AMA Recap: Berbual dengan HyperDAO, DeFi Platform terkemuka

Tahun 2019 telah menjadi tahun yang luar biasa bagi Desentralized Finance. OKEx Jumpstart menyambut baik penjualan token ke-10 HyperDAO (HDAO), ekosistem DeFi yang cekap, telus dan boleh dipercayai yang menawarkan platform perkhidmatan kewangan sehenti untuk pengguna global.

HyperDAO bertujuan untuk mewujudkan ekosistem DeFi yang komprehensif, menyediakan infrastruktur DeFi yang baik kepada klien global. Seperti namanya, konsep DeFi terletak pada keterbukaan, keadilan dan saling berkaitan. Disokong oleh teknologi lejar dan blockchain yang diedarkan, HDAO berusaha untuk ekosistem yang terdesentralisasi dan dikendalikan oleh masyarakat, di mana proses membuat keputusan telus kepada semua pengguna dan autonomi.

Kami gembira dapat Ryan Ang, pengasas bersama dan Ketua Operasi di HyperDAO.com pada sesi Ask-Me-Anything (AMA) kami, yang terbahagi kepada dua bahagian. Ryan diminta untuk berkongsi pandangannya mengenai HyperDAO dan perkongsian dengan OKEx di bahagian, diikuti dengan serangkaian pertanyaan dari komuniti kami di bahagian 2.

Seksyen 1

S1: Mengapa Hyper DAO atau Maker DAO berbeza dari USD Tether dan mengapa kaedah DAO lebih baik atau perlu?

A1:Hyper DAO Stablecoin System (SC) jauh lebih fleksibel daripada perkhidmatan penjanaan stablecoin yang lain kerana pengguna dibenarkan untuk memberikan jaminan pelbagai jenis aset digital sebagai pertukaran untuk Hyper, dan Hyper itu sendiri dapat disatukan dengan pelbagai mata wang fiat, bukan hanya USD. Ia juga berbeza dengan stablecoin di luar rantai yang wujud sebagai kotak hitam di mana kita tidak mengetahui cara kerja dalaman atau adakah USD cukup untuk menyokong stablecoin ini. Mereka juga bergantung pada bank tradisional yang menyimpan simpanan stablecoin, yang menimbulkan risiko rakan niaga dan kredit. Oleh kerana sistem stablecoin HyperDAO adalah sistem yang disokong cagaran rantai, ia jauh lebih telus. DAO diperlukan untuk sistem yang terdesentralisasi seperti HyperDAO kerana katakanlah dalam keadaan pasaran yang tidak menentu di mana nilai cagaran jatuh mendadak, token HDAO akan dicetak dan dijual untuk menutup kerugian nilainya, dalam hal ini, pemegang HDAO bertindak sebagai “penanggung insurans” yang risiko pencairan muka. Untuk menjaga keseimbangan sistem, token HDAO mesti diberi insentif dalam bentuk premium (a.k.a Hyper interest rate) untuk mengambil risiko ini. Sekarang, pemegang token HDAO ini juga ingin mengoptimumkan parameter risiko dengan cara yang paling menguntungkan mereka, dan sebagai pemegang token HDAO, mereka mempunyai hak suara yang memungkinkan mereka untuk memilih cadangan termasuk menyesuaikan parameter risiko, itulah sebabnya mekanisme DAO ia perlu. Juga perhatikan bahawa sistem stablecoin adalah salah satu aspek ekosistem HyperDAO, tetapi HyperDAO juga menawarkan perkhidmatan lain seperti pertukaran, pengurusan aset, crowdfunding, ramalan, e-kewarganegaraan, kewangan mikro dan perbankan.

Q2: Apakah ada mekanisme penghargaan untuk mengadakan HyperDAO Token?

A2:Ya, seperti yang telah saya sebutkan sebelumnya, token HDAO diberi insentif untuk menjaga keseimbangan dalam sistem stablecoin melalui memperoleh minat. Tetapi itu tidak semua, kerana HyperDAO juga merupakan platform keseluruhan perkhidmatan DeFi, kami mempunyai tiga algoritma konsensus yang berbeza, PoW, PoS dan PoV. Untuk menjawab soalan anda, ganjaran terpantas untuk memegang token HDAO adalah taruhan di mana pemegang token HDAO diberi ganjaran kerana meletakkan token mereka dengan sistem.

S3: Apa faedah yang diterima oleh HyperDao ketika menggunakan ketiga mekanisme konsensus umum hari ini, PoS, PoW, PoV? Apa kelebihan dan kekurangan mekanisme konsensus ini?

A3:Kami mempunyai tiga algoritma konsensus yang berbeza untuk HyperDAO, PoW, PoS dan PoV. PoW terutamanya untuk nod yang bertanggungjawab untuk urus niaga dan penyelenggaraan rangkaian. Alternatif untuk PoW tentu saja PoS di mana pemegang HDAO dapat mempertaruhkan HDAO di platform untuk mendapatkan ganjaran. Kami memasukkan PoW dan PoS kerana pertama kami ingin membawa node validator berkualiti yang mempunyai keupayaan teknikal untuk menyokong sistem ini semasa ia berkembang. Mereka juga hadir untuk mengurangkan risiko pemusatan melalui PoS di mana sedikit atau satu orang memegang sebahagian besar token. Jadi, ini adalah sistem semak dan imbang di antara dua protokol. PoV atau Proof of Votes pada dasarnya adalah mekanisme ganjaran yang mendorong pengguna untuk memilih perkara dalam DAO. Proof of Votes kemudiannya memeriksa sistem PoW dan PoS. Pengundi boleh memilih cadangan perubahan sistem seperti peraturan konsensus rangkaian tetapi bukan penambang PoW dan PoS, mereka juga boleh memilih penambang PoW dan PoS yang jahat dan tidak cekap dan menghalangnya daripada menerima hadiah. Dengan memungkinkan keputusan dibuat oleh pemilih, pemilih diberi insentif untuk menjaga jaringan agar tetap terkawal dan bertindak sebagai mekanisme penyeimbang untuk sistem.

Q4: Apa saja fitur inti dari #HDAO dan bagaimana ia dirancang untuk memerangi Market of Tycoons?

A4:Pertama sekali, HDAO adalah token tadbir urus sistem HyperDAO stablecoin. Ini dapat digunakan untuk memilih proposal seperti penyesuaian parameter risiko seperti yang telah saya sebutkan. Ini juga akan digunakan sebagai tanda pertukaran kami sebagai bayaran transaksi. Ia dapat difahami sebagai mata wang platform pertukaran. HDAO juga digunakan dalam fungsi crowdfunding sebagai hak suara untuk projek baru dan lain-lain. Ia juga akan menjadi sebahagian dari kumpulan hadiah di zon Ramalan pada masa akan datang. Ringkasnya, token HDAO dapat dilihat sebagai token pelbagai fungsi yang berjalan di seluruh ekosistem HyperDAO.

Saya tidak begitu pasti maksud anda dengan pasaran hartawan tetapi saya menganggap ia merujuk kepada sistem kewangan terpusat. Kami tidak berada di sini untuk memerangi atau mengatasi sistem tradisional tetapi kami melihat DeFi dapat berjalan selari dengan sistem tradisional dalam jangka masa panjang. Saya berpendapat bahawa sekiranya orang berpeluang memahami DeFi, mereka dapat melihat bahawa terdapat banyak faedah terutama dari segi penjimatan kos. Oleh itu, peranan kita adalah untuk merapatkan jurang antara industri tradisional dan ruang blockchain. Kami percaya bahawa apabila semakin banyak pemain institusi masuk dan terdapat lebih banyak minat dalam sektor ini, kami akan melihat lebih banyak integrasi dan akses yang lebih mudah ke DeFi, jadi itulah satu aspek yang akan diusahakan oleh HyperDAO dalam jangka panjang.

S5: Mengapa anda memutuskan untuk memilih OKEx sebagai IEO? Apakah faedah yang diberikan oleh OKEx kepada HyperDAO?

A5:OKEx telah lama menjadi penyokong ruang kewangan yang terdesentralisasi. Awal tahun lalu, OKEx menjadi platform utama pertama yang mengintegrasikan Dai Savings Rate Maker ke platform mereka. Tahun ini, OKEx telah mengumumkan kerjasama dengan Hyper DAO sebagai projek Kewangan Desentralisasi kedua yang akan bekerjasama dengan OKEx. OKEx juga bermurah hati dalam menawarkan sumber daya mereka kepada kami dan telah memberikan banyak panduan mengenai pengembangan projek kami. Kami mempunyai hubungan kerja yang baik dengan OKEx dan akan terus bekerjasama dengan mereka pada masa akan datang.

S6: Apa perbezaan utama antara HDAO dan pembuat Dao, adakah anda memilih untuk bekerjasama dengan mereka atau menganggap mereka saingan langsung?

A6:Seperti yang telah kami sebutkan, HyperDAO Stablecoin System (SC) jauh lebih fleksibel daripada perkhidmatan penjanaan stablecoin yang lain kerana pengguna dibenarkan untuk memberikan jaminan pelbagai jenis aset digital sebagai pertukaran untuk Hyper, dan Hyper itu sendiri dapat disatukan ke pelbagai mata wang fiat, bukan hanya USD. Kami mendapat banyak inspirasi dari Maker dalam reka bentuk token kami dan berharap dapat mengembangkannya lagi. Perhatikan bahawa HyperDAO bukan hanya sistem stablecoin, tetapi juga keseluruhan ekosistem perkhidmatan DeFi termasuk pertukaran, pengurusan aset, crowdfunding, pembiayaan mikro, e-kewarganegaraan, perbankan dan ramalan. Kami pasti tidak menganggap mereka sebagai saingan kerana kami semua berada di perahu yang sama dan berjuang sama. Akan lebih bagus jika kita dapat berkolaborasi dengan Maker di masa depan.

Q7: Bagaimana #DeFi mengubah hubungan kita dengan wang, pelaburan, kredit dan hutang? Adakah suatu hari nanti DeFi akan mengambil alih sistem kewangan tradisional? Masalah apa yang HYPERDAO selesaikan?

A7:Saya fikir DeFi telah menurunkan halangan masuk ke perkhidmatan kewangan dalam arti bahawa sesiapa sahaja dapat mengakses perkhidmatan DeFi dengan sambungan internet. Saya percaya ada anggaran kira-kira 1.7 bilion orang sekarang yang tidak mempunyai akses kepada perkhidmatan kewangan asas, jadi itulah satu bidang yang akan kita lihat banyak perubahan. DeFi juga tidak amanah, yang menghilangkan perkhidmatan penjaga dan bayaran yang besar yang seiring dengannya, ia juga mengurangkan risiko rakan niaga dan tidak mempunyai satu titik kegagalan. Dengan DeFi, orang dapat kembali mengawal aset mereka dan mendapat akses ke perkhidmatan dengan sebahagian kecil dari kos. Namun, saya tidak fikir DeFi akan mengambil alih sistem tradisional, saya menjangkakan ia akan berjalan bersama sistem tradisional dan akan bekerjasama dengan lebih erat pada masa akan datang dalam hubungan yang saling menguntungkan.

Q8: Apa pendapat HYPERDAO untuk menyelesaikan masalah yang masih belum dapat diselesaikan oleh ekosistem DeFi? Bolehkah orang dan mesin berdagang setiap hari melalui peranti pintar yang menggunakan mata wang digital?

A8:Satu halangan yang dihadapi oleh semua projek DeFi, bukan hanya Hyper DAO, adalah kekurangan kecairan berbanding dengan perkhidmatan terpusat, misalnya, kecairan DEX dibandingkan dengan pertukaran terpusat, dan kerana kecairan secara semula jadi menarik lebih banyak kecairan, seluruh industri mengalami longkang. Sebelumnya kami menyebutkan bahawa kami melihat banyak pemisahan di antara pelbagai projek DeFi, strategi kami adalah mengumpulkan sumber kami bersama-sama untuk meningkatkan kecairan sektor ini. Inilah sebabnya mengapa kami secara agresif menjalin perkongsian dan melakukan integrasi silang antara platform. Sekarang ini, kami mempunyai lebih daripada 10 rakan kongsi dan kami terus menambah rakan baru ke rangkaian kami. Penyedia perkhidmatan Wallet dan pertukaran lain sangat menarik kerana jumlah yang dibawanya ke rangkaian. Saya percaya sekarang, orang dan mesin sudah diperdagangkan setiap hari melalui peranti pintar dan HyperDAO juga akan memenuhi pasaran itu pada tahap yang sama.

Q9: Pengguna sasaran mana yang ingin dilayani oleh HYPERDAO? Adakah teknologinya akan senang digunakan oleh para peserta tetapi tetap memastikan jalan terbuka, telus dan sama rata?

A9:Saya akan mengatakan bahawa sasaran kami adalah pengguna atau pelabur biasa yang mahukan akses ke perkhidmatan kewangan di hujung jari mereka dan tidak mahu membayar yuran transaksi yang besar untuk perkhidmatan asas. Kami juga melihat pasaran yang tidak mempunyai akses kepada perkhidmatan kewangan atau mempunyai perkhidmatan yang kaku atau dimonopoli, setelah semua tujuan kami adalah menggabungkan semua perkhidmatan kewangan ke satu platform untuk kemudahan penggunaan dan menjadi alternatif kepada kewangan tradisional. Dan ya, kami berusaha keras untuk memastikan bahawa pengalaman pengguna sederhana dan lancar dan memberikan akses mudah ke maklumat dengan cara yang telus.

Q10: Apa tantangan terbesar dari setiap Pengguna pada proyek Anda? dan bagaimana HyperDAO lakukan untuk memastikan semua pengguna tetap bersama projek anda untuk jangka masa panjang?

A10: Saya rasa cabaran terbesar adalah merancang mekanisme insentif yang cukup menangani masalah keselamatan namun cukup menguntungkan yang membuat pihak berkepentingan kita terlibat dalam jangka panjang. Pengguna akan segera menyedari bahawa ketika mereka menavigasi melalui platform dan menggunakan pelbagai perkhidmatan, mereka akan melihat bahawa token HDAO digunakan pada setiap aspek sistem, sehingga ada mekanisme kekurangan yang disebabkan oleh permintaan berjalan. Walaupun pengguna tidak menggunakan sistem, kami juga telah memperkenalkan mekanisme yang menjaganya untuk jangka masa panjang. Sebagai contoh, kami telah meletakkan kuasa besar pada pemegang token dari segi hak suara pada tadbir urus, pemegang token ini dapat berfungsi sebagai “penanggung insurans” dalam sistem stablecoin dan memperoleh minat atau mempertaruhkan token mereka untuk mendapatkan ganjaran. Dan mengundi sendiri mempunyai ganjaran. Oleh itu, seperti yang anda lihat, insentif ini sengaja dirancang untuk memastikan pengguna terus menikmati dan menyumbang kepada platform dalam jangka masa panjang.

Q11: HyperDAO memenangi "Platform DeFi Paling Menjanjikan 2019" Anugerah dari Fruity Finance. Adakah anda menganggap Anugerah ini sebagai pencapaian dan anda fikir HyperDAO akan memenangi lebih banyak Anugerah pada masa akan datang?

A11:Saya masih ingat pada hari saya diberitahu bahawa kami memenangi anugerah tersebut. Pasukan kami berada di pelbagai tempat di dunia. Saya rasa saya berada di Hong Kong pada waktu itu. Sungguh menggembirakan apabila mengetahui bahawa orang menunjukkan minat terhadap projek kami dan melihat potensinya. Saya menganggapnya sebagai pengiktirafan atas usaha kami tetapi tentu saja, kami tidak berhasrat untuk berhenti di sana dan sekiranya ada, penghargaan itu hanya menjadikan pasukan ingin bekerja lebih keras untuk mendorong platform DeFi yang patut dipuji. Saya pasti berharap kita memenangi lebih banyak anugerah pada masa akan datang tetapi itu tentu hanya akan menjadi bonus, tumpuan kita akan terus membangun platform.

Q12: Bagaimana gagasan HyperDAO muncul?

A12: Jayden dan saya cukup beruntung kerana terlibat dalam banyak projek blockchain melalui perniagaan pengurusan dana kami sebelum menubuhkan HyperDAO. Pada masa itu kami melihat projek yang baik tetapi ada juga yang tidak bertindak untuk kepentingan terbaik pelabur mereka. Kami percaya bahawa DAO menyelesaikan masalah ini kerana ia mengambil alih kuasa individu atau pelaku jahat yang berpotensi dan menjadi pegangan majoriti. Dengan sistem insentif yang betul dan protokol konsensus yang dirancang dengan teliti, pihak berkepentingan di DAO dapat bekerjasama untuk mentadbir masyarakat dengan adil dan berkesan. Ini ketika kami memikirkan untuk menggunakan rangkaian dan sumber daya kami di ruang kewangan untuk membuat platform yang dapat membawa semua perkhidmatan kewangan ke satu tempat untuk dikembangkan bersama oleh masyarakat. Kami membayangkan persekitaran yang telus dan interaktif di mana pengguna secara terbuka berkongsi idea dan fikiran, dan dalam prosesnya, mewujudkan pasaran dan komuniti kewangan yang berkembang pesat.

Bahagian 2

S1: Apakah produk utama HyperDAO?

A1: Produk utama HyperDAO adalah pertukaran, pengurusan aset, crowdfunding, kewangan mikro, e-kewarganegaraan, perbankan, ramalan dan tentunya stablecoin!

S2: Apakah dana terkenal yang menyokong HyperDAO? Adakah dana tradisional juga terlibat? Pada masa ini terdapat banyak projek pembangunan DEFI, jadi apa perbezaan antara HyperDAO dan projek tersebut? Siapa pesaing HyperDAO? Saya telah membaca bahawa HyperDAO akan membuat SC (Stablecoin), jadi apa tujuannya? Dan SC digunakan untuk apa?

A2: Saya rasa kita mempunyai tiga kelebihan berbanding dengan kebanyakan projek DeFi. Saya akan menerangkannya secara ringkas. 1. Platform kewangan digital sehenti yang komprehensif. Kami tidak hanya menawarkan satu atau beberapa perkhidmatan tetapi berhasrat untuk mengembangkan platform kami untuk memenuhi segala jenis keperluan kewangan.

2. Kami menawarkan banyak fleksibiliti, seperti yang saya nyatakan sebelumnya, generasi stablecoin kami cukup fleksibel dari segi jaminan dan penjanaan stablecoin. pihak berkepentingan juga mendapat banyak kuasa melalui pengundian.

3. Desentralisasi di mana ia berguna. Pemegang token HDAO berhak memilih banyak langkah pemerintahan. Mereka bahkan boleh memilih wakil, mencalonkan projek atau pengurus aset untuk diperkenalkan ke sistem. Zon Pencalonan Komuniti HyperDAO, Forum Diskusi, perkhidmatan Peer to Peer, sistem Pembiayaan Mikro dan Ramalan juga sepenuhnya dimulakan oleh pengguna, didorong oleh pengguna.

S3: Apakah peranan HDAO dalam ekosistem HyperDAO?

A3: HDAO adalah token tadbir urus dalam sistem, ia dapat digunakan dalam sistem stablecoin untuk tadbir urus (untuk menyesuaikan parameter risiko atau memilih atas cadangan), juga dapat digunakan untuk pertukaran kami untuk biaya transaksi, seperti token platform, atau dalam crowdfunding bahagian sebagai hak suara, atau di zon ramalan, sebagai sebahagian dari kumpulan hadiah. ada banyak yang boleh kita lakukan dengan token HDAO.

S4: Semasa anda membuka CDC, apa yang anda buat? HyperDAO?

A4: CDC adalah komitmen hutang, atau jaminan, apa yang dicetak adalah Hyper-Fiat, seperti Hyper-USD atau Hyper-EUR. HDAO adalah token pemerintahan untuk stablecoin, dan juga banyak perkara, rujuk di atas.

S5: Apakah matlamat utama anda untuk dicapai dalam 3-4 tahun akan datang? Apa rancangan anda untuk mengembangkan dan memperoleh lebih banyak penggunaan? Bagaimana anda meningkatkan pemahaman peserta crypto mengenai projek ini?

A5:Kami memulakan dengan HyperDAO 1.0, yang merupakan lapan teras teras yang telah saya sebutkan, sebahagian daripada rancangan pembangunan kami juga adalah 2.0 (2B atau 2 perniagaan) dan 3.0 (2G atau Kepada pemerintah). 2.0 adalah pengenalan pemain institusi ke platform kami, peluang bagi pengurus wang profesional untuk berhubung dengan pelabur biasa. dan 3.0 adalah matlamat besar untuk bekerja dengan pemerintah dan memberikan perkhidmatan blockchain kepada mereka.

S6: Apa yang menghalang Defi hari ini dan bolehkah halangan ini dapat diatasi? Di manakah anda melihat masa depan Defi dalam 20 tahun dari sekarang?

A6: Saya fikir secara umum, DeFi masih menghadapi masalah kecairan yang saya telah atasi, yang lain adalah penggunaan, memerlukan masa bagi orang untuk mengadopsi sistem baru terutama ketika mereka sudah biasa dengan sistem tradisional. Oleh itu, saya menjangkakan akan memakan masa, apabila orang melihat crypto sebagai kelas aset yang serupa dengan pendapatan tetap ekuiti dan lain-lain ketika itulah kita akan berkembang maju. Saya melihat kita bekerjasama dan lebih dekat lagi pada masa akan datang dengan sistem tradisional.

S7: Mengapa penting agar HyperDAO berfungsi pada blockchain?

A7: Hyper DAO baik, organisasi autonomi terdesentralisasi (DAO). Pada dasarnya ini adalah organisasi yang ditadbir oleh masyarakat melalui konsensus majoriti berbanding dengan organisasi tradisional di mana terdapat pengurus yang membuat keputusan bagi pihak pihak berkepentingan yang lain. Protokol konsensus ini tentunya hanya dimungkinkan melalui teknologi blockchain di mana rekod tidak berubah dan memungkinkan adanya sistem insentif yang mendorong individu untuk bekerja secara kolektif ke arah pengembangan organisasi. Oleh itu, secara semula jadi bagi mana-mana DAO, bukan hanya HyperDAO yang berfungsi, blockchain sudah pasti diperlukan.

S8: Bagaimana HyperDAO memilih syarikat untuk bekerjasama? Apakah faedah daripada bekerjasama dengan HyperDAO ?

A8: Kami sedang mencari syarikat yang dapat memberikan lebih banyak kecairan dan membawa penggunanya ke platform kami, kami yakin dapat berkongsi sumber, jadi jika kami dapat berintegrasi antara satu sama lain, itu adalah kemenangan.

S9: Apa yang dimaksudkan dengan PoV? Dan apakah perbezaan antara PoW, PoS dan PoV?

A9: PoV adalah bukti pengundian, yang bermaksud anda mendapat insentif untuk mengundi mengenai masalah dalam sistem. Saya telah menerangkan bagaimana PoW, PoS dan PoV bekerjasama lebih awal. anda boleh kembali membaca.

S10: Bagaimana pasukan anda memastikan bahawa HyperDAO kekal sebagai platform teratas dan terus maju di hadapan pesaing anda, dalam 5 tahun ke depan dan seterusnya? Mengapa anda yakin dapat membuat blockchain anda sendiri dan bukannya memanfaatkan protokol lapisan asas yang ada dan terbukti?

A10: Perlu diketahui bahawa kami tidak membuat blockchain kami sendiri pada masa ini, kami kini berada di rantai ethereum. Walau bagaimanapun, kami melihat rangkaian awam dan mungkin berpindah ke satu platform ketika platform kami berkembang dan jika kami menjumpai rangkaian yang sesuai dengan kami.

Kita juga mempunyai kemampuan untuk mengembangkan sendiri jika kita tidak menjumpai yang sesuai dengan keperluan kita.

Perlu diketahui bahawa kami tidak membuat blockchain kami sendiri pada masa ini, kami kini berada di rantai ethereum. Walau bagaimanapun, kami melihat rangkaian awam dan mungkin berpindah ke satu platform ketika platform kami berkembang dan jika kami menjumpai rangkaian yang sesuai dengan kami.

Kita juga mempunyai kemampuan untuk mengembangkan sendiri jika kita tidak menjumpai yang sesuai dengan keperluan kita.

S11: Keperluan apa yang anda ambil untuk bank bekerja sebagai rakan kongsi dengan anda?

J11: Bekerja dengan bank sangat besar bagi kami dan kami sudah berbincang dengan beberapa pihak. Mereka boleh membawa banyak kecairan ke platform. Masalahnya ialah ketelusan dan pemindahan aset ke rantai, jika ada. Itu masih banyak yang perlu dilakukan tetapi akan mengagumkan apabila mereka berada di dalamnya.

S12: Adakah perniagaan atau kerajaan nasional yang ingin bekerjasama dengan HyperDAO?

A12:Ya , kami mempunyai rangkaian institusi yang luas dari ruang tradisional dari karya kami sebelumnya. Ramai juga yang menyatakan minat untuk bekerjasama dengan kami. Itu adalah sebahagian daripada HyperDAO 2.0 yang telah saya sebutkan, dan ya kami sedang berbincang dengan pemerintah untuk melihat bagaimana kami dapat melancarkan proses untuk mereka dan membantu pengurusan data dan tadbir urus.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me