Adakah DCEP crypto? Pakar industri membincangkan mata wang digital baru China

Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, yuan digital yang dinanti-nantikan oleh China – Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital (DCEP) – kembali mendapat populariti di crypto dan media arus perdana apabila semakin banyak berita mengenai perkembangannya muncul. Sejak Januari, topik ini telah diliputi oleh media arus perdana termasuk CNBC, Forbes dan Berwayar.

Projek ini, yang diketuai oleh Bank Pusat China, PBoC, muncul semula di radar industri pada 14 April, ketika tangkapan skrin diterbitkan menunjukkan bahawa DCEP sedang diuji di Suzhou, Chengdu, Xiongan dan wilayah lain. Lebih baru lagi berita, dari 23 April, mendedahkan bahawa Starbucks dan Mcdonalds adalah antara gergasi runcit yang diundang untuk turut serta dalam menguji mata wang digital di satu wilayah.

Apabila media membuat liputan DCEP – atau mana-mana Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC), untuk itu – ada anggapan bahawa a) mata wang itu berasaskan blockchain dan b) keberadaannya relevan dengan industri crypto dan blockchain.

Kami meminta pakar blockchain, teknologi dan ekonomi untuk melihat lebih dekat DCEP, teknologi di belakangnya dan apa artinya keberadaannya untuk industri.

Sejarah DCEP

DCEP pertama diperkenalkan kepada umum oleh Zhou Xiaochuan, bekas gabenor PBoC, pada sidang media di Kongres Rakyat Nasional ke-13 pada 9 Mac 2018. Pada bulan Januari tahun ini, bank pusat China diumumkan bahawa reka bentuk “tingkat atas” mata wang digitalnya telah selesai, tambahnya "Kami akan terus memajukan perkembangan mata wang digital yang sah. ” Bulan ini, memang didedahkan sekali lagi bahawa mata wang digital China berjalan seperti yang dirancang.

Namun, profesor Universiti Teknologi dan Perniagaan Chongqing, Changyong Liu, yang memiliki gelar PhD dalam sejarah teori ekonomi dari Universiti Peking, memberitahu OKEx bahawa bank pusat China telah mengusahakan mata wang digital selama bertahun-tahun. Dia menjelaskan asal-usul perkembangan DCEP:

“Pada akhir tahun 2013, bitcoin membuat serangan pertama ke China. Pada tahun 2014, Bank Pusat China menubuhkan sebuah institusi penyelidikan yang didedikasikan untuk mata wang digital dan mula mengkaji bagaimana menangani kesan cryptocurrency dan memperbaiki sistem Yuan Tiongkok dengan teknologi blockchain.

Tetapi dari 2014 hingga 2018, kemajuan DCEP menjadi perlahan, mungkin kerana seni bina bitcoin yang terdesentralisasi atau blockchain tidak sesuai dengan sifat mata wang nasional yang sah sebagai renminbi (RMB).

Pecutan mendadak DCEP pada akhir tahun 2019 secara langsung disebabkan oleh persiapan Facebook […] untuk dilancarkan Libra. Walaupun mengaku sebagai ultra berdaulat dan memberi perkhidmatan kepada kewangan global, pengasas, anggota perkongsian dan mata wang Libra secara sedar telah menolak China.

Ini telah menyebabkan bank pusat China merasakan tekanan persaingan antarabangsa yang mendesak dalam bidang mata wang digital. “

Bagaimana DCEP China relevan dengan industri blockchain / crypto?

“DCEP tidak semestinya menggunakan blockchain”

Prof Liu juga menyatakan bahawa “percubaan” DCEP sejauh ini adalah berhati-hati, sambil menambah:

Oleh itu, sukar untuk menilai apakah tujuannya adalah untuk secara aktif mempromosikan reformasi monetari yang disesuaikan dengan ekonomi Internet atau melindungi sistem perbankan tradisional secara pasif. Oleh kerana DCEP pada dasarnya masih merupakan mata wang fiat yang dikuasai oleh bank pusat, ia tidak boleh didesentralisasi.

Mu Changchun, pengarah projek DCEP, sudah disebutkan bahawa DCEP tidak semestinya menggunakan teknologi blockchain.

Pada masa ini, DCEP terutama merupakan transformasi teknikal mekanisme penerbitan dan peredaran RMB. DCEP tidak sesuai dengan kegilaan blockchain global. ”

Semasa bercakap mengenai sama ada DCEP baik untuk industri blockchain, Prof Liu menyatakan:

“Ini terutamanya transformasi teknikal, ia tidak mengubah sifat RMB dan sistem peraturan yang berkaitan, oleh itu, DCEP tidak akan memberikan banyak kemudahan kepada industri blockchain atau industri cryptocurrency semasa.

Ringkasnya, kami tidak mempunyai gateway RMB ke bitcoin sekarang, dan kami tidak akan mempunyai DCEP ke gateway bitcoin dalam masa terdekat. Walaupun DCEP tidak semestinya menggunakan teknologi blockchain, ia menggunakan kriptografi asimetri, yang merupakan alasan asas untuk kecekapan dan keselamatan pembayaran elektronik yang disediakan oleh DCEP dan mungkin merupakan hubungan paling penting antara DCEP dan industri blockchain / crypto. ”

DCEP adalah crypto terpusat

Prof Liu menegaskan bahawa DCEP tidak akan memberi kesan besar pada cryptocurrency yang terdesentralisasi, dengan alasan:

“DCEP itu sendiri adalah cryptocurrency, tetapi bukan cryptocurrency yang terdesentralisasi – ia adalah cryptocurrency terpusat.

Walau bagaimanapun, DCEP mempunyai kesan besar terhadap cryptocurrency terpusat, kerana untuk cryptocurrency terpusat, semakin kuat pusatnya, semakin besar kelebihan daya saing.

Kini terdapat sejumlah token yang dikeluarkan secara peribadi dalam edaran. Token ini berpusat dan mempunyai kredibiliti yang jauh lebih rendah daripada DCEP. Pada masa lalu, ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding RMB, terutamanya melalui kriptografi. Kelebihan itu hilang ketika RMB juga berubah menggunakan kriptografi. “

Sifat DCEP yang dapat diprogramkan akan menjadikannya penting dalam jangka masa panjang

Yan Meng, naib presiden Rangkaian Pembangun Perisian China (CSDN), yang memberi tumpuan kepada penyelidikan ekonomi token untuk komuniti pemaju terbesar di negara ini, juga percaya bahawa DCEP tidak akan memberi kesan besar pada crypto dalam jangka pendek. Dia menyatakan:

“DCEP hanya mempunyai kesan khayalan pada dunia crypto dalam jangka pendek, kerana bank pusat kemungkinan besar akan mengatur aliran DCEP pada awalnya. Sebilangan orang di dunia crypto mungkin memanfaatkan peluang ini untuk membuat gembar-gembur, tetapi kerana bank pusat mempunyai sikap tidak ramah terhadap crypto, saya tidak melihat kemungkinan DCEP membantu crypto dengan cara apa pun. ”

Meng juga percaya, bagaimanapun, bahawa DCEP akan mengubah dunia crypto dalam jangka panjang:

“Reka bentuk DCEP mengekalkan fungsi pengaturcaraan, yang disebut ‘skrip’, dan para pereka merancang untuk membuat mata wang digital dapat diprogram di masa depan. Sekiranya suatu hari pengawal selia membuka fungsi pengaturcaraan kepada umum, komuniti crypto dapat memanfaatkannya dengan mudah dan mengintegrasikan DCEP ke dalam sejumlah DApps, terutama aplikasi DeFi. Kemudian orang yang lebih luas akan terlibat dalam ekonomi kripto. “

Seperti Meng, Ken Huang – pengasas bersama Metaverse DNA – juga berpendapat bahawa kesan DCEP akan ketara kerana dapat diprogramkan:

“Berkat sifat DCEP yang dapat diprogramkan, memanfaatkan kontrak pintar, seseorang dapat membangun aplikasi di atas DCEP untuk berbagai kes penggunaan dunia nyata seperti subsidi pemerintah, pengesanan derma amal, pembiayaan perdagangan, percukaian, dan pembayaran silang di masa depan. Saya melihat akan berlaku penggunaan secara beransur-ansur selama beberapa tahun dan lonjakan kes penggunaan secara tiba-tiba dan penggunaan yang lebih luas dalam jangka masa sekitar 5 hingga 10 tahun."

Huang percaya bahawa DCEP relevan dengan blockchain dari perspektif teknologi, dengan menyatakan: “versi percubaan DCEP pada masa ini memanfaatkan teknologi blockchain utama seperti kriptografi kunci awam, UTXO, Kontrak Pintar, dan Digital Wallet.”

“Kesan langsung adalah pemikiran”

Bercakap mengenai perkaitan DCEP dengan dunia crypto, Shuyao Kong, a kolumnis memberi tumpuan kepada pasaran China di media crypto Decrypt, mengatakan kepada OKEx bahawa “pelancaran DCEP, tanpa mengira arkitek, penggunaan, atau tujuannya, mengirimkan isyarat kepada dunia bahawa blockchain dapat dimanfaatkan oleh entiti besar, walaupun berpusat." Dia meneruskan:

"Saya fikir ia menimbulkan persoalan tentang apa yang dapat dilakukan oleh rangkaian blockchain dengan meluaskan imajinasi kita tentang bagaimana rupanya mata wang negara-lancar; Lihat sahaja bagaimana DCEP mengambil tajuk utama. Kesan langsung adalah pemikiran. ”

Kepentingan keseluruhan DCEP

Kepentingan akan dapat dilihat melalui lelaran

Mengenai potensi kesan mata wang digital yang dikeluarkan oleh kerajaan, Decrypt’s Kong menyatakan:

“Saya menganggap DCEP sebagai penyelesaian perisian lain, yang bermaksud bahawa kepentingannya hanya dapat dilihat melalui pusingan lelaran. Dari perspektif jangka pendek, kepentingannya mungkin bersifat retorik, tetapi sedikit sebanyak dapat memperbaiki cara kerja masyarakat Cina dan bagaimana masyarakat ditadbir. “

Seperti Libra, kesan jangka pendek terlalu tinggi

Mengenai kepentingan projek tersebut, Prof Liu menyatakan bahawa “kepentingan DCEP dibesar-besarkan pada masa ini, kerana DCEP hanyalah transformasi teknikal penerbitan dan peredaran wang dalam sistem perbankan tradisional." Dia meneruskan:

"Ujian dan aplikasinya sekarang tidak berorientasikan langsung kepada perusahaan pembayaran Internet yang paling penting (WeChat Pay / Alipay).

Taksiran berlebihan mengenai kepentingan DCEP sangat serupa dengan kes Libra tahun lalu: kedua-duanya meremehkan kesukaran perubahan dalam ekonomi tradisional dan terlalu menilai kekuatan teknologi blockchain dan institusi terpusat.

Dalam jangka masa panjang, saya percaya bahawa sama seperti kesan terbesar Libra adalah untuk meningkatkan kesedaran mengenai cryptocurrency di kalangan bank pusat dan orang ramai, kesan terbesar DCEP adalah untuk memprovokasi persaingan antara bank pusat di seluruh dunia, sistem kewangan tradisional mesti diubah secara pasif di persaingan. “

Kesan untuk penjelasan antarabangsa

Yin Cao, pengarah urusan Digital Renaissance Foundation – yang baru-baru ini mengambil bahagian dalam ceramah mengenai DCEP yang disederhanakan oleh Pengarah Pasaran Kewangan OKEx, Lennix Lai – memberitahu OKEx bahawa DCEP sebenarnya sudah penting, dengan alasan:

“DCEP telah menjadi dasar kewangan nasional China. Dari pusat Parti Komunis dan Bank Pusat China hingga pemerintah tempatan dan bank perdagangan milik negara, persiapan untuk DCEP sedang berjalan.

Saya menganggap DCEP secara luaran dapat digunakan sebagai infrastruktur penjelasan untuk menggantikan penjelasan Dolar A.S. di kawasan negara-negara One Belt One Road, sehingga mewujudkan lingkaran ekonomi RMB.

Secara dalaman, ia dapat melaksanakan pelbagai dasar monetari dengan lebih baik, atau bahkan melaksanakan dasar kadar faedah negatif bukan konvensional, dan ini akan memberikan ruang dasar monetari yang berharga untuk menangani pergolakan kewangan dan ekonomi antarabangsa yang lebih sengit di masa depan. ”

Cao menambah:

“Tidak seperti strategi kewangan nasional sebelumnya, DCEP China untuk pertama kalinya mengundang syarikat swasta seperti Alibaba dan Tencent untuk bergabung dan berpartisipasi secara mendalam, menunjukkan bahawa kerajaan China ingin dapat mengintegrasikan pangkalan pengguna besar syarikat Internet China yang sangat besar. Teknologi syarikat internet dan keupayaan pelaksanaan strategik yang cekap dapat memberikan gambaran besar nasional. “

Mengenai topik ini, Metaverse DNA Huang percaya bahawa DCEP bukanlah pendekatan yang tepat untuk pengantarabangsaan RMB dan mengurangkan dominasi berdasarkan USD SWIFT sistem. Dia menyatakan bahawa “Sistem Pembayaran Antara Bank Antara Bank (RMB)CIPS) dilancarkan pada 8 Oktober 2015, tetapi RMB hanya merangkumi 3% mata wang rizab dunia (dolar AS melebihi 67%). DCEP sebagai mata wang rizab menghadapi cabaran yang sama dengan CIPS. “

Pandangan dan pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pandangan penutur yang dikutip dan tidak semestinya mewakili pandangan OKEx.

Komen dari Changyong Liu dan Yin Cao diterjemahkan dari bahasa Cina oleh pengarang artikel itu, penganalisis OKEx, Yansong Liu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me