. Kami telah mengusahakan Compound dengan sangat keras selama hampir 3 tahun. Kami tidak tergesa-gesa. Matlamat kami adalah untuk membina sistem yang bertahan selama 100 tahun, dan itu adalah infrastruktur utama untuk sistem kewangan baru yang terdesentralisasi dan besar.

Q # 5: Kelemahan utama dalam DeFi adalah kecairan yang rendah. Apa pandangan anda mengenai perkara ini, dan bagaimana anda fikir kami dapat menyelesaikannya??

Calvin Liu: Compound kini mempunyai ~ $ 130 juta kripto di kumpulan kecairan, dan $ 20 juta dipinjam. Sebenarnya tidak ada masalah kecairan bagi kebanyakan pengguna kami! Masih ada $ 110 juta crypto yang boleh anda pinjam – https://compound.finance/markets.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me